hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum masurati raportul de unde stationare la antena dv. de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 1-septembrie-2020 si s-a incheiat la 8-septembrie-2020

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (3)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2020-09-01 16:03:46 (ora Romaniei)
  • Este bine sa ne reamintim ca SWR-ul real al antenei este cel masurat la bornele antenei sau foarte aproape de ele. Chiar daca este mai dificil practic, aceasta masuratoare trebuie facuta macar o data, la instalarea si ajustarea antenei. Cu cat cablul coaxial este mai lung si atenuarea mai mare, cu atat diferenta intre SWR-ul masurat la bornele antenei si cel masurat in shack inainte de linia de transmisie va fi mai mare. Valoarea SWR-ului masurat in shack va fi intotdeauna mai buna decat cea reala (masurata la bornele antenei). In nu putine cazuri, SWR-ul masurat cu metodele care apar in sondaj va prezenta valori diferite.
    Sa nu ne bucuram prea repede daca o antena HF multibanda va prezenta un SWR foarte scazut in toate benzile deoarece acesta este un semn sigur ca linia de transmisie are pierderi mari (exemplul cel mai popular este RG-58 & Co.), respectiv si cea mai mare eroare de masura.
    In cazul cand accesul la bornele antenei este imposibil fizic si/sau din cauza influentei capacitive a corpului celui care masoara, sugerez folosirea unui coaxial cat mai scurt (4-6m) si al unui cablu gen RG-213 sau mai bun.
    Alternativ, SWR-ul real se poate calcula cu precizie cu conditia sa dispunem de valoarea exacta a lungimii cablului coaxial si atenuarea lui masurata in prealabil (nu cea generica de catalog, deoarece in special cablurile chinezesti ieftine pot exhiba practic valori diferite fata de cele date in specificatii).
    De asemeni, valoarea SWR-ului masurat inainte de antenna tuner este doar cea dintre TX si tuner. Un antenna tuner amplasat in shack nu imbunatateste SWR-ul (adaptarea) sistemului ci doar permite TX-ului sa vada o sarcina apropiata de 50+/-j0 Ω pentru a evite intrarea in functiune a protectiilor automate de reducere proportionala a puterii de iesire. Pierderile de sistem nu se reduc ci raman aceleasi, ba chiar suplimentate de pierderile pe tuner care pot ajunge la valori mari in cazul tunerelor construite "economic" si a sarcinilor puternic reactive. Spun acestea deoarece inca este impamantenita legenda urbana potrivit careia "rezolvam" o antena neadaptata cu ajutorul unui tuner amplasat in shack.
    Reflectometrele din transceivere nu au in general faima de instrumente precise datorita constuctiei nepretentioase a senzorului Forward/Reflected si au doar o valoare informativa in cazul folosirii tunerului automat intern.
    Reflectometrele externe sunt deobicei mai precise decat cele din TX sau tunere dar si ele trebuie amplasate intr-un punct relevant pe traseul de TX. Ele sunt deseori afectate de perturbatiile cauzate de curentii de mod comun (CMC) astfel ca este o buna idee de a le plasa dupa un soc CMC (balun-choke).

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-09-02 10:00:11 (ora Romaniei)
  • Trebuie avute in vedere cateva reguli, cele mai importante fiind:
    1. La trecerea unei unde dintr-un mediu in altul unda nu sufera nici reflexii si nici atenuari cand impedantele mediilor sunt egale, unda va suferi doar atenuari datorate mediilui traversat, prin natura sa;
    2. Cand pe traseul undei se afla trei medii (etajul final, linia de alimentare, antena) mediul de la mijloc (linia de alimentare) se comporta ca si cum nu ar exista daca lungimea sa este egala cu un multiplu intreg de jumatati de lungimi de unda care apare in acel mediu, respectiv lungimea de unda in vid inmultita cu coeficientul de velocitate care, la cablurile coaxiale cu izolatie plina este de 0,66.
    De aici se desprind cateva observatii, valabile pentru un emitator cu impedanta de iesire de 50 Ohm:
    1. Fosind o linie coaxiala de 50 Ohm de orice lungime va exista o adaptare perfecta intre emitator si linie, in acest caz reflectometrul (si adaptorul de antena) isi vor face rolul daca vor fi montate intre linie si antena. Vor fi folosite dispozitive cu telecomanda si teletransmitere. Apar cateva probleme legate de costul si, mai ales, de suspendarea lor, mai ales la antenele filare orizontale care nu se alimenteaza la capete ci undeva pe lungimea lor (dipol, Windom, VS1AA etc). Dar se va cunoaste exact cum se comporta antena si se va sti cum sa se intervina asupra ei prin lungire sau scurtare.
    2. Neajunsul de mai sus poate fi eliminat daca linia de alimentare va avea lungimea aratata mai sus, adica un multiplu intreg de jumatati de unda asa cum apar in linie. In acest caz impedanta liniei (orice valoare finita ar avea) nu mai conteaza si totul se prezinta ca si cum antena ar fi legata direct la emitator. Reflectometrul va arata ce se intampla intre emitator si antena, fiind instalat foarte comod, impreuna cu adaptorul, langa emitator. Si in acest caz se afla exact ce trebuie facut cu antena, respectiv sa fie scurtata sau lungita dupa cum apare reactanta (pozitiva ori negativa) masurata langa emitator. Fara sa se mai faca masuratori la locul de alimentare, greu accesibil dar si cu posibilitatea ca prezenta cuiva acolo sa influenteze radiatia antenei.
    Am o aplicatie soft facuta de mine care, corelata cu masurarea impedantei la capatul de jos al liniei de alimentare, arata tot ce "face " antena. Iata cateva exemple mai jos, frecventa de acord 3650 kHz, impedanta de iesire din emitator 50 Ohm, coeficientul de velocitate 0,66:
    1. La capatul de jos al liniei s-a masurat o impedanta de 72+0j Ohm. Antena va avea urmatoarele carateristici:
    - 71,98-0,77j Ohm la o linie lunga de 27m (o jumatate de lungime de unda);
    - 70,98+6,07j Ohm la o linie lunga de 1m;
    - 54,48+18,61 Ohm la o linie lunga de 5m;
    - 37,84+10,38j Ohm la o linie lunga de 10m;
    - 45,59-16,94 Ohm la o linie lunga de 20m;
    2. Antena este facuta si instalata "perfect", are o impedanta de alimentare de 72+0j Ohm. La capatul de jos al liniei de alimentare (unde se face cuplarea cu emitatorul a liniei de 50 Ohm) apar urmatoarele carateristici:
    - 71,98+0,77j Ohm la o linie lunga de 27m (o jumatate de lungime de unda);
    - 70,98-6,07j Ohm la o linie lunga de 1m;
    - 54,48-18,61 Ohm la o linie lunga de 5m;
    - 37,84-10,38j Ohm la o linie lunga de 10m;
    - 45,59+16,94 Ohm la o linie lunga de 20m;
    - 71,98+0,77j Ohm la o linie lunga de 27m;
    Cum era si de asteptat, valorile numerice apar conjugate. Dar altceva este mai important: in afara de cazurile in care linia de aliemtare este ori foarte scurta (sub 4-5% din lungimea de unda din linie) ori este multiplu intreg de jumatati de lungime de unda, reflectometrul pus langa statie nu arata ce se intampla mai departe, pe linie si la legarea de antena. Indiferent ce caracteristici are antena, o linie de aliemntare aratata mai sus va permite masurarea acordarii si acordarea emitatorului direct cu antena. Daca intre linie si antena se folosesc dispozitive de simetrizare/transformare impedanta calculata in exemplele de mai sus va fi cea de la capatul "de sus" al liniei, pentru antena se va tine cont de raportul de transformare al dispozitivelor folosite.
    Eu folosesc o antena Windom destul de prost amplasata la tara (dealuri inalte imprejur, teren puternic denivelat sub ea, vegetatie saraca sau extrem de abundenta - iarba, copaci - functie de anotimp) si o linie de alimentare de 27m din H1000 (atenuare 2,7 dB/100 m la 50 Mhz, 5,44 lei/m) care satisface un compromis pe toate benzile clasice care sunt mutiplii intregi de 3,5 MHz. Si reusesc o adaptare destul de buna astfel incat cu 20W in modul FT8 sa fi putut lucra, de la sfarsitul lui septrmbrie de anul trecut pana acum, toate continentele. In conditiile in care stau la tara numai intre lunile aprilie-octombrie. Defavorabile ca vegetatie si in minim de propagare.
    Cine doreste sa foloseasca aplicatia mea sa-mi trimita un mesaj pe e-Mail.
    72 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2020-09-02 15:53:25 (ora Romaniei)
  • Completare la postarea de mai sus:
    In toate exemplele numerice pe care le-am dat, precum

    "- 54,48+18,61 Ohm la o linie lunga de 5m;"

    semnul "-" din fata nu inseamna valoare negativa (componenta reala a imedantei nu poate fi negativa), am vrut sa scriu fiecare exemplu "cu liniuta de la capat", dupa care am lasat spatiu sa nu se confunde cu semnul "minus". Din pacate, acest spatiu destul de vizibil la tehnoredactare devine neobservabil la postarea finala.

    Mai intervin cu o precizare: nu urmaresc ratingul, ci sa informez cu lucruri care pot fi de folos la multa lume. Ca am rating nul, pozitiv sau negativ, nu modifica cu nimic veridicitatea celor scrise de mine, pe care o pot proba oricand. Mai arat ca, cu ceva timp in urma, am cerut sa mi se prezinte lista celor care evalueaza in ascuns (este un drept al fiecaruia sa fie informat cu privire la ce se zice despre el) si am aflat de unde vin evaluarile negative. Unele de la cei carora, stiu, nu le place nodul de la cravata mea. Dar am ramas surprins sa vad pe lista si din cei care scriu apreciativ la adresa postarii mele, dar dau apreciere negativa la aceeasi postare. Asa, pentru ca au posibilitatea si nu au curaj sa o si arate pe fata, intr-un schimb de idei care pot fi demonstrate.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact