hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Antenele dumneavoastra au suferit avarii in urma fenomenelor meteo extreme de la mijlocul lunii decembrie 2018?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 24-decembrie-2018 si s-a incheiat la 31-decembrie-2018

Intrebarea a fost propusa de catre YO2YA

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Mugurel (yo8rhm) la data de 2018-12-25 09:10:06 (ora Romaniei)
  • Bun raspunsul ala cu "Nu am nicio antena exterioara", or fi lucrand unii DX cu antena din casa, sau chiar fara antena... :)) Mai stii? :P.
    In privinta acvariilor, am o singura antena avariata, cu toate ca am votat ca antenele mele sunt in stare perfecta de functionare, este vorba de cea din 2m folosita in /P care a cazut de pe o stiva de lemne de la 2m inaltime unde ssta "depozitata" si s-au indoit/rupt patru elementi, fiind din teava de Al cu pereti de 0,45mm grosime. Si nu s-a intamplat in decembrie, atunci pe la noi nu au fost fenomene meteo deosebite, ci in noiembrie. In rest totul bine si frumos in privinta antenelor unde se aplica vorba "cu cat mai multe antene cu atat mai mari stricaciunile".. :)) Sarbatori fericite! yo8rhm, Mugurel

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2018-12-25 11:21:15 (ora Romaniei)
  • De multe ori, pagubele produse de iarna europeana se datoreaza ancorarii inadecvate (materiale de ancorare nepotrivite pentru UV, umezeala si gheata, ancorari neechilibrate precum si tensionari exagerate). Alta cauza este folosirea de rotoare de antena subdimensionate sau prinderea antenei direct pe rotor si nu prin intermediul unui rulment/cuzinet pentru a neutraliza sarcinile laterale si verticale. Suportii din teava prea subtire (sudata si nu trasa) tind sa se franga la tractiune. Folosirea de tevi din aliaje de aluminiu nepotrivite, cu peretele prea subtire si neancorate cu coarda sintetica functie de lungimea expusa greutatii proprii plus zapada/gheata/pasari duce deasemeni la avarieri/rupturi/indoiri. La diverse antene filare, izolatorii si firele nepotrivite tind sa se sparga/rupa sub greutatea coaxialelor de 10-11mm diametru si a balunurilor grele. Nici suportii sau elementele facute din teava de fibra de sticla nu au viata lunga daca alegerea diametrelor folosite, grosimea peretelui si ancorarea lor nu se face corespunzator. Pe timp de iarna grea, suprafata opusa la vant a componentelor unei antene se poate dubla din cauza ghetei depuse (iar greutatea se poate tripla sau chiar mai mult) astfel ca antena care arata satisfacator dpdv mecanic pe vreme frumoasa, va colapsa rapid la viscol, ninsoare si frig. Toate aceste evenimente pot fi evitate prin folosirea de materiale de calitate si cu marje suficiente de siguranta. Economia prost inteleasa la achizitionarea si instalarea antenelor si a suportilor sau metodele traditionale gen "merge si-asa" sau "fie ce-o fi", costa in timp mult mai mult. Inca un factor important este si intretinerea/verificarea care trebuie facuta anual, inainte de sfarsitul toamnei.

  • Postat de Vali (yo2vg) la data de 2018-12-25 20:23:05 (ora Romaniei)
  • Anul acesta am avut avarii deosebite la antenele beverage. De două ori am avut intervenții deosebite, în sensul că am înnădit firul,ceea ce nu este o soluție adecvată. Dar cum firul special de 325m dintr-o bucată (comandat special într-o fabrică de cabluri electrice) este fff greu de găsit (costă 250 lei), mă voi mulțumi cu acest mod de reparare. Acum trei zile o chiciură puternică le-a pus pe toate 6 la pământ.....și asta exact cu câteva zile înainte de Stew Perry Contest. Pesemne că nu voi mai putea face ceva pentru repararea lor. În sezonul ăsta am avut pagube cum nu am avut în 20 de ani de topband.
    Sărbători binecuvântate!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2018-12-26 09:37:23 (ora Romaniei)
  • Am votat prima optiune. Antena WINDOW pentru toate benzile este din cupru masiv 3mm diametru folosit pe vremuri la rețelele de radioficare. Este foarte rigid dar excelent d.p.d.v. electric. La acest diametru rezistă de cca 14 ani tuturor fenomenelor meteo, vijelii de peste 100 km/h, chiciură, zăpadă, chiar și în iarna 2012 cand în zonă (Berca, Buzău) au fost câteva zile de cod roșu, troiene până la jumătatea ferestrei. Stâlpii sunt integral HM, înalți de 12 m, de formă piramidală cu trei lonjeroane din cornier 35mm și zăbrele din cornier 25mm, la bază distanța dintre lonjeroane este de 700mm, la vârf de 150mm, fiecare lonjeron este introdus în câte o gaură betonată de 180mm diametru și 1m adâncime, nu au ancore. I-am vopsit o singură dată cu o vopsea 3 în 1 (deruginol, grund, vopsea, procurată de XYL). Pe stâlpi sunt sudate trepte din cornier. I-am dimensionat cu o aplicație HM cu element finit și nu mi-au pus probleme de când i-am făcut cu 14 ani în urmă. Sărbători fericite!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2018-12-26 17:55:40 (ora Romaniei)
  • Foarte buna si varianta “ Nu am nicio ... “ . Am votat-o ptr ca dupa reabilitarea imobilului este nevoie de timp ptr reinstalare si deci iarna nu a avut ce afecta ;)). Pana la reinstalare am cateva improvizatii , semi exterioare ;) si magnetic loop ;)
    Craciun Fericit tuturor !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact