hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: V-ati schimbat vreodata indicativul de radioamator de emisie-receptie pe care l-ati primit la prima autorizare
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-octombrie-2018 si s-a incheiat la 22-octombrie-2018

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (7)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2018-10-18 08:37:07 (ora Romaniei)
  • Se pot schimba multe din datele de identificare, inclusiv numele de familie. De multe ori acest lucru este justificat si trebuie sa functioneze o astfel de sansa. La radioamatori cunosc exemplul fostului sef al radioclubului argesean, telegrafist pasionat, care avea probleme cu indicativul YO7AQE, ultimul caracter se pierdea de multe ori in graba sau invalmaseala din competitii si l-a putut schimba prin anii '70. Dar nu inteleg - si nici nu pot fi de acord - sa se vaneze indicative cu doua litere din simplu orgoliu, fara ca indicativul existent sa puna probleme tehnice. Asta imi aminteste de vechile vremuri cand orgoliul unor proprietari de autoturisme ii ducea la punerea in miscare a unui intreg lant al slabiciunilor numai pentru a obtine un numar de inmatriculare din trei cifre, de regula rezervat pentru VIP-urile vechiului sistem. Ce nu stiu este daca acele VIP-uri care au ajuns la racoare dupa 1989 au mai reusit sa primeasca numere de identificare tot din trei cifre. 73!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2018-10-18 14:10:48 (ora Romaniei)
  • De acord cu cele spuse de YO4BKM. Daca indicativul poate provoca neplaceri in telegrafie este un motiv de schimbare. Dar si atunci cel nou trebuie ales cu mare atentie.
    Dar altfel dece sa fie schimbat? Doar sa lasam impresia ca avem “vechime”?
    Cu atat mai mult in cazul unui indicativ care a fost al unui radioamator foarte activ si cunoscut in lumea mare.

    Orice lucru chiar si un indicativ are energia sa incarcata prin utilizare de primul proprietar.
    Daca obiectele fizice pot fi curatate energetic, nu la fel se intampla cu un indicativ folosit zeci de ani de altcineva. Fapt ce poate influenta pe noul proprietar si nu in bine.

    In aviatie si marina fiecare avion sau nava are un indicativ, ca si la radioamatori.
    In caz de accident, indicativul respectiv nu se mai fi repartizeaza nici-odata unui alt avion sau nava. Asta este valabil in toata lumea.
    73.

  • Postat de Ionut Pitigoi (yo9wf) la data de 2018-10-21 14:59:18 (ora Romaniei)

  • "In caz de accident, indicativul respectiv nu se mai fi repartizeaza nici-odata"
    Coerct. Dar cred ca nu facem diferenta intre indicativ si sufix. Nu am nici o problema sa existe yo8wf, yo7wf, etc. Sunt indicative diferite.

  • Postat de Silviu Ghete (yo9hrb) la data de 2018-10-21 16:23:10 (ora Romaniei)
  • Cred ca. din combinarea celor 25 de litere utilizabile pentru indicative, ies destule variante. Dupa calculele mele 13800 (de 3 litere). Posibil sa gresesc, chestiunile cu aranjamente si cominari le-am facut acum vreo 35 de ani. Nu suntem atatia radioamatori.Deci, exista suficiente resurse ca si sufixul sa fie unic.

  • Postat de Dican Tiberiu (yo5bxi) la data de 2018-10-21 19:28:02 (ora Romaniei)
  • Am schimbat indicativul din YO5BXI in YO6BXI, in anii in care am stat la Sibiu.
    Pe vremea aceea Ciprian mai era la Sibiu si Victorin traia.
    Dupa ce am revenit la Sebes, am revenit si la indicativul YO5BXI , pe care il folosesc cu drag si azi.
    Aceste schimbari nu au afectat pe nimeni, dar intra in statistica. Hahaha 73'

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2018-10-22 13:17:24 (ora Romaniei)
  • Nu este posibil , Ionut ! In cazul in care de ex. ma mut la Cluj si am act de identitate pe CJ, la renoirea indicativului este obligatoriu ca in loc de yo8cln sa figureze yo5cln.Daca ar exista un alt sufix "cln" nu stiu cum s-ar reglementa situatia.

  • Postat de Ionut Pitigoi (yo9wf) la data de 2018-10-22 20:58:59 (ora Romaniei)
  • Salut Ghita! Daca va mutati la Cluj va puteti pastra YO8CLN. Treceti in autorizatie Clujul ca a doua adresa. YO5CLN este alt indicativ. Va asigur ca se poate si asa e si corect. Cand iesim peste granitele tarii ma prezint YO9WF si nu WF. In urma cu 30 de ani cand eram o tara inchisa, functiona ce ziceti d-voastra. Ex. In Bulgaria exista LZ1WF, LZ2WF, LZ3WF, LZ5WF, radioamatori diferiti si nu au nici un fel de divergente. Sunt indicative total diferite. Merg mai departe. YP9W e unic!! YP8W e total altceva. YP3A este bestial! Si atunci n-ar trebui sa existe YP5A??

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact