hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum apreciati interesul dumneavoastra pentru concursurile romanesti de radioamatori in ultimii 3 ani?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 25-iunie-2019 si s-a incheiat la 2-iulie-2019

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Petru (yo8cdq) la data de 2019-06-25 12:14:12 (ora Romaniei)
  • Doar doua zile au trecut de cand a fost lansata intrebarea. Culoarea verde se inalta cat casa, ce sa insemne asta?. Poate preocupare pentru alte treburi, poate un afront adus organizatorilor si de ce nu, scoaterea telegrafiei din categoria " radioamatorism ", traiasca FT8 si mai noul FT4, restul nu mai conteaza.

  • Postat de Milan (yo8bdw) la data de 2019-06-25 15:08:30 (ora Romaniei)
  • Cateva motive pentru verde :
    -rezultate cu intarzieri mari, foarte mari sau deloc, la fel pentru diplome,cupe etc
    - incapatanarea celor cativa de a lucra cu kw in concursuri nationale, locale intre majoritatea sub 100 W.
    - aglomeratie inutila si neproductiva, restul benzii de concurs libera sau utilizabila.
    - rezultate manarite, viciate, participanti vopsiti
    - lipsa unei reactii a FRR in fata aspectelor de mai sus, evidente pentru multa lume.
    - la Campionatele care conteaza la rezultate si apoi bani,importanti sunt primii 3, restul sunt spectatori
    - la concursurile cu miza nu se publica log-urile, sunt un mare secret deci lipsa transparentei creste suspiciunea. Si asa mai departe .......

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2019-06-26 00:18:47 (ora Romaniei)
  • Participarea la concursuri interne ar avea menire ca incepatorii in concursuri sa prinde gustul, sa se familiarizeze cu noile metode de operari, sa stie sa elaboreze o strategie, sa upgradeze mereu tehnica, antenele etc. Din pacate de a lungul anilor coborarea standardelor, micile sau marile incercari de fraudari, ne luarea de nici-o masura pentru incalcarile flagrante a "fair playului" de catre cei meniti pentru asta, diluarea si tolerarea caltatilor morale ne punctate a adus la aceasta stare de apatie. De fapt aceste concursuri ar trebui sa creasca o pepiniera de contestmani pentru marile concursuri in care apare YO, adica Romania. Acei putini care formeaza elita YO in lume, este la noi nevazut, aproape in uitare iar cei care ar avea talent pentru a se alatura la elita, nu au pe cine sa urmeze ca exemplu. E o decadere totala care are radacine in multi ani si revigorarea este aproape imposibila, necesita o munca consecventa cu mult simt si dragoste, respect pentru aceasta indeletnicire - CONTESTE, ca YO sa ajunga a ce a fost odata. Nu luati ca nostalgie aceste pareri, mai bine analizati pragmatic. 73 de Miki

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-06-26 09:20:41 (ora Romaniei)
  • Un subiect fierbinte la noi.
    OK, Petru (yo8cdq) dar, daca verde este cat casa, verde plus rosu fac impreuna cat un bloc turn fata de restul (56 fata de 14 la ora postarii mele).
    OK, Milan (yo8bdw), lista motivelor este mult mai lunga, incheierea "si asa mai departe" este mai mult decat justificata. Aici am de adaugat ceva legat de ce am vazut de-a lungul timpului dar din propria experienta.
    Mai intai problema puterii ilegale. Exista prevederi regulamentare, dar sunt in favoarea celor care incalca regulamentele, ca asa este democratia de la noi, niciun infractor sa nu aibe de suferit. Pentru a exista dovada imbatabila a depasirii puterii trebuie ca operatorul sa fie surprins efectiv asupra faptului, la locul de operare, pentru care trebuie sa-si dea acordul sa se patrunda in propriul shack dupa ce este anuntat ce urmeaza sa se intample. Timp suficient sa se schimbe QRO-ul, daca printr-o minune se recurge la inspectie. Ce nu inteleg este de ce, cand s-au mai purtat discutii pe aceasta tema, enorm de multi, printre care sigur si cei care nu au puteri de peste 100W, au adus tot felul de argumente bazate pe propriile lor paraeri ca o masurare de la distanta nu este concludenta si astfel o asemenea procedura a picat, nefiind sustinuta cum si cat trebuie. Daca masurarea de la distanta nu este concludenta, de ce in DL autoritatea echivalenta ANCOM de la noi foloseste masurari la distanta? Nu doar in concursuri, ci in traficul obisnuit. Radioamatorul este obligat (obligat sub riscul sanctionarii!) sa depuna la autoritatea respectiva documentatia completa, statie, QRO, antene cu schema amplasarii, de cate ori apar modificari. Pe baza acetei documentatii si folosind un algoritm de calcul nu din cele mai complicate, prin masurare de la distanta se afla puterea de emisie iar raportul intocmit de echipa autorizata sa faca masurarile nu se poate contesta in nicio instanta. Sa se nu se stie in DL ce este democratia? Pentru ca procedura nu a fost stabilita prin votul radioamatorilor ci prin simpla prevedere ragulamntara a puterii maxime de operare, care este luata foarte mult in serios.
    Desi prin regulamentele campionatelor se preciza ca logurile se fac public pe pagina FRR si se impun termene limita de trimitere log si de publicare a rezultatelor, imi amintesc de ce s-a intamplat la CN UUS din 2014. Atunci au fost facute public logurile, fapt ce mi-a permis sa le pot descarca si, pana la termenul de finalizare a arbitrarii, sa simulez eu arbitrarea, clasamentele, fisele de evaluare a fiecarui log. A doua zi dupa expirarea termenului de arbitrare si publicare a rezultatelor am pus pe radioamator.ro rezultatele obtinute de mine pe baza logurilor publice. Rezultatele oficiale ale FRR au aparut cu peste o luna intarziere, continand si alte abateri grave: loguri preluate dupa termenul de expediere log, loguri corectate fata de versiunea facuta public (unul din ele apartinea unui onorabil membru de acum al CA al FRR care s-a arata foarte intrigat ca, de fapt, nu a gresit decat o singura litera, undeva, nu a fost mare lucru ca a corectat-o), aplicatia mea de arbitrare a identificat si cateva statii care au lucrat in "suveica" zeci de legaturi consecutive identice practic in acelasi minut sau la 1-2 minute diferenta. "Suveica" era sanctionata de regulamentul de atunci, dar nu a fost luata in seama de FRR. Iar responsabil cu UUS era YO7AQF. Dupa acel eveniment nu au mai aparut loguri de concurs pe pagina FRR. Nu a mai fost saptiu de stocare? Posibil, la cat trafic se face la noi. Nu ma refer la traficul radio.
    Lipsa reactiilor FRR a fost si este vizibila din plin chiar si acum. Urmeaza niste mari campionate, daca urmariti pagina FRR la Calendarul competitional http://www.hamradio.ro/company-calendar nu veti gasi niciun regulamnet al acestora. Bine ca se afla pe radioamator.ro. De ce se intampla acest lucru stie sigur Cristi YO3LW, poate ar trebui sa se faca public de ce nu exista regulamentele. Pentru ca motive exista, eu le-am aflat chiar din sursa oficiala din FRR, dar nu este menirea mea sa le fac publicitate.
    Din ce in ce mai mult se extinde moda (sau regula de bun simt) ca rezultatele unei competitii sa fie insotite de fisa de evaluare a fiacarui log. Corelata cu postarea logurilor de concurs, oricine poate afla daca s-au comis abateri de la regulamente sau erori de arbitrare. Nu este complicat, aplicatiile mele editeaza astfel de rapoarte de evaluare, sunt destui care pot realiza astfel de aplicatii care sa fie omologate si aplicate de FRR, dar probabil ca deranjeaza.
    In incheiere, in afara de critici, vreau sa propun si ceva care ar putea fi de folos. Asa cum scrie mai sus Miki (yo5ajr), concursurile interne au rostul lor. Mai mult decat formarea incepatorilor in a opera in concursuri, ele ar putea fi si o sursa de operatori care sa formeze un lot national, singurii autorizati sa participe la campionate nationale. Acest lot ar putea fi format anual din primii trei clasati la diferitele categorii din cupele anului precedent si din primii zece-cinsprzece clasati la campionatele anului trecut. In felul acesta la campionate se vor intrece sportivi de valoare comparabila, participantii vor avea priceperea dar si interesul sa "traga" la locuri fruntase, sa fie eliminati fraudatorii (prin putere, "aranjarea" logurilor, comisiile care intarzie publicarea logurilor sau rezulattelor etc) si va exista anual preocuparea unei participari intense la cupe (din care se va selecta viitorul lot national) dar si la campionat, nu doar pentru primele trei locuri la un an odata ci pentru mentinerea ori promovarea in lotul national. Cred ca ar fi un inceput bun.
    73!

  • Postat de Simion Cristian (yo3lw) la data de 2019-06-27 10:00:43 (ora Romaniei)
  • Buna ziua tuturor. Din pacate nu se pot aduce modificari la regulamentele de concurs in decursul acestui an. Propunerile Dvs sunt binevenite si vom putea lucra la regulamente incepand cu anul 2020. Va multumim pentru intelegere. 73 de Cristi, YO3LW

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2019-06-27 11:40:42 (ora Romaniei)
  • Da Cristian. E normal dar eu am mai mult in spate de cat fata.... - poate poate mai apuc sa vad ca in YO DX HF contest se va introduce si "Gentleman,s" band si daca Cel de sus va fi generos, voi si participa :)))

  • Postat de Virgil Bucur (yo9bcm) la data de 2019-06-27 11:45:09 (ora Romaniei)
  • Am participat la concursul DRCG rtty din 5/6 iunie dupa 10 zile au afisat rezultatele.La noi este imposibil,poate cand se va schimba mentalitatea ,voi consuma timp liber ,aparatura ,etc.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2019-06-27 11:49:01 (ora Romaniei)
  • Virgil -motivele poete sant multiple. Nu stiu daca FRR dispune de software de evaluare a logurilor. Un astfel de soft costa mult (cca. 2000 - 3500 de Euro) Si unde mai pui celalalte conteste? Pana atunci..."Gioco di mano...:)))
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Virgil Bucur (yo9bcm) la data de 2019-06-27 11:53:16 (ora Romaniei)
  • Miki,nu se vrea ,sa pui termen de primire a logurilor cel mult 5 zile,dupa 5 zile afisezi rezultatele si trimiti si diplomele.Daca se VREA, BANII se pot aduna!!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-06-27 16:04:29 (ora Romaniei)
  • @ Virgil (yo9bcm), sigur ai dreptate. Miki (yo5ajr) stie bine cat poate costa un astfel de soft, dar nu este o piedica pentru ca se poate achizitiona si fara atatia bani decat daca, asa cum ai aratat, exista vointa. Dar un singur soft nu rezolva problema. Peste tot in lume radioamatorismul se face cu voluntariat. Inainte de pensionare, pe cand imi permiteam sa platesc cotizatia de membru DARC, citeam deseori in CQ-DL apeluri in favoarea voluntariatului pe chestiuni concrete prinse in programul DARC, de exemplu editare revista. Voluntariatul are multe avantaje, sunt aratate in https://www.voluntarinsport.ro/avantajele-voluntariatului/, cititi-l si veti fi impresionati. Bine ar fi sa fie cunoscut si de FRR. In campania alegerilor recente la FRR s-a insistat si pe promovarea voluntariatului. Am trimis si eu la FRR, atat in urma cu peste 10 ani, dar si celor preferati de mine in recenta campanie de alegeri (si care au castigat) propuneri la care m-am oferit voluntar. Am primit (doar) promisiuni ca vor fi studiate. Au fost si incercari aproape finalizate, acum cca 14 ani am fost solicitat oficial de conducerea FRR sa fac echipa cu alti radioamatori pentru a arbitra electronic campionatele, m-am apucat de lucru, am schitat cateva variante de reguli (un fel de caiet de sarcini) plus o aplicatie de arbitrare care sa serveasca drept punct de plecare pentru echipa formata (ceilalti nu au initiat nimic), dupa care totul s-a diluat pana la disparitie. Mai amintesc o implicare voluntara in 2012 privind revista FRR la care, dupa ce am facut doua numere complete, s-a poticnit la tiparire iar presedintele de atunci a spus public la o AG ca au lipsit voluntari. Asa se intampla atunci cand, vorba poetului, "Minciuna sta cu regele la masa". Sper sa nu se mai intample si de acum inainte.
    Iata cum vad eu acest voluntariat care, daca este bine facut, poate muta si muntii din loc.
    In primul rand voluntarii trebuie sa fie cuprinsi in echipe pe probleme concrete cum ar fi editare revista, administrare si arbitrare competitii, instruire in cluburi pe teme de interes, cicluri de conferinte in institutiile scolare, ba chiar si confectionarea de materiale sau echipamente necesare clubului. O singura persoana nu poate rezolva eficient nicio problema, forta sta in echipa. Si tocmai aici cred ca este problema, in alcatuirea de echipe. Pentru arbitrare, din exeprianta mea de pana acum, consider ca o echipa de 3-4 persoane ar fi formatia optima. Coordonarea echipei (alcatuirea ei, impartirea sarcinilor, analizarea rezultatelor, omologarea produselor rezultate) o poate face presedintele comisiei de specialitate a FRR. Iar membrii echipei se vor ocupa de ce stie fiecare mai bine, unul cunoaste bine regulamentele de concurs si mediile de programare, altul stie sa lucreze cu serverele sau cu platformele dedicate concursurilor etc. S-au mai facut incercari, chiar cu multa publicitate pe acest forum, au functionat cam schiopatand pana ce acum au disparut cu desavarsire.
    Am facut pana acum peste 25 de aplicatii de arbitrare pentru cupe, dar si pentru doua campionate. Dar a fost greu de unul singur, norocul meu a fost ca la cupe am colaborat excelent cu cei mai multi organizatori pana ce am definitivat aplicatia iar la campionate am avut sprijinul total al persoanelor responsabile din cadrul CA al FRR. Care, probabil, si din cauza iesirii lor din tiparul invechit al arbitrarilor au avut in scurt timp dupa eveniment probleme enorme cu mai marii de atunci FRR. Am vazut cu aceste ocazii multe lucruri urate, mai sunt si altii care le cunosc, nu este cazul sa fie scoase pe tapet ca oricum nu mai rezolva nimic. Important este sa se inceapa cu a se face ceva dorit de multa lume si clamat in campania de alegeri: transparenta, eficienta. 73!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-06-27 16:15:15 (ora Romaniei)
  • @Cristi, YO3LW, cred ca mai corect ar fi sa se lucreze la noile regulamente incepand de acum (sau chiar de ieri!) pentru a fi aplicabile in 2020. Si bine ar fi ca, inainte de aprobarea lor in acest an, sa fie supuse discutiilor. Fara discutii, ce fel de propuneri veti lua in consideare? 73!

  • Postat de Pit (yo3jw) la data de 2019-06-27 18:26:24 (ora Romaniei)
  • Salut
    Am incercat sa ma abtin la eventuale comentarii!
    Dar observ ca sunt numai lovituri "sub centura"!
    6 participanti, 11 comentarii.
    Daca cineva citeste cele scrise de onorabili comentatorii de serviciu in mod sigur le piere orice chef de a participa in vreun concurs organizat de cineva din YO.
    Idei fixe!
    Sunt in spatele organizarii Concursului Bucuresti.
    Rezultatele au fost arate in timp util. Diplomele au fost trimise in ajunul concursului anului urmator pentru "aducere" aminte.
    Si totusi participarea schiopata. Poate ca nu le place culoarea ochilor mei sau poate pentru ca mai exista acest concurs.
    Trebuie sa recunosc ca inca nu am gasit pe cineva care la un caz de adica sa poata prelua organizarea acestui concurs. Pacat!
    Pentru ceilalti organizatori, fiecare raspunde de ceea ce face.
    Dar, va rog nu-i bagati pe toti in aceasi oala!
    Propagarea sa fie cu voi! (daca cumva iesiti in benzi!)
    73
    Pit/YO3JW
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-06-28 20:21:24 (ora Romaniei)
  • @YO3JW, cele semnalate de mine sunt reale pentru ca am fost implicat in ele. Si se refera numai la campionatele FRR. Ai date care sa ma cotrazica? Nu m-am referit la ceilalti organizatori. Unde este lovitura sub centura cand am aratat fapte reale?
    Sunt de acord cu ce spui ca, daca cineva citeste ce am aratat eu, respectiv cum nu au fost respectate regulamentele campionatelor (prevederile referitoare la publicarea logurilor, termenele de finalizare, nerespectarea termenelor de constituire a echipelor de arbitri si postarea acestora pe pagina FRR, deci opacitate totala), la care adaug lipsa oricarui regulament anul acesta pe pagina FRR, sigur nu va mai fi interesat (prea mult) de competitii.
    Eu si alti "onorabili comentatori de serviciu" cum ne numesti (chiar te rog sa faci public in al cui serviciu sunt eu, pentru ca asta inseamna comentator de serviciu!) am scris cele de mai sus dupa ce s-a consumat Concursul Bucuresti la care arati ca "participarea schioapata" si nu gasesti motivul. Iti inteleg frustrarea pentru ca stiu cat - si de cand - te-ai ocupat de acest concurs, dar faptul ca schioapata si nu gasesti pe altcineva sa-l preia nu cumva inseamna ca vina nu este in organizatori ca persoane fizice ci intr-un sistem care nu reuseste sa se adapteze la noile pretentii care, sigur, nu mai sunt cele de acum 50 de ani?
    Ca sa fac si o metafora, nu se poate adapta altfel decat urmarind - dar si analizand - zgomotul de fond in loc sa-l ignore sau sa-l conteste sperand ca se va stinge de la sine.
    72!

  • Postat de Mugurel Creanga (yo7yn ) la data de 2019-06-28 21:03:16 (ora Romaniei)
  • Salut tuturor,
    Pit, in cateva cuvinte, a spus cam totul. Cine a organizat sau a incercat sa organizeze un concurs stie cate implica o asemenea organizare! Fara sa mai spun ca sunt si chestii pe care nu le poti "organiza", cum ar fi propagarea... Pit a facut multe lucruri bune pentru concursule romanesti si nu numai si intotdeauna a fost "FAIR PLAY". Eu as spune sa mai lasam putin la o parte orgoliile si sa incercam sa contribuim la schimbarea pe care ne-o dorim cu totii. Cred ca astfel vom ajutam FRR sa iasa din acest con de umbra si sa ne reprezinte cu demnitate atat intern cat si international.
    Multa stima! 73'

  • Postat de Silviu (yo8tk) la data de 2019-06-30 19:20:05 (ora Romaniei)
  • Am citit comentariile onorabililor comentatori de serviciu si am remarcat o expresie interesanta Gioco de mano....

    Am cautat sa inteleg ce vrea sa insemne acest lucru si am gasit pe net o explicatie.Atasez un link cu explicatia.http://www.220.ro/funny/Gioco-Del-Mano/lcf9N0sm4S/.
    Interesant nu.....?

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact