hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Credeti ca indicativele radioamatorilor YO care au facut Silent Key ar mai putea sa fie realocate de ANCOM?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 22-septembrie-2020 si s-a incheiat la 29-septembrie-2020

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-09-22 15:25:53 (ora Romaniei)
  • S-a mai discutat pe această temă și îmi amintesc că au fost exprimate cam aceleași păreri.
    În afară de primul răspuns („fără nicun fel de restricție”), celelalte au un suport comun motivat sentimental în diferite grade.
    Dar, ce este în cele din urmă un indicativ de radioamator? Este precum un „nume” atribuit conform unei proceduri oficiale la anumite evenimente din viața fiecăruia. Așa cum este și numele „de botez” atribuit de familie și autorizat/legalizat de starea civilă la naștere. Atribuit cu scopul de a individualiza elementele unei mulțimi astfel încât să nu devină anonime. Asta nu însemană că se atribuie fiecăruia un „nume” care nu a mai existat nici în comunitate și nici în istorie.
    Persoanele individualizate astfel pot avea diferite trasee în viață pentru care primesc aprecieri, recompense și recunoașteri care impresionează sentimental mai mult sau mai puțin, funcție de cum și de cine sunt percepute, de la simpla luare la cunoștință până la adularea fanatică. Ar putea fi acestea motive de unicitate pe durate mai scurte sau mai lungi ori pe vecie?
    Cum ar fi dacă nu s-ar mai acorda teporar sau definitiv nume precum Iulius, Traian, Napoleon, Mihai, George, Aurel, Emil, Nicolae, Gheorghe (toate aceste nume au fost sau sunt încă celebrități, unele chiar cu sute de mii de fani) sau toți eroii neamului ori ai lumii deveniți celebri?
    Cum ar fi dacă numele tuturor celor care, fără să fi fost scrise în cărțile de istorie, au făcut un lucru deosebit de măreț nu numai pentru un grup de persoane (cum sunt radioamatorii) ci pentru noi toți, mă refer la dacsălii care ne-au instruit să fim ce suntem azi fiecare, nu s-ar mai atribui nimănui după ce trec în neființă? S-ar inventa nume noi? Pentru că și aici există o mare mulțime de nume comune care, nu de puține ori, au dus la nume de botez, chiar de la apariția lor în istorie.
    Dacă se repetă sau nu sufixul din indicative de la un district la altul, este problema autorităților naționale și fiecare o reglemntează în felul ei. Dar să se rezerve sufixul sau chiar indicativul în situații greu de definit concret (pentru că se va face sentimental, pasional) cred că s-ar exagera, oricât de multe ar fi motivele și ar duce la o venerație exagerată și lipsită de discernământ, posibil generatoare de conflicte.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2020-09-22 16:11:26 (ora Romaniei)
  • Blocarea indicativului 5 ani dupa deces sau expirarea autorizatiei cred ca este suficienta ca sa permita o solicitare din partea unui membru al familiei dar si intreprinderea unor masuri pentru "fixarea" memoriei ultimului posesor, daca se doreste. Deja prevederea exista si nu e nevoie ca "ANCOM sa poata". Daca mergem catre "dreapta" selectiei deja intram in discutii interminabile pe definirea criteriilor dupa care unii merita si altii nu iar in extrema dreapta e prezent ridicolul. In prezent, exista o sumedenie de mijloace prin care putem ramane in memoria celor din jur indiferent daca indicativul se atribuie sau nu dupa disparitia noastra. In fond, oamenii sunt nemuritori nu prin indicativ ci prin memoria celor ce isi aduc aminte de ei. Pentru asta nu indicativul conteaza, el este doar un accesoriu al unei persoane reale. 73
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Grig (yo2cfs) la data de 2020-09-23 00:09:42 (ora Romaniei)
  • Conform reglementarilor ANCOM, 5 ani de gratie si indicativul poate fi realocat.

    73`s
    Grig

  • Postat de Florin (yo7lhe ) la data de 2020-09-23 08:05:54 (ora Romaniei)
  • 10 ani pare suficient, dar am regasit acelasi indicativ (ex. YO3ABB), dupa 20 de ani, ca membru in diverse cluburi internationale desi isi schimbase posesorul.
    Derutant.
    Parintele Stefan a trecut la Domnul inaintea aparitiei internetului.
    Poate de aceea realocarea sufixului,inainte de generalizarea internetului la noi, sau nu a starnit atatea comentarii online.
    Poate 40 de ani inainte de realocare ar fi o perioada mai realista. Nici internetul nu e vesnic, dar vad ca tine minte mai mult decat ma asteptam.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Silviu Ghețe (yo9hrb) la data de 2020-09-25 22:23:54 (ora Romaniei)
  • Cu literele din alfabetul nostru se pot forma 15600 de sufixe din 3 litere si 650 din doua litere. In total 16250. Sper sa nu fi gresit la calcule. Suntem atat de multi radioamatori in YO astfel incat trebuie sa refolosim indicative?

  • Postat de Csiki Mihai (yo6aei) la data de 2020-09-26 22:33:53 (ora Romaniei)
  • Daca se admit sufixe identice pentru districte, ar rezulta 162500 indicative, suficiente pentru 50 de ani, sau si mai mult. Sunt de aceas parere cu Florin, realocarea dupa 40 de ani ar fi echitabila.
    Dar totdeauna cautarea pentru unele sufixe va fi mai mare, si vor fi nemultumiti.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact