hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Tot mai multe statii de radioamatori pot fi operate in totalitate de la distanta, prin internet. Dumneavoastra ce parere aveti?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 3-noiembrie-2014 si s-a incheiat la 10-noiembrie-2014

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (34)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-04 12:41:15 (ora Romaniei)
  • Ar fi fost interesant de aflat de ce majoritatea celor care au votat (20+27 pe 4nov. ora 12:00) au rezerve sau sunt impotriva operarii statiilor de tip "remote". Eu personal (chiar daca nu dispun de o a doua locatie), am votat prima optiune deoarece metoda Remote ofera o iesire in situatiile cand in locatiile urbane posibilitatile de instalare de antene decente sunt foarte reduse sau inexistente.


    Nu putini radioamatori YO au la dispozitie o casuta de vacanta, o casa a parintilor la tara sau alte variante pentru o a doua locatie mai fericita din punctul de vedere al antenelor.


    Este adevarat totodata ca metoda are anumite costuri (transceivere adecvate, modemuri specializate, serviciu de internet decent, comutatoare de antena, rotoare, liniar...controlabile remote). In plus, pentru integrarea si exploatarea unei astfel de statii este nevoie de un nivel tehnic adecvat atat in materie de hardware cat si software.


    Poate nu dispunem de resursele necesare unui astfel de proiect (in special daca dorim operarea de la distanta a unui setup care contine mai mult decat un transceiver si o singura antena), dar de ce am fi impotriva metodei ?


    73


    Morel,


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Berni la data de 2014-11-04 13:57:22 (ora Romaniei)
  • @Morel. Cred ca multi au votat asa fiindca se deschide cutia pandorei. Spre exemplu in concursurile internationale un amic aflat pe alt continent iti poate pune la dispozitie statia sa pentru efectuarea unor qso-uri mai dificile ( 160m ). Dar si in concursurile interne se poate folosi acest sistem pentru a mai 'ajuta' propagarea. 73

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-04 15:51:41 (ora Romaniei)
  • @YO2CMI: fraude se pot face (si se fac din plin) si fara metodele remote, prin aranjamente pe telefon sau pe internet. Se fac si aranjamente cu arbitri, sefi de comisii, se falsifica loguri electronice si cate si mai cate.


    Si in anii '50-'60-'70 erau fraude in concursuri pentru ca existau tovarasi desemnati sa castige si care dadeau mai bine la gazeta decat altii cu origini nesanatoase. Intotdeauna au fost si vor fi cativa membri in YO DX Club sau DXCC care au tari lucrate de altii, au confirmari in CW desi habar nu au telegrafie etc etc... Frauda este si lucrul cu 3-4kW si inscrierea la categoria Low Power. Frauda este si facutul "rost" de QSL-uri in alb. Asa ca metoda Remote e "maruntis" pentru gainari.


    Ce facem acum,inchidem totul din frica de fraude ? Orice metode sau solutii noi ar aparea, se vor gasi tot timpul "descurcareti". Si daca ne vom reintoarce la comunicarea cu fumuri sau tam-tam-uri, excroci si psihopati vor exista tot timpul. Nu se opreste lumea in loc pentru cate un gainar la 1000 de radioamatori.


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-11-04 18:19:16 (ora Romaniei)
  • Găsesc justificabilă părerea exprimată de Morel şi sunt complet de acord cu ea, inclusiv cu includerea ei la "mărunţiş" în privinţa fraudelor. Eu observ şi altceva: multe staţii de radioamtori care sunt operate prin internet nu mai apaţin operatorilor, mai ales când se folosesc pentru traficul de plăcere, vezi EchoLink sau echolink şi repetoarele locale care, evident, nu sunt admise la competiţii. Aici este adevărata dilemă: fac radioamatorism astfel de operatori, care deschid prin EchoLink? Iar soluţia nu poate veni din discuţii (fiecare poate aduce argumente în favoarea sa), aici ar trebui să funcţioneze o delimitare strict administrativă (ca, de exemplu, puterea la emisie, în unele concursuri cei cu 99 W sunt la LP, cei cu 101 W sunt la HP, la fel QRP etc), după care fiecare ştie cum să se situeze în diferite ocazii. Poate că operarea prin internet ca radioamator sadea ar trebui să vizeze doar staţia proprie, aflată în amplasamentul autorizat sau declarat (fix, portabil etc), dar apar alte probeme: ce QTH se va da? Cel al staţiei? Cel al operatorului? Ambele? 73!

  • Postat de Vasile la data de 2014-11-04 18:42:57 (ora Romaniei)
  • Nu este deloc interesant de ce am rezerve sau sunt impotriva !Este dreptul meu sa votez unde doresc...fara a ma justijica !Morel...prea vrea sa stie multe despre amarastenii din YO !Eu ma bucur ca am a II-a locatie...si cu asta basta !
    73 !

  • Postat de Razvan la data de 2014-11-04 22:41:12 (ora Romaniei)
  • Drept indicativ se foloseste fie indicativul statiei operate fie cel al operatorului cu prefixul corespunzator si cu sufixul /P. De exemplu eu daca as opera K3LR ma pot identifica fie drept K3LR fie K3/YO9IRF/P. QTH-ul se da in functie de unde se afla antena cu care emit (deci in USA in cazul de mai sus). Sunt pentru progresul radioamatorismului si as vrea ca operarea remote sa devina mai populara - e o solutie ideala pentru cei cu probleme tipice oraselor aglomerate (zgomot electric, spatiu limitat etc). Eu operez frecvent statia de acasa cand sunt plecat, dar doar pentru legaturi in moduri digitale (pentru semnalul de voce intarzierea e cam mare pentru gustul meu). 73!

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-04 23:10:18 (ora Romaniei)
  • @YO9IRF: nu sunt sigur ca indicativul dat de tine ca exemplu, ar trece furcile caudine ale celor care se ocupa de aspectele formale, administrative si/sau birocratice. Ca sa fiu sincer, acest aspect ma preocupa foarte putin. Infinit mai interesante sunt solutiile tehnice implementate, multiplele integrari HW & SW necesare. Acesta este adevarata provocare si ar fi interesant de aflat ce solutii au adoptat radioamatorii YO care activeaza statii Remote, cu ce succese si dificultati si eventual si existenta unor solutii mai abordabile din punct de vedere economic.


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Razvan la data de 2014-11-04 23:33:17 (ora Romaniei)
  • Da, posibil sa nu fie corect prefixul K3/ pentru zona respectiva din USA, sper macar sa se fi inteles ideea. Solutia mea e simpla, folosesc Teamviewer pentru a ma conecta la computerul din shack, pe care ruleaza toate aplicatiile necesare (PowerSDR, WSJT-X, JTAlert-X etc). Imi lipsesc cateva facilitati (actionarea tunerului, comutarea antenelor) dar nu ma incomodeaza foarte tare.

  • Postat de Dican Tiberiu la data de 2014-11-04 23:53:37 (ora Romaniei)
  • Da, asa a inceput totul.
    Cei tineri au realizat faptul ca poti lucra "remote" prin internet, dupa care si-au pus intrebarea de ce sa mai folosesc statia cu antena si propagare, cand o legatura sigura si de calitate o faci pe internet...
    Sa ne bucuram, vom fi probabil ultima generatie care mai foloseste telegrafia.
    Generatia urmatoare, va fi generatia in care cel care se va numi "radioamator", va merge la magazin si va cumpara o cutie, pe care o va baga in priza, va lega o antena si va apasa un buton pe care va scrie "concurs". Asta se va intampla sambata la 00:00 UTC. Lunea dimineata se va uita "remote" ce rezultate a obtinut in concursul de 48 de ore.
    73's
    Tibi / YO5BXI

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-05 00:11:00 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM: intr-adevar, folosirea metodei Remote trebuie reglementata pentru a nu fi folosita intr-un mod care ar permite obtinerea de avantaje lipsite de fair-play in competitii sau intrunirea conditiilor pentru diverse programe de diplome. In rest, nu ma deranjeaza de loc ca pe lantul de comunicatii sunt folosite si medii de transmisie diferite, linii fizice, linkuri radio VHF/UHF, aplicatii celulare, canale de internet ba chiar clasicele phone-patch-uri etc... As zice ca in acest domeniu, ar fi de preferat o auto-reglementare a radioamatorilor, eventual prin agremente la nivel de IARU. Orice interventie administrativ-guvernamentala ar introduce distorsiuni inutile si proceduri greoaie.


    Intr-alta ordine de idei, marturisesc ca dupa mai mult de patru decenii de radioamatorism, mi-ar fi dificil sa definesc ce este un radioamator "sadea". Bun constructor sau competitor de valoare in CQ WW ? Telegrafist de forta sau expert in computere ? Utilizator "greu" al benzii de 80m fonie sau operator EME in UHF/SHF ? Utilizator frecvent de repetoare prin intermediul EchoLink sau pasionat Top Band ? Vanator pasionat de entitati DXCC sau experimentator de antene ? Deschizator de drumuri in comunicatii radio digitale sau radiogoniometrie sportiva ? In lipsa unei definitii precise, imi place sa cred ca in radioamatorism este loc pentru toate preferintele si mult mai benefica este toleranta intre cei cu gusturi diferite.


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE


  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-05 01:19:50 (ora Romaniei)
  • @YO5BXI: multumesc pentru comentariul sincer. Apropo telegrafie, i se canta prohodul de vreo doua decenii. Si totusi, dupa abandonarea in comunicatiile profesionale si scoaterea din cerintele pentru autorizarea hamilor, faptele dovedesc ca telegrafie este inca bine mersi si nu prea da semne reale de agonie in benzile de radioamator.


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Berni la data de 2014-11-05 10:36:16 (ora Romaniei)
  • @4X1AD: "In rest, nu ma deranjeaza de loc ca pe lantul de comunicatii sunt folosite si medii de transmisie diferite...".
    Exista propunerea ca DXpeditiile importante care au acces la internet sa-si puna in timp real semnalul audio Tx pe internet ( livestream ). Cei drept 'politistii' de pe frecventa DX-ului si-ar pierde slujba dar in acest caz mai e vorba de o legatura radio bilaterala ? 73.

  • Postat de Ovidiu la data de 2014-11-05 18:46:26 (ora Romaniei)
  • Am "votat" prima variantă. Cred că nu toţi cei ce au votat ştiu ce înseamnă remote... (Sau nu ştiu eu???!!!!)! Din moment ce staţia este în România, antenele sunt în România ce mă deranjează că operatorul este în K, G, F, sau alte ţări şi foloseşte internetul doar pentru operare???!!! Dar cum spuneam ... poate nu ştiu eu ce înseamnă remote ... În acest caz îmi cer scuze pentru postare! Pot spune că în ultimii ani s-a folosit remote şi în Campionatul Naţional cu operare din Anglia, YO DX HF cu operare din USA, etc.

  • Postat de Nelu la data de 2014-11-05 20:07:01 (ora Romaniei)
  • Am lucrat remote mai mult din curiozitate decat din nevoie.Operarea transceiverului e un pic altfel pentru ca se face doar din mouse, dar te obisnuiesti.
    Este o solutie interesanta, moderna (nu la moda!) si chiar are legatura cu radioamatorismul.
    Dotarea tehnica necesara este relativ accesibila si poate avea diverse configuratii. In primul rand este nevoie de o buna conexiune la internet, iar ca programe TeamViewer (desktop control), Skype (audio) si Ham Radio Deluxe (radio control).
    Mai trebuie 2 calculatoare modeste si o interfata simpla audio. Sunt si sisteme dedicate la cheie, dar destul de scumpe.
    Pornirea calculatorului aflat la distanta si a transceiverului se poate face prin internet sau cu un simplu SMS printr-un GSM controller care trebuie sa aiba si posibilitatea de reset. Pentru restul accesoriilor (comutator antena, rotor, liniar etc.) sunt disponibile diverse interfete.
    Asta ar fi partea “simpla” a chestiunii. Mult mai dificila este asigurarea protectiei la descarcari electrice, dar asta este deja alta chestiune. Salutari tuturor.

    P.S. Organizatorii marilor concursuri interzic operarea remote asa ca cei care erau sinceri ingrijorati de acest aspect pot sta linistiti!

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-05 23:25:57 (ora Romaniei)
  • Sunt clar in favoarea operarii unei statii de radioamator prin intermediul oricarui mediu de comunicatie, asadar agreez fara probleme si lucrul remote. Subscriu 100% celor expuse de toti cei care au votat prima varianta.

    Mentionez clar de la bun inceput ca sunt telegrafist convins, mostenire de la tatal meu, Florica - YO3RH (ex YO3RH/MM timp de 20 ani pe navele Polar din flota de pescuit oceanic).

    Am inceput sa invat telegrafie la varsta de 13 ani. Am operat "pirat" si pe indicativul tatalui meu; prima autorizatie de emisie a fost cl. a III-a "R" (restrans) si am trecut prin toate examenele pana la cl. a I-a inclusiv.
    Am ramas un "clasic" din punctul asta de vedere, si numai din comoditate am abordat SSB in ultimii ani.
    Cu toate acestea, nu m-au atras niciodata concursurile. Ca atare, consider ca eforturile unora de a pacali asistenta folosind diverse tertipuri RF, sunt puerile.
    Atat timp cat nu folosesti un mediu exclusiv virtual pentru operarea unei statii, consider ca lucrul remote *este* radioamatorism fara nici un dubiu. Si precizez asta in calitate de pasionat al CW, acest mod de lucru care - asa cum spunea si Morel - desi a fost exclus de la examene, cred ca nu va disparea niciodata (tocmai pentru faptul ca a fost "primul" si pentru ca in vederea decodarii, nu exista o interfata mai buna decat creierul uman!)

    Imi amintesc cu deosebita placere primele legaturi "remote" pe care le-am realizat in perioada 1996-1998, din Mamaia. Regretatul Radu Bratu (YO4HW) era seful radioclubului YO4KCA, unde instalase un link HF/VHF. Transceiverul clubului era lasat pe o frecventa fixa (parca era 14.3 MHz) si conectat la un liniar de putere (800W). Exista o statie VHF conectata la canalele audio ale trx-ului, permitand astfel QSO-uri SSB prin simpla folosire a unui handy in banda de 2m. Desigur, sistemul era primitiv, dar functiona de minune si va rog sa ma credeti, in timpul concediilor la mare, am facut in cursul noptilor mii de QSO-uri cu DX-uri deosebite. A fost o perioada de care imi voi aminti intotdeauna cu multa placere !



    73 de Cezar, YO3FHM

  • Postat de Florin la data de 2014-11-06 10:16:45 (ora Romaniei)
  • Am urmarit atent comentariile legate de acest subiect foarte interesant. Votez prima varianta, sunt de acord cu toti cei care au fost de parere ca lucrul "remote" reprezinta un lucru folositor si reprezinta un pas mai departe spre dezvoltarea unor noi tehnici de lucru. Ca radiotelegrafist prof. maritim, am trecut de-alungul vietii prin multe etape de dezvoltare a tehnologiilor in radiocomunicatii si a procedeelor aferente si
    mereu am fost de partea progresului in materie.
    Fiecare are dreptul sa-si aleaga modul de lucru dupa pasiunile sale si cum il impinge "microbul"
    Cu stima tuturor, Florin Vener ex-YO3RH/MM.

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-06 22:26:15 (ora Romaniei)
  • Pentru Morel. Cum e considerat un QSO in concurs facut de o statie de radioamator aflata pe statia spatiala internationala CE se roteste in jurul Pamantului si ar avea antene pentru toate benzile de radio din HF (160m la 10m)? Avantajul acestui radioamator este colosal. Sau cum se considera qso-ul facut in concurs international in benzile de la 2m la 23 cm folosind satelitii de radioamatorism lansati pe orbita ? Oficial nu e permis,dar cine stie toate aceste lucruri? Noricum,lucrul in model remote este practic pentru cei ce au al 2-lea amplasament in trafic radio amical sau DX. 73!Cezar.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-07 01:24:23 (ora Romaniei)
  • @YO6CUF: Cezar, orice parere este legitima si o respect chiar daca nu "rezonez" pe aceiasi frecventa. Personal, imi petrec timpul documentandu-ma si concentrandu-ma asupra aspectelor tehnice si intelegerea avantajelor si dezavantajelor multiplelor metode de "remote" ale unui intreg shack, selectarea celor mai optime programe si reducerea costurilor echipamentelor implicate. si caile de reducere a latentei si a jitter-ului pe conexiunile de internet. De aceea m-a bucurat sa vad "Intrebarea saptamanii". Deocamdata, la rugamintea unui amic care a initiat un proiect de remote, incerc sa stabilesc care metoda de remote este mai optima: abordarea Elecraft "K3+K3-0 Mini", abordarea lui FlexRadio "Signature 6(x)00+SmartSDR" , metoda Kenwood "TS-480+ARCP480+KNS" etc.etc.. Saptamana viitoare avem intalnire cu cineva de la Serv.Tehnic al providerului nostru de internet, pentru a afla cum putem beneficia de o conexiune de internet (customizata contra-cost) cu latenta si jitter-ul mult mai reduse decat la conexiunile "casnice". Am atat de multe de inteles, de invatat si de cantarit incat ca mi-e greu sa mai fac si socoteli asupra avantajelor colosale ale radioamatorului de pe statia orbitala spatiala dotat cu antena de emisie pe 160m. Apropo, banda de 160m nu face parte din HF (US), ci din MF (UM).


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2014-11-08 10:34:20 (ora Romaniei)
  • Punctele de vedere sunt usor diferite. Cert este ca "remote mode" este un avantaj net superior in privinta amplasamentelor alese judicios. Depinde cu ce scop. In conteste internationale nu gasesc insa o justificare "morala" fata de majoritatea competitorilor. In 2005 am facut CN UUS 2m din avion, la 3000m altitudine timp de 3 ore. Ca sa fiu "fair play" am facut cercuri in KN17ul (acel locator am dat) da si aveam timp sa survolez teritorii mult mai mari. In mod real sansele concurentilor nu sunt nici-o data egale din multe pdv. dar acel "fair play" minim totusi trebuie respectat iar "remote" in acest caz nu se incadreaza. In 2010 am reusit loc I/World in CQ WPX CW 160m HP neasistat iar cand am uitat pe cine am surclasat am ramas uimit. Am avut noroc - noroc compus din multiplele factori incepand de propagare si terminand cu faptul ca LY7M Algis nu a fost in aceas categorie cu mine. Haideti sa intelegem ca modul "remote" nu e bine venit in marile conteste. (nu-mi place zicala: "cine poate oase roade....hi)Asta este parerea mea. 73 si un gand bun tuturor.

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-08 10:48:29 (ora Romaniei)
  • pentru Miki,YO5AJR si ceilalti colegi care impartasesc aceasi parere.

    Strict teoretic, sunt de acord cu aspectul "moral" al problemei. Am mentionat ca pe mine nu m-au pasionat niciodata concursurile si tocmai de aceea vreau sa va intreb:

    Daca cineva are un amplasament de concurs bine implementat in afara orasului (asa cum exista, de altfel) si din motive diverse, nu doreste sau nu poate opera de acolo, atunci unde e buba? Daca s-ar fi dus sa opereze local in acel amplasament, sansele in concurs ar fi crescut, intrucat lucrul remote presupune si niste delay-uri inerente !

    Sa luam si exemplul celor de la Radio Arcala (OH8X) sau a multor altor amplasamente deosebite. Se opereaza remote la greu. Si? Care e diferenta? Doar morala, adica faptul ca operatorul nu si-a miscat fizicul de pe scaunul de acasa pentru a opera de la 1000 Km distanta? Daca ar fi doar asta, atunci cred ca e agitatie inutila.

    Daca se ia in calcul si faptul ca unii operatori mai putin dotati, pot accesa remote amplasamente de concurs puternice, marindu-le artificial in acest mod sansele, atunci da - sunt de acord cu cele spuse de dvs., dragi colegi.

    Dar, asa cum spunea si Miki, observatia se leaga strict de zona concursurilor.

  • Postat de Cristi la data de 2014-11-08 15:23:11 (ora Romaniei)
  • E totusi un pas inainte acest mod. Cred ca parerile unora despre remote sunt oarecum indreptatite. Sa ne gandim la strategia spaniolilor in IARU in care opereaza din teritoriile lor din alt continent. Nu este oarecum la fel? Aici ca si in concursurile interne cred eu ca toata aceasta lupta acerba e data de niste "titluri". CQ WW si WPX sunt concursuri (din punctul meu de vedere) mult mai importante si nu am auzit de nici un fel de tertipuri pentru a accede in clasamente. Dar poate sunt eu neinformat. De cealalta parte a baricadei ca sa zic asa, neluind in discutie partea tehnica, amplasamentele urbane ridica tot mai multe probleme, de la zgomotul electric infernal pana la limitarile date de asazisul drept la proprietate al unor concetateni de-ai nostri. Asa ca singura salvare a noastra este migrarea echipamentelor spre zonele rurale, mai putin locuite. Aici intervine un factor foarte important cel putin pentru mine - factorul timp. In conditii normale de wx ca sa ajung in a doua locatie mi-ar trebui cam o ora plus inca una ca sa ma intorc. Sunt doua ore pe care le-as scadea din timpul efectiv alocat traficului fara a mai tine cont de vizitele premergatoare care ar fi necesare pentru pregatirea echipamentelor. Un remote ar fi mult mai simplu si as folosi tot un qth trecut in autorizatia mea. Cu scuze pentru timpul rapit pentru a citi parerea mea, o concluzie personala. Atata timp cat se lucreza remote conform autorizatiei si fiind fair play, acest "mod" de lucru nou nu ar trebui sa ridice probleme. Ar trebui doar sa fie un pas inainte la fel ca trecerea la SSB, moduri digitale si asa mai departe.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2014-11-08 19:18:58 (ora Romaniei)
  • Treaba asta cu "remote" imi da idei. Putem face o instalatie pe un yacht velier si sa participam la Regata Atlanticului. Stam acasa in papuci, fara sa ne stropeasca nici-un pic de apa din ocean si mai iesim si campioni...

  • Postat de Cristi la data de 2014-11-08 22:04:54 (ora Romaniei)
  • Deoarece simt ca nea Sica mi s-a adresat voi cuteza sa ii raspund. Si daca acum si nu numai, practica e veche si dumnealui a suferit si inainte de 89 cand castiga cine trebuie la unele concursuri, cand se lucrau in concursurile cu miza pentru un indicativ din mai multe locatii cum era? Cineva a postat niste inregistratri de la trecutul CN SSB si multi l-au criticat. Nu e mai rau ca acest "remote" faptul ca statii care participa la low power stau tintuite pe o frecventa? Faptul ca cei din comisia de specialitate a FRR au facut un raport despre fraudarea unor concursuri si nimeni nu l-a bagat in seama? Cred ca e deplasata comparatia cu o regata, acolo arbitri verifica nava si echipajul aici la noi se presupune ca suntem fair play. Oare asa e? Oricum de la noi din Romania a participat o echipa folosind aceasta tehnica si iarasi sper sa nu ma insel, inainte de concurs si-a anuntat prezenta in acesta atasand si o prezentare a echipamentului si a felului cum va fi folosit el.

  • Postat de Robert la data de 2014-11-09 08:41:10 (ora Romaniei)
  • Eu am bifat pentru . Pentru mine ca sa ajung la statie trebuie sa fac cateva minute unde antenele sunt modeste sau baza de concurs aflata la 115 km ceea ce iti ia cam 2-3 ore de pregatit , deplasat , montat s.a. Am scris pentru cei ce stau cu statia in camera sau trec pe langa ea de cateva zeci de ori pe zi . Nici nu ma gandesc la fraude ca intram pe alt teritoriu . Asa ca eu trebuie sa-mi fac remotul pentru locatia din Polovragi unde in cateva minute pot apela o statie in orice banda . La concursuri nu exista pentru mine decat deplasarea nu zic ca nu as incerca si un remote , doar sa tina internetul .

  • Postat de Lingvay Iosif la data de 2014-11-09 09:15:28 (ora Romaniei)
  • Eu inteleg problema in felul urmator: - Exista o statie autorizata - cu locatie si opertor/operatori (colectiva). Acestea sunt clar definite in autorizatie. Se pune problema daca musai trebuie operat din fata transieverului - sau - poate fi operata si de la distanta (prin "telecomanda"). Eu cred ca nu e nici un obstacol - ba mai mult, poate fi o facilitare - daca problemele tehnice de "telecomanda" sunt rezolvate - foarte utila atat pentru cei plecati in concediu cat si pentru cei care din obligatii de serviciu temporar lipsesc de la domiciliu / locatia autorizata. Ceea ce este important: locatia autorizata, caracteristicile tehnice (puterea in primul rand) conform autorizatiei si operatorii (la 'pupitru sau la laptop/tastatura) - cei din autorizatie! Daca astea sunt intocmai - care mai e problema???

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2014-11-09 16:53:00 (ora Romaniei)
  • Am votat pct. 2 pt, ca nu am o conexiune la net suficient de stabila. As fi curios daca este vreo statie YO care sa poata lucra full remote ? Adica sa aiba controlul trcv-ului, qro-lui,cumutarea si rotire antenelor si aici as fi curios cum comuta antenele la un sistem 4-sq ? 73 ! de yo8cln

  • Postat de Cristi la data de 2014-11-09 17:35:26 (ora Romaniei)
  • Ghita, aici detalii despre una din operarile remote in YO in CQ WW CW 2012, un articol interesant cu o anexa in care se prezinta echipamentul. http://yo4krb.blogspot.ro/

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-09 23:45:01 (ora Romaniei)
  • @N2YO: Ciprian, numarul de voturi a facut un salt enorm astazi. Este totul OK cu votarea sau a aparut cumva vreun "entuziast" al metodelor de "remote" care s-a distrat multiplicandu-si IP-urile, inspirat probabil de turismul electoral de duminica ?


    @YO8DHD: tnx pentru postarea inspirata, parca am mai citit un material despre participarea lui YR1C la categoria Xtreme Multi-Op in CQ WW 2012, dar nu-mi amintesc unde. O excelenta realizare a celor trei "muschetari de la YR1C, care a trecut sub o relativa tacere (sau poate nu-mi amintesc eu) .


    @YO8CLN: set-upul de la YR1C este un exemplu de control "full" asupra statiei. Astazi exista solutii de "remote" ceva mai sofisticate (nu sunt sigur ca mai scumpe decat varianta aleasa de YR1C). Exemplul pe care l-am vazut eu ieri dimineata la un amic local este abordarea "K3 + K3-Mini & Co.", cu un packet de SW care avea integrat si logul N1MM plus controlul unui ACOM-2000A, 2 rotoare G-1000 si unul G-2800, si o matrita de comutare de antene (capacitate max. 2x8 porti). Nu cred ca pentru comutarea unui 4-SQ ar fi vreo o problema, deoarece pe fereastra de control a comutarilor fiecare vertical din cele patru constituie o antena distincta. Amicul a facut o matrita mai incalcita, deoarece a dorit incrucisari de antene la receptie. Cred ca pentru antene RX/TX diferite a facut o modificare de tip custom in program, pe care sincer sa fiu nu am inteles-o. In ceea ce priveste internetul, calitatea conexiunii este esentiala pentru aplicatiile cu pretentii (ex. concurs major in CW folosind QSK). Pentru trafic normal, merge si cu latente usor mai relaxate insa pentru un CQ WW, nu prea. Amicul mi-a spus ca situatia s-a ameliorat doar dupa ce a facut un abonament de tip "gamer". Acesta este mult mai scump si nepublicat de providerii de internet de la noi; el ofera acordarea de prioritate maxima packetelor tale din ambele terminale, plus un traseu extrem de scurt si sarac in gateway-uri, astfel ca ping-ul din ambele locatii este extrem de redus fata de traseele "casnice"). Aceasta a fost posibil doar dupa ce a trecut ambele locatii (cea de control si cea controlata) la acelasi provider de internet. Conexiunea internet la terminalul de "control" este pe fibra optica iar cea de la terminalul "controlat" este pe coaxial. Cu toate acestea, cand am cerut permisiunea sa fac un test in QSK, nu am fost prea incantat de perceptia auditiva, dar mi s-a spus ca o experimentare mai laborioasa a setarilor va imbunatati situatia. In SSB, partenerul meu de QSO nu a sezizat nimic deosebit in semnal. La terminalul "controlat", problema se inrautateste usor la sfarsit de saptamana cand traficul creste foarte mult in locatia respectiva. Exista un control separat al pornirii/opririi statiei care se face printr-o aplicatie pe SmartPhone (transceiverul, liniarul, aerul conditionat plus o sonda care monitorizeaza temperatura din shack). Aplicatia controleaza o placa cu 8 relee de putere @230Vac (cumparata pe eBay) in terminalul "controlat". Acum lucra la o aplicatie care sa foloseasca Skype-ul pentru monitorizarea video incaperea respectiva aflata in casa socrilor, la circa 60Km distanta, intr-o zona rurala. Mie mi-a placut abordarea Elecraft deoarece la terminalul de control, nu esti obligat sa folosesti doar un PC si mouse-ul respectiv. Ai in fata si un panou frontal absolut complet, similar cu cel al transcieiverului, cu toate butoanele si displayurile astfel ca senzatia de operare este cea clasica, pentru cei ce nu agreeaza lucrul exclusiv in fata PC-ului si vor si palparea unui buton. De asemeni, fata de alta metoda de remote cu care m-am jucat si care folosea Skype pentru transmiterea streamului Audio, calitatea receptiei este net superioara in cazul folosirii simultane a celor doua receptoare in tandem si/sau a doua VFO-ri la lucrul in split. Simplu nu este si nici ieftin, dar provocarea este deosebita. As mai fi vrut sa-l intreb cate ceva despre posibilitatile de operare SO2R, dar amicul si asa usor ursuz, se cam plictisise de rafalele mele de intrebari enervante.


    73


    Morel


    4X1AD ex. YO4BE


  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2014-11-10 01:37:22 (ora Romaniei)
  • Am identificat votari abuzive pe 8 si 9 noiembrie. Rezultatele au fost corectate.

  • Postat de Nelu la data de 2014-11-10 07:56:59 (ora Romaniei)
  • Merita aruncata o privire aici
    http://www.remoteqth.com/index.php

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2014-11-10 08:38:43 (ora Romaniei)
  • Mny tnx, OM Morel! Stiam ca e posibil dar nu stiam ca exista in YO , sau exemplul este in alta parte ?
    La mine cu internetul este imposibil ! Am avut o conexiune de banda larga dar printr-un link care era alimentat din reteaua publica si la fiecare "plescaiala" de descarcari electrice raminea fara tensiune ! Acum am de la Orange dar merge in salturi si nu cred ca ar face fata. Dar am sa incerc simplu fara comutari, qro, doar cu IC 756.
    73 ! de yo8cln

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-10 13:28:17 (ora Romaniei)
  • @YO9DL: arunca o privire si aici:
    http://www.elecraft.com/K3-Remote/k3_remote.htm .


    @YO8CLN: am vorbit de doua abordari. Una din YO, cea a lui YR1C (deja field proven)si cealalta a unui amic din 4X, bazata pe abordarea lui Elecraft (vezi mai sus linkul generic dat lui YO9DL). Am mai uitat sa mentionez ca parerea amicului meu este ca folosirea unei conexiuni internet prin solutie celulara este foarte problematica atat pe 3-3.5G.Cel putin aici la noi.


    73


    Morel


    4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2014-11-10 14:08:19 (ora Romaniei)
  • Mny tnx, Morel ! Am inteles mesajul ! Asa este cu solutia celulara. Din pacate pt. mine si cealalta este cu probleme din cauza intreruperilor de energie electrica. Cit despre fibra optica... site-ul nostru (yr8d) este la "tara". 73 ! de yo8cln

  • Postat de Badea Mircea Adrian la data de 2014-11-15 08:41:01 (ora Romaniei)
  • Ma uit la rezultatele sondajului si la comentarii. Discrepanta mare. Aproape nimeni din cei ce au votat impotriva solutiilor remote nu a explicat de ce. Sa fie vorba despre "ceea ce nu intelegem trebuie interzis"?
    Personal merg pe solutia remoteqth (wip), momentan doar RX cu stick rtl2832 (sdr-radio.com v2) si rotor via arduino k3ng interface.
    Cu transceiverul mult mai dificil deoarece trebuie realizat un sistem de cuplare/decuplare antena, rotor, alimentare pentru evitarea traznetelor directe.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact