hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Statia dumneavoastra de radioamator produce sau sufera de interferente locale?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 10-noiembrie-2020 si s-a incheiat la 16-noiembrie-2020

Intrebarea a fost sugerata de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (3)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2020-11-13 20:40:02 (ora Romaniei)
  • Evrika!!!... Se pare ca nici un radioamator YO nu a suferit sau nu a cauzat interferente (radio) in viata lui lunga sau scurta. Ma refer la lipsa postarilor. Sunt in culmea fericirii si autoadmiratiei. Prietenul nostru 4X1AD poate avea un vis de cosmar, postand o asemenea intrebare "tendentioase". Dar fara glume, si eu as fi curios daca cei care au votat, ce metode au aplicat pentru a curma neplacerile.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-11-15 16:03:29 (ora Romaniei)
  • Dragă Miki, au fost multe neplăceri din interferențe, nu la puțini, poate că nu mai are rost să ne mai „lăudăm” azi cu ele. Dar hai să arăt ce am adunat eu în acest domeniu, am o traistă plină. Provocate de diferite surse, dar toate se manifestau în spectrul radioelectric, înșir câteva:
    1. În anii '70 eram la Pitești, YO7BKM, locuiam la capătul cartierului Trivale, unde întorceau autobuzele linei 8 (Trivale-gară-Trivale). Erau autobuze TV cu motor pe benzină făcute la „Tudor Vladimirescu”, devenită „Autobuzul” apoi „ROCAR”. Le auzeam radiația radioelectrică chiar și în 144 MHz de la câțiva km, de când intrau în cartier, apoi minute în șir cu manevrele de parcare la cap de linie aflat la 300-400 m de antenele mele. Urgie mare în concursuri. Am scăpat de ele prin 1982 când au fost înlocuite cu altele pe motorină. Poate mulți nu le consideră interferențe dar, după cum a fost pusă întrebarea (fără alte detalii) eu iau drept buna definitia „Interferenţele electromagnetice (EMI) reprezintă orice semnal sau emisie, radiat(ă) în spaţiul liber care periclitează, deteriorează grav, blochează sau întrerupe în mod repetat un serviciu de comunicaţii radio autorizat.”
    2. Tot la Pitești era un vecin de la un etaj inferior care avea un televizor hârbuit, din familia „DACIA”, neapărat cu tuburi, care radia foarte tare în 144 MHz. Noroc că prindea numai TVR pe canalul 6, nu și TV din Bulgaria, așa că programul de interferențe era scurt.
    3. Un „amic”, vecin în cartier la vreo 2 km avea un transverter-converter pentru 144 MHz (ca statie de baza avea un FT 250 adus din DX) făcut de un maestru al construcțiilor, pe atunci avea indicativul YO6BKD, ne întâlneam deseori pe 2 m. Când apărea „amicul” în concursuri, cu echipamentul „optim acordat” de propria-i mână care căuta perfecțiunea, acoperea peste jumătate din bandă. Pentru că avea un principiu: „orice este șurub trebuie să se învărtă”. Lucru pe care-l practica cu mult talent la motoarele de automobil, în care era cu adevărat un vrăjitor, dar nu avea același talent la radio. Și umbla la miezuri, trimeri, până ce i se părea că a reușit acordul perfect. Prin anii '80 s-a mutat la Buzău.
    4. Tot pe atunci radiam și eu, destul de rău. Cartierul Trivale este pe un platou înalt din Pitești, de pe care se recepționa satisfăcător TV din Bulgaria. Semnalul era slab, așa că oricât de curată ar fi fost emisia mea, la cei 20-25 W pe care-i aveam atunci „zgâria” pe ecranele TV din vecini ale căror antene erau la câțiva metri de antenele mele. Mai ales televizoare vechi, pe tuburi și cu filtrele făcute praf. Am fost deseori reclamat, am fost inspectat și verificat, totul era în regulă, dar se invoca un anumit drept al omului să poată repționa nestingherit ce dorește (se putea oare invoca și pentru Europa Liberă?) la care am găsit o scăpare dată de un amic jurist: sunt obligat să asigur recepția TV celor care plătesc abonament pentru așa ceva. Și, cum ei nu plătesc abonament la TV Bulgaria, să-i acuz eu de hărțuire. Și a ținut!
    5. Din 1990 am venit la Brăila. Nu am mai avut de suferit din cauza interferențelor decât în mod indirect. Antena mea de US trecea la cca 3 m de magistrala de distrubuție TV Cony Sat aflat la parterul unui bloc vecin. Trăiam în pace și armonie până ce a venit la ușă patronul Cony Sat să reclame că îi bruiez rețeaua de distribuție. Știam cauza, era un concurs YO pe 80 m, l-am invitat la stația mea, i-am arătat că cineva mă deranjează și pe mine cu un semnal foarte prost. Am închis stația de radio și l-am rugat să telefoneze la studioul lui să întrebe dacă mai sunt interferemțe. Și au fost. Cu această ocazie i-am indicat și sursa, era cineva din apropiere, cu un final de putere cu un tub ceramic și o antenă dezacordată dar care nu voia să înțeleagă acest lucru și nimeni nu-l putea lămuri. Antena sa se apropia și ea mult de o linie a Cony Sat. I-am dat patronului adresa exactă și, de atunci am avut liniște.

    Din 2005 am echipamentele la țară, pe Valea Buzăului, unde este o liniște ca la facerea lumii. Și nici pe mine nu mă mai întreabă nimeni de ce are zgârieturi pe ecranul TV.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dani (yo8rqp) la data de 2020-11-16 10:40:08 (ora Romaniei)
  • Prin 2002 am "reușit" să-mi scot din casă vecinii de bloc cu un liniar cu PL504 și o antenă LW de 20m.Multi dintre vecini nu aveau CATV, încă se mai folosea televiziunea terestră. Lucram cu un homemade ce folosea pentru SSB metoda defazajului. Chiar acu' trei, patru ani un vecin mă atenționa că mă aude în boxele sistemului său audio. După părerea mea, nu cred să existe radioamator care să nu se fi izbit de problema perturbației, mai ales cei care stau la bloc.
    La noi în zonă, un radioamator care între timp a făcut SK, a scos din biserică lumea adunată la slujba de duminică după ce vocea sa a fost auzită peste cântarea preotului. Sunt situații și situații. Doar trecând prin ele înveți. 73 tuturor!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact