hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Credeti ca cei care inainte de 1989 au colaborat sub o forma sau alta cu fosta Securitate ar trebui sa candideze respectiv sa ocupe functii in viitorul Consiliu de Administratie al Federatiei Romane de Radioamatorism?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 12-martie-2006 si s-a incheiat la 19-martie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (50)  

  • Postat de Bata la data de 2006-03-12 11:23:13 (ora Romaniei)
  • As fi curios cine mai pune asemenea intrebari idioate si expirate.Nu am nici o legatura cu subiectul,dar intrebarea mi se pare pur si simplu penibila la 16 ani dupa 1989, dar probabil ca are un substrat la fel de penibil. Nici macar in politica nu mai conteaza acest lucru, cu atat mai putin in radioamatorism.
    73, Bata , Timisoara

  • Postat de Bata la data de 2006-03-12 12:10:29 (ora Romaniei)
  • Urmatoarea intrebare penibila probabil ca ar fi: Cei care n-au mancat salam cu soia au voie sa candideze la.......sau sa participe la concursul de...... Treziti-va la realitate si nu mai fiti penibili.
    73, Bata, YO2LAM

  • Postat de ghita la data de 2006-03-13 08:27:29 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este oarecum tardiva, dar nu idioata!.Multi spera ca marea masa de "idioti" uita repede, dar nu este asa. Normal ar fi fost, ca FRR ,inca de la inceput sa fi cerut de la CNSAS lista cu colaboratorii si informatorii securitatii care sint radioamatori. De ce nu s-a facut, este lesne de inteles!.Nu credeti ca prea usor si prea de multe ori faceti poporul roman idiot??.
    73! de yo5cln.

  • Postat de Aurel la data de 2006-03-12 15:32:26 (ora Romaniei)
  • Deacord cu Bata.
    73 de dl2mgh-aurel-rosenheim.
    www.dl2mgh.de

  • Postat de tardiva, dar nu idioata !!! la data de 2006-03-13 09:38:07 (ora Romaniei)
  • Stimate dle , nu va cunosc, locuiesc la n sute de km de dumneavoastra,dar ca locuitor al Timisoarei, ma asteptam sa aveti alta parere sau eventual sa nu o faceti publica.Nimeni nu le cere pielea dar sa stea dracului de o parte ,sa nu ne calareasca in continuare.Cum se pot simti unii radioamatori care au suspiciuni intemeiate, care locuiesc in orase mai mici , in care se stie aproape totul cind vad ca un angajat modest din serviciul tehnic al Postei locale avanseaza la judet, pe un post important unde era nevoie de dosar ultrabeton, si asta dupa ce a fost implicat intr-un accident nefericit cu moarte de om si asta inainte de 89 !! si acuma , mai mare , sus de tot in ierarhia Ham YO !!! Totusi , nu vad cine si de ce a propus aceasta intrebare "politizata" pe acest site destinat exclusiv problemelor de radioamatorism . Ea a venit cu o intirziere de cel putin 10-12 ani, dar poate mai bine mai tirziu decit niciodata. E de mirare caci de abia s-a stins "focul" declansat de Regulamentul de UUS, poate cineva mai are nevoie de ceva agitatie browniana !! Nu e sezon de alegeri la judete , nici la FRR , oare cum de a aparut o astfel de intrebare dupa nevinovata " Ce fel de antene folositi pt UUS " ??

  • Postat de VOICULESCU DAN-LIVIU la data de 2006-03-13 10:29:00 (ora Romaniei)
  • Expresia "sub o forma sau alta" e atat de ambigua incat intrebarea nu isi gaseste scopul moral. Va reamintesc ca TOTI RADIOAMATORII dar in special cei de emisie-receptie au fost inregistrati si suparavegheati de serviciile specializate ale securitatii. Ba chiar una din conditiile de autorizare era acceptul de la ei. Mai mult, s-a incercat racolare la interviurile cu cei ce doreau indicativ, poate nu in toate cazurile. In principiu NU sunt de acord cu cei ce au colaborat in mod distructiv cu secu, de la George Craiu stiu unul singur, anume Pancenco ce a fost secretatar inaintea lui Paolazzo si care i-a 'aranjat' 3 ani de penitenciar lui YO3RF, in rest nu am constatat 'turnatori' printre noi desi am avut functie de secretar la radioclubului Bucuresti.

  • Postat de Florin la data de 2006-03-13 12:47:44 (ora Romaniei)
  • Intrebarea nu e inutila si nici penibila.
    Motivul- Cine a tradat odata o sa o faca si a doua oara, cine a fost curva odata o sa mai fie de multe ori.
    Tipul de indivizi fara coloana vertebrala, tematori sa-si asume raspunderea pentru cel mai mic lucru si incapabili de a lua o decizie oportuna.Au in schimb talentul de ai angrena pe altii sa le faca treaba , ca sa aiba pe cine da vina in caz de esec(exact opusul caracterului unui lider). Priviti in jur si o sa-i simtiti peste tot.
    PS: Vedeti doar in ce hal a ajuns tara, de ce naiba credeti ca suntem condusi asa de prost?

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2006-03-13 16:21:08 (ora Romaniei)
  • Foºti comuniºti sau securiºti au luat cu asalt politica ºi economia româneascã. Poporul le-a acordat încrederea, de fapt un fel de prezumþie de nevinovãþie. Aceastã prezumþie a avut-o ºi Ceauºescu, la vremea lui. Cum s-a transformat ea, ºtim cu toþii, nu numai ca martori ci ca participanþi activi la linºarea lui, mãcar în plan afectiv (dacã este, din întâmplare, cineva care sã nu fi simþit o satisfacþie rãzbunãtoare în acel Crãciun însângerat, îl rog sã mã ierte ºi îl exclud din oficiu din „toþi”).

    Au trecut 16 ani de atunci ºi am realizat tot mai mult cât de naivi am fost. Vechilor lichele, despre care vorbea Liiceanu, li s-au adãugat alþii, tineri, cu sânge proaspãt, dar educaþi la aceeaºi ºcoalã a maeºtrilor, a seniorilor, oameni cu aceleaºi idealuri (lipsã) dar cu o foame mult mai mare (din pãcate nu intelectualã). Noii ºi vechii ºi-au dat mâna ºi s-au înfruptat din plãcinta româneascã a bunãstãrii capitaliste, unii mai la dos, alþii pur ºi simplu pe faþã, cu un tupeu greu de imaginat ºi pentru cei mai versaþi activiºti comuniºti. Îi ºtie toatã lumea, dar nu are cum sã dovedeascã. Pentru cã „lumea” aceasta este una total diferitã de „lumea” lor, a celor care o conduc. O lume conduce pe alta.

    Se vorbeºte despre democraþie. Democraþia presupune conducãtori, e normal. Dar conducãtorii aparþin ºi ei societãþii pe care o conduc, ei nu sunt zei. Ori, conducãtorii noºtri de azi nu mai fac parte din lumea noastrã, cel puþin aºa se considerã în sinea lor. Sunt acolo sus ºi nu le mai pasã de alþii. Au intrat în altã lume ºi au tras bine uºa în urma lor. Doar, din când în când, mai deschid câte un pic fereastra pentru a le intra aer curat (a se citi sânge proaspãt) pe care îl „recicleazã” în plãmânii lor de oþel inoxidabil ºi îl suflã apoi afarã, gata parfumat cu duhoarea perfid elegantã a unei vorbe de duh mincinos.

    Dar istoria e iremediabil ciclicã ºi trebuie sã fii foarte atent cu ea. Atenþie doamnelor ºi domnilor deo-politicieni (DEO vine, în acelaºi timp, de la zeitate ºi deodorant – adicã substanþã ce îndepãrteazã mirosurile neplãcute – intens folosit de persoanele în discuþie)! Nu vã mai jucaþi cu chibriturile noaptea în patul vostru pufos! S-ar putea sã nu se ºtie. Poporul vostru mult votant începe sã strige: „Capul lui Moþoc vrem!” ªi chiar nu vor sã-l coafeze…

    E periculos ºi nici nu e bine, pentru nici-unii. Vânãtoarea de vrãjitoare odatã pornitã e greu de oprit. Cuþitul se îndreaptã iremediabil spre os ºi parcã e din ce în ce mai ascuþit. ªi e doar în mâna voastrã. Ar trebui sã învãþaþi puþin limitele pentru cã, se pare, chiar nu le cunoaºteþi.

    Mãcar din când în când, prefaceþi-vã cã vã pasã!

    Sau mai bine, lãsaþi-ne în amarul nostru ºi trageþi-vã la fund, mãcar pentru un timp!

    Cãdeþi din ce în ce mai mult în penibil. Un penibil veros ºi nãclãit de murdãrie verde, de care numai voi nu sunteþi conºtienþi.

    Luaþi-vã bocceluþele doldora ºi plecaþi într-un concediu permanent în cea mai exoticã insulã posibilã. Sau, mai bine, cumpãraþi acea insulã ºi guvernaþi acolo pânã vi se va urî cu binele, ca aici chiar nu o sã vã simþim lipsa aºa cum nu vã simþim (în bine) prezenþa.

    Nu vrem sã vã mai cerem socotealã!

    Nu vrem sã ne murdãrim din nou mâinile cu mizeria ce vi s-ar scurge prin vene! Ne-au ajuns sângele din ’89 ºi pãcatele fãcute atunci!

    Nu vrem încã o revoluþie!

    Vrem sã fim lãsaþi sã trãim într-o þarã guvernabilã, de oameni normali!

    Chiar nu avem nevoie de voi!

    Nu vrem sã vã mai urâm pentru cã existaþi!

    Vrem sã uitãm cã aþi existat vreodatã!

    Vrem ceva curat, iar voi nu aveþi cu sã ne oferiþi asta!

    Normalitatea voastrã e total pe dos cu a noastrã! Nu avem cum sã fim compatibili!

    Nu vrem rãzbunare, vrem liniºte! Vrem sã ne lãsaþi în pace!

    Luaþi-vã un munte de aur cu voi dacã asta vã trebuie! Dar nu ne mai spurcaþi viaþa cu prezenþa voastrã infamã!
    Vrem sã zâmbim în fiecare clipã, nu sã vã înjurãm la fiecare pas!
    Chiar nu înþelegeþi cã nu vã mai suportãm!?

    PS: Dati o tura pe la Liiceanu. Apel catre lichele... El a spus-o mult mai bine!

  • Postat de Replicatorul la data de 2006-03-13 17:53:51 (ora Romaniei)
  • NU!NU!NU!NU DE O MIE DE ORI NU.Mai bine niciunul decat ei!!!Eu am avut de suferit din aceasta cauza si nu mai vreau sa aud de ei.Si acum mai sunt printre noi si e penibil ce tupeu au acesti tov care vreau in continuare sa fie ei in primele randuri din spate.Sa comande.Asa au fost obisniuti si asa au sa inchida ochii,cu sifonul in mana.

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-03-13 20:08:20 (ora Romaniei)
  • Am convingerea ca derapajul moral existent in biografia celor care au incheiat pactul si si-au turnat prietenii si colegii ar trebui sa-i determine sa renunte de bunavoie la o functie de reprezentare, indiferent de domeniul vietii sociale. Colaborarea lor, concretizata in nenumarate delatiuni, a cauzat suferinte si prejudicii. Mi-am exprimat punctul de vedere in aceasta chestiune in articolele mele "Ingrijorare/Dupa 15 ani?", «Cursa cu obstacole» si "Dictatorii si radioamatorismul". Societatea civila romaneasca a fost excesiv de ingaduitoare, ceea ce a permis fostilor colaboratori ai Securitatii sa se perpetueze in functii sau sa acceada la functii remunerate din bani publici sau la functii onorifice, fara a fi deranjati nici de propria constiinta, nici de intrebari indiscrete, nici de
    reprosuri. Asa-zisii istorici ai radioamatorismului trec sub tacere aceste aspecte, care au fost dezbatute in toate tarile iesite din comunism. In radioamatorismul YO abordarea unui astfel de subiect deranjant si o asemenea dezbatere nu au fost posibile timp de 15 ani, pentru ca media (revista, QTC-ul, saitul HAMRADIO) s-au aflat sub controlul strict al FRR. Ca in multe alte domenii, suntem un caz singular, si nu in sens favorabil…
    Se constata in societatea romaneasca o preocupare pentru aceste chestiuni, iar o limpezire a atmosferei cred ca este mai mult decat necesara. DACA se doreste introducerea unui criteriu moral, s-ar putea solicita viitorilor candidati declaratii pe proprie raspundere privind inexistenta unei colaborari si care inaintea confirmarii in functie ar putea fi verificate la cerere de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. (Art.292 Cod penal pedepseste declaratiile neadevarate.) Cine doreste sa fie de folos comunitatii poate s-o faca si fara a detine neaparat o functie.

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-13 21:37:06 (ora Romaniei)
  • SONDAJUL ESTE DEPLIN JUSTIFICAT. Securistii si colaboratorii lor au nenorocit foarte multe familii, bucurandu-se totodata de mari privilegii. Ei se mai cramponeaza si azi de putere si se simt deranjati cand se pomeneste de crimele lor. Cica s-a intamplat de mult, sa uitam totul, este atat de penibil. Este mai mult decat penibil ca tara nu s-a descotorosit demult de cei implicati in politia politica. Personal cunosc trei nomenclaturisti de la Federatie, unul a decedat, alti doi sunt inca la conducere. Cei in viata mi-au spus: "da, am colaborat cu securitatea, caci era obligatie de serviciu, dar nu am scris rau de nimeni". Daca toti informatorii scriau numai de bine cum de a ajuns atata lume in inchisori, adevarate lagare de exterminare? Activitatea securitatii a fost o crima de stat. Oare de ce nu le convine unora sa se discute de aceste crime? Unii sar sa-i apere pe criminali si sa-i atace pe ce cei care ii acuza. Despre majoritatea acestora se stie ca faceau si ei parte din aceasi gasca; altii se vor deconspira in cursul acestui proces. Dupa cum citesc in ziarele din Romania, lumea a inceput SI IN POLITICA sa ceara curatenie generala. Radioamatorii au ramas mult in urma, dar e bine ca au pornit pe acest drum. Oare nu se pot gasi oameni capabili, cinstiti si muncitori care nu s-au murdarit?

  • Postat de Eugen la data de 2006-03-14 09:03:39 (ora Romaniei)
  • Cum poate cineva sa mai creada in fostii si actualii.Am avut de suferit de pe urma lor.Pentru un banal raspuns pe banda,au avut grija sa ma suspende o perioada de timp.Chiar daca vrem sau nu vrem,ei tot isi baga nasul.Inainte de 89 erau autorizati cu un anume scop.Li se dadeau si indicative frumoase.De exemplu un anumit club de-al lor a primit ind.YO8KOI.Bineinteles ca acest club nu a activat,dar era prezent cu urechile.Sper ca macar copiii si nepotii nostri sa nu mai sufere.Macar atunci stiai de cine sa te pazesti,dar acum cu atatea servicii infiintate si platite din buzunarul contribuabilului,nu-ti mai vine sa mai scoti o vorba.AVEM DEMOCRATIE.URAAAAA!

  • Postat de Costi la data de 2006-03-14 09:07:52 (ora Romaniei)
  • DA=19,NU=91,nu stiu=19 voturi la data de 14.03.2006 orele 09:00. Bata, iata asadar un raspuns dat intrebarii "penibile, idioate si expirate". La care adaugi cele postate mai sus. Poate revii cu scuze.

  • Postat de Costi la data de 2006-03-14 09:13:21 (ora Romaniei)
  • DA=19,NU=91,nu stiu=10 corectat.(Eroare tastare).

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2006-03-14 10:11:08 (ora Romaniei)
  • DAU PERFECTA DREPTATE LUI YO4PX, cand afirma" ...s-ar putea solicita viitorilor candidati declaratii pe proprie raspundere privind inexistenta unei colaborari si care inaintea confirmarii in functie ar putea fi verificate la cerere de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. (Art.292 Cod penal pedepseste declaratiile neadevarate.) Cine doreste sa fie de folos comunitatii poate s-o faca si fara a detine neaparat o functie." - cu o singura exceptie: - introducerea sa fie schimbata din "s-ar" in "SE IMPUNE A SE".
    Da, domnilor SE IMPUNE - pentru ca, multi profitori de pe urma radioamatorismului - MAI ALES IN ULTIMA PERIOADA incep sa "ridice capul", sa se IMPUNA cu idei si actiuni distructive proprii. Modul lor de operare este clasic - fac pe popularii, fac totul sa fie omniprezenti - daca se poate pe prima pagina, amabili cu multa lume, mici servicii (dar niciodata neinteresati - daca se poate pe bani cu atat mai bine), forteaza aplicarea ideilor si parerilor proprii, se "baga" si se impun in organisme in care NU AU FOST ALESE, in vocabularul lor este frecvent expresia "TU SA TACI" - pentru ca vezi Doamne (prin natura fostei si actuale indeletniciri) EI STIU TOT! - cu alte cuvinte AU TENDINTE DE DICTATOR !!!!!!!!!!!!- de asta avem nevoie?
    Mai cugetati fratilor!
    In cea ce spune YO3JX - NU pot sa-i dau dreptate decat PARTIAL, cunoscand relativ multa lume - in special in randul celor autorizati in perioada 1968-1975 - am multe CONTRAexemple! deci, ca in general lucrurile serioase in viata, problematica trebuie tratata cu multa atentie!

  • Postat de cimpianu Mircea la data de 2006-03-14 11:23:00 (ora Romaniei)
  • Avem de toate . Asta ne mai lipsea .Mare-i gradina Domnului!

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-14 15:45:08 (ora Romaniei)
  • Lui Mircea YO8RXU in Podoleni de Sus: daca nu Va intereseaza un subiect atunci puteti sa nu Va implicati. Nu e nevoie sa jigniti si descurajati pe cei care folosesc drepturile lor la libera exprimare, ori care ar fi parerea lor.

  • Postat de Madincea B. Antal la data de 2006-03-14 19:16:42 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este o adaptare pentru domeniul nostru al punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara, iar momentul ridicarii ei cred ca nu este intamplator, deoarece pe 11 martie s-au aniversat 16 ani de la lansarea ei. Proclamatia de la Timisoara a fost punctul de plecare in elaborarea legii lustratiei, lege care n-a mai ajuns niciodata pe ordinea de zi a parlamentului. In majoritatea celorlalte tari foste comuniste (Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Lituania, Bulgaria) legea lustratiei a fost aplicata mai devreme sau mai tarziu. In Romania niciodata. In Cehia, dupa separarea de Slovacia, legea a fost extinsa pe durata nelimitata. La noi inca zace prin sertare, in vreo trei variante deja. D-lui Pataki i se pare ca lumea a inceput sa ceara si in politica romaneasca curatenie generala. Asta mi se pare si mie. De 16 ani. Dar de la intentii pana la fapte calea este lunga. Nu stiu cine si de ce a propus intrebarea aceasta pentru sondaj, insa sunt convins ca nu va avea nici o urmare.

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-15 02:07:21 (ora Romaniei)
  • Sa vedem rezultatele momentane ale sondajului. 30 de persoane, adica 20% din cei 150 care au raspuns, considera ca fostii securisti si colaboratorii lor ar trebui lasati sa candideze in functii de conducere a Federatiei, deci nu sunt vinovati cu nimic. 12 persoane, adica 8%, au admis ca "nu stiu" dar totusi a vrut sa participe la sondaj, o actiune inutila. 108 persoane, adica 72% din cei care au raspuns au considerat ca fostii securisti si colaboratorii lor nu ar mai trebui sa candideze. Se pare ca majoritatea radioamatorilor YO vor o schimbare si o curatenie generala. Oare au fost pana acum candidaturi serioase pentru conducerea Federatiei sau s-a votat mereu ca pe timpuri cand cu zile inaintea alegerilor se stia deja cine va fi castigator, pana si procentele exacte?

  • Postat de Lingvay Iosif la data de 2006-03-15 08:50:17 (ora Romaniei)
  • "Lupul schimba parul, dar naravul ba.." - asa si cu ai nostri ilustri "colegi" care nu se lasa si se autopropun in tot felu de functii! Odata alesi - vor face evident ceea ce si cum stiu (adica cum au invatat, au fost invatati)- ceea ce au in sange! Dur si politienesc! DECI: NU, NU, NU! Cea mai buna solutie a mai fost amintit: "declaratii pe proprie raspundere".
    Ma mir ca inca mai sunt naivi care, INCA acorda incredere acestor indivizi agresivi, parsivi si deseori chiar periculosi! Singura mea explicatie ar fi ca: 1)- fie au avut si poate mai au aceleasi indeletniciri, deci "corb la corb nu scoate ochiul" ; 2) - fie sunt tineri (14 - 25 ani), si nu stiu, nu au de unde sa stie, nu au simtit pe pielea lor, ce a insemnat pacostea asta pentru noi!

  • Postat de Costi la data de 2006-03-15 09:23:04 (ora Romaniei)
  • Iata ca mai scriu si alti... http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-12-20-04.pdf.

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-03-15 09:59:54 (ora Romaniei)
  • Antal, ai dreptate, si nu prea, nu este vorba de aniversarea Proclamatiei, este vorba de sedinta din 1 aprilie 2006!
    O functie de vicepresedinte este vacanta!
    YO9HP si-a dat demisia, deci inca un post vacant!
    Intentia de a demisiona si-a exprimat-o si YO3APJ (sper ca s-a razgandit), deci inca un loc posibil vacant!
    Deci vin alegerile ... partiale!
    Intrebarea ar fi trebuit sa sune, altfel: Cei ce-si depun dosarele ar trebui sa specifice daca au colaborat cu "secu" sau nu?
    Atunci as fi votat cu DA, trebuie sa specifice, dar asta sa nu-i impiedice a candida, la fel cum nu sunt impiedicati sa-si depuna dosarele nici candidatii la primarii, consilieri, parlamentari, presedentie!
    Dar cei ce voteaza au dreptul sa stie pe cine voteaza!
    Intrucat cei care au candidat anul trecut nu au fost obligati sa faca aceasta declaratie, m-a determinat sa fiu unul din cei 8% care au votat nu stiu!
    Din pacate pagina http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-12-20-04.pdf.
    nu o pot deschide, asa ca nu stiu ce mai scriu si altii, desi as fi fost curios!
    73 Ovidiu

  • Postat de Costi la data de 2006-03-15 10:26:09 (ora Romaniei)
  • Ovidiu, http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-12-20-04.pdf
    Tip fisier:PDF/Adobe Acrobat, dar se poate citi in Versiunea HTML.

  • Postat de Versiune HTML la data de 2006-03-15 10:40:46 (ora Romaniei)
  • Aceasta este versiunea html a fişierului http://www.adevarulonline.ro/literar/2005-12-20-04.pdf.


    ________________________________________
    Page 1
    4
    20 decembrie 2005
    literar ¿i artistic
    literar ¿i artistic
    din dosarele CNSAS
    Noi ¿i Securitatea
    Radioamatori…. 1976-1985
    1
    Carmen Chivu
    Mihai Albu
    Un alt mod de a încålca drepturile
    omului de cåtre organele de Securitate
    se regåse¿te în dosarul de problemå
    „Contraspionaj în rândul radioamatorilor,
    filateli¿tilor ¿i altor persoane reunite în
    asocia¡ii asemånåtoare“.
    Dosarul este instrumentat de cåtre
    Direc¡ia a III-a, urmând a fi angrena¡i în
    aceastå activitate to¡i ofi¡erii care au în
    baza de lucru asemenea categorii de
    persoane.
    În eviden¡a acestui dosar vor fi incluse
    urmåtoarele categorii men¡ionate:
    - cetå¡eni români, membri ai aso-
    cia¡iilor respective, ce nu sunt inclu¿i
    în eviden¡a altor probleme de muncå ¿i
    care lucreazå cu secrete de stat sau în
    obiective unde se concentreazå ase-
    menea date;
    - persoane care au fost la post, studii
    sau specializare în stråinåtate;
    - cei ce între¡in legåturi cu stråini sau
    efectueazå deplasåri frecvent în exterior;
    - persoane care au rude în stråinåtate
    sau între¡in legåturi cu membrii orga-
    niza¡iilor cu caracter ostil;
    - persoane care lucreazå în obiective
    în care au posibilitatea de a intra în
    contact cu cetå¡eni stråini pe diferite
    cåi;
    - persoane care viziteazå ambasade,
    biblioteci, firme stråine sau participan¡i
    la ac¡iuni protocolare cu stråini;
    - persoane care au atitudini ¿i mani-
    feståri ostile ori sunt preocupa¡i så intre
    în legåturå cu posturi de radio sau
    organe de preså stråine; persoane care
    au avut comportåri suspecte pe timpul
    deplasårilor în stråinåtate;
    - persoane care primesc din stråinåtate
    aparaturå, piese, materiale ¿i literaturå
    de specialitate;
    - persoane care sunt posesorii unor
    colec¡ii sau timbre de valoare care fac
    parte din patrimoniul cultural-na¡ional,
    semnala¡i cu inten¡ii de a le scoate din
    ¡arå; persoane care sunt semnalate cå
    de¡in timbre prohibite sau alte asemenea
    materiale ¿i au preocupåri de a le difuza;
    persoane care sunt legåturi apropiate ale
    unor persoane aflate în baza de lucru a
    organelor de securitate.
    Întrucât membrii acestor asocia¡ii ¿i
    cluburi activeazå în diferite domenii,
    supravegherea informativå a acestora se
    va face pe principiul locului de muncå
    sau al domiciliului, iar datele de interes
    operativ vor fi valorificate pe profilul
    unitå¡ilor informative interesate.
    Ca o måsurå de supraveghere a acestor
    persoane vor fi selec¡ionate surse cu
    posibilitå¡i de informare pe lângå
    elementele suspecte ¿i se vor lua måsuri
    pentru recrutarea de noi surse care så fie
    folosite în problemå. În plus, pentru
    prevenirea încålcårii actelor normative
    care reglementeazå modul de stabilire a
    rela¡iilor cu stråinii ¿i angrenarea
    membrilor asocia¡iilor sau cluburilor în
    ac¡iuni ostile, anual se va efectua
    pregåtirea contrainformativå colectivå a
    acestora, iar cea individualå de câte ori
    se va impune.
    În planul de sarcini pe anul 1985 sunt
    enumerate, pe lângå måsurile comune
    ale ac¡iunii de urmårire informativå, ¿i
    unele måsuri specifice acestui domeniu
    de activitate:
    - unitå¡ile centrale ¿i teritoriale de
    securitate vor coopera cu unitå¡ile
    speciale ale D.S.S. pentru ob¡inerea de
    date ¿i informa¡ii privind situa¡ia ¿i
    activitatea stråinilor ce fac parte din
    aceste categorii de persoane ¿i sunt
    semnalate cå ac¡ioneazå în exterior
    împotriva ¡årii noastre, precum ¿i pentru
    identificarea asocia¡iilor ¿i cluburilor
    similare din stråinåtate care sunt folosite
    ca acoperire de serviciile de informa¡ii
    ¿i contrainforma¡ii du¿mane;
    - între unitå¡ile de securitate se va
    asigura un schimb util ¿i operativ de
    date ¿i informa¡ii referitoare la persoanele
    ce fac obiectul acestei probleme,
    conlucrându-se pânå la clarificarea
    deplinå a cazurilor;
    - se va coopera cu organele de mili¡ie
    specializate pentru exploatarea ¿i
    valorificarea informa¡iilor referitoare la
    persoanele care comit fapte ilegale în
    legåturå cu activitatea pe linia aso-
    cia¡iilor ¿i cluburilor;
    - CID prelucreazå în sistem automat
    datele despre persoanele existente în
    supraveghere informativå, precum ¿i
    informa¡iile operative, referitoare la
    cetå¡enii stråini ¿i legåturilor lor
    neoficiale în rândul cetå¡enilor români
    care fac obiectul acestei probleme;
    - unitå¡ile centrale ¿i teritoriale de
    securitate vor implementa datele în
    sistemul automat utilizând, pe lângå
    esen¡a principalå, o alta complementarå
    prin care se va realiza apartenen¡a la
    problemå;
    - de comun acord cu Direc¡ia a III-a,
    CID va transmite tuturor unitå¡ilor
    centrale ¿i teritoriale de securitate coduri
    de esen¡e specifice problemei.
    Aceste måsuri au venit în urma unei
    sesizåri din anul 1979, în care se
    men¡iona cå nu existå o eviden¡å clarå
    a de¡inåtorilor de aparaturå, întrucât unii
    cetå¡eni români care au fåcut deplasåri
    în Occident au adus în ¡arå sta¡ii de
    radio emisie-recep¡ie care nu au fost
    înregistrate. Aceastå aparaturå a fost
    aduså în ¡arå, în general, de persoane
    care s-au aflat o perioadå mai înde-
    lungatå de timp în stråinåtate, la post
    sau pentru specializare.
    Ca urmare, s-a cerut o conlucrare între
    unitatea specialå „R“ (care avea ca
    sarcini så centralizeze datele primite de
    la Ministerul Transporturilor ¿i Teleco-
    munica¡iilor referitoare la autoriza¡iile
    date cetå¡enilor români sau stråini de a
    de¡ine, instala sau folosi sta¡ii de
    radioemisie, så execute måsuri de
    urmårire în eter a sta¡iilor de radioemisie,
    prin sondaj sau la cererea unitå¡ilor
    informativ-operative, urmând a semnala
    acestor unitå¡i persoanele suspecte),
    unitatea specialå „S“ (care urma så
    controleze, prin sondaj, coresponden¡a
    internå ¿i externå a radioamatorilor ¿i så
    informeze unitå¡ile informativ-operative
    interesate despre cele constatate),
    Direc¡ia de pa¿apoarte, eviden¡a stråi-
    nilor ¿i controlul trecerii frontierei (cu
    sarcini de a asigura ca organele de la
    punctul de trecere a frontierei, la intrarea
    în ¡arå a persoanelor stråine care de¡in
    sta¡ii radio emisie-recep¡ie, så verifice
    dacå acestea au aprobarea pentru
    folosirea acestora pe teritoriul ¡årii
    noastre. În caz contrar, så procedeze la
    sigilarea ¿i re¡inerea sta¡iilor respective
    pânå la ie¿irea din ¡arå sau pânå la
    ob¡inerea aprobårii de folosire. În
    situa¡ia în care radiosta¡ia este montatå
    pe un mijloc de transport sau persoana
    stråinå se aflå în tranzit pe teritoriul
    ¡årii noastre, se va proceda numai la
    sigilarea radiosta¡iei, atrågându-i-se
    aten¡ia celui în cauzå cå aparatura nu
    va putea fi folositå pe teritoriul RSR,
    iar la ie¿irea din ¡arå sigiliul vamal
    aplicat va trebui så fie intact.
    Fiind o activitate de club, radio-
    amatorii se cuno¿teau între ei, iar sursele
    infiltrate ofereau informa¡ii despre
    membri. Sursa „Mure¿an“ a relatat cå
    „are mai mul¡i cunoscu¡i radioamatori
    care ¿i-au construit singuri sta¡ie de
    emisie-recep¡ie în regim de radio-
    amatori.“
    Informatorul „Ropot“ relateazå despre
    H.T.: „Este un foarte bun telegrafist în
    sistemul telegrafie nemodulatå. Este un
    foarte bun telegrafist ¿i-i place så lucreze
    la viteze foarte mari. Lucreazå în toate
    benzile de unde scurte, precum ¿i în
    banda de U.U.S. /…/ stabilind recorduri
    na¡ionale de distan¡å în aceastå bandå.“
    Atâta timp cât se men¡ineau legåturile
    cu membrii clubului de radioamatori,
    un posibil informator prezenta interes.
    În momentul în care acesta pierdea
    contactul cu ceilal¡i, nu mai era util
    muncii de securitate. Din acest motiv
    unele recrutåri s-au soldat cu e¿ecuri:
    U.O. „fost ofi¡er de transmisiuni, care a
    de¡inut la domiciliu sta¡ie radio pentru
    radioamatori, fiind un pasionat al acestui
    sport.
    De¿i îi place så asculte ¿i så realizeze
    legåturi cu diver¿i radioamatori, în
    ultima perioadå de timp, mai precis în
    ultimii trei ani, nu mai realizeazå astfel
    de legåturi deoarece nu mai poate utiliza
    sta¡ia sa care este foarte veche ¿i ie¿itå
    din uz, motiv pentru care a abandonat
    aceastå activitate.“
    Un punct de plecare în urmårirea
    informativå o reprezentau ¿i investi-
    ga¡iile de la domiciliul persoanei
    respective, dupå care sesizårile vecinilor
    erau verificate de cåtre Securitate:
    „La domiciliu este apreciat ca un
    element rezervat, nu între¡ine rela¡ii de
    vizitå cu vecinii ¿i, în general, timpul
    liber ¿i-l consacrå pasiunii sale de
    radioamator. Face parte din Radioclubul
    central ¿i se cunoa¿te cå are sta¡ie de
    emisie-recep¡ie la domiciliu.
    Nu se cunoa¿te dacå are rude în
    stråinåtate, înså o surså ne relateazå cå,
    în urmå cu circa douå luni, cel în cauzå
    a fost vizitat de ni¿te cetå¡eni stråini,
    veni¡i cu un autoturism, dar sursa nu
    poate preciza na¡ionalitatea vizitato-
    rilor.“
    „Este un tânår priceput în tehnica
    electronicå, pasionat radioamator care
    î¿i dedicå tot timpul liber confec¡ionårii
    unor aparate de måsurå ¿i control –
    recep¡ie emisie. Nu a fost semnalat så
    aibå legåturi cu al¡i radioamatori din
    ¡arå ¿i de peste hotare. Un sprijin pre¡ios
    în procurarea unor aparate l-a primit din
    partea unei måtu¿i, /…/ care i-a adus
    obiectivului aparaturå sovieticå cu
    ocazia venirii sale în ¡ara noastrå.“
    1 Arhiva Consiliului Na¡ional pentru
    Studierea Arhivelor Securitå¡ii, Fond
    Documentar nr. 124, vol. 4, 5


  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-03-15 11:06:26 (ora Romaniei)
  • Diacriticele mai mult ne incurca, trebuie eliminate la redarea pe sait. Iata un fragment mai inteligibil:
    "Fiind o activitate de club, radioamatorii
    se cunosteau intre ei, iar sursele
    infiltrate ofereau informatii despre
    membri. Sursa „Muresan" a relatat ca
    „are mai multi cunoscuti radioamatori
    care si-au construit singuri statie de
    emisie-receptie in regim de radioamatori."
    Informatorul „Ropot" relateaza despre
    H.T.: „Este un foarte bun telegrafist in
    sistemul telegrafie nemodulata. Este un
    foarte bun telegrafist si-i place sa lucreze
    la viteze foarte mari. Lucreaza în toate
    benzile de unde scurte, precum si in
    banda de U.U.S. /…/ stabilind recorduri
    nationale de distanta în aceasta banda."
    Atata timp cat se mentineau legaturile
    cu membrii clubului de radioamatori,
    un posibil informator prezenta interes.
    In momentul în care acesta pierdea
    contactul cu ceilalti, nu mai era util
    muncii de securitate..."

  • Postat de Bata-ce noroc' Bata! la data de 2006-03-15 13:02:54 (ora Romaniei)
  • “As fi curios cine mai pune asemenea intrebari idioate si expirate.Nu am nici o legatura cu subiectul,dar intrebarea mi se pare pur si simplu penibila la 16 ani dupa 1989, dar probabil ca are un substrat la fel de penibil. Nici macar in politica nu mai conteaza acest lucru, cu atat mai putin in radioamatorism.
    Urmatoarea intrebare penibila probabil ca ar fi: Cei care n-au mancat salam cu soia au voie sa candideze la.......sau sa participe la concursul de...... Treziti-va la realitate si nu mai fiti penibili. 73, Bata, YO2LAM”
    -Asa ai grait, pardon, ai scris.
    Dom’Bata,
    Fac parte din categoria “penibili” care iti dreseaza cateva intrebari “idioate” dupa 16 ani dupa 1989 (!) si care e fericit ca este radioamator intr-o urbe ce a avut ceva de spus in 1989..
    1. Unde este sediul radioclubului judetean Timis?
    2. Cum pot achita taxa de membru al radioclubului( nu am facut cere de excludere si nici nu mi-am dat demisia din radioclub)?
    3. Cand a avut loc ULTIMA adunare generala a radioamatorilor din jud. Timis? (Atentie, SIMPO YO2 Lugoj nu este stradania IN NICI UN CHIP a conducerii de la … Timisoara!)
    4. Casuta postala 100 Timisoara mai este in folosul tuturor radioamatorilor din Tm?
    Chiar poti sa raspunzi.

    No bine draga priecene, ca tot ne duci pre culmili succeselor, fa bine si roaga-l pe admin sa ce tipe afara cu cele doua , prime, mesaje. Ca sa ai linisce.
    R1x

  • Postat de marius rada la data de 2006-03-15 14:01:02 (ora Romaniei)
  • Am vazut sondajul de cind a fost'postat':initial am asteptat-reactii?!foarte mirat am fost de tupeul unora,cineva spunea ca ;"lupul.....",adevarat ca naravul din fire nu are lecuire. Toate statele mai mari sau mai mici au servicii mai mult sau mai putin speciale,dar intr-o tara care SE RESPECTA,contribuabilul are dreptul sa stie la ce sunt folositi bani lui,domnilor ! suntem contribuabili de buna credinta si as vrea ca la viitoarele noastre alegeri(FRR),ficare candidat sa-si prezinte propiul dosar de securitate,cu bune si rele,sa vedem si noi cine este de bunacredinta... Sunt multi care au suferit,nu cred ca cineva dintre noi n-are un apropiat cu astfel de foste probeme,eu personal am votat impotriva lor si am curajul sa afirm asta,cu toate ca poate deranjez,(putin i-mi pasa)dar EI ar trebui sa fie MULT mai atenti pt ca amanuntele conteaza intotdeauna,iar BAETI care participa dar nu se baga sa ne lase in pace,iar ca ultima observatie;parinti,nu va da-ti cap in cap cu copii,pt ca s-ar putea sa stricati masina de tuns a frizerului(prieteni stiu de ce!!). Am putea fi acuzati ca facem politica,si ce?,politica nu ne influenteaza direct VIATA cu tot ce este legat de ea(pasiuni,timp liber etc.)haideti sa incercam si noi sa fim mai atenti la optiunile pe care le avem,sa ne pese macar pt.copii nostri!. Mai grav este ca la ora asta sunt multi cu proaste obiceiuri care asa au fost(prost)crescuti,sa se bage in seama cu sefu,sa produca si el acolo ceva doar doar v-a fi bine vazut s-au avansat putin,cind va ve-ti dezobisnui de astfel de practici,domnilor??-nu stiu!.TOti gresim mai mult sau mai putin,dar a spune iarta-ma presupune acceptarea greseli si credinta ca cel caruia i-ai gresit te va ierta,sa lasam orgoliile mai in spate si sa avem incredere,atunci dovedim real CARACTER.Inchei multumind lui ALEX,pt tot ce exista pe acest FORUM si felicitindul pt.idee,deasemeni pt.toti ANTI 73 de yo7hhi

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2006-03-15 15:06:32 (ora Romaniei)
  • Ce putini scriu pe aici!. Oare chiar asa de multi au fost implicati?. 73! de yo5cln.

  • Postat de marius rada yo7hhi la data de 2006-03-15 15:08:19 (ora Romaniei)
  • revin cu o rectificare;pe Ciprian de fapt il felicitam dar am scris alex.sper sa fiu inteles.73 de yo7hhi

  • Postat de Sandy (yo3nd) la data de 2006-03-15 20:11:42 (ora Romaniei)
  • Sunt atat de multe de spus pe aceasta tema incat cred ca ar trebui deschisa o rubrica speciala.Cineva mai sus, remarca pe buna dreptate ca ce se intampla la nivel national este si in lumea noastra, a radioamatorilor.Ma gandeam sa-i rog pe cei ce stiu persoane care s-au ocupat cu delatiunea,sa le divulge numele dar...pot apare alte situati nenorocite si nu mai sti care este adevarul.Articolele lui Feri[YO4PX] au fost extraordinare dar putini au fost cei care si-au spus parerea.Cred ca fiecare tara isi are lichelele sale dar parca la noi au fost prea multe!!De buna voie nu vor renunta niciodata. E trist si revoltator ...propuneti solutii...eu unul nu am gasit.73' Sandy

  • Postat de Vasile la data de 2006-03-15 22:52:32 (ora Romaniei)
  • A nu fi membru unui partid nu este nimic. A fi apolitic si indiferent reprezinta o infirmitate intelectuala. Cum sa nu-ti pese de lumea in care traiesti tu si ai tai?! Tocmai pe acest lucru s-au bazat cei care ne-au adus in situatia de azi.Cititi "360 grade est de apelul lui Liiceanu" din Indreptari de stanga de Dan C. Mihaiescu. Nicodata nu este prea tarziu. Nu vedeti cum se tin cu dintii ?.Unii nu au facut totusi rau, chiar daca au fost in evidente. De acord cu Ovidiu. Ar trebui sa spuna singuri si apoi sa judece alegatorii. Dar cine sunt alegatorii ? Oricum salutari pentru toti, inclusiv pentru cei in discutie. Vasile

  • Postat de MITRA LEONTIN-ILIE la data de 2006-03-16 15:25:20 (ora Romaniei)
  • DEOARECE AM TRAIT 50 ANI DE COMUNISM SI 15 ANI DE NEOCOMUNISM (am simtit pe pielea noastra rezultatele !) SUNT DE PARERE CA ACESTE SPECIMENE ANACRONICE PENTRU SOCIETATEA DE ASTAZI SA FIE BASCULATE LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI(asta in cel mai fericit caz pentru acestia).(Nu ma refer la tinerii inteligenti si cu studii care dupa 1989 au intrat in SRI)

  • Postat de Nelu Ghiteanu la data de 2006-03-16 18:07:15 (ora Romaniei)
  • Intrebati-l pe YO9DAX -Vasile , daca nu cumva si-a schimbat indicativul , ce parere are si informati-l si cine il roaga sa raspunda. Eu as avea multe , f multe de spus , acum este cam tarziu , din pacate.

  • Postat de lingvay Iosif la data de 2006-03-17 08:07:47 (ora Romaniei)
  • Este foarte curios ca unii - de altfel foarte activi pe http://www.radioamator.ro - de data asta TAC MALC! Oare de ce? Considera cumva ca "se reinvii stagiile" sau altceva? Este cu atat mai curios, ca ei de obicei stiu TOT! Cum se poate ca de aceasta data NU se manifesta - evident cu comentarii - ca la vot au operat FITI siguri ! - doar avem DEJA 32 de "specimene" pro! - si asta numai pentru ca gripa - molia - asta AVIARA NU da unde trebuie! Poate cu timpul o sa asistam la niste "mutatii" genenetice si scapam si noi de farizeii si tuteri lor! GL!

  • Postat de Lingvay la data de 2006-03-17 08:20:01 (ora Romaniei)
  • Regret - dar in mesajul anterior au aparut niste greseli - CORECT am vrut:
    Este foarte curios ca unii - de altfel foarte activi pe http://www.radioamator.ro - de data asta TAC MALC! Oare de ce? Considera cumva ca prin acest sondaj, foarte inspirat de altfel, se doreste "reinvierea stafiilor" sau altceva?
    Este cu atat mai curios, ca ei de obicei utilizeaza foarte des expresie "TU SA TACI ... ca stiu eu"! Ei stiu TOT! Cum se poate ca de aceasta data NU se manifesta - evident cu comentarii - ca la vot au operat FITI siguri ! - doar avem DEJA 32 de "specimene" pro! - si asta numai pentru ca gripa - molia - asta AVIARA inca NU da unde trebuie! Poate cu timpul - si aici rolul nostru este esential - o sa asistam la niste "mutatii" genenetice si astfel poate scapam si noi de sesizari anonime, "autosesizari", hahalere, farizei si tuteri ! - si astfel, in perspectiva dezvoltarii durabile (de care se vorbeste asa de mult in Europa), vom avea si noi (cine mai apuca) conditii munca si de viata curate (mai ales moral) si omenesti GL!

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-03-17 10:49:36 (ora Romaniei)
  • In loc sa critice in public in cadrul unei emisiuni oficiale a Federatiei Romane de Radioamatorism "limbajul nu tocmai elevat" al unor participanti la dezbateri pe marginea subiectului acestui sondaj, secretarul general s-ar cuveni sa dea un raspuns sincer si fara ocolisuri afirmatiei mele de mai sus, potrivit careia "In radioamatorismul YO abordarea unui astfel de subiect deranjant si o asemenea dezbatere nu au fost posibile timp de 15 ani, pentru ca media (revista, QTC-ul, saitul HAMRADIO) s-au aflat sub controlul strict al FRR." Exemplu: articolul meu "Ingrijorare" care trateaza imixtiunile Securitatii in radioamatorismul YO, scris in martie 1990, a trebuit sa astepte 9 (noua) ani pentru fi publicat de secretarul general in revista. Articolul a aparut numai dupa nenumarate insistente si proteste, pe o pagina marginala, inghesuit printre alte materiale, la rubrica "Opinii", cu 14 "erori" grave de tehnoredactare, care l-au facut ininteligibil, iar erata pe care am solicitat-o a fost refuzata. Ofertele mele repetate de a mai publica in revista au fost in mod sistematic respinse: "Tocmai de astfel de articole nu avem nevoie NOI acum". De aceea, daca e sa aleg intre opinia libera, exprimata intr-un limbaj "nu tocmai elevat" si cenzurarea acesteia de catre "NOI", o voi alege fara indoiala pe cea dintai.

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-18 19:40:20 (ora Romaniei)
  • Am intrebat pe Echolink un prieten pe care-l stimez foarte mult, daca a citit comentariile pentru si contra mentinerii in conducerea radioamatorismului vechile cadre compromise prin legaturile lor cu politia politica. A raspuns: "da, le-am citit pe toate, am si eu parerile mele, dar nu sunt de acord cu ele". Asta pare o gluma, chiar una buna, dar din pacate reflecta pozitia multor oameni cinstiti care vor o curatenie generala si o inbunatatire radicala a vietii lor, totusi nu s-au debarasat inca complet de vechile ezitari si pozitii prudente, nu au inceput inca "sa fie de acord cu propriile lor pareri" si sa le exprime curajos la nevoie.

  • Postat de Ion roata de caruta la data de 2006-03-18 23:50:06 (ora Romaniei)
  • Mai nea "PATACHE" nu ti se pare ca prea te bagi singur in seama.
    Eu cred ca ai avut probleme in trecut cu securistii dupa cu spui tu, dar prea vrei TU sa voteze altii dupa placerea ta.
    Se pare ca trebuie sa mai stai prin America vre-o 30 de ani sa inveti democratia.
    Numai dictatorii au apucaturi ca tine.
    Semneaza unul care a participat efectiv la rasturnarea dictaturii. ok?
    73 la toata lumea Radioamatoriceasca.

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-19 00:14:00 (ora Romaniei)
  • Lui Ion roata "revolutionarul": Sunt convins ca cei care au "participat efectiv la rasturnarea dictaturii" erau persoane curajoase si nu se ascundeau dupa pseudonisme. Au si fost destul de inteligenti sa inteleaga un text scris in limba romana. Am zis doar ca oamenii ar trebui sa exprime curajos propriile lor pareri. Chiar daca asta nu convine celor ca d-ta.

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-03-19 12:58:10 (ora Romaniei)
  • Apropo, de revolutie si revolutionari!
    Cu vre-o luna in urma am fost la Timisoara!
    In piata de langa Autogara, pe o "taraba" (nu stiu care este denumirea exacta) pe care se frigeau mititei am vazut niste lozinci care m-au pus pe ganduri (scrise cu creta alba):
    TRAIASCA 23 AUGUST!
    TRAIASCA P.C.R.!
    Dupa 2 saptamani am fost din nou la Timisoara!
    Cele 2 lozinci nu au fost sterse (era destul o carpa uda)!
    Si asta la Timisoara!
    Nu comentez in nici un fel faptul ca cineva a scris, sunt destui cei ce regreta timpurile ... trecute!
    Dar faptul ca in 2 saptamani nu s-a gasit nimeni sa stearga aceste lozinci, merita comentat!
    Cum spunea cineva mai sus, fara nici o legatura cu tema sondajului, HI!
    73 Ovidiu

  • Postat de Ion roata de caruta la data de 2006-03-19 14:45:05 (ora Romaniei)
  • Pai daca nu a sters nimeni lozinca respectiva, de ce nu ai facut Tu treaba asta de prima data cand ai fost la Timisoara.
    Sau a doua oara cand ai fost la Timisoara.
    Tu singur ai spus (era destul o carpa uda).
    73 la toti radioamatorii.

  • Postat de Dan la data de 2006-03-19 15:44:54 (ora Romaniei)
  • Dl. Ion roata de caruta, a fost sters un post azi dimineata si scos sondajul si inlocuit cu unul interesant. Dvs ca un vajnic politruc nu stiti sa va adresati decat cu Tu?

  • Postat de George Pataki la data de 2006-03-19 21:09:32 (ora Romaniei)
  • Lui Ion roata "revolutionarul": Am auzit de cei ca D-ta cand s-a vorbit de "putini am fost, multi am ramas". Cat V-a costat certificatul de revolutionar? Ati primit gratis un hectar de pamant pentru fapte vitejesti? La acest site degeaba Va agitati ca primiti doar ce meritati: NIMIC.

  • Postat de Ion roata de caruta la data de 2006-03-19 22:26:49 (ora Romaniei)
  • Uite Ovidiu ca nea "Patachi" e timisorean si roaga-l pe el sa stearga lozinca respectiva, ca asa plimbaret cum e poate mai ajunge si pe la Timisoara in viitorul apropiat.
    Iar lui Dan pot sa-i zic doar ca intre radioamatori nu se adreseaza cu Dl,D-na etc.(dar cred ca el nu-i radioamator si nu stie treaba aceasta).De fapt eu nu am jignit pe nimeni ci doar mi-am spus parerea.
    73.

  • Postat de Mircea la data de 2006-03-17 12:29:23 (ora Romaniei)
  • Sondajul surprinde din cel putin doua puncte de vedere: cum de apare aici, pe un site de radioamatori si mai ales, de ce acum? In fine, votam la sondaj si dupa aceea citim comentariile iar unii dintre noi, ca mine de ex., mai adaugam doua-trei pareri...De altfel, ceea ce m-a ``incitat`` a fost articolul din Adevarul de mai sus, despre activitatea securitatii in randul asociatiilor( radioamatori, filatelisti etc.). Articolul m-a pus pe ganduri pt. ca, in etapa actuala altfel putem vedea unele lucruri...
    Prima surpriza:``Fiind o activitate de club, radioamatorii se cunosteau intre ei iar sursele infiltrate ofereau informatii despre membrii...``Nu este surprinzator faptul, de toata lumea cunoscut, ca eram ``infiltrati``, ci felul in care se pune problema, ca si cand organizarea in cluburi, care era , de altfel, obligatorie, era gandita in acest scop iar ``activitatea`` tov-ilor era deci subinteleasa...Astazi, cand multi dintre noi si-au pus intrebarea ``ce sens are sa mai fiu membru de radioclub?`` putem sa privim din alt unghi aceasta problema. Daca pe plan local se pot gasi cativa care incearca sa faca ceva in comun pentru binele tuturor (chiar si nemembri),iar la nivel central or mai fi cativa care s-au constituit in asociatii recunoscute de organele statului, ca ``organe de legatura``, care sunt retribuite pentru aceasta activitate si care se sprijina, totusi, pe unele ``raportari`` ireale (cum ar fi nr. membrilor), atunci aceasta organizare va exista. Cazul radioclubului cunoscut in eter ca YO4KCA poate deveni atipic, in acest context, insa eu cred ca nu! Se recunoaste usor metodOlogia: privatizam prin distrugere si apoi recuperam tot ce exista inainte, dar in nume privat de aceasta data...Concret, pentru cine nu cunoaste, Clubul Radioamatorilor din Constanta, cunoscut in eter ca YO4KCA, a fost desfiintat in Adunarea Generala convocata in acest sens; la adunare au participat un numar de...n membrii, care de fapt nu mai erau membrii recunoscuti de catre Membrii Fondatori si care au votat in unanimitate desfiintarea Radioclubului YO4KCA - in fapt, toti cei 7-8 membrii fondatori si-au dat si demisiile din Consiliul de Administratie iar ceilalti ``fosti`` membrii, fara nici un drept de altfel, au fost doar spectatori...Pentru cei care sunt interesati de aceasta poveste, va sfatuiesc sa vizitati site-ul radioclubului YO4KRB (veti observa ca acest indicativ era al II-lea indicativ al Radioclubului constantean si evident, fusese deja atribuit de IGCTI... ceea ce nu se ``vede`` din discutiile de pe site este faptul ca antena, transceiverul ma rog, tot inventarul preluat cu valoare zero de la Judeteana, era deja la noul sediu al Radioclubului privat YO4KRB, toate fiind de fapt proprietate a YO4KCA. Cum legea spune ca la desfiintarea asociatiei YO4KCA, tot patrimoniul va fi dat altei asociatii cu aceleasi preocupari, cred ca realizati ca se vor finaliza cele doua actiuni cat mai repede posibil si veti auzi probabil ca indicativul YO4KCA va fi folosit in continuare...) Sa nu-mi spuneti ca ceea ce v-am povestit nu are legatura cu subiectul...eu vad aici cum evolueaza societatea romaneasca, de la politie politica la privatizare facuta de cei care initial privatizasera relatiile, daca nu aveau cumva ceva acolo...pus deoparte, pentru zile negre, care pentru unii dintre ei, s-au dovedit a fi chiar mai insorite decat cele apuse...
    Al doilea lucru care s-ar deduce din articolul respectiv ar fi faptul ca noi radioamatorii eram ``periculosi`` nu gluma! De altfel, nu degeaba eram ``incadrati in dosarul de contraspionaj``respectiv! Daca observati ce continea ``dosarul`` respectiv, realizati cati lucrau la ``categoriile`` respective; aveau o paine calda si sigura de mancat de pe urma ``periculosilor`` de radioamatori! Nu trebuie sa va spun ca sunt convins ca dupa reorganizare( tineti minte, cu razboiul etnic sau altfel, exemplificat la Tg. Mures) Secu`, actual SRI are inca de lucru cu noi radioamatorii, mai ales ca lucrurile s-au complicat - avem o oarecare libertate de exprimare, de miscare, unii dintre noi ne-am reinnoit aparatura si nu mai zic ca am intrat si in NATO... asa ca fiti convinsi ca ``tovii`` nostrii au de lucru in continuare si nu se vor demasca sau retrage pt. ca ``asa vrea unii``( vezi sondajul).Incolo, ce sa va mai spun, sa auzim de bine...73 de YO4CNB

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2006-03-26 01:14:36 (ora Romaniei)
  • Ehei ! Ce bine era daca ar fi fost posibil sa apara astfel de sondaje acum vreo 70 de ani !... Poate nu mai venea hitler la putere si nu mai mureau zeci de milioane de oameni in razboi. Si Fery 4PX si-ar fi cunoscut bunicii si celelalte rude care au pierit la Auschwitz deportati de la Oradea. Si copilul de Fery, mangaiat de bunici ar fi fost acum mai putin incrancenat... Si taicamiu n-ar mai fi fost cinci ani concentrat sa se lupte maicamea singura cu iaurtgeria... Si poate nu mai ajungea stalin la noi sa-i inchida pravalia lui taicamiu si apuca sa-si faca si el o casa pe care sa o mostenim noi copiii si sa-i fi pus acolo o rotativa multiband... Si ar fi avut si Fery 4PX autorizatie de emisie receptie inca din adolescenta, fara sa mai faca atatea cereri si petitii... Si poate Federatia noastra s-ar fi chemat altfel, poate cu aceiasi oameni pe care nu ar mai fi avut cine sa-i arate ca nu sunt "curati" !... Ehei !!...

  • Postat de Sandu la data de 2006-03-28 02:48:09 (ora Romaniei)
  • Daca se poate o lista cu (fostii) sa-i cunoastem si noi !!!


    '73s.

  • Postat de gheorghe gheorghe la data de 2006-05-23 12:33:13 (ora Romaniei)
  • VA ascundeti dupa deget, toti ce ce au expus aici at-i fost educati ,initiati ,scoliti la scoala partidului .....asa ca vedeti gunoiul din ochiul vostru si apoi din ochiul altora.....analizativa.......

  • Postat de RF la data de 2006-05-24 15:11:39 (ora Romaniei)
  • Imi sugerati "solutii idioate"/Si-mi dati "reforma" in doi peri/Sa merg ca racul "inainte"/Si-n "fata" sa am
    tot ce a fost "ieri"........ raspunsul NU

  • Postat de mihai la data de 2007-02-12 21:17:50 (ora Romaniei)
  • NU NICIODADATA NU VREM SA MAI AUZIM DE EI AU FACUT MULT RAU RADIOAMATORILOR ROMANI PE TIMPUL DICTATORULUI

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact