hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti in posesia unui analizor de antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-iunie-2019 si s-a incheiat la 25-iunie-2019

Intrebarea acestei saptamani a fost sugerata de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (2)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2019-06-18 11:12:33 (ora Romaniei)
  • Cu multi ani in urma FRR avea un analizor MFJ. Am cerut imprumut de la regretatul Vasile, am masurat antenele mele si era sa plang. Apoi am mers cu el la alti priteni radioamatori, oferind masurarea antenelor. Dupa mine a ramas jale si suparari soldat apoi cu multa munca. Mai exista asadar si o alta varianta: "suna un prieten", care are astfel de scula mai performanta....hi.
    73 de Miki

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-06-18 14:54:22 (ora Romaniei)
  • Woow, uitasem deja de aceasta intrebare propusa lui N2YO acum vreo 3 ani, hihi.
    Ma bucur sa vad ca numarul analizoarelor de antene aflate in posesia radioamatorilor YO a crescut vertiginos. Analizorul de antena este o unealta extrem de utila in shack-ul oricarui radioamator, indiferent daca antenele sunt home-made sau industriale. Prima lui menire este masurarea impedantei complexe prezentate de orice antena. Impedanta complexa are forma Z=R+/-jX Ω. R este componenta rezistiva reprezinta suma tuturor rezistentelor din sistemul de antena respectiv rezistenta de radiatie Rrad (cea care determina cata din energia emisa este radiata in spatiu, rezistenta conductoarelor si totalul rezistentelor de pierdere, de exemplu pierderile in sol/ground loss si in radialele diverse, care determina cat din energie este disipata local. +/-jX reprezinta componenta reactiva care poate fi inductiva (+) sau capacitiva (-) functie de tipul reactantei prezentate de antena.
    Din cele de mai sus reiese importanta extrema a raportului dintre rezistenta de radiatie si suma rezistentelor de pierdere din sistem, care de fapt reprezinta eficienta de radiatie a antenei. De aici denota importanta conductivitatii solului, a inaltimii fata de sol, a folosirii exclusive a cuprului (sau cupru cu inima de otel) in conductori, a numarului si configuratiei radialelor, chestiune inca insuficient inteleasa de radioamatori.
    Analizoarele mai simple sau cele din prima generatie masurau doar modulul impedantei|Z| care nu contine partea reactiva a antenei, componenta fara de care nu se poate caracteriza antena si rezolva problemele ridicate de reactanta. Nu exista antena care sa fie doar rezistiva ci intotdeauna va avea si o anume reactanta.
    Celor care planuiesc sa achizitioneze un analizor de fabrica sau sub forma de kit, le sugerez sa se orienteze EXCLUSIV spre cele care ofera masurarea impedantei complexe inclusiv semnul +/- al reactantei. De asemeni, trebuie verificat ce domeniu de masura are analizorul pentru R, X si SWR. Pentru R si X recomand domeniul de 0-10.000 Ω iar pentru SWR domeniul de 1:100 . Pentru C, sugerez domenii de pana la 100nF si L pana la 10μH iar RL pana la 60dB. Cu aceste valori, analizorul va fi capabil sa masoare atat antene de impedanta foarte redusa cat si antene de mare impedanta, lucru extrem de util experimentatorilor de antene. Chiar daca preturile sunt mai reduse, analizoarele cu domenii de masura mult mai mici decat cele sugerate vor aduce doar frustrari si imposibilitatea masurarii antenelor dificile (scurtate, nerezonante etc.).

    Functie de complexitatea (si evident pretul) analizorului, aceste aparate pot oferi si posibilitatea unor functii diversificate precum masurarea si prezentarea in forme grafice si a altor parametri ca de exemplu: Return Loss, factorul Q, Smith chart, capacitatea, inductanta, calculul circuitelor LC precum si functii precum generator RF, detector de defecte in cabluri coaxiale, masuratori de SWR simultan pe 4-5 frecvente discrete (extrem de util la reglarea antenelor multibanda). Inca o functie extrem de utila radioamatorilor avansati este masurarea fazei pentru antene sinfazate. Cele mai complexe analizoare ofera masuratorile nu numai pentru un sistem cu impedanta de referinta de 50Ω ci si de 25, 75 sau 100Ω.
    O alta utilizare simpla dar extrem de folositoare pentru radioamatorii constructori este tatonarea perfecta a prizelor la bobinele din filtrele Pi sau Pi-L de la amplificatoarele de putere cu tuburi.
    Important este si gabaritul si portabilitatea analizorului in special datorita faptului ca masuratorile R, X, SWR trebuie facute la bornele antenei sau foarte aproape de ele si nu in shack la capatul liniei de transmisie.
    Analizoarele moderne pot fi conectate la computer pentru inregistrarea, interpretarea si prelucrarea datelor obtinute iar unele au si un mic dispozitiv Bluetooth care permite amplasarea analizorului chiar la bornelor antenei si transmiterea datelor la distanta la un smartphone, tableta sau notebook eliminand posibila influenta a prezentei umane asupra acuratetii masuratorii efectuate.
    Pentru cei care locuiesc in zone apropiate (10-15km) de statii de radiodifuziune UM foarte puternice (zeci sau sute de kW) se recomanda analizoarele cu semnale de iesire mai puternice (cel putin +6dBm) pentru a evita denaturarea rezultatelor masuratorilor (caz bine cunoscut la analizoarele tip MFJ).
    Fara indoiala, multitudinea de functii si mai ales domeniile extinse de masura isi au pretul lor insa trebuie luat in consideratie faptul ca un analizor este o investitie pe termen foarte lung si de aceea achizitionarea trebuie cantarita prin aceasta prisma. Chiar daca la inceput veti folosi doar un set limitat de masuratori, cu timpul veti simti cu siguranta si necesitatea unor functii mai avansate care vor permite eficientizarea mai optima a antenelor. Folosirea analizorului de antena presupune si putina documentare. Trilogia "Radiotehnica teoretica si practica" a colegului nostru Florin Cretu, YO8CRZ reprezinta o sursa ultimativa in lb.romana de informatie atat practica cat si teoretica si in domeniul masuratorilor de antene.

    73 si succes,
    de Morel 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact