hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti in dotare un amplificator de putere extern pentru benzile VHF/UHF?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 10-februarie-2014 si s-a incheiat la 17-februarie-2014

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (9)  

  • Postat de Mugurel la data de 2014-02-11 12:37:52 (ora Romaniei)
  • In HF sunt un adept convins al lucrului fara PA dar in VHF/UHF, dupa ce am lucrat cativa ani fara amplificator, am ajuns la concluzia ca nu se poate fara acest accesoriu, lucru confirmat si de setup-ul celor din fruntea clasamentelor din aceste benzi.

  • Postat de NICK la data de 2014-02-11 14:40:39 (ora Romaniei)
  • Consider ca cei aprox 100 w ai unui TRX in UHF sunt suficienti la o antena (sau sistem de antene) bune.Dar...e nevoie de un BUN OPERATOR ,care sa stie CUM,CAND SI CE LUCREAZA. De aceia cred ca un amplific de putere este UTIL CELOR CE LUCREAZA EME, sau alte moduri specifice (AM AUZIT SI DE REFLEXII PE PICATURILE DE PLOAIE).CEL MAI IMPORTANT ESTE OPERATORUL...Dar e loc pentru toata lumea.
    Va saluta nick-yo9agn(care a lucrat si VHF ,dar care s-a vindecat ...)

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-02-12 10:27:07 (ora Romaniei)
  • Exceptand modurile de lucru neconventionale (reflexii pe darele ionizate ale meteoritilor, pe aurorele polare, pe Luna) pe care nu le-am practicat, am constatat ca in 144 MHz folosind 5 W sau 60 W rezultatele au fost comparabile, fie lucrand cu unda directa, fie prin efect de creasta (cu 5 W din Pitesti/fix am lucrat YO5/fix) sau reflexii pe munti (din Pitesti lucram Maramures cu 5 W si antena indreptata spre masivul Cozia. Statia si antena, un Swan rotativ, ALL HM). Cu 0,5 W am lucrat in 144MHz/CW din Pitesti cu LZ2KSL (avea 100 W, mi-a dat 589). Iar pe 432 MHz foloseam un triplor HM care scotea 1W, suficient pentru trafic pana la cca 200 km. 73!

  • Postat de Vasile la data de 2014-02-12 20:25:50 (ora Romaniei)
  • Nu am QRO,dar se poate si fara !Important este sa vrei sa lucrezi si se poate si cu 10W cat scoate in cazul meu un banal TR9130 !Sper ca YO3??? sa nu ma interpeleze iarasi ca nu am citit bine intrebarea !
    73 Vasile !

  • Postat de Nelu la data de 2014-02-13 22:19:23 (ora Romaniei)
  • Am votat DA, in concursuri nu ai nici o sansa sa fii auzit daca nu ai QRO.Dotarea care o am la concursuri din locatia Siria/AR KN06UG 500 m ASL Sistem de 4 x 11 El. F9FT , preamplificator cu MGF 1302, ICOM IC 251E, final de 400 W OUT cu 4CX250.In concursurile internationale tot timpul am trecut de 400 QSO ( I,F,DL,OK1,SP,SV etc) Din pacate nu prea intorc antenele spre Est fiind activitate destul de scazuta aici.
    73 si multe DX uri!Nelu

  • Postat de Mugurel la data de 2014-02-14 08:09:37 (ora Romaniei)
  • Trebuie sa tinem cont ca nu toate tcvr-urile au 100W in UHF nici chiar in VHF. FT897 cu care lucrez are 50W in VHF si 20W in UHF ceea ce nu e acelasi lucru cu 100W, si apoi nu la legaturi din astea prin "jurul curtii" faceam referire ca este necesar un amplificator. Si eu lucrez statii din Ukraina, Moldova cu 10W si o antena colineara, dar cand vine vorba de a trece muntii la 700-1000Km de la 350m altitudine nu mai merge fara ceva putere. In final o intrebare retorica, la ce concluzie pot ajunge daca in timpul unui concurs aud unele statii dar ele nu ma pot auzi sau ma aud foarte slab?

  • Postat de Daniel la data de 2014-02-14 18:12:52 (ora Romaniei)
  • Nu sunt pasionat de VHF.Dar ii respect pe cei care au o inclinatie spre acest spectru de frecventa.Consider ca HF reprezinta principala mea motivatie in traficul de radioamator.Totusi,consider ca un QRO la asemenea frecvente nu este util ,pe cat este de periculos pentru operator.O putere de 500w-1 kw RF in VHF reprezinta deja o limita.

  • Postat de Lilian la data de 2014-02-15 17:45:35 (ora Romaniei)
  • Da , am lucrat si la 1000 km in 144/432 cu 30 wt . In acelasi timp permanent am aplificatorul cu 2xgi7b conectat ....
    Life is too short for QRP.
    73 si numnai bine .
    Lilian
    YO3BL

  • Postat de Liviu la data de 2014-02-16 13:59:42 (ora Romaniei)
  • Nu vreau sa intru in polemika si mai ales sa nu jignesc pe nimeni. Nu trebuie sa fim nici gelosi si nici invidiosi pe echipamentul prietenilor. Dotarea in UHF/SHF, depinde in mare masura de ce vrei sa realizezi si unde vrei sa te faci auzit! Daka vrei sa vorbesti "peste strada", FT 857/897 sunt perfecte. De asemeni in Es troacele astea doua + o antena bunicika sunt de ajuns. Daka vrei performanta, lukrurile incep sa se skhimbe. Lupta cu dB este crunta si nu kunoaste limite. QTH-ul meu este jos, la nivelul marii si vecin cu Portul Constanta. Singura modalitate de a lukra este in sus la EME sau in shower MS. Setupul meu in 144 este: 3 KW out, 4 antene DK7ZB long yagi (kontrolate Az/El cu softul lui YO3DMU), preuri, sumatoare, simetrizoare - tot takamul. In 432 - 400W out, 4 antene DK7ZB long yagi (kontrolate Az/El cu softul lui YO3DMU), preuri, sumatoare, simetrizoare - tot takamul, in 1296 cam tot asa. Piloni separati, rotoare separate, kontrolere separate. In 432 am high performance transverter de la Down East Microwave, in 1296 high performance transverter de la Kuhne-DB6NT, in 10 GHZ transverter de la Kuhne-DBNT si PA de 1W. Singura banda fara transverter este 144, unde sper kat de kurand sa am funktional un Javornik transverter. (Unul din cele mai performante transvertere ever) Receptia in SDR. Si ma konsider o statie slab dotata. Toate astea se pot vedea pe pagina mea de web. Nu ideea de a ne intrece in skule trebuie sa predomine aici. Ci nivelul de performanta propus de fiekare. Sunt kunoskut in lumea UKV-istilor de afara, mai tot timpul sunt invitat la diverse manifesatari, sau primesc vizite de la UKV-isti de top.Nu lukrez mult, dar vanez DX-uri si new DXCC. Nu particip in konkursurile romanesti, pana kand nu vor fi korekte. In konkluzie QRP ?? Nici gand!! In EME "QRP" inseamna un minim de 1K out. Am sa aplik akum la FRR/ANCOM pentr extraputere, ka sa fiu in legalitate. Sa vedem ce va urma. 73 de YO4FNG - Liviu

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact