hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de fluent vorbiti si intelegeti limba engleza, aceasta fiind cea mai frecvent utilizata limba in QSO-urile facute de radioamatori in fonie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 26-ianuarie-2021 si s-a incheiat la 2-februarie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Dan (yo3ibw) la data de 2021-01-26 17:47:44 (ora Romaniei)
  • Af fi faina si o varianta cu limba rusa.

  • Postat de Mugurel Creanga (yo7yn ) la data de 2021-01-27 10:57:44 (ora Romaniei)
  • Unii dintre noi care ne-am nascut mai demult am fost obligati sa studiem rusa , germana sau altele depinde in ce zona a tarii erai elev

  • Postat de Liviu (yo4fng) la data de 2021-01-27 12:58:24 (ora Romaniei)
  • Unii dintre noi au invatat in USA si nu considera ca limba rusa ar fi o limba importanata. Din cauza hieroglifelor nu e de prea mare circulatie.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-01-28 16:39:57 (ora Romaniei)
  • Am invatat rusa 13 ani in scoala, din care 10 in preuniversitar, 3 in anii de facultate, pana in 1967. Cu examen in anul 3, in anii 1 si 2 se dadea doar colocviu, altii dinaintea noastra faceau si cel putin un proiect de an in limba rusa.
    In anii '70 mi-am continuat studiile in DL cu o bursa obtinuta prin concurs la univ. din Bochum (in fosta RFG). In anul pregatitor, cand invatam germana, aveam colegi de clasa din tarile aflate sub influenta sovietica (SP, OK) si in prima luna preferam sa discutam intre noi in limba rusa, ne intelegeam mai bine asa. Dar dupa mai bine de doua luni era mai convenabil sa discutam in germana, in limba rusa invatasem cu totii in scoala "cuvinte de lemn" sau "protocolare", nu pe cele din vorbirea uzuala pe strada pe care le invatam la cursul de limba germana.
    In SUA limba rusa a starnit un interes foarte mare in anii 1957-1965, interes care a dus la perfectionarea sistemelor automate de tradus. Rusii lansau serii de vehicule spatiale (Sputnik 1 la 4.10.1957), cu animale sau cu oameni (Iuri Gagarin in 12.04.1961) luand-o inaintea SUA. Ca urmare in SUA au fost create primele programe de tradus automat din limba rusa, folosite pentru orice publicatie care aparea in Rusia (atunci URSS), se foloseau calculatoare cu cartele perforate, traducerile erau execrabile, dar cel putin se puteau intelege cuvintele esentiale, dupa care cele care atrageau atentia erau date la traducatori.
    De la limba germana am trecut usor la engleza fara sa mai iau lectii, mai mult silit de necesitatile de serviciu care impuneau atat documentarea cat si publicarea in special in limba engleza. Sau participarea la conferinte in strainatate unde limba oficiala devenise de mult timp engleza.
    Poate putini stiu cum a ajuns limba engleza atat de "oficiala" si nu altele. Pana in prima parte a sec. XX in Europa limba oficlala (mai ales in diplomatie) era franceza, in intimitate germana, in lumea stiintifica latina. Dupa WW1 dar mai ales dupa WW2 SUA a inceput sa se impuna pe mai toate planurile. Folosind limba engleza, limba fostilor colonialisti contra carora au castigat Razboiul de Independenta cu peste doua secole in urma. Dupa dobandirea independentei de actuala SUA, s-a organizat un referendum pentru alegerea limbii oficiale unde a castigat limba engleza, la foarte mica distanta de limba germana. Din motive ... omenesti. Impotriva limbii engleze erau multe resentimente, asa cum sunt impotriva dominatorilor, in schimb limba germana este cu mult mai grea in comparatie cu limba engleza, la cursul de limba germana din RFG vorbitorii de limba engleza intelegeau cel mai greu limba germana, cam la fel si vorbitorii de limba rusa (rusa este o limba simpla si usoara dupa ce inveti alfabetul lor chirilic), invatau mult mai usor germana cei din Asia, TA, YO, F. Si cum noua natiune americana a fost de la inceputurile sale foarte pragmatica, a ales sa vorbim azi engleza.

    Здоровья и привет, 73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2021-01-30 17:40:11 (ora Romaniei)
  • O multime de documentatii interesante sunt prezente pe net dar in limba rusa. Din pacate, gogu nu le indexeaza astfel ca se ajunge mai greu la ele. Calitatea lor si a discutiilor pe forumurile tehnice e foarte inalta si merita efortul de a le cauta. Dupa ce le gasesti, traducerea automata a lui gogu e destul de buna, dar in engleza, nu in romana.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact