hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce clasa de autorizare aveti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-iunie-2015 si s-a incheiat la 22-iunie-2015

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2015-06-18 23:51:36 (ora Romaniei)
  • Proportiile te invita la "contemplare" mai ales daca ma gandesc la activitati in benzi. Ca si evidentele care privesc numarul (de 6 mii ???) de radioamatori autorizati - oare cati sunt cu adevaratelea activi? Sau poate eu nu vad (aud in benzi) bine?

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-19 20:58:08 (ora Romaniei)
  • @Miki, YO5AJR: " oare cati sunt cu adevaratelea activi?"


    OM Miki, am tot respectul ptr dvs., dar nu ma pot abtine sa nu compar intrebarea dvs. (aflata pe buzele mai multor colegi care incearca sa faca o statistica de acelasi tip) cu o alta intrebare care mi se pune de foarte multe ori la telefon, si pe care nu o pot respecta la fel de mult:

    "Te-am sunat de 5 ori, de ce n-ai raspuns ?"

    Hai sa fim clari. Pe vremea lui Impuscatu', cand nu existau telefoane mobile, cine dorea sa te gaseasca, insista la telefonul fix dupa ora 17, in general. Si foarte putini puneau astfel de intrebari.

    Revenind la subiect, la fel cum nu mi-am luat telefon mobil ca sa fiu obligat sa raspund cand nu se poate sau cand n-am chef, la fel nu sunt obligat sa "fiu activ" in sensul de a pompa RF in antena.

    Doar nu lucrez ca radiomator in acord global, doar nu fac norma! Si aici nu ma refer doar la mine, ci la majoritatea celor care nu sunt activi in sensul sugerat de dvs. Nu inseamna ca daca un radioamator nu e auzit in banda, nu ar fi activ. Si chiar daca n-ar fi, care ar fi problema ?! Omul si-a luat autorizatie, sa fie sanatos! E treaba lui ce face. La fel, poti sa ai permis de conducere si sa n-ai masina. Ce faci, iti cumperi o rabla de Dacie pe care au invatat meserie mecanicii din service-urile corporatiste de azi? Sau stai cumintel si astepti pana cand ai o ocazie sa-ti iei un automobil decent ? Depinde de gusturi si de determinare.

    Cu tot respectul, dar mi-as dori sa nu-i mai contorizam pe ceilalti, ca lucreaza sau nu in concurs, ca sunt sau nu activi in eter, ca fac sau dreg. Sunt liberi sa faca ce doresc si nu cred ca trebuie sa dea cuiva socoteala pentru motivele pentru care apar sau nu in banda.

    Cu deosebita stima,
    Cezar Vener, YO3FHM

  • Postat de Lilian la data de 2015-06-19 22:39:51 (ora Romaniei)
  • Activi ??
    Dupa mine- maximum 100 ...asta ca sa nu spun 20-30.hihi.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2015-06-20 09:46:49 (ora Romaniei)
  • Oricit am da-o la invirtit, tot la vorba amicului meu ajungem : sintem doua categorii : radioamatori si detinatori de indicative ! (Asta vorba lui, HI !)
    Orice activitate in acest hoby este de bun augur dar mai trebuie si popularizata (ceeace pe site-ul frr nu prea se vede ) Daca vom ramine "la secret" cu tot ceea ce se face , sfirsitul radioamatorismului YO este cert.73 ! de yo8cln.

  • Postat de Eugen la data de 2015-06-20 11:47:57 (ora Romaniei)
  • De unde 6 mii radioamatori autorizati? 500 activi si semiactivi, iar restul facuti la apelul de seara cu diverse interese.Cine nu-i fudul..... Da bine, in anumite situatii, un indicativ pe perete. Aceste indicative provin in mare parte ca justificare a activitatii diversilor instructori de la cercurile de radio. Deh, le trebuie si lor un salariu (de bugetar).

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-20 17:01:02 (ora Romaniei)
  • @Eugen,YO8CGR>:"De unde 6 mii radioamatori autorizati? "


    Nu stiu cum face Ciprian sincronizarile pe care le anunta, dar daca ne uitam in ultimul fisier Calbook publicat pe site-ul ANCOM, acolo se regasesc 4112 indicative:

    http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Callbook_Radioamatori_Noiembrie_2015_ian.xls

    Daca va uitati in proprietati, fisierul a fost creat de dna. Roxana Robeci, ultima oara fiind modificat de dl. Octavian Nicolae Lupu pe data de 01.07.2015 ora 10:56 AM.


    Daca e s-o luam in ordine, atunci fisierul spune ca sunt 4112 indicative, dvs. spuneti ca sunt 6000, iar Radioamator.ro publica o cifra mai mare: 9049 (azi la ora 16:53 CFR).

    Am vazut ca Ciprian a mentionat ca baza de date ANCOM stocheaza "radioamatori care au achitat taxele de radioamator pana la data curenta", dar ma intreb de unde este diferenta de (9049-4112)= 4937 ?? E mai mult de 50% !! Statistic discutand, e o problema.


    Dar fie problema sau nu, tot nu va inteleg malitiozitatea cu care ati afirmat ca "Aceste indicative provin in mare parte ca justificare a activitatii diversilor instructori de la cercurile de radio. Deh, le trebuie si lor un salariu (de bugetar)."


    Daca priviti tabloul pe care l-am ilustrat mai sus in cifre exacte, veti realiza clar ca sunteti rautacios. Cati bugetari instructori de cercuri radio exista fata de miile de indicative care sunt autorizate ?! Si ce va pasa dvs. (sau altora care gandesc la fel) de motivele pentru care unii sau altii si-au luat o autorizatie de radioamator ?!

    Poate ar fi interesant sa va exprimati punctul de vedere intr-o maniera mai inteligibila, ca sa intelegem si noi ce va roade de fapt.


    Week-end placut si 73!

    Cezar, YO3FHM

  • Postat de Dani la data de 2015-06-20 20:35:49 (ora Romaniei)
  • "Ultima oara modificat la 01.07.2015".Ce se intampa in viitor nu este o necunoscuta pt dvs.sau s- a strecurat o greseala?

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-20 22:50:39 (ora Romaniei)
  • OM Dani,

    Ce-ar fi sa lasati ironia deoparte, sa descarcati fisierul si sa vedeti cam pe unde se situeaza viitorul? Hi !

    73! de Cezar

  • Postat de Vasile la data de 2015-06-21 04:02:49 (ora Romaniei)
  • Este f.interesanta ultima clasa de autorizare !HI !
    Cunosc cateva indicative clasa I-a,care nu activeaza si au dotare si antene !

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2015-06-21 06:17:34 (ora Romaniei)
  • Imi pare rau ca nu este suficient de clar. In baza de date call book de la Radioamator.ro sunt inscrise indicative cu autorizatia valida (se face mentiunea in pagina cu detalii despre indicativ), indicative a caror autorizatie a expirat sau nu este deocamdata confirmata de ANCOM, indicative care au apartinut radioamatorilor decedati, indicative abandonate in favoarea altora mai scurte, indicative speciale ocazionate de diverse evenimente. Pagina principala a callbook-ului ofera explicatiile necesare. Acolo se poate citi si ca "4044 (indicative din baza de date) sunt autorizate de ANCOM". Asta ca se se clarifice "problema" observata de Cezar.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2015-06-21 08:12:51 (ora Romaniei)
  • Pareri si pareri....Un argument la extrem - Care este motivatia unui analfabet sa se inscrie intr-un club select ca de ex. "Pen Club"? Diluarea si rasturnarea de valori in ori ce activitate este posibila cand lipsesc criteriile de selectie. Iata un raspuns care explica si fenomenele de prost gust in toate benzile de radioamatori. Ne am inscris in tarile EU unite.....ne am obligat sa adoptam un anumit comportament. ANCOM care elibereaza autorizatiile in urma unui examen mai mult sau mai putin pretentios nu intereseaza motivatiile "clientilor" dar standardele si valorile morale specifice ar trebui sa fie pastrate de toate societatea de radioamatori. Desigur - nu putem fi cu totii un "Martii Laine" sau un YO3AC(regretatul Andy) dar prin comportament si mentalitate ar trebui sa veneram istoria noastra nu sa comparam cu retele de telefonie celulara. Nu ne obliga nimeni daca avem un indicativ sa participam la conteste sau sa construim sau sa ne insciem intr-un club dar indicativul te obliga sa fii "doar radioamator", sa constientezi ca faci parte dintr-un colectiv de pasionati, sa respecti valorile morale a acestui indeletnicire nobila. 73 de Miki

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-21 08:25:18 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian,

    E clar ca ai luat prea personal raspunsul meu si te rog sa nu reinterpretezi. Scopul nu era sa te determin sa clarifici ceva. Sunt sigur ca ai realizat ca scopul a fost exact cel declarat: de a-i determina pe cei care sunt prea interesati de ce face un radioamator cu autorizatia care si-a luat-o, sa devina mai putin curiosi.

    Daca tot ai amintit de indicativele inscrise in baza de date de pe site-ul tau, atunci sa stii ca am citit cu atentie precizarile din pagina principala a callbook-ului.

    Fata de ceea ce ai spus mai sus, nu scrie nicaieri ca ar contine si indicative ale colegilor SK sau abandonate. Dar statistic vorbind, nu cred ca asta e o problema, probabil procentul acestora e mic. De asemenea, am observat diferente chiar in fisierele ANCOM: spre exemplu, eu am uitat sa-mi reinoiesc autorizatia, dar figurez in continuare in fisierul citat pe 2015, pe cand colegul YO8CGR nu. Mi se pare aiurea, e clar ca e vorba de scapari umane, intrucat nu exista pattern-uri pe care sa se fi putut motiva astfel de excluderi.


    Sper ca dupa cele precizate sa nu ti se mai para ca oi fi vrut sa fiu rautacios; este exact ceea ce nu doresc sa vad in atitudinea dintre noi toti si tocmai de aceea am atras atentia celor de mai sus. A fi radioamator nu inseamna neaparat sa apari in 80m sau 40m la mese rotunde. Majoritatea celor din generatia mea (40-50 ani) sunt vanatori de DX-uri pe termen scurt, dupa principiul "ataca si scufunda". O mica parte dintre ei sunt iubitori de concursuri, restul practica tot soiul de alte activitati conexe (constructii, studiu, etc.). De ce trebuie sa fie aratat cu degetul segmentul celor care nu sunt "audibili", nu pot sa inteleg, la fel cum nu pot sa inteleg alte malitiozitati legate tot de "justificarea" unui indicativ. Ar trebui sa se impace toti cu ideea ca orice om poate avea un indicativ de radioamator daca vrea si daca poate; ce va face cu el, nu trebuie sa reprezinte preocuparea nimanui.

    Cam asta am avut de spus si sper ca daca lucrurile vor fi privite printr-o prisma obiectiva, oricine va observa ca nu am vrut sa aduc nimanui nici un fel de jignire. Cu atat mai putin tie!

    Duminica placuta si toate cele bune,

    Cezar, YO3FHM

  • Postat de Rares la data de 2015-06-21 13:17:40 (ora Romaniei)
  • Salutare.
    Stiu ca remarca mea nu are treaba cu votul,dar cum s-a "aprins" disctutia, vreau sa comfirm si eu ca baza de date nu prea este reala.
    Am testat cu doua indicative care le mai tineam minte (niste amici de la vechiul QRL) si stiu sigur ca nu mai activeaza pentru ca nu au refacut autorizatiile de aprope 10 ani.
    Cine stie cite mai sint cu acceasi problema.
    73!

  • Postat de Dani la data de 2015-06-21 16:02:03 (ora Romaniei)
  • Pt YO3FHM: ma gandeam ca aveti umor si puteti tolera "ironia" la care faceti referire.Faptul ca nu-l aveti explica(printre altele) tonul pe care il adoptati atunci cand vreti sa va sustineti un punct de vedere.Cei care nu sunt neaparat in asentimentul dvs. au si ei un rationament care trebuie, cel putin, ascultat daca nu impartasit.Cu stima!

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-21 16:36:52 (ora Romaniei)
  • OM Dani,

    Nu despre toleranta ar fi vorba aici, ptr. ca din asta cred ca nimeni nu duce lipsa. Si n-am exprimat un punct de vedere, ci mai curand am pus o intrebare. Si de asemenea, intrebarea (sau punctul de vedere, depinde cum doriti sa vedeti lucrurile) nu imi apartine, ci zace nerostita pe buzele foarte multor alti colegi de hobby.

    Am vazut ca sunteti activ pe forum, asadar puteti intocmi o statistica mentala a celor care s-au preocupat de ce fac unii radioamatori cu autorizatiile lor.

    Rationamentul acestora a fost ascultat de multe ori, inclusiv de mine. Tocmai de aceea m-am hotarat sa ii intreb si eu, la randul meu, ce ii determina sa aiba un asemenea rationament.

    Si gandidu-ma la simtul umorului de care pomeneati, sa banuiesc oare ca v-ar placea, poate, sa fiti intrebat ce activitati "reprezentative" ati avut dupa ce v-ati luat autorizatia ?! Hi.

    73! de Cezar, YO3FHM

  • Postat de Dani la data de 2015-06-21 17:32:35 (ora Romaniei)
  • Pt YO3FHM, din nou: da, pot spune ca am avut o activitate destul de intensa de cand am fost autorizat.Cei care mai au timp sa faca trafic stiu ca sunt destul de activ in benzi(exceptie fac zilele cand sunt la job).Stiu ce inseamna sa tragi la dx, chiar putina telegrafie.Chiar stiu cate ceva despre lipirea componentelor, spre surprinderea dvs. am reprodus trei transceivere cu care am facut trafic, mirosul de sacaz nefiind ceva nou pt mine.
    Aaa, sa fiu "ajutat" de cineva sa apar in logul unui dx exotic,uite asta n-am facut.
    Pt a fi ontopic:da, si eu consider ca radioamatorii se impart in doua categorii:una a celor care umfla statisticile si care au uitat pe unde si-au ratacit autorizatia si, cealalta, a celor care fac din plin uz de statutul de radioamator( vanatorii de dx, receptorii, constructorii, etc).Exista o multime de provocari, numai sa vrei daca esti radioamator nu numai cu indicativ in analele ANCOM.
    Credeti-ma, nu sunt omul caruia sa-i inaintati asemenea provocari.Chiar nu mai sunt un novice in acest hobby.
    V-am facut sa zambiti sau ati ramas la fel de taciturn?
    Cu acelasi nedisimulat respect.

  • Postat de Cezar la data de 2015-06-21 21:31:27 (ora Romaniei)
  • @YO8RQP: "V-am facut sa zambiti sau ati ramas la fel de taciturn?"

    Tinand cont de performantele pe care ni le-ati prezentat de bunavoie, ati oferit o mostra de "
    rationament care trebuie, cel putin, ascultat daca nu impartasit", daca imi permiteti sa va citez. Asadar, am procedat in consecinta!

    Felicitari si tineti-o tot asa!

    73! de Cezar

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact