hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce varsta aveti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 9-decembrie-2019 si s-a incheiat la 17-decembrie-2019

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Florin (yo8sde) la data de 2019-12-09 13:32:57 (ora Romaniei)
  • Cred ca era mai potrivit de mers cu optiuni de vot si dupa 60, inca 2 optiuni.

  • Postat de Mugurel Creanga (yo7yn ) la data de 2019-12-09 18:17:42 (ora Romaniei)
  • Daca ne gandim mai mult, intrebarea presupune un raspuns care intra sub incidenta GDPR! HI!!!
    Probabil ca cel care a pus intrebarea mai avea nevoie de inca o dovada a faptului ca radioamatorii activi sunt in marea lor majoritate de varsta a treia sau se indreapta spre aceasta varsta.... Si, dupa parerea mea, acest lucru trebuie sa ne dea tuturor de gandit la a gasi solutii de atragere a tinerilor in aceasta activitate pe care sa o continue cu placere!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-12-09 21:50:52 (ora Romaniei)
  • Eu as fi votat la "Mai mult de 70 de ani".
    Cu ani in urma, cand ma implicam in arbitrare, intalneam si competitii la care se transmitea la primul control un cod care includea varsta operatorului. La una din ele, pe care o mai am in arhiva, o filtrare dupa varsta a dus la:
    YL sau XYL = 1 ( 2.0%)
    Sub 20 de ani = 0 ( 0.0%)
    Intre 20 si 29 de ani= 0 ( 0.0%)
    Intre 30 si 39 de ani= 1 ( 2.0%)
    Intre 40 si 49 de ani= 2 ( 3.9%)
    Intre 50 si 59 de ani= 5 ( 9.8%)
    Intre 60 si 69 de ani=19 (37.3%)
    Intre 70 si 79 de ani=17 (33.3%)
    80 de ani si peste = 6 (11.8%)
    Nihil novi sub sole.
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-12-10 15:18:34 (ora Romaniei)
  • Corect! Iata cum aflu ca nu convine ca sunt "over 70" sau ca, cu cativa ani in urma, 82,4% dintre cei care participau la competitii aveau peste 60 de ani, intrebarea zilei se adreseaza radioamatorilor, nu celor care se si intrec in eter.
    Dar este bine, ca sa bifezi o parere inseamna sa analizezi, sa evaluezi comentariul si chiar sa te indoiesti. Asta inseamna sa existi. "Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum".
    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Florian (yo9gjx) la data de 2019-12-10 20:56:48 (ora Romaniei)
  • YO4BKM are dreptate, nu-i nimic nou sub soare. Stați liniștiți că alții mult mai dezvoltați stau mai prost ca noi. Recent am văzut pe undeva statistici făcute în Australia, Spania și parcă Norvegia. Știți când o să dispară radioamatorismul? Când n-or să mai existe unde radio.

  • Postat de Daniel (yo5rxm) la data de 2019-12-14 23:21:40 (ora Romaniei)
  • Nu ma surprinde deloc acest rezultat. Parerea mea e ca sunt 2 motive pentru care tinerii nu sunt atrasi de acest hobby:
    1. nu mai exista cluburi de radioamatorism. In afara de 2-3 cluburi care promoveaza aceasta nobila pasiune, restul sunt doar un motiv de a ne aduna o data pe luna sa povestim ce se mai intampla in lume.
    2. atitudinea multor colegi de pasiune, care considera ca ori trebuie investiti mii de euro in antene si transceivere, ori ca "fara cod morse si 2-3 tuburi, 1-2 kW nu poti face radioamatorism"
    Parerea mea e ca, pentru a atrage noi tineri in acest hobby, trebuie sa ne schimbam noi modul de abordare, sa fim pionieri asa cum am fost si acum 100 ani si sa adoptam metode si moduri noi care sa fie atractive si pentru cei mai tineri.
    Sunt in categoria 40-50 ani, practic acest hobby pentru ca imi place cu adevarat si sunt constient de faptul ca e un hobby social, adica daca se reduce numarul de radioamatori, implicit se reduc si sansele mele de a comunica si a-mi exprima pasiunea.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-12-15 09:36:01 (ora Romaniei)
  • Daniel YO5RXM a punctat corect. Dar, dupa mine, motivul expus la punctul 2 este cel mai important. Astazi sunt infinit mai multe posibilitati de (auto)instruire decat acum peste 30-35 de ani in urma incat, daca este pasiune, nu accesul la elemente concrete ar fi o piedica. Dar atitudinea colegilor de pasiune este de multe ori descurajanta nu numai pentru viitori incepatori, dar si pentru multi care au trecut botezul autorizarii ori al traficului in eter. Poate si din cauza eploatarii acestei pasiuni d.p.d.v. comercial, tot mai multe oferte de PA-uri si alte echipamente specifice la preturi nu neaparat inaccesibile, dar prohibitve in raport castigul perceput si aflate la concurenta cu alte oferte mai facile precum telefonia mobila ori resursele de pe internet. Plus atitudinea multora din cei „vechi” contra a tot ce este nou. La cei peste 70 de ani ai mei sunt un „vechi”, dar constient ca radioamatorul trebuie sa fie mereu la curent cu ce este mai nou, exact ca acum multe decenii in urma cand simpla operare a unei statii HM era o noutate teribila pentru cei mai multi. Cu toate acestea multi uita cat de „revolutionari” erau in tineretea lor si practica un conservatorism abuziv. Anul trecut am fost umilit in club de un alt veteran cand am incercat sa arat reusitele mele in modurile digitale, in care lucrez de multa vreme. In asentimentul tuturor din club (toti in varsta) aproappe ca am fost dat afara pe motiv ca ce practic eu nu este radioamatorism. Si mi s-a servit un exemplu concret: radioamatorism este cand faci un receptor cu galena, cum facea cu peste 60 de ani in urma intransigentul care a initiat „oprobiul”. In acest caz, ce ma mai poate atrage la clubul al carui membru fondator am fost cu mult timp in urma si pe care l-am sustinut cu toata forta? Ce atractie mai genereaza clubul sau cluburile?
    Constat manifestari asemanatoare si la mai tineri care, daca au invatat se tina un ciocan de lipit in mana si reusesc sa realizeze vreo schema practica de manual, se considera „asi” in fata tuturor, influentati fiind de lumea in care traim „cu totul si toate la pachet” inclusiv in domeniul nostru neavand, poate, de unde afla ca cu nu mai mult de 3 deceni in urma nu era radioamator care sa nu aibe o mare parte din echipament HM, daca nu chiar totul, indiferent care ii era profesia.
    In final Daniel YO5RXM arata ce este esential in lumea noastra: radioamatorul nu poate fi un solitar. Ca sa poti practica acest hobby trebuie sa fie cel putin doi. Apoi apare al treilea care „trage cu urechea” si devine interesat s.a.m.d. Nu neaparat la un receptor cu galena, ci la un trafic in moduri digitale, acel mod care imbina radioul cu tehnicile din domeniul IT care atrag pe tineri. Si care nu necesita kW sau alte sofisticari, dar aduc satisfactii rapide. De cand practic modul de lucru digital nu am primit niciun QSL de la un SWL din YO (in modurile clasice doar 3 QSL-uri de SWL dupa 1990, desi inainte abundau), dar foarte multe din DX. Si nu prin club, ci pe eQSL ori LoTW care, dupa parerea multora, nu fac parte din „radioamatorism”.
    72 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact