hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati facut vreodata legaturi in noul mod digital de trafic FT8?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-martie-2018 si s-a incheiat la 12-martie-2018

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Dani la data de 2018-03-07 22:39:01 (ora Romaniei)
  • Cu toate că am fost rezervat la început, am început să fac QSO-uri în FT8. Mi-am construit o interfață cu transformatoare și circuit PTT(TS-50 nu are VOX). E un mod de lucru interesant, super automatizat, o nouă provocare. Pentru a vă face o idee despre ce poate face acest FT8, cu low power la TS-50 (10w),antenă fishpole homemade s-au făcut legături confirmate cu JA, 9M,BG,HS,ZS,K2,W5,etc.Si astea în condiții de propagare pe care le știm cu toții. Oricum, cei care vor sa încerce și altceva sau cei care vor sa nu mai audă trăncăneala celor care nu se mai dau plecați de pe 3.705,FT8 reprezintă o alternativă excelentă. Le mulțumesc lui YO9IRF și YO8SEP pentru sfaturi și ajutor.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2018-03-08 07:48:40 (ora Romaniei)
  • Prin progresul tehnic radioamatorismul azi are la dispozitie o paleta larga de moduri de lucru, o gama larga de preocupari pe benzile autorizate. Daniel - cu tot respectul din partea unuia care prefera CW si contestele, gasesc usor jignitor fraza:" care vor sa nu mai audă trăncăneala celor care nu se mai dau plecați de pe 3.705,FT8 reprezintă o alternativă excelentă." la adresa radioamatorilor care mai apar pe 3705 Khz, banda fiind cate-o data inundat de indicativele tarilor din jurul YO. Cine obliga pe cine sa asculta "trancanelile"? Sau - doar 3705 Khz vreti sa folosesti pentru FT8? Cred ca ar fi cazul sa reformulati fraza cu respectul cuvenit pentru toti care "trancanesc" pe unucul frcventa unde mai auzi limba romana. 73 de yo5ajr Miki

  • Postat de Dani la data de 2018-03-08 10:25:20 (ora Romaniei)
  • Dl. Miki, din respect,încerc sa formulez un răspuns care să clarifice cele scrise în postarea anterioară.
    Termenul "trancaneala" nu l-am folosit pentru a jigni participanții la traficul YO. Cei care fac trafic regulat acolo știu că la "trancaneala" asta particip și eu,o dată la două-trei zile schimb cu plăcere controale cu cei cu care mă întâlnesc."Trancaneala" s-a dorit a fi un sinonim pentru SSB, într-o altă formă. Dacă cineva s-a simțit jignit, îl rog să primească scuzele mele. Îl asigur că și eu "trancanesc" des.
    Știu că Grațian, YO2LRB, vede această postare.Gratian, te asigur că nu-ți port pică pentru nimic, chiar nu înțeleg înverșunarea cu care m-ai bestelit în dimineața asta. Eu nu am auzit, am fost sunat de alții să-mi spună. Acestora le mulțumesc. Stimate domn, îți amintesc că în nicio postare nu am făcut referire la indicativul tău. Dimpotrivă, dacă-ți amintești, ți-am luat apărarea pe forum atunci când cineva te-a înfierat "tovaraseste". Așa am considerat nimerit atunci că trebuie să fac.Spet că nu ai uitat!O rugăminte am:te rog să te rezumi la trafic și să lași persoana mea în pace. Măcar în numele bunei relații de amiciție pe care am avut-o odată. Te rog din suflet!
    Închei, asigurându-i pe toți radioamatorii YO de toată considerația mea. Și, repet, dacă cineva s-a simțit jignit, îl rog să primească scuzele mele.
    La mulți ani pentru toate domnișoarele, doamnele din viața dvs! 73!

  • Postat de Razvan la data de 2018-03-08 11:35:37 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel, ma bucur ca "te-a prins" FT8 si ca deja ai inceput sa lucrezi statii interesante. In curand o sa se lanseze o versiune noua de software pentru FT8 ce va avea un mod de lucru destinat DXpeditiilor si activarilor speciale, care va permite multiple QSO-uri simultane. E de asteptat ca in viitor majoritatea expediitiilor mari sa activeze si in FT8 - 3Y0Z Bouvet trebuia sa foloseasca FT8, dar s-a anulat.
    Miki, respectul se castiga, nu se cere; cred ca opinia sincera a lui Daniel e mult mai importanta decat "reformulati cu respectul cuvenit", ca nu trebuie sa fim toti tunsi la fel. Desi cunosc o parte din participantii discutiilor frecvente din 3.705 si ii respect, nu pot sa nu remarc ii remarc si pe cei cu abilitati foarte slabe de operare, care uita sa mai lase microfonul din mana sau nu lasa pauze intre emisii, cei care isi fac acordul cu cateva paharele inainte de a intra pe frecventa, discutiile despre pusul muraturilor si reparatul gardului si asa mai departe. E normal ca o parte din ascultatori sa se sature si sa mai vrea altceva.
    O zi buna,
    Razvan.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2018-03-08 13:51:07 (ora Romaniei)
  • Dex. limba limba romana: "TRĂNCĂNEÁLĂ, trăncăneli, s. f. Acțiunea de a trăncăni; zgomot produs de cei care trăncănesc; vorbărie deșartă, sporovăială." QSO - urile, mai ales in FT8, nu se poate califica "trancaneala" pentru ca de regula programul permite fraze pre programate. Contacte intre PC - uri. Nimic rau in asta, chiar e modern, economic si nu este energofag, rezistand QRM - urilor. Daniel nu a folosit cuvantul potrivit caracterizarea QSO - urilor pe 3705. Eu gresesc mult mai mult pentru ca sunt de etnie maghiara dar incerc sa am grija de a nu folosi cuvinte care pot jigni un coleg de al meu. Multumesc Daniel de atutudinea reparatorie, asa ar trebui sa se intample intre noi. Razvan, in parte dau dreptate dar atitudinile in QSO - urile SSB sunt reprezentate de mentalitati - unii sunt mai ne rabdatori, se retrag usor jigniti daca altii au uitat sa dea microfonul, pierd rabrarile daca tema nu e in sfera lor de interes. In sfarsit, e o chestie de educatie si autocontrol. Din fericire la modurile digitale si FT8 aceste fenomene "umane" sunt mai reduse. Ca un fir rosu trebuie insa sa persiste in mentalul nostru respectul intre noi si "fair play" - ul. 73 tuturor, indiferent in ce mod comunica. yo5ajr Miki

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact