hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce putere maxima de iesire poate livra amplificatorul pentru unde scurte pe care il folositi?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-februarie-2019 si s-a incheiat la 25-februarie-2019

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de PETER (yo4deq) la data de 2019-02-19 12:27:14 (ora Romaniei)
  • Pentru mine toate QSO-urile au fost ,, REALIZATE'' de ANTENA si nu de WATI !!! 73 Peter

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-02-20 11:51:35 (ora Romaniei)
  • OK YO4DEQ, vin si eu cu o completare.
    La mine toate QSO-urile au fost realizate cu urmatoarea contributie:
    - Jumatate din performante apartin emitatorului (niciodata peste 80 W);
    - Jumatate din performante apartin receptorului;
    - Cealalta jumatate din performante apartine antenei.
    Daca in felul acesta intregul devine de 1,5 ori mai mare, ce roat mai au kilowatii?
    O antena cu 3 dB mai mult produce aceleasi efecte cu dublarea puterii.
    73!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-02-21 14:23:04 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM: Tavi, sa adaugi 3dB castig la o antena in HF nu e chiar atat de simplu. Daca ai vreo antena populara precum un dipol, un Delta Loop sau vreo verticala, sa cresti gain-ul cu 3dB presupune in majoritatea cazurilor trecerea la o antena directiva (eventual si rotativa) precum un Yagi cu 2 elemente, un Spiderbeam sau macar un Hexbeam ca sa numesc cele mai simple solutii. Cei 3dB crestere sunt mari cat roata carului pentru ca un astfel de salt are efecte secundare foarte pozitive fiind de obicei insotit de un raport F/B, un raport F/S si eventual o ingustare a lobului principal @3dB. Beneficiul cel mai important insa ar fi dat de scaderea dramatica a unghiului de elevatie si marirea inerenta a "bataii" la DX-uri indepartate. Toate aceste efecte insotitoare cresc simtitor semnalul(raportul S/N la receptie) si atenueaza semnale perturbatoare din spate si lateral. Insa pretul platit este o antena mult mai vizibila, spatiu de instalare marit, pilon, ancore plus puncte de ancorare, rotor si...antena. Astfel ca multi recurg la masura total incompleta dar infinit mai comoda de a mari puterea la emisie fara sa fi facut mai intai efortul de a stoarce cat mai mult posibil din antena, inclusiv la receptie. Exista multe dispute pro si contra folosirii de puteri marite peste standardul "fair" de 100W, cu argumente mai mult sau mai putin emotionale. Trebuie luat in consideratie si faptul ca in ultimele decenii, nivelul de zgomot general al benzilor de unde scurte a crescut cu cel putin 15dB fata de epoca de aur (o spune ITU-R si alte organisme competente care urmaresc statistic situatia radioelectrica in lume), in principal din cauza sutelor de mii de surse electrice perturbatoare precum alimentatoarele casnice in comutatie si a iluminatului stradal eficient economic dar murdar dpdv spectral. Toate acestea in contextul inrautatirii conditiilor de propagare ionosferica. Eu nu am nimic impotriva folosirii rationale si responsabile a amplificatoarelor de putere ci doar contra celora care le folosesc murdar pentru a da din coate in concursuri si a indeparta concurenta de frecventa de RUN pe care ei cred ca o au in stapanire exclusiva. Sau folosirea de multi kW dar declararea participarii in categorii de Low-Power pentru obtinerea unei faime pe cat de necuvenite pe atat de dubioase. Mai exista si cazurile de ego hiper-umflat ale celor care sunt imbatati de sentimentul puterii, de dorinta de a fi cel mai tare in banda si a fi fals maguliti de diversi trepadusi. 73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE .
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-02-21 15:21:57 (ora Romaniei)
  • @4x1ad, este OK, ai dreptate. Poate ca m-am exprimat prea pe scurt. Eu nu am vrut sa arat ca adaug 3dB la o antena existenta, ci ca de la bun inceput trebuie facuta alegerea: ori TX din categoria artileriei grele, ori antene cu castig mare, depinde si de posibilitatile de amplasare, de buget etc. La curte, antena Windom imi ofera in 14 MHz putin peste 4 dB, la bloc o antena de balcon sau una microvert imi oferea cel mult 1 dB sau chiar cativa dB cu minus. Mai depinde si de pretentii, de zgomotul mediului, la mine la tara este mult mai multa liniste. Iar acesti dB in plus pe care poate ca am intentia sa-i exploatez pot fi si numai 2 sau 2,5 etc, mai pot fi obtinuti si pe fractiuni, o fractiune de la antena, alta de la conectori, alta de la linia de alimentare. Am experimentat si cazul cand am pus etajul final - cu 2 buc. EL 500 - chiar langa antena, aveam antena Windom iar sub punctul de alimentare construisem un pilon cu scara pe care statea finalul, ma urcam pe el sa-l acodez cand schimbam banda, era cel mai bun acord pe care il puteam obtine vreodata. Acum am renuntat la ascensiuni si tot fac planuri ca pe acel pilon cu scara sa instalez un Yagi rotativ (am un rotor HM facut la Pitesti unde roteam un Swan pe 144 MHz) sau un hexabeam. Sau un PA tranzistorizat si cu tuner automat, eliminarea liniei de alimentare se simte bine de tot la emisie. 73!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2019-02-21 17:22:55 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM: putin off-topic (scuze): Tavi, presupun ca vorbesti de 4dBi. Eu unul as prefera la aceiasi inaltime si frecventa, un dipol in λ/2 care va avea mai mult gain. Nu ma dau in vant dupa Windom (din toate versiunile) din cauza structurii problematice a lobilor mult mai divizati/franjurati ca la dipol avand mai multe nuluri adanci care produc zone multiple de atenuare a semnalelor atat la TX cat si la RX. Ma bucur ca acum ai introdus inca un factor in discutie alaturi de gain-ul antenei: pierderile diverse si multiple pe traseul TRX-bornele antenei si in restul sistemului. Daca nu m-a lasat memoria, acum cativa ani ai scris aici un articol despre partea rezistiva a impedantei complexe. Cred ca ar trebui reluata discutia la forum sau intr-un nou articol data fiind importanta chestiunii: multi hami se bucura cand masoara o impedanta complexa la baza antenei (sa zicem un vertical λ/4 cu radiale elevate rezonante) de Z=40-j0.8Ω (simplu exemplu). Insa inca nu se constientizeaza suficient ca partea rezistiva R de 40Ω nu reprezinta doar rezistenta de radiatie ci o suma care include pierderile rezistive si efectul pelicular si in conductoarele elementului radiant, radialelor sau in sol (ground loss). Important pentru eficienta SISTEMULUI de antena este ca rezistenta de radiatie propriu-zisa sa fie cat mai mare omeneste posibil in raport cu celelalte pierderi rezistive din componenta R. 73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2019-02-21 18:37:48 (ora Romaniei)
  • @4X1AD, este vorba de dBi, cand am scris aveam emotii (trebuia sa plec la dentist). De fapt, ce am eu aduce mai mult a dipol numai ca, pentru a putea fi excitat in mai multe benzi cu multiplu par de frecvente si sa fie cat de cat acordata in acestea, are o lungime de compromis si se alimenteaza asimetric. Numai pentru 14 MHz mai am si o verticala (triple leg) bine acordata si adaptata, alimentata prin cablu juma' de unda (tinand cont de factorul de viteza), ceea ce face ca impedanta liniei de alimentare sa nu mai conteze, AT-ul statiei "simte" doar antena. In ce priveste antenele cu rezistenta de radiatie mare, sa asteptam un topic favorabil. 73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact