hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Vi s-a intamplat vreodata ca in timp ce efectuati trafic radio sa fiti afectat de o perturbatie care in mod evident era generata pentru a impiedica desfasurarea normala a legaturii radio?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 26-octombrie-2015 si s-a incheiat la 2-noiembrie-2015

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Vasile la data de 2015-10-27 04:04:49 (ora Romaniei)
  • Am votat la prima varianta !
    Deseori in 3,705 MHz dimineata sunt perturbatori voiti care fac sicane participantilor la trafic prin emiterea unui ton continuu sau transmiterea unor obscenitati !Acum cativa ani a fost injurat YO9FNJ de catre cineva din YO7FB? Se cunoaste incidentul !Deasemenea YO9FNJ si YO9FL au depus sesizare contra altui radioamator din Calarasi care a culminat se pare cu retragerea autorizatiei respectivului!
    Poate cei 2 amintiti mai sus vor dori sa aduca cmpletari !
    73 !Vasile !

  • Postat de Dani la data de 2015-10-27 11:47:28 (ora Romaniei)
  • Nea Vasile,cred ca matale astepti intrebarile saptamanii cu sufletul la gura, dovada consecventa cu care raspunzi.Parca ai fi un atlet care asteapta startul...Referitor la QRM:poate fi evitat daca esti un bun operator.Cand spun bun operator,ma refer aici si la acel bagaj de cunostinte de psihologie pura ce poate fi "injectat" celui ce deranjeaza cu purtatoare sau vocalize.Am intalnit operatori care au avut tactul de a adresa un apel celui care perturba qso-ul,in termeni care l-au dezarmat pe individ.Aici cred ca cel mai bun a fost YO6QW,Victorin.Avea un fel aparte de a-i aduce in QSO pe cei care doar cleveteau pe fundal.Si asta este o calitate.Pentru radioamatori ,ideal ar fi sa fie doar propagarea proasta un impediment.Din pacate,exista si alti factori.Ignoranta si mersul inainte fac bine traficului.

  • Postat de Dani la data de 2015-10-27 12:53:18 (ora Romaniei)
  • S-ar putea sa fie deplasat,insa pentru mine si "confiscarea" frecventei de 3705 khz mi se pare un mod de a face QRM,la modul figurat.Faptul ca nu se fac pauze intre operatori,impiedica multi radiomatori QRP sa-si faca simtita prezenta.Eu am patit-o cu YO3IHG,care si-a "semnalat prezenta" pe chat-ul Facebook.Acesta mi-a reprosat ca vorbesc mult si nu am rabdare atunci cand preiau microfonul.Mi-am asumat remarca si am incercat sa ma corectez.Pe langa faptul ca se fac QSO-uri subiective,in care sunt evitate statiile incomode si indezirabile,tabloul este acelasi:permanenta lauda vis-a-vis de diplomele lucrate,aceleasi controale date la "misto"("13,5 dB cu atenuatorul cuplat"),imperdurbabilul "Okey,okey...").Cred ca si acesta este un mod de a face QRM.Am intalnit multi radioamatori care s-au plans de modul in care se face trafic in SSB pe 80m YO.

  • Postat de Vasile la data de 2015-10-27 13:09:45 (ora Romaniei)
  • I-auzi !Confiscarea frecventei de 3705 !
    Stimabile....inseamna ca TRCV-ul Domniei Voastre este pe cristale de quarz,deci nu aveti un buton mare rotativ....din care se poate duce mai sus sau mai jos !HI !
    Si mai departe....pauze intre operatori !!!!!
    "E usor a scrie versuri...cand nimic ai a spune...." parca era Eminescu.... nu ???
    Care sunt radioamatorii care se plang despre limbajul OK ? Daca eu pot da 13,5 dB peste 59....inseamna ca am cu ce masura !
    Spre....desebire !
    73 Vasile !

  • Postat de Dani la data de 2015-10-27 13:41:39 (ora Romaniei)
  • Spre deosebire de cine,nea Vasile?Cu cine te compari?Cu cei care fac cunostinta pentru prima oara cu radioamatorismul si aud controale date la misto si-ti vad postarile in care iei peste picior moderatorul acestui site?Sau cu cei care fac trafic si cunosc fenomenul ,chiar daca nu au trecut oceanul intr-un trecator pelerinaj.Cu cine?Retorica intrebarii o ghicesti dumneata.Okey?

  • Postat de Vasile la data de 2015-10-27 15:10:19 (ora Romaniei)
  • "Nea" Dani,cred ca stii ca "bre" este ca si "nea" o formula de politete prin....MOLDOVA sau pe la tzara !
    Eu nu ma compar cu tine....care esti ditamai "moderatorul" acestui site !!!!
    Daca nu ai trecut "garla".... viseaza frumos....poate o vei trece si poti sa-ti cumperi de pe acolo...ceeace doresti !O.K.?

  • Postat de Pesclevei Daniel (yo8tvd) la data de 2015-10-27 16:35:42 (ora Romaniei)
  • sa inteleg ca 3705khz s-a mutat si aici ? nu va ajunge banda de 80m sa va etalati orgoliul? si apropo....salutari de peste " garla " , Daniel K4 /YO8TVD

  • Postat de Pesclevei Daniel (yo8tvd) la data de 2015-10-27 17:30:12 (ora Romaniei)
  • Domnule Vasile yo9feh , sa inteleg ca dvs a-ti calatorit spre Miami cum va laudati cu fiecare ocazie cu Airbus A330-300 cu etaj ? "Cu prima ocazie o sa-i trimit direct un QSL cu avionul Airbus A330-300,avion cu etaj si 4 motoare cu care am calatorit acum un an spre Miami !
    73 ! Cu stima ! Vasile ! "

    sunteti sigur ca era A330? cu 4 motoare ? si nu era defapt A340 ? a...nici A340 nu are "etaj " , defapt sunteti sigur ca era avion ?
    In urmatorul comentariu va rog sa va etalati si masina , sunt sigur ca aveti cu ce ! . 73! Din Florida care va duce dorul . Un moldovean , Daniel k4/yo8tvd

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2015-10-27 19:07:48 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9FEH, YO8RQP, YO8TVD. Va sugerez abandonarea acestui dialog fara legatura cu subiectul intrebarii saptamanii.

  • Postat de Dani la data de 2015-10-27 19:18:39 (ora Romaniei)
  • Scuze, okey, okey...

  • Postat de Vasile la data de 2015-10-28 06:10:32 (ora Romaniei)
  • Am constatat ca si seara in 3,705 sunt perturbatori,care nu au sira spinarii sa-si dea indicativul si sa-si sustina un punct de vedere conform Regulamentului de Radiocomunicatii !Vorbesc pe dedesubt !
    YO8BDT atrage adeseori atentia in banda....sa respectam regulamentul !Din pacate acum nu mai monitorizeaza nimeni benzile de radioamatori si nu se iau masuri drastice impotriva celor....DOVEDITI ! HI !73 Vasile !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2015-10-28 19:59:01 (ora Romaniei)
  • Perturbarile voite intre radioamatori in general se datoreaza nivelul scazut de inteligenta a celor care o practica. Mai degraba apartine bolilor de tulburari psihice, frustrarilor, iar acesti indivizi in general nu mor orizontal :))) Frecventa fenomenului este proportional si de starea generala psihica a unei comunitati, la radioamatorii lipsa adevarata a motivatiei pentru acest hobby, lipsa ori caror factori de filtru - selectare de a ajunge la "titlu" de radioamator, lipsa de respect pentru semenii tai. E o paleta larga despre care se poate scrie o disertatie. Azi de exemlu in 80m am auzit un "verdict" lansat de un coleg respectabil de altfel, care anunta ca "Radioamator.ro" "este o fituica murdara" intre site - urile de radioamatori. Va intreb - atunci de ce navigheaza acolo? Ba cate - o data si posteaza. Dar site - ul FRR "hamradio.ro" oare cum o considera? Senectutea nu in totdeauna aduce si constientizarea justa a realitatilor bazat pe experient de o viata - din pacate. 73 de Miki

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2015-10-29 15:55:08 (ora Romaniei)
  • Si mie mi s-a mai intamplat sa fiu deranjat in timpul unei legaturi radio. De aceea lucrez repede, in timp scurt si nu prea stau la "taifas". Iar daca persista purtatoarea, fac 5 KHz mai sus sau mai jos si continui QSO-ul. Cateodata am fost deranjat in QSO fara voia interlocutorului, deoarece eu lucram in QRP sau /p cu putere de pana la 50W , iar cel care a intrat peste mine, pur si simplu nu m-a auzit (probleme de QRM, QRN, antena, RX la statie). Am mai constatat ca statiile cu puteri mari (peste 200-400W) nu au aceasta problema, purtatoarea deranjanta fiind a unei statii mai slabe ca putere. Mai sunt si perturbatiile statiilor radar militare, a celor de bruiaj militar, prin 7 MHz mai dai si de cate un post de radio care are armonici pana in benzile de radioamatori. In 2 m cel mai mare cosmar al traficului este televiziunea prin cablu, care emite unele canale pe 72-73 MHz si prin dublare de frecventa, au o armonica in aceasta banda de radioamatori (la Codlea prinzi sunetul de la B1TV pe aici in 2 m).
    Daca te certi cu cel care te bruaza e si mai rau: nu stii cine e, il faci si mai inversunat si te va urmarii intotdeauna ca sa-ti faca rau in banda . Din experienta mea am constatat ca cei ce fac astfel de fapte sunt din generatiile de radioamatori de varsta medie (30-55 ani)- (cei batrani trecuti de 55 de ani au o scoala de radioamatorism de inalta clasa, iar cei tineri pana in 30 de ani au bun simt si respecta banda).
    Oricum ar fi, sa invatam sa ne respectam unii pe altii, sa ne ajutam si sa lucram cat mai frumos in benzile de radioamatorism. Cum lucram, asa ne percep si radioamatorii straini. Atunci cand lucrez pentru YOFF deja sute de radioamatori din Europa, Asia si America ma cheama pe nume si le raspund pe cat posibil in limba lor, oferidu-le o satisfactie mai mare ca pot lucra cu ei in limba lor materna. Chiar daca lucrez mai putine statii, raman prietenul lor din Romania.

  • Postat de chis mihai-danut la data de 2015-11-01 10:41:59 (ora Romaniei)
  • Daca pe 3705 este ...aglomeratie, de ce nu veniti pe 35++ in CW ? Sa vedeti ce liniste este acolo!
    73s Dan,yo5das

  • Postat de Roman vasile (yo5fmt) la data de 2015-11-01 22:13:04 (ora Romaniei)
  • Mie imi fac QRM "intentionat" emitatoarele pe unde medii de la Juc. Emit in doua frecvente diferite care prin cai necunoscute se mixeaza si rezulta o emisiune "minunata" pe fix frecventa de 3.700!!!si cu o largime care acopera partial si 3705...Am incercat toate combinatiile de filtre....fara succes. Distanta intre antena mea si padurea lor de antene este cam de 25Km. In afara de QRM mai am un inconvenient major: nu pot masura cu instrumente clasice nici o antena din cauza ca acele si afisajele acestora pur si simplu se zbat in voie exact in ritmul modulatiei emisiune! Primul instrument care a reusit sa nu tina cont de aceste semnale este un AA170 primit cu imprumut de la un amic din CJ acum o saptamana!
    73 de Vasile

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact