hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti in posesia unui analizor de antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-noiembrie-2019 si s-a incheiat la 11-noiembrie-2019

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (8)  

  • Postat de Edy (yo5vae) la data de 2019-11-06 08:23:19 (ora Romaniei)
  • Autoconstruit? Vreau si eu unul de asta...Se ia kit si se automonteaza si autolipeste, el pe el? Glumesc, totusi era de preferat sa fie folosita alta expresie.

  • Postat de Silviu Ghețe (yo9hrb) la data de 2019-11-06 20:38:05 (ora Romaniei)
  • Cred ca este un fel de emiceptor. Ca sa nu folosim britanicul transceiver. S-a mai vazut prin niste carti. Dupa cum a existat si in vechime nasuflete in loc de frantuzismul batista, sau gatlegau pe post de cravata.

  • Postat de Mugurel Creanga (yo7yn ) la data de 2019-11-06 20:51:09 (ora Romaniei)
  • Trecind peste interpretarile nepotrivite si glumele mai mult sau mai putin "gustate" in legatura cu raspunsul respectiv, avand in vedere preocuparile noastre, s-a presupus ca va fi inteles corect si a fost scris pe scurt. Iar YO4PX a pus punctul pe " I" (Hi!). Am votat "achizitionat" desi mai demult am construit o replica la MFJ 259 (etalonat dupa original). Apoi am achizionat unul din "piata libera" a radioamatorilor, tot construit. Nu voi da numele celui care l-a construit, insa sunt foarte multumit de echipament, acesta fiind de nivelul unui Rig Expert. Aparatul, corect calibrat, este foarte util.
    73! RELU

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2019-11-07 23:01:21 (ora Romaniei)
  • Din DEX:
    AUTO - Element de compunere care arată că noțiunea conținută de a doua parte a cuvântului compus se referă la subiect sau că acțiunea exprimată se îndeplinește de la sine, prin mijloace proprii; servește la formarea unor substantive ca: autoliniștire, adjective ca: autocritic și verbe ca: autoadministra.

  • Postat de Florian (yo9gjx) la data de 2019-11-08 07:19:47 (ora Romaniei)
  • YO9HRB - de fapt cel mai simplu analizor este un Grip Dip Metru combinat cu un frecvențmetru.Râzi tu de năsuflete, dar uite că s-a împământenit "drujba". Edy a făcut o glumă, nu trebuie să despicați firul în patru, sau cum spune un amic local, homemade de mână.
    La ultima întrebare "Nu stiu cu ce ma poate ajuta analizor de antena " sunt curios cine a votat pentru că funcția aparatului e descrisă chiar în denumire, e de nivel preșcolar, genul "pălărie întrun picior"

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-11-10 14:29:21 (ora Romaniei)
  • Un analizor de antena este un echipament de masura din ce in ce mai util intr-un shack, pe masura ce avansam in utilizarile noastre si intelegem din ce in ce mai mult din universul foarte complex al antenelor. Nu, legile fizicii si ale matematicii nu s-au schimbat ci doar capacitatea noastra de intelegere a progresat in urma accesului larg la informatie. Exista si o tendinta in crestere de a inlocui empirismul cronic cu metode sustenabile dpdv tehnic in paralel cu renuntarea la diverse legende urbane propagate decenii la rand de catre diferit vraci-radio.
    Iata la ce poate fi folosit un analizor de antena modern:

    *determinarea impedantei complexe a unei antene (atat componenta rezistiva cat si cea reactiva)
    *determinarea marimii reactantei si caracterul ei inductiv sau capacitiv
    *verificarea atat a configuratiilor serie cat si paralel
    *determinarea factorului de return loss RL
    *masurarea raportului de unde stationare SWR in punctul de masura
    *aducerea mai rapida a unei antene aproape de rezonanta (atentie: nu SWR-ul minim indica rezonanta ci reactanta X=0)
    *acordarea/ajustarea mult mai rapida a antenelor multibanda (cand exista functia de masura si afisare simultana in mai multe benzi)
    *faza (in cazul sistemelor cu antene multiple fazate)
    *localizarea defectelor in cablurile coaxiale
    *determinarea inductantei si a capacitatii unor sarcini reactive
    *tatonarea optima a prizelor unui filtru Pi sau Pi-L dintr-un amplificator de putere
    *masurarea factorului de velocitate real intr-un coaxial si stabilirea lungimilor optime pentru liniile de alimentare sau a dimensiunilor exacte ale unui stub
    *masurarea impedantei caracteristice reale a unei linii coaxiale
    *determinarea pierderilor pe un coaxial
    *obtinerea unei diagrame Smith pentru utilizatorii cu aplicatii mai avansate
    *masurarea impedantei functie de frecventa a unui transformator RF (ex.balun)
    *masurarea frecventei de rezonanta a unui trap (LC) clasic
    *obtinerea si memorizarea statisticilor masuratorilor (functie de soft-ul intrebuintat)
    *interfatarea cu telefoane, tablete, laptop-uri etc. inclusiv masurarea de la distanta si transmiterea rezultatelor prin Bluetooth (la cele care au o astfel de optiune)

    Nu toate analizoarele detin toate functiile de mai sus. Este insa esential de stiut ca acele kit-uri chinezesti la pret foarte convenabil dar care nu stiu de fapt sa masoare reactanta si caracterul ei ci numai |Z| , au o valoare practica extrem de redusa. Un analizor este o piesa de echipament foarte importanta pentru cei care construiesc si experimenteaza antene (si nu numai) astfel ca achizitionarea lui trebuie vazuta ca o investitie pe termen foarte lung. In acest caz, economiile prost-intelese sunt neproductive.

    In situatia ca astazi folosim atat antene cu impedante extrem de joase (ex. verticale scurtate) sau dimpotriva extrem de ridicate (EFHW, LW, RW etc.etc.) este foarte important ca domeniul de masura si afisare a Zcomplex, R, X si SWR sa fie cat mai largi. Unele analizoare populare de tip VNA nici nu specifica aceste domenii ceea ce ridica numeroase semne de intrebare asupra capabilitatilor de masura corecte ale unei antene de 7Ω, 1600Ω sau cu SWR>10.
    Achizitionarea unui analizor doar pentru a vizualiza SWR-ul sau |Z| este in opinia mea o risipa complet inutila.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-11-10 14:48:30 (ora Romaniei)
  • De gustibus non diputandum. Deci nici ca toți să aibe aceleași gusturi nu este bine și nici să se dspice firul în patru, opt, șaisprezece etc. Altfel nu s-ar mai putea scrie poezii, nu s-ar mai putea face glume, nu ar mai exista trandafiri și roze, tren și țug, țuică vinars rachiu palincă holercă, ecran terminal display etc.
    Cât privește ultima variantă de răspuns, o găsesc plină de subînțelesuri: cu ce m-ar putea ajuta dacă nu pot instala altceva decât ce am (condiții de bloc, lipsă degajare favorabilă etc), cu ce m-ar putea ajuta dacă liniile electrice radiază de acoperă toate benzile, cu ce m-ar putea ajuta dacă se ciuntesc frecvențele pentru care am construit antena și multe altele.
    Eu văd și o situație care devine din ce în ce mai defavorabilă pentru prezent, la care analizorul de antenă ar ajuta doar în mică măsură: acum 50 de ani și mai bine, cu puteri sub 100 W sau de numai câțiva W se lucrau sute de țări de pe toate continentele cu echipamente pe tuburi, fără FT8, es'hail 2, Echolink dar, mai presus de orice, fără analizor de antenă. Un tub fluorescent ori un bec cu neon apropiate de feeder erau cele mai bune indicatoare ale acordului optim. Dar nici d-l Moudner nu era atât de supărat pe noi atunci.
    73 de Tavi YO4BKM!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-11-11 12:48:46 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM: Tavi, un biet analizor de antena este doar una din sculele necesare unui radioamator. El, saracul, nu poate rezolva problemele cardinale ale radioamatorismului si nici situatia propagarii sau a locatiei. Este insa stiut ca pe vremuri solare grele, doar imbunatatirea antenelor ajuta si modurile inovative pentru semnale mici si zgomot mare.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact