hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti familiarizat cu avantajele folosirii programelor de simulare/modelare de antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-iulie-2019 si s-a incheiat la 9-iulie-2019

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-07-05 13:43:06 (ora Romaniei)
  • Ar fi fost interesant de stiut de ce atat de multi radioamatori (33 la data de 5 iulie) nu sunt deloc interesati de aceste programe extrem de utile care duc la un salt foarte semnificativ in bagajul de cunostinte despre antene al radioamatorilor.
    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-07-05 17:35:36 (ora Romaniei)
  • @Morel 4X1AD, cred ca motive ar fi destule.
    In primul rand lipsa unor conditii cat de cat acceptabile pentru antene. Ce poate sa arate o aplicatie dedicata decat ce sa simte si fara ea? Probabil ca sporul de castig produs prin modelari si simulari ar fi nesmenificativ, plus ca ar fi si nesigur deoarece nu pot fi modelate toate vecinatatile sau toti factorii de influenta.
    In al doilea rand ar putea fi necunoasterea acestor programe sau a modului de a lucra cu ele. Aici cluburile ar avea ceva important de facut, ma gandesc la achizitionarea contra cost de aplicatii instalate pe un calculator din inventarul clubului si rularea lor de cei interesati sa le foloseasca sau de modul cum se folosesc. Pentru ca o astfel de aplicatie nu este necesara in orice moment la statia de acasa, precum adaptorul de antena. Dar, cate cluburi au in inventar produse soft de aceeasi calitate cu a echipamentelor?
    Ar mai si un al treilea rand, legat de costurile aplicatiei si/sau antenei (antenelor). Daca aplicatia arata ca antena (antenele) ar costa comparativ cu statia achizitionata candva SH (ar trebui stiut si cati au statii mai noi de 20 de ani sau statii cu microprocesor, adaptor automat de antena, moduri digitale implementate etc) explicatia vine de la sine. Mai ales cand "merge si asa" si te multumesti cu ce se milostiveste maria-sa propagarea.
    Iar cei care au si conditii de amplasare a antenelor precum si posibilitati de achizitionare si utilizare a unei asemenea aplicatii se regasesc in prima sau in primele doua optiuni de raspuns, deloc de neglijat.
    73!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-07-05 21:13:35 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM: tare mi-as dori sa avem o noua discutie in acest domeniu la 6-12 luni dupa ce vei lasa deoparte toate prejudecatile pe care stiu ca le ai si te vei hotari sa-ti instalezi un program din domeniul public, gen MMANA-Gal, poate EZNEC si 4NEC2, chiar si versiunile non-pro. In acest caz, sunt foarte sigur ca cel putin o parte din scepticismul tau s-ar risipi fara sa fie nevoie sa faci compromisuri. Un soft adecvat (si gratuit) de antene (nu numai programele tale proprii) impreuna cu background-ul tau teoretic impresionant si capabilitatile de calcul si analiza rar intalnite, precum si abilitatile de programare ar face o combinatie imbatabila.
    Stiu ca knowledge-ul este extrem de important pentru tine. Numai cand te vei putea desprinde de exemplele negative cu algoritmii de acum 25-30 ani (cazuri depasite de mult) si pe care nu le poti uita, vei intelege utilitatea la astfel de softuri.
    Sa nu uitam ca aceste softuri au radacini comune cu programele profesionale de antene care au ajuns la un mare grad de complexitate si acuratete uluitoare. Fara aceste softuri, nimic din lumea uluitoare a telefoniei celulare si transmiterii de date wireless nu ar fi fost posibil.
    Noi nu avem nevoie de acuratete profesionala, care costa enorm. Chiar si experimentatorii de antene foarte modeste si/sau din locatii dificile pot beneficia de imbunatatiri fara sa trebuie sa ridice si sa coboare de zeci de ori o antena pentru reglaje. In plus, un soft te face sa intelegi mai bine ca preocuparea cvasi-obsesiva doar pentru SWR este absolut insuficienta pentru a intelege cat de efectiv radiaza antena si ce masuri (unghiuri, configuratii, inaltimi etc.) pot duce la imbunatatiri cateodate importante. Numai cu ajutorul unui astfel de soft poti intelege tot ce se intampla la schimbari diverse de dimensiuni si unghiuri atat dpdv al eficientei electrice cat si acelei de radiatie. Sau importanta solului . Interfetele grafice permit intelegerea modului cat mai real de functionare al antenelor, forma lobilor, castigurile, rapoartele F/B. F/S etc..
    Verificarea interactiunii dintre antene in cazurile de colocatie dificila nu se poate face fara un soft adecvat. Este vorba de o cantitate enorma de calcule cu care nici chiar tu nu-ti vei pierde timpul. La fel etajarea de antene , fazarea verticalelor, metodele NVIS si alte multe exemple din viata de toate zilele.

    Cunosc personal un numar mare de cazuri de investitii serioase in antene scumpe, mari, grele, piloni, rotoare, ancore etc. la care din cauza proiectari i deficiente de sistem s-a ajuns aproape de situatia "ce s-a luat pe mere s-a dat pe pere". Sau pur si simplu nu s-au justificat functional si operational miile de euro investite. In lumea antenelor fiecare 0.5dB conteaza si nu trebuie renuntat cu usurinta la dB . Nu trebuie cazut in extreme: deseori imbunatatiri ale parametrilor electrici si de radiatie se poate face prin modificari nu prea complexe si costisitoare. Este valabil si pentru antene filare simple sau undite si verticale de baza. Numai cu un soft poti intelege de exemplu care antena este mai "buna" intr-o locatie specifica, un dipol orizontal λ/4 si un INV Vee.
    Prezentarea rezultatelor sub forma vizuala te obliga sa te familiarizezi cu diagramele de radiatie, sa intelegi semnificatiile reale ale unghiului de elevatie si altor parametri de radiatie. Dar si de importanta impedante complexe Z, atat de putin inteleasa si folosita de multi radioamatori. Pentru cei la inceput de cariera in radioamatorism fara profesii in domeniul radiotehnicii, electronicii, fizicii etc., folosirea softului de simulare este o metoda mai usoara de patrundere in pardalnicul decibel, sa intelegi ce este dBi si dBd dar si influenta reala a radialelor, inca indeajuns inteleasa. Si multe alte elemente. Acum cativa ani erau doar o mana de hami YO familiarizati cu softurile de antene. Sunt bucuros sa constat ca numarul lor a crescut enorm, doar eu cunosc peste 100 cu care sunt in legataura pe e-Mail si FB. Am nenumarate exemple de radioamatori cu profesii cu sau fara legatura cu radiotehnica care dupa o perioada de experimentari paralele pe softuri si real life au progresat enorm in domeniul antenelor.
    Familiarizarea cu antenele ajuta si la intelegerea mai corecta a specificatiilor unor antene de productie industriala. Se manipuleaza destul de mult in acest domeniu in care nu putini producatori insuficient de onesti sau cu talente de marketing mai dezvoltate decat cele tehnice, arunca galeti de decibeli profitand de ambiguitatile in cunostiintele teoretice si practice din lumea radioamatorilor.
    Nu toata lumea are motivatie sa foloseasca un soft dedicat antenelor. Exista atat motive cat mai ales pretexte nu de putine ori legate de comoditate. Pacat ca se consuma atata timp si energie in gasirea pretextelor in loc de apucatul taurului de coarne. Sa instalezi un soft MMANA GAL sau 4NEC2 esste o chestiune de cateva minute dupa care, functie de timpul liber si cunostiintele de baza in domeniul antenelor, in maximum 2 saptamani se poate trece la proiectarea sau verificare de antene simple.
    Nu toata lumea il poate citi si intelege ca tine pe Orfanidis @ Co.De aceea exista si softuri relativ simple pentru tot cetateanul.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2019-07-05 21:57:43 (ora Romaniei)
  • Fac parte din cei 34 verzi...
    La ce mi-ar folosi?
    Locatia de la tara unde puteam sa mai experimentez cate ceva, nu mai exista.
    Cele doua antene pe care le am instalate de 15 ani le cunosc atat de bine posibilitatile, ca nu am nevoie de un program dedicat ca sa aflu ceeace stiu deja.
    Probabil ca in situatia mea sunt multi altii.
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-07-06 07:39:39 (ora Romaniei)
  • @YO6EX: da, este foarte posibil ca in cazul conservarii situatiilor statice pentru perioade atat de lungi de timp sa nu mai fie nimic de facut. Totusi doar prezervarea situatiilor statice nu este cunoscuta drept productiva dpdv al experimentatorilor. Dar fiecare cu ale lui, mai ales ca softurile de simulare n-au devenit obligatorii. Cel putin, nu inca hihi.
    Din experienta mea personala, nu exista sistem de antene la care sa nu poata fi imbunatatita atat eficienta electrice cat si a cea de radiatie. Evident, daca imbunatatirea justifica eforturile si resursele necesare. Dar pentru asta trebuie avuta o imagine cat mai corecta a performantei unei antene si asta nu se poate obtine altfel decat prin simularea pe computer care sa ia in consideratie cat mai mult posibil conditiile locatiei specifice (obiecte metalice masive, structuri de beton armat, alte antene, retele de energie si iluminat etc.). Vorbesc de schimbari aparent minore de inaltime, configuratii, unghiuri de plasare. De exemplu, plasarea radialelor, materialul din care sunt facute, unghiurile lor fata de sol la un loc cu inaltimi critice fata de sol ale verticalelor on-ground. Sau dimensiunile si unghiurile pentru firele folosite pentru incarcarea capacitiva a verticalelor. Sau distanta fata de sol a capetelor antenelor INV Vee, vesnica intrebare "ce este mai bun, dipolul orizontal sau INV Vee"; influenta suportilor metalici comparata cu cei izolati; intelegerea influentei inaltimii la antenele filare multibanda dpdv al nulurile accentuate pe diverse benzi si directii. Sau intelegerea exacta a evolutiei impedantei complexe si a caracteristicii de radiatie la schimbarea punctului de alimentare la antenele Delta Loop si cate si mai cate.
    Aud si citesc destul de des despre antene minune scurtate cu eficienta extraordinara de 80-90% care de fapt nu radiaza spre zonele target (utile) mai mult de 5-10% din puterea TX-ului. O simpla analiza cu ajutorul unui soft gen 4NEC2 va revela crudul adevar.
    Daca nu avem la indemana diagramele de radiatie nu avem de fapt idee cum radiaza real si cat sunt de eficiente antenele noastre. Evaluarile generalizante gen "dipolul bate bine spre America de Nord", "am lucrat 200 de entitati DXCC in FT8" sau "am lucrat cu un EFHW tot ce-am auzit" sunt lipsite de vreo valoare tehnica reala fiind bazate pe perceptii subiective ale unor fenomene extrem de complexe cu foarte multe variabile.
    Calculatorul nu este necesar intr-un shack: se pot face legaturi radio si fara. Ba chiar unii hami aparatori ai radioamatorismului "pur" al anilor '50-'60 sustin ca a facut mai mult rau. Dar cu el ai mult mai multe posibilitati de operare. La fel si cu softurile de antena. Nu sunt obligatorii dar cine incepe sa le foloseasca de facto, le gaseste imediat utilitatea si avantajele, progresand mai mult si mai rapid dpdv tehnic. Nu, legile lui Maxwell nu s-au schimbat, nici celelalte legi ale fizicii si matematicii. Ce s-a schimbat este accesul la documentare, tehnologie si capacitatea noastra de intelegere si analiza. Putem face lucrurile ca in anii '60 sau ca in anii 2000. Ideea este de a micsora pe cat posibil aleatoriul: nu mai este suficient sa aruncam o sarma la intamplare iar pentru rezultate sa ne rugam la Cel-de-Sus. Modurile "merge si-asa" sau "ce-o fi, o fi" trebuiesc limitate in conditiile in care putem face si noi cate ceva, nu numai sa ne plangem de zgomote si propagare. Dar vorbim de un hobby: fara obligatii, fiecare alege ce-i face placere.

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2019-07-06 12:50:35 (ora Romaniei)
  • Fiind infectat inca din ani 57 si cu virusul de zbor, am studiat mult aerodinamic. Mereu faceam o analogie imaginara ce bine ar fi sa vedem si undele radio cum pleaca din antene - exact cum puteam (atunci) vizualiza fileurile de aer in jurul corpurilor intr-un tunel erodinamic. Azi acest lucru este realizat prin softuri pentru antene. Acum cati-va ani aceste masuratori consideram "chitibuserii" dar azi sunt convins de utilitatea lor. Doar mai trebuie aprofundat cateva notiuni cum ar fi impedantele complexe si altele, care cere un pic de efort, dar din moment ce dai mii de Eu pt. TRX, antene etc. de ca sa nu studiezi? In cei peste 1600 de Mail - uri schimbate cu distinsul nostru Morel pe care la inceput am considerat agasant de placut, cu pragmatica lui extrem de bine aprofundat si greu de contestat imi dau seama ce bine ca exista. FRR cu ani in urma avea un MFJ pe care am imprumutat de la regretatul V. Ciobanita, am masurat antenele mele, mi a venit sa plang. Apoi sfatuit de draq am mers la Sighet si la alti radioamatori sa masor antenele. Dupa mine a fost jale si tristeti....hi. Le am spus - ei vedeti d,aia nu ma duc la doctori sa caut de sanatate ca nu vreu sa stiu multe si sa fac complexe...hi.
    73 tuturor celor cu antene de Miki
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-07-06 19:56:49 (ora Romaniei)
  • @Morel 4X1AD, ti-am trimis un material extins pe e-Mail. Incerc sa argumentez de ce intre noi este o mare doesebire. Pe cand tu tratezi radioamatorismul de pe pozitia profesionistului cu vechime, pasionat, bine documentat si cu multe cunostinte din practica, eu ma consider in tot ce fac un amator chiar si dupa ce in februarie acest an s-au implinit 50 de ani de la prima licenta.
    Consider ca aceasta calitate imi da dreptul de a nu depinde de niciun comandament, ca in cadrul serviciului si nu ma obliga sa ma aliniez la altceva decat la regulamentele care mi-o confera. Asa ca, nici peste 12 luni, nici peste mai mult (am o varsta, cine stie ce ma mai asteapta?) nu vei gasi la mine alta filosofie a vietii de radioamator cu care, de fapt, m-am format din copilarie.
    73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact