hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce clasa de autorizare aveti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 9-februarie-2021 si s-a incheiat la 16-februarie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2021-02-11 14:33:04 (ora Romaniei)
  • Inca o intrebare prosteasca care arata cat de slab sunt pregatiti radioamatorii romani la capitolul REGULAMENTE.
    Intrebarea este formulata corect dar raspunsurile propuse nu au nici o legatura cu realitatea.
    Este drept ca am putea imparti radioamatorii in mai multe categorii dar ANCOM ii imparte doar in CLASE.
    Respectiv 4 clase asa cum este prevazut in Decizia ANCOM la art. 19.
    Vad ca se face confuzie si intre autorizatie si certificat de radioamator.
    De aici si inventia cu "categoria a III restrans" ... hi
    Certificatele de radioamator sunt tot de 4 clase: clasa I-a, a II-a, a III-a și a IVa *(pentru minori), asa cum este prevazut la art. 10.

    Conform actualei decizii ANCOM, in Romania nu exista autorizatii de radioamator receptori, receptia fiind libera si neconditionata. Totusi unele "moase comunale" tin neaparat sa elibereze ele asemenea autorizatii. Recomand celor care doresc sa devina radioamatori autorizati sa nu pice in capcana si sa se prezinte la un examen in vederea obtinerii certificatul de radioamator. Aceste moase comunale ar putea sa organizeze cursuri pentru pregatire in loc sa va dea in fals o "autorizatie de radioamator receptor". Nu mai exista asa ceva in YO. Toate cele peste 50 de articole privitoare la drepturile si obligatiile receptorilor au fost abrogate in noua legislatie, receptia benzilor de radioamatori fiind neconditionata.
    Ce inseamna sa fii radioamator in Romania este clar definit in Decizia ANCOM.
    Art. 2. – (1) În înțelesul prezentei decizii următorii termeni se definesc astfel:
    a) autorizație de radioamator – act prin care se atribuie un indicativ de identificare și se acordă, unei persoane cu domiciliul sau rezidența pe teritoriul României, dreptul de a opera o stație de radiocomunicații în benzile de frecvențe radio atribuite serviciului de amator, în condițiile prezentei decizii;...

    Necunoasterea regulamentelor este nu numai din partea celui care a formulat sau propus intrebarea dar si din partea celor peste 150 de radioamatori care au bifat un anumit raspuns pana acum.
    Totusi exista si un lucru bun. Am descoperit o categorie de radioamatori.
    CATEGORIA celor care habar nu au ce prevede regulamentul ANCOM.
    Va doresc spor la studiu. Chiar nu o sa va strice.
    73 Mircea YO8RAA
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2021-02-19 21:52:46 (ora Romaniei)
  • Daca doresc sa particip ca radioamator SWL intr-un concurs international (cele nationale sunt pline de doctori! Hi!) de ex: IOTA SWL CONTEST. Ca radioamator receptor cum completez spatiul destinat operatorului, dupa ce am realizat cateva sute de receptii?
    "Nea Costica", merge sau imi aleg eu unul "JALE 44" ? Intreb pentru un prieten! :) 73! de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2021-02-21 16:15:09 (ora Romaniei)
  • Raspunsul se afla chiar in regulamentul concursului precizat, la sectiunea intrebari si raspunsuri.
    Daca "nea Costica" este dintr-o tara care nu aloca indicative de radioamatori receptor (SUA, tari din America de Sud, Australia, Romania, alte tari), si daca totusi doreste sa participe, din placere sau pentru un trofeu, trebuie sa foloseasca una din cele doua metode propuse de organizator:
    "Can I participate without an SWL callsign ?
    Yes. In the score there will be your name prefixed by the country prefix. Anyway, if you are interested to have an SWL callsign, SWARL issues SWL calls for free. You have to go to http://swarl.org and click on "Get SWL Call Sign"
    In traducere libera ar suna cam asa:
    "Pot participa fără indicativ SWL?
    Da. În scor, va apărea numele dvs. prefixat de prefixult tării. Oricum, dacă sunteti interesat să aveti un indicativ SWL, SWARL emite indicative SWL gratuit. Trebuie să accesati http://swarl.org si să faceti clic pe „Obtineți indicativul de apel SWL” "
    Se poate studia documentul aici: http://www.radioascolto.org/swl/iota_swl_contest_faq.pdf

    Cei din tari in care autoritatea nationala nu mai elibereaza indicative de radioamator receptor (Romania este in aceasta situatie), pot solicita un certificat de receptor de la SWARL ( https://swarl.org/callsigns ).
    Odata inscrisi se vor regasi in callbook-ul international al radioamatorilor receptori. Vezi aici:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zKMY66aaev3htO5015cHp8wwxKC3J4roEGbXOKC077M/edit#gid=1369765431
    Felicit pe cei 21 de receptori romani care au inteles corect ce au de facut pentru a fi recunoscuti ca radioamatori receptori. Daca au un cont si la http://www.eqsl.cc dublez felicitarile.

    Pe de alta parte nu pot sa nu constat cu tristete ca dintre cei 249 de emitatorii care au votat la sondaj nici unul nu cunoaste ce clasa de autorizare are. Cu cat au mai multe examene date cu atat nestiinta este mai mare. Se pare ca nici pe autorizatia primita nu au fost in stare sa citeasca ca au obtinut o clasa de autorizare si nu o categorie de autorizare. Acest rezultat catastrofal se datoreaza in mare parte si politicii de examinare practicata de ANCOM in ultimii 30 de ani. Voi solicita ANCOM central un punct de vedere asupra acestui aspect care nu face cinste radioamatorismului romanesc.
    Cunoasterea regulamentelor interne si internationale de catre radioamatorii autorizati nu este facultativa.
    Va doresc spor la studiu.
    73 YO8RAA

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2021-02-21 17:01:04 (ora Romaniei)
  • Cine a investit cu atributiunea de a elibera indicative de radioamator receptor pe SWARL ? ANCOM?
    73!

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2021-02-21 18:23:03 (ora Romaniei)
  • Pai au adresa de contact, de ce nu-i intrebi?
    Eu cred ca sunt si ei o "moasa". Dar moasa mondiala...hi. Orisicum nea Costica poate trimite doar numele. Nu e obligat sa aiba si certificat ca are indicativ.
    In ceea ce priveste ANCOM ... ei nu considera receptorii ca fiind radioamatori. (vezi art. mai sus). La fel ca cei din US, Australia si altii. 73

  • Postat de Petrica (yo9rij) la data de 2021-02-22 09:53:12 (ora Romaniei)
  • Aha! Am inteles cum sta treaba!
    Adica!: Totul este sa nu cumva sa fie o "moasa" din YO! Ca noi suntem mai prosti si nu putem sa ne gestionam indicativele de SWL si se gasesc altii mai destepti care sa ne accepte si pe noi a cincea roata la caruta! SWARL a aparut tocmai pentru ca in multe tari nu exista cineva sa faca ordine in orgrada! Noi ce facem? Desi avem (chiar mai multe moase)cum sa ne gestionam singuri, noi nuuuu! ne ducem sa aratam cat de prosti suntem la altii! mai mai! Tipic romanesc! Acum am inteles care era baiul Mircea! Multumesc! dar ...raman loial uneia din "moasele" de la noi din tara (A.R.R.) care saptamana trecuta a eliberat certificatul cu numarul 200! Faptul ca la eliberarea unei autorizatii SWL al A.R.R., incepatorul primeste si un pachet cu cele trebuincioase la inceput de drum in ale activitatii de receptor, chiar face diferenta dintre "moase"! No fi ea moasa internationala dar macar este a noastra! Hi!73!

  • Postat de Mircea (yo8raa) la data de 2021-02-22 12:04:38 (ora Romaniei)
  • Petrica nu ai inteles nimic. Ai si tu un of dar cine nu are in ziua de azi...hi.
    Nu mai plimba oamenii cu roaba...dui direct cu trenul. Pe scurt daca vrea sa fie radioamator i-ai de mana si dui direct la examen. Daca nu vor sa ramana la stadiul de ..."nea Costica", hi. Etapa SWL era o frana folosita de securisti pentru a bloca viitorul emitator. Apropo unde ai fost cand ANCOM a eliminat swl-isti din randul radioamatorilor? De ce nu te-ai opus atunci ca nu au voie sa fie direct emitatori si ca trebuie sa treaca prin stadiul de swl? Cearta-te cu ei nu cu mine, hi. Pentru mine e subiect clarificat si epuizat. 73 si la mai putine stagnari in calea viitorilor radioamatori. "nea Costica", direct la examen bre. Ca e voie de la imparatie, hi.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact