hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cate antene de emisie/receptie pentru benzile de radioamatori aveti instalate in locatia dumneavoastra?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 20-martie-2017 si s-a incheiat la 28-martie-2017

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel, 4X1AD ex. YO4BE

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2017-03-22 07:23:26 (ora Romaniei)
  • Ma bucur ca tot Romanul are 3+5 antene. Treaba buna!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2017-03-22 21:10:42 (ora Romaniei)
  • Constat că o majoritate covârșitoare de radioamatori emit prin intermediul antenei, dar nu orice antenă ci chiar prin propria antenă. Radioamatorismul pe EchoLink tot prin antene se face, numai că sunt ale altora. Așa că fără nicio antenă nu poate fi nimeni radioamator. Eventual, în anumite conjuncturi, „firist amator”. 73!

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2017-03-25 03:01:51 (ora Romaniei)
  • Tavi, intr-o oarecare masura ai dreptate. Gandeste-te insa, ca pot fi si numai radioamatori constructori, care, atunci cand doresc sa testeze ce au realiza, o pot face la cei cu antene sau instala rapid o antena de proba. Acestia ar fi, poate, cei care declara ca nu au nici o antena. :-)

  • Postat de geo la data de 2017-03-26 14:13:12 (ora Romaniei)
  • M-ar bucura nespus ca raspunsurile de 1-2 si 3-5 antene sa fie unul real,asta in conditiile in care antene,eu unul,le consider cele Yagi si nu orice sarma intinsa din balcon la un copac! Faptul ca nu este asa rezulta din slaba participare in concursuri a statiilor din YO cat si a rezultatelor pe plan international,dar,Dumnezeu sa dea sa aiba fiecare radioamator mai mult de 3-4 ante..........!

  • Postat de Emil (yo6hem) la data de 2017-03-26 14:50:26 (ora Romaniei)
  • Pentru YO5OVM,depinde de fiecare amator in parte ce intelege prin antene.Prin faptul ca orice sarma poate fi considerata o antena(ca no... de aia exista antena tuner)atunci sunt multe antene in YO.Cate din ele sunt cu adevarat antene se poate observa din activitatea fiecarui amator.Cred ca am o idee de afacere,sa deschid un magazin cu apa chioara;sunt convins ca voi avea succes,ca prea ne place bautura asta!!!Sa auzim de bine Emil,YO6HEM 73!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2017-03-27 10:46:24 (ora Romaniei)
  • Pentru a evita confuziile! Orice „sârmă” poate fi antenă, nu există antene adevărate și antene mai puțin adevărate. Nu AT-ul face o sârmă să devină antenă, el adaptează antena de orice fel ar fi ea la caracteristicile stației de radio. Iată câteva exemple evidente: Un dipol deschis, în semiundă, plasat la 8 m de sol este o antenă rezonantă și acordată când lungimea ei este corect corelată cu diametrul firului și distanța la sol. Numai că pe banda de 80 m are o rezistență de radiație de 20 Ohm și un randament de 90%, pe banda de 20 m are o rezistență de radiație de 88 Ohm și un randament de 98%. Ambele au nevoie de AT. Se poate spune că vreuna din ele nu este antenă? Pe banda de 20 m o țeavă vericală cu diametrul 20 mm lungă de 5 m este rezonantă și acordată (nu are reactanțe), are o rezistență de radiație de 31 Ohm și un randament de 99%, dacă țeava are 3 m lungime este rezonantă dar neacordată, are o rezistență de radiație de 5 Ohm și o reactanță de -130 Ohm. Ambele au nevoie de adaptare (cea scurtată are nevoie și de compensare a reactanței) la cei 50 Ohm ai emițătorului. Este vreuna din ela o falsă antenă pentru că are nevoie de AT? Antena este orice conductor, de orice formă și amplasare (deschisă, îndoită, buclă, orizontală, verticală, elicoidală etc...) care, indiferent cum este, face același lucru: cuplează energia etajului final la mediul înconjurător cu caracteristici din cele mai diverse (distanță la sol, vecinătăți etc). Ca o pâlnie care cuplează transferarea unui lichid dintr-un vas în altul. Cu oricare din ele se poate participa la concursuri, am făcut-o și eu deseori în UUS (cu antena TV pe canalul 6) sau în US cu LW neacordat cu care am lucrat toate continentele. Că participă prea puțini, aici sunt alte motive, nu antena. 73!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact