hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti dificultati in instalarea de antene pentru benzile de radioamatori cu vecinii dumneavaostra sau alti factori din aceeasi categorie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-ianuarie-2021 si s-a incheiat la 26-ianuarie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (3)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2021-01-19 15:39:39 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul nu se poate face antene. Radioamatorismul cu antene foarte precare va fi si el la un nivel foarte precar si frustrant. In fata impotrivirilor, obtuzitatii, absurditatii, rautatii, prostiei atat a vecinilor cat si administratorilor, cea mai rea solutie este ridicatul mainilor si abandonarea diverselor forme si tactici de lupta mai mult sau mai putin conventionale.
    Nu pot afirma ca exista tactici universal valabile. Fiecare locatie cu specificul ei. Trebuie gasit cu rabdare si siretenie "Calcaiul lui Achile" al fiecarui vecin si administrator. Nu de putine ori ne putem "cumpara" sub diferite forme dreptul la instalarea de antene. Atitudini pro-active precum participarea in comitetul de bloc sau chiar administratie, "imbunarea" sau dezbinarea grupuletelor indaratnice sau dusmanoase vor usura de multe ori calea spre aprobarea clara sau cel putin tacita a instalarii de antene pe spatiile comune. Contributii voluntare majore la estetica si functionalitatea cladirii si spatiilor si instalatiilor comune pot contribui si ele la "pacificarea" factorilor ostili. Chiar si celor care se tem obsesiv de radiatii nevazute, 5G, cipuri si alte bazaconii li se poate explica in timp, cu multa rabdare si pe limba fiecaruia de ce antenele noastre de HF nu sunt periculoase la sanatate. Este o munca grea si de durata dar da rezultate bune de nu putine ori. Exista si bariere psihologice care trebuie depasite, precum frica de confruntare cu factorii problematici si dorinta de "liniste" cu vecinii. Dorinta de liniste si pace e buna si laudabila dar complet neproductiva dpdv al antenelor.
    O alta atitudine paguboasa in tratativele cu vecinii este mentalitatea "eu nu sunt fraier, de ce sa platesc pentru izolatia acoperisurilor, diverse amenajari, reparatii sau metode de imbunatatire ale traiului in cladiri cu mai multi locatari". In paralel trebuie evitate cu abilitate conflictele deschise si zgomotoase, chiar cu pretul lungirii timpilor de asteptare.
    In alte cazuri, nu putini radioamatori YO au mostenit sau achizitionat o casuta la tara sau in vreo zona periferica cu vecini rari. Trebuie sa ne dezbaram de conservatorismul pagubos care condamna cu manie proletara utilizarea sistemelor Remote prin internet sau linkuri UHF/SHF. Este o solutie care necesita ce-i drept atat resurse economice cat si un grad mai avansat de tehnicitate. Fiecare radioamator este liber sa activeze in nisa care i se potriveste; nu exista insa nici o obligativitate de a opera la infinit cu metodele si obiceiurile anilor '50, oricat de dragi ne-ar fi.
    O alta solutie este organizarea de grupuri, cluburi sau asociatii de concurs care sa activeze din locatii rurale fara limitari importante de antene. Este mai greu de asimilat in cazul regiunilor cu un individualism foarte pronuntat dar vad ca exista si in YO un mic numar de astfel de grupuri in care fiecare contribuie cum poate si cat poate.
    De-a lungul deceniilor, am profesat mai multe tactici de instalare de sisteme de antene in locatii dificile sau chiar ostile. A fost o munca foarte laborioasa insotita de anumite costuri inerente insa cu multa rabdare am reusit sa conving "adversarii" sa-mi permita chiar si tacit instalarea TREPTATA de antene filare si verticale pana la multipli piloni si antene Yagi.
    Cat se poate de adevarat ca este usor de spus, greu de facut. Poate pentru unii hami la inceput de drum acest razboi de "gherila" suna prea complicat dar pentru cei "arsi" fara drept de apel de aceasta pasiune nu exista cale usoara pentru asi putea desfasura antenele pentru concursuri majore sau vanatoare serioasa de DX-uri in HF.
    In VHF/UHF/SHF metodele trebuie adaptate specific, oricum destul de diferit de HF.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-01-19 18:26:30 (ora Romaniei)
  • Este buna antena pe care o folosesc? Sunt multumit de ea? Nu trebuie decat sa ma gandesc la ce spunea Eminescu, reproduc citatul:
    E vinul de-azi mai rău ca cel de ieri, amicii mei?
    Mai bun ca orice vin băut e cel pe care-l bei!
    si sa-l extrapolam la antenele noastre. Adica cea mai buna antena este cea pe care o am.
    Radioamatorismul este o indeletnicire din domeniul hobby-urilor, respectiv o indeletnicire extraprofesionala imbratisata de unii asa cum altii sunt atrasi de filatelie, machete de vitrina, astronomie, gradinarit, lista este foarte lunga. Ca hobby nu obliga in niciun fel la afirmare sau performanta ca in cazul ocupatiilor profesionale de care depinde bunastarea personala si a familiei, iar gradul de satisfactie de pe urma practicarii hobby-ului este unul strict personal si fara sabloane impuse. De la inceputurile sale radioamatorismului i s-au fixat reguli as zice “de bun simt”, asa cum figureaza pana azi in ce se numeste ARRL-Amateur Code din care am extras “Porunca” a sasea care arata ca “Radio este un hobby, care nu interferează niciodată cu îndatoririle datorate familiei, locului de muncă, școlii sau comunității”. Si gasesc firesc ca preocuparile noastre sa se desfasoare in aceasta cheie din moment ce marea masa de membri ARRL o cultiva si o respecta. A cotiza sau a cumpara o baza sportiva pe care sa fie o padure de antene nu este nicidecum o cerinta pentru radioamatorism deoarece vine cu multe contradictii. In primul rand obliga la o situatie materiala de top sau la neglijarea indatoririlor de mai sus. In al doilea rand produce o clasificare nedreapta care imparte pe hobbysti dupa puterea lor financiara in hobbysti “de elita” si hobbysti “coate goale”. Cu atat mai nedreapt este sa se fetisizeze performante care nu aduc niciun folos material si obtinute cu mari sacrificii financiare acolo unde hobby-ul, deja putin inteles de multi, impune in primul rand cumpatare pentru mentinerea armoniei in familie.
    Este iarasi adevarat ca radioamatorism fara antene nu se poate, mai bine spus nu se mai poate azi, deoarece pana prin anii '60 exista si categoria de radioamatori constructori pentru cei care voiau doar sa experimenteze constructii, fara sa faca trafic radio.
    Ce face radioamatorul de azi, care nu poate exista fara antene dar nu dispune de spatiu pentru ele? Face radioamatorism pentru ca asta vrea sa faca. Si se poate. Asta numai daca va cauta printre satisfactiile acestui hobby orice care sa-l faca sa se simta azi mai bine decat ieri, chiar daca este doar “un pic mai bine”. In raport cu ce sau cu cine? Cu cine este cel mai aproape, adica cu propria persoana. Am citit zeci de articole publicate in reviste din strainatate in care radioamatori constransi sa locuiasca la bloc sau in zone in care emisiile lor ar perturba anumite retele de cabluri hertziene care mai exista inca la sol au experimentat si au reusit sa faca trafic cu antene miniatura, antena MicroVert fiind cea mai populara. Sau antene filare chiar pentru 3,5 MHz amplasate in balcon. Ori antene magnetice.
    Personal am avut nesansa ca, incepand de prin anul 2000 sa nu mai pot beneficia de niciun fel de antene la locatia din Braila unde de fapt aveam si serviciul. Pana atunci am folosit antene filare intinse de la fereastra (etaj 2/7, nu aveam acces la acoperis chiar daca XYL era administratorul imobilului si eu ma oferisem fata de vecini sa suport partea din costurilor cu reparatiile care reveneau celor de la ultimul etaj) pana la acoperisul unei cladiri (4/4) de peste drum, deschidere excelenta mai ales pentru banda de 14 MHz, in stanga si dreapta erau deja cladiri de 10 etaje dar care se pare ca ma favorizau actionanad ca un fel de reflector, am lucrat asa toate continentele cu puteri sub 80 W. Numai ca intre cladiri, exact sub traseul antenei, a mai aparut una, cu 6 nivele, la cca 8 m de balconul meu. Cu toate astea, cu o antenna de 10 m (tip LW pentru 14 MHz) aruncata de la geam intr-un copac pus cam piezis intre blocuri mergea traficul cu Europa, Africa, Asia cu puteri intre 10 si 80 W. Era si asta o satisfactie deoarece experimentam cum se poate lucra in conditii de maxima ecranare. Asa ca daca “ieri” nu aveam cu ce lucra, “azi” aveam totusi ceva care inseamna mai mult decat nimic. Este si asta o filosofie care te face sa cauti si sa castigi in loc sa te plangi care, oricum, nu ar fi avut niciun rost.
    Din 2005 am o resedinta si la tara, spatiu destul pentru antene. Ce ar putea face un radioamator cu aceste conditii? Sa construiasca doua turnuri de 12 m la o distanta de 45 m intre ele si sa lege un Windom pentru toate benzile. Care nu mi-au adus nimic in plus fata de ce facusem la Braila. Campionate ori cupe nu aveam de gand sa castig, nu din motivul vulpii care nu ajunge la struguri din moment ce fara nicio intentie am dobandit un titlu de campion national cu multi ani in urma. Nu am avut pretentii mai deosebite? Da, s-a remarcat si acest lucru, unii din amicii buni m-au certat ca ma incapatanez sa nu fac ceva cu antenele mele care sa uimesca lumea, mai ales ca stiau cat de bine ma pricep la constructii metalice in regim HM. Numai ca nu stiau nimic despre pretentiile mele. Si incercau sa ma abordeze ca la servici, de pe pozitii critice ca nu-mi fac sarcinile cum trebuie. Si, in aceste conditii, mai poate fi “azi” mai bun ca “ieri”? Da, cine cauta gaseste! Desi resedinta de la tara este intre dealuri, am incercat ceva si in UUS. Statia are si banda de 50 MHz, am facut in doua zile un J-Pole (deci ceva banal, polarizare verticala pe cand mai toti lucreaza cu polarizare orizontala, radiatie omnidirectionala) cu care am reusit sa lucrez vara trecuta 38 de tari din 3 continente. Cu numai 20 W. Nu mai lucrasem in banda de 50 MHz si am demarat bine. In raport cu mine. Mult mai bine decat in anii ’70-’90 cand lucram de la Pitesti majoritar in 144 MHz, din cel mai inalt cartier din oras, etaj 4/4, antenna SWAN rotativ telecomandat (HM!) cu puteri pana la 80-90 W.
    Se mai poate gasi ceva care “azi” sa fie mai bun ca “ieri”? Sigur ca da. Daca prin 2010 am incercat fara prea mare satisfactie modurile digitale gen RTTY, PSK si alte cateva la fel, cu o statie veche, un calculator vechi si el, fara comunicatie CAT si o interfata HM cat o cutie de chibrituri, cu cca doi ani in urma un amic m-a provocat la modurile FT si JT, cu 20 W, aceeasi interfata si acelasi calculator care, combinate cu platformele eQSL si LoTW pe care le foloseam deja de ani buni, mi-au dat sansa de a avea in aceeasi zi, doar la cateva minute diferenta, atat QSO-ul cat si QSL-ul cu tari ca BY, JA, HL, PY, ZS sau raritati ca ZA, 5Z, 5T, 5N, V5 pentru care ori se asteapta mult, ori nu vine nicio confirmare. Folosind ca antenna Windom-ul pe toate benzile si 20 W.
    Asa ca nu (numai) in antene performante si cat mai spectaculoase stau satisfactiile ca radioamator. Radioamator de hobby, nu sportiv care nu este prea bine definit nicaieri in lume.
    Daca vrei sa ai satisfactii ca radioamator, nu le cauta doar in antene. Mai exista si alte surse, domeniul este vast.
    73 de Tavi YO4BKM!

      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2021-01-24 11:53:24 (ora Romaniei)
  • Buna ziua. Cred ca cele mai mari probleme sunt la un imobil/bloc unde apar si discutii legate de izolatia terasei cu vecinii de la ultimul etaj ( in cazul in care nu stam chiar noi la ultimul etaj , cand treaba e rezolvata ). Daca stai la casa cu curte , singur, probleme apar daca pui o antena mare de US sau pilon cu multe antene si ai teren foarte putin , vecinul poate sa fie deranjat daca e aproape de tine . Nu aduc in discutie cazurile de interferente TV, daca nu sunt rezolvate, ele apar si la distanta daca ai puteri mari. Numai bine. 73 de YO3GH, Op. Dan

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact