hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este cea mai dificila problema cu care credeti ca se va confrunta radioamatorismul in urmatorii 100 de ani?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-decembrie-2013 si s-a incheiat la 9-decembrie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (27)  

  • Postat de Sorin la data de 2013-12-02 19:38:19 (ora Romaniei)
  • principala problemă este păstrarea eticii, civilizației, spiritului HAM și a omeniei în breaslă. aceste lucruri sunt, mai ales la noi, atacate din toate părțile.

  • Postat de Razvan la data de 2013-12-03 10:21:10 (ora Romaniei)
  • Sorin, lipsa eticii e o consecinta a faptului ca majoritatea folosesc echipamente industriale, iar respectul pentru hobby ce s-a castigat odata prin multe ore de studiat si munca, cu dezamagirile si satisfactiile inerente ale utilizarii unui echipament pe care l-ai construit cu mainile tale, nu mai exista. Bineinteles, contraexemple exista insa nu schimba tendinta generala.

    Lasand asta la o parte, radioamatorismul a fost candva pionierul tehnologiei comunicatiilor, pentru ca acum sa fie cel mai incet bizon din turma. Bineinteles ca nu poti sa atragi tineri cand in valtoarea adolescentei tu vrei sa ii impresionezi cu imaginea a doi batranei batand telegrafie (indiferent cata experienta si cunostinte ar avea), iar daca ai putini radioamatori activi bineinteles ca nu vei putea impune drepturi pentru antene sau mentine spectrul radio alocat. Radioamatorismul ca serviciu public nu e un scop in sine si n-as vrea sa vad ziua cand radioamatorismul ar supravietui doar pentru ca am putea fi de ajutor in anumite situatii critice; inima radioamatorismului e experimentarea in domeniul radio si asta ar trebui sa fie varful de lance in viitor, iar celelalte sunt doar beneficii secundare fara de care ne-am putea descurca la fel de bine.

    Ce putem face: sa lasam trecutul sa moara cu demnitate (telegrafie, lampi, etc) si sa incepem sa adoptam moduri digitale si tehnologii software radio moderne, sa construim macar 2-3 "chestii" pe an in loc sa ne bazam pe echipamente de fabrica (stiu, multi n-au timp, nici eu nu mai am cat as vrea dar prefer sa construiesc mai mult decat sa operez), sa stam de vorba cu toata lumea despre hobby-ul nostru. Steve Jobs a avut o revelatie cand un radioamator i-a aratat cum construia echipamente radio - a constientizat ca electronicele din magazin nu sunt cutii magice ci pot fi contruite de oameni, de oricine are ceva cunostinte, folosind componente simple. Jobs a ajuns unul din cei mai influenti oameni din industria IT & telecomunicatii - sunt convins ca acelasi "motor" psihologic ar putea propulsa alte generatii de-acum incolo, ca natura umana nu se schimba asa de usor.

  • Postat de Cornel Octavian Toma la data de 2013-12-03 10:35:44 (ora Romaniei)
  • Eu as pune o intrebare retorica: Va mai exista radioamatorism peste 100 de ani???!!!

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-12-03 11:38:07 (ora Romaniei)
  • Eu zic ca radioamatorii construiesc tot timpul. Chiar daca ne luam un transciver, ca sa faci trafic ai nevoie de o antena care aproape totdeauna o faci si o montezi singur (cu ajutoare) Nu mai zic, atunci cind urmaresti performanta ! Un exemplu este descrierea lui yo8rni care, a achizitionat o antena fabricata dar, cit timp, resurse si energie si-a consumat pina a facut-o operationala !La fel inainte de un mare concurs, atunci cind se face "setup-ul" locatiei, imbinarea acelor soft-uri este tot o constructie... si exemplele pot continua. Utilitatea publica este o utopie la fel cum am considera vinatoarea si pescuitul de utilitate publica! Daca va mai exista radioamatorism peste 100 de ani ? Depinde de noi toti, dar traiectoria pe care mergem i-mi spune ca nu , pt. ca in epoca de piatra nu se poate face radioamatorism. 73! de yo8cln

  • Postat de Razvan la data de 2013-12-03 12:33:17 (ora Romaniei)
  • Ghita, sunt doua lucruri distincte pe care as vrea sa le punctez:
    1. sa configurezi software-ul si sa strangi suruburile unei antene de fabrica nu au NICI O LEGATURA cu radioamatorismul ci doar cu exploatarea unui echipament industrial ce la fel de bine ar putea indeplini alte functii, la fel cum nici daca stii sa umfli roata masinii nu te face pasionat de automobile ci doar sofer. Ca poti sa construiesti un pilon pentru antena ta industriala nu te face mai radioamator ci mai degraba mai inginer constructor, iar daca ii faci o impamantare ca la carte devii doar mai electrician. Sigur, calitati utile unui radioamator, dar nu ating esenta hobby-ului ci zonele periferice.

    2. cei care participa la concursuri si/sau care si-au dezvoltat amplasamente performante sunt foarte putini, poate mai putin de 5% din cei autorizati. Dar nu conteaza, pentru ca participarea la concursuri are acelasi statut cu serviciul public, de ocupatie anexa radioamatorismului fara de care ne-am descurca la fel de bine. Sigur ca putem invata foarte multe de la statiile "contest-class", dar multe din lucrurile pe care le-am invata se pot pune in aplicare doar cu bugete mari si muta acest hobby din zona bucuriei personale in cea a competitiei la nivel profesionist, cu bugete, sponsori, deadline-uri, etc.

    Toate bune, Razvan YO9IRF.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-12-03 13:16:04 (ora Romaniei)
  • Si atunci, ce are legatura cu radioamatorismul ?

  • Postat de ion la data de 2013-12-03 17:33:08 (ora Romaniei)
  • Sintem radioamatorii,cea ce facem o facem din pasiune(este un hoobi un microb)si vad ca fiecare cu parerea lui.Dar, Gita are dreptate,ce are ....cu prefectura.Dar se pare asta e,fi-ie care cu parerea lui.Ghita! ca sa ajungi sa it-i dea lecti,niste ...... e grav.Cred ca vom dispare cit de curind cu asemenea s.........,

  • Postat de Razvan la data de 2013-12-03 17:55:10 (ora Romaniei)
  • Ion, daca ai ceva de spus spune-mi-o direct, ca de persoane mici ce n-au curajul sa isi asume cuvintele spuse m-am saturat. Cauta-ti coloana vertebrala, inlocuieste punctele de suspensie cu ce-ai gandit si adreseaza-te catre persoana mea.

  • Postat de ion la data de 2013-12-03 18:42:25 (ora Romaniei)
  • Tatelu? nu am inteles cuvintul(persoane mici )sper ca te refer la tine. printre noi radioamatori esti un nimic.Decit un P...... si atat.Coloana mea vertebrala e dreapta eu i-mi vad de treaba mea,tu vad ca L... c-a,c....la luna si nu iti vezi de treaba ta. daca ai chef de polemica sunama. Nu ma pun la mintea ta.Un proverb romanesc spunea asa Nu te pun la m..... p....... ca o iei razna.HIII.

  • Postat de ion la data de 2013-12-03 18:47:49 (ora Romaniei)
  • Scuze0729929944.

  • Postat de Bob la data de 2013-12-03 19:32:03 (ora Romaniei)
  • Parerea mea e ca principala problema,cel putin pe la noi, la altii nu stiu, e lipsa unor modele reale, a unor lideri adevarati in pasiunea asta, lideri care sa traga dupa ei si sa inmulteasca turma si nu care sa stea sa se certe care e mai tare....Asta e problema si a celor citeva cluburi existente "pe piata" :-)Bine, asta e o consecinta a faptului ca problema e in general a societatii noastre, bombardata de incultura si incompetenta si de fel de fel de "modele" pe toate planurile!Am mai zis, exista si pe la noi radioamatori care ar putea fi un model pentru altii, insa, cu mici exceptii, prefera sa stea linistiti la statia lor si sa nu aiba nici o opinie.Si, poate surprinzator, asta si datorita dezvoltarii mediului on-line care a dat posibilitatea oricui sa spuna orice cu atit mai agresiv cu cit e mai putin cunoscator si ,eventual,anonim.
    In rest, aceleasi discutii interminabile despre care e mai radioamator, ala ce construieste sau ala care cumpara de fabrica, ala care trage la concursuri sau ala care lucreaza la statie duminica la prinz,telegrafistul, fonistul sau "digitalistul", sau mai nou, ala ce are mai multi bani sau al de are mai putini...Ce-i asa de greu de vazut pasiunea la toti cei enumerati, nu stiu?Sau credeti ca ES5TV, cel ce are un grup de 8x5 el pentru 15m sau cei ce au construit statia OH8X,ca sa dau un exemplu extrem, ambele cheltuieli serioase, au facut asta de dragul gloriei eterne??Tot pasiunea i-a minat!La fel ca si pe amicul meu WA2TPU care foloseste o statie de 5w alimentata de la un generator eolian si cu care am deja citeva legaturi in 40m ssb.Sau englezul, imi scapa acum indicativul, pe care il puteti auzi "pedestrian mobile"hi!
    Razvan, etica nu are nimic de-a face cu constructiile sau cu altceva, e doar o consecinta a educatiei si a nivelului de cunoastere al fiecaruia.Nu constructiile te fac radioamator, nici un pilon cu o antena buna si cu o impamintare foarte buna,sic! ca tot s-a pomenit:-), si nici adoptarea cu orice pret a ultimelor tehnologii aparute, radioamatorismul inseamana pasiune in tot ce faci dar si transmiterea acesteia mai departe....Dar aici e problema, ca sa ajungem iarasi de unde am inceput....73!Bob

  • Postat de Razvan la data de 2013-12-03 20:14:37 (ora Romaniei)
  • Bob, eu nu ma refeream la radioamatorismul din Romania, ca el saracul e afectat (vizibil dealtfel) de aceleasi boli care au necrozat toata societatea. Orgoliu prostesc, elitism fals si frustrari ce refuleaza pe unde pot, sunt toate prezente; e pacat sa judeci radioamatorismul doar dupa ce vezi in tara noastra.

    Si nu neg ca ai dreptate, pasiunea are multe forme si merita respectata, ea poate muta muntii; din pacate, nu e suficienta pentru a tine in viata un hobby de-a lungul a cateva generatii, cand tehnologia evolueaza atat de rapid pe langa.

    O seara usoara. Razvan YO9IRF

  • Postat de ion la data de 2013-12-03 20:17:28 (ora Romaniei)
  • Bob, multumesc foarte mult pentru comentariul expus si ce s-a spun" JOS PALARIA ",Noi radioamatorii ne definim prin activitatea noastra in trafic si prin performantele pe care le avem,bine inteles in traficul de radioamator,in concursuri (yo) si internationale,in US,UKV,si alte moduri. Dar se pare ca printre noi au aparut papagali,care isi dau in petic si tot timpul au ceva de comentat.Gica contra.Sintem foarte multi care stam in banca noastra si ne vedem de trafic,de dx-uri si de alte probleme de ale noastre,antene,emitatoare,receptore si altele ( radioamatorismul fiind un HOBI)o pasiune,cum este filatelia.Oare de ce este atata discordie intre noi.Se pare ca performantele inaintasiilor nostri(yo3ac.yo3rf yo8dd,yo3rd)si multi alti nu mai au valoare in fata celor noi veniti(cu pluta printre noi).Nu mai au respect nu mai au bun simt,ne jignesc etc .Unde ajungem!!! ,"doamne unde vom ajunge cu atita prostie,nu din partea noastra ci din partea celor drogati cu prostie.I-mi cer scuze daca cineva se simte lezat de aceasta afirmatie,&# si sanatate tuturor.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-12-03 21:25:13 (ora Romaniei)
  • Am votat raspunsul 3. Vad insa ca multi nu au legatura cu radioamatorismul , din pacate.. ... Bob , jos palaria ptr comentariu, mi-a placut mult ! Numai bine , Dan .

  • Postat de Razvan la data de 2013-12-04 10:20:38 (ora Romaniei)
  • Ioane, nu te cunosc, nu stiu ce-ai facut in viata ta, nu inteleg de ce te-ai ofensat de la primul meu mesaj si cum de ai dedus ca nu as respecta ceea ce au facut altii inaintea mea; tot ce am spus e ca ar trebui sa lasam trecutul sa apuna cu demnitate si sa privim catre viitor - pentru ca e vorba de viitorul radioamatorismului aici. Pot purta discutii cu orice categorie de oameni si pe orice ton, sunt un om intelegator, insa se pare ca tu incerci sa reversi aici niste frustrari personale care nu ne privesc pe noi si pe care ar fi demn pentru tine sa nu le faci publice. Te-ai murdarit la gura cu niste cuvinte care nu fac cinste niciunui radioamator si cu o atitudine care exemplifica foarte bine de ce primele doua probleme identificate de sondajul asta sunt atragerea de tineri si de noi radioamatori. Eu n-o sa-ti mai dau atentie de-acum pentru ca am lucruri mai bune de facut si as recomanda sa revenim la subiectul principal in loc sa tratam orgolii ranite.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2013-12-04 15:19:38 (ora Romaniei)
  • După parerea mea problema există în formularea cu numarul 6, pe care am şi votat-o. Radioamatorismul nu cred să sufere de pe urma interferenţelor (sunt chestiuni tehnice, aceleaşi pentru amatori şi profesionişti), nici de handicapuri tehnologice ci de pierderea utilităţii publice. De decurg toate, reglementările privind antenele, atractivitatea pentru noi membri etc. Cand am început radioamatorismul exista o structură la nivel naţional numită AVSAP (Asociaţia Volunta pentru Sprijinirea Apărării Patriei) ce includea zborul, paraşutismul, radioamatorismul, tirul. Exista deci un cadru care oferea sprijinul legislativ, logistic şi moral, cu o utilitate conturată clar, este adevărat că această utilitate era dirijată politic, dar exista. Acum suntem excluşi chiar şi de la inundaţii, cutremure, ne mai rămân alunecările de teren că sunt mai rare. Nu tehnica, nu dezinteresul tinerilor ne afundă în anonimat ci dezinteresul societăţii combinat cu interesul comercial al profesioniştilor care caută să ocupe - pe bani, nu voluntar ca noi - cât mai multe zone de utilitate publică. Şi nici dacă le oferim garanţii că nu intenţionăm să-i scoatem din scheme ci doar să le facem un serviciu gratuit, am impresia că prezenţa noastră îi alarmează şi se menţin rezervaţi în ce ne priveşte. Dar, nu ar fi rău să fie şi bine!73!

  • Postat de ion la data de 2013-12-04 16:34:25 (ora Romaniei)
  • Asa cum am spus mai sus,nu ma pun la mintea ta, scuze(dumneavoastra),te crezi jmecher!!,(frustari personale care nu ne privesc pe noi)care noi din ce categorie faci parte !!sinteti mai multi pe aceeasi teava?.Te-ai murdarit la gura cu niste cuvinte care nu fac cinste nici unui radioamator) care cuvinte!!.Am impresia ca tu (dumneavoastra)scuze, ai o frustrare . Am injurat pe cineva! Nu s-a adresat nimeni la persoana ta(dumneavoastra)daca te-ai(va-ti) simtit lezat cu ceva e traba ta(dumneavoastra)si nu ma intereseaza ce spui,Pentru mine personal esti un om oarecare un n.... Nu am chef de polemica cu nimeni mai ales cu asemenea ......... .

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-12-04 19:16:00 (ora Romaniei)
  • Ptr Ion : imi place comentariul , de acord cu tine.
    Numai bine tuturor si sa credem in radioamatorism !

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-12-04 19:47:06 (ora Romaniei)
  • YO9IRF-Copy/Paste===radioamatorismului e experimentarea in domeniul radio si asta ar trebui sa fie varful de lance in viitor, iar celelalte sunt doar beneficii secundare fara de care ne-am putea descurca la fel de bine. Ce putem face: sa lasam trecutul sa moara cu demnitate (telegrafie, lampi, etc)======
    Am văzut mai de mult un film cu titlul: NU MOR CAII CÂND VOR CÂINII...
    Nu mai pierd vremea să-i explic dece nu mor lămpile, dece nu moare telegrafia, etc.

  • Postat de ion la data de 2013-12-05 17:55:54 (ora Romaniei)
  • Nu am vrut s-a jignesc pe nimeni,am vrut sa fiu neutru,dar s-a ne uitam pe cei care au ridicat radioamatorisml romanesc la nivel mondial (cindva eream foarte mult respectatii)Acuma se pare ca datorita unor mai.....,asa zisi radioamatori (facuti la apelul de seara )nu prea mai avem nici un fel de respect fata de comunitatea radioamatoriceasca din l.... .Ce facem domnilor radioamatori! Lasam frn...sa ne conduca(acei amatori radio facuti la APELUL DE SEARA!?. Am un foarte mare respect fata de radioamatori tineri ,fata de cei care depun eforturi pentru binele radioamatorismului romanesc(yo9fnp,yo9rij)etc ,De ci ce facem domnilor radioamatori!? .

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-12-06 18:06:22 (ora Romaniei)
  • @yo9irf , OM-ul din Ploiesti : " ..... tu vrei sa ii impresionezi cu imaginea a doi batranei batand telegrafie (indiferent cata experienta si cunostinte ar avea)..... "
    Cu asa pareri , colaborarea / asocierea / proiectele intr-un hobby e f departe :)) ..... Tipic romanesc ! :)
    Sarbatori de vis va doresc,
    Dan yo3gh

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-12-06 18:08:36 (ora Romaniei)
  • Scuze ptr dezacordul final , am scris repede in metrou , de pe mobil

  • Postat de ion la data de 2013-12-06 18:29:10 (ora Romaniei)
  • La multii ani tuturor radioamatorilor yo,celor care depun multa pasiune pentru acest hobi(e o boala) ce sa mai zic.Not coment.

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2013-12-07 07:28:30 (ora Romaniei)
  • Am votat nr.4-problemele legate de montarea antenelor la oras fiind cele care limiteaza performantele unor radioamatori. Pentru tineret, ca receptori, pot asculta benzile de radioamatori cu un calculator utilizand SDR-urile mondiale aflate in functiune in majoritatea tarilor. Cu o aplicatie tip HAM SPHERE 3 poti deveni, contra cost (30 euro/an) radioamator de emisie in toate benzile de radioamatori (in mod virtual), avand posibilitatea de a lucra atat cu alti radioamatori SWL cat si cu radioamatori cu indicativ. QSL-ul electronic se genereaza automat la fiecare legatura si se trimite imediat corespondentului. In ceea ce priveste adevaratul trafic de radioamatorism in unde radio, aici folosirea echipamentelor profesionale industriale cu preturi intre 300 si 1000 de euro este mult mai indicata decat utilizarea vechilor statii facute in regim HM. Lucru in CROSS Band, CROSS Mode, pe frecvente diferite in US cu + sau - 5 ori 10 KHz utilizand doua VFO-uri, legaturi pe repetoare in UUS, legaturi via satelit, via MOON, roiuri de meteoriti, aurora, etc, toate acestea sunt deja experimente noi, ce iti pot da satisfactii nebanuite in acele domenii. Dar totul se face cu antene bune. Ideea este ca mai multi radioamatori dintr-o asociatie sau localitate sa-si achizitioneze undeva, langa oras, un teren de circa 1000-1500 mp, sa monteze o casa din containere metalice pentru care nu ai nevoie de proiect de constructie si care , la o suprafata de 45 mp (2 camere dormitor, un living, baie cu WC si bucatarie, dotare completa cu sistem sanitar, electric si termic, geamuri termopane si usa metalica cu yala costa doar 15000 de euro si se fac la Prejmer/BV ) asigura spatiu suficient pentru montarea unor statii radio pentru US si UUS, a antenelor dorite si a linistei si relaxarii in mijlocul naturii. Asa au aparut multe statii de club in lume care au cumparat teren si au construit ce au vrut pe el fara a avea probleme cu vecinii. O alta problema a radioamatorismului actual este faptul ca multi se limiteaza la a lucra de acasa ocazional cate un DX, participa la un concurs YO sau international, si cam atat. Trebuie mai mult de atat. Programele YOFF, SOTA, Castele medievale, ARER, expeditii in strainatate organizare de radioamatori YO in entitati rare sau IOTA vor trebui bine popularizate si cooptati cat mai multi radioamatori (tineri si varstnici). Radioamatorismul trebuie sa aibe un scop, fie ca e lucru la DX, activitati din programele enuntate anterior, implementarea modurilor digitale in activitatea de radiocomunicatii, diverse experimente stiintifice cu baloane, avioane cu telecomanda, zmee, trafic experimental QRP cu puteri de 10 W, 5 W, 1 W, 0,5 W si 0,1 W pe frecvente si la ore bine stabilite. In Romania exista multe cluburi si asociatii care promoveaza radioamatorismul prin diverse diplome. Lucrand si indeplinind conditiile pentru aceste diplome, avem posibilitatea sa cunoastem mai mult despre tara noastra si sa facem cunoscuta in lume Romania. Dar cel mai important lucru este munca voluntara. Fara voluntariat nu se poate face nimic. Sa nu asteptam ceva de la altii, iar noi sa nu facem nimic. Chiar daca FRR nu ajuta din lipsa de fonduri, chiar daca existe disensiuni de opinie intre radioamatorii YO, ideea ramane ca trebuie sa lucram frumos in banda, elegant, cu expresii placute si conforme cu codul de conduita morala al radioamatorilor. Experimentarea antenelor in regie proprie este o forma de iesire din oras si de lucru in portabil. Cu masina, grupul generator sau panoul solar,cu antenele si statiile radio,cu cortul si mini mobilierul strict necesar, un final de saptamana poate fi extraordinar de placut, indiferent daca afara sunt +30 de grade sau -15 grade. Iar radioamatorismul nu va muri niciodata pentru ca apar noi lucruri interesante care te provoaca sa le inveti si sa le folosesti (cele mai noi fiind aplicatiile digitale ). La varsta mea de 57 de ani, am decis sa renunt la confortul unui apartament si al unui serviciu bun si sa incep sa fac calatorii in lume pentru a lucra ca radioamator din insulele Pacificului. Daca la inceput multi spuneau ca e o nebunie, eu cred ca e o provocare. Ce ar fi daca fiecare din noi ar merge , pe banii proprii, sa lucreze macar dintr-o tara DX odata pe an? Radioamatorii YO ar fi mai bine cunoscuti. Dar eu mi-am propus, si sper sa reusesc, sa lucrez cel putin 7-8 insule diferite pe an. Am realizat ca cele 20-25 de zile de pe fiecare insula pot fi suficiente pentru a lucra circa 10.000 de legaturi radio cat mi-am propus ca targhet/luna. Fotografiile facute in zona, reportajele filmate de acolo pot fi materiale interesante ce se pot publica pe paginile WWW ale multor asociatii de radioamatori din lume . Inceputul l-au facut YO9XC si cu YO5OED cu participarea la expeditiile din Asia. YO3JW a lucrat din 4O, altii radioamatori din I si IS0. IOTA a fost activat si in YO de un grup de entuziasmati radioamatori ce au lucrat din insula Sacalin. Deci se poate. Iar cei care nu pot merge in expeditii (varsta sau problemele de sanatate ) ne pot ajuta prin popularizarea expeditiilor si prin traficul cu noi pentru sprijin si incurajare. Multumesc pe aceasta cale tuturor radioamatorilor YO care au fost alaturi de mine in perioada 17-20 octombrie 2013 cand am facut acea mega expeditie YOFF din sudul Romaniei (am lucrat din 12 zone YOFF si am strabatut 1000 de km). A fost obositor, am slabit aproape 4 Kg, dar satisfactiile pentru legaturile radio efectuate si imaginile vazute in acele zone au fost extraordinare. Cu prietenie, Cezar-YP20ARE (YO6CUF).

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2013-12-07 21:25:30 (ora Romaniei)
  • Multumesc Cezar ! M-ai facut sa fiu optimist in ce priveste viitorul. Cu oameni ca dumneata viitorul va fi frumos. Eram ingrijorat. 100 de ani !! Ma gandeam la ionosfera. Prietena noastra in unde scurte si chiar ultrascurte cu acel E-sporadic al ei. Ma gandeam la arsenalul nuclear care sta cuminte, prin diverse locuri si asteapta, asteapta... Iar noi oamenii vad ca nu prea ne intelegem. Tehnologia avanseaza in ritm de neimaginat, iar noi, noi oamenii, se pare ca ramanem in urma. Primitivi. Discrepanta aceasta ma sperie. Iti multumesc din nou Cezar ca mi-ai dat o raza de speranta. 73s ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Cristi la data de 2013-12-08 14:21:36 (ora Romaniei)
  • Citesc si ma sperii. Suntem uniti de acelasi hobby. De unde atatea orgolii care rabufnesc in comentarii? Am mai spus-o. Radioamatorismul este pentru toti fiecare regasindu-se in particica lui. Unii construiesc, altii lucreza in concursuri, fiecare cu ceea cei place. Daca vom mai exista peste 100 de ani, radioamatorismul va exista in continuare, vor mai fi pasionati adevarati care vor duce mai departe spiritul acestui hobby. Nu ma intelegeti gresit nu pot sa fac clasificari care sunt si care nu sunt pasionati. Ei sunt doar cei care vor duce mai departe aceasta pasiune din diverse motive. Vom fi mai putini (si din vina fiecaruia dintre noi), vom fi perturbati de societatea actuala prin diverse metode dar ca si in trecut spiritul inventiv al radioamatorilor va gasi o solutie pentru toate acestea. Exemple: QRM-ul din urban si imposibilitatea de a monta antene, solutia a fost gasita de multi dintre noi, migrarea catre zone rurale (daca se poate cu vecini cat mai departati...hi). Pentru toate se pot gasi solutii. Doar pentru a fi mai permisivi cu ceilalti, a face ceva pentru comunitatea de care apartine, de clubul de care apartine, eu zic ca asta conteaza ca acest hobby sa mearga mai departe. Experienta romaneasca si nu numai arata ca orgoliile nu duc la nimic bun. Sarbatori fericite tuturos si fie ca mosul sa va aduca ceea ce va doriti.
    P.S. Spunea Bob ca nu avem "modele". Eu sunt de alta parere. Ele exista dar trebuie luate fiecare pe ramura de activitate corespunzatoare. Avem electronisti de exceptie printre noi, operatori de top in toate modurile de lucru. Trebuie doar sa le recunoastem calitatile indiferent de celelalte "bube" pe care poate unii le au. Va doresc multa sanatate si sarbatori fericite.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-12-09 12:51:17 (ora Romaniei)
  • Ninge pe la noi vartos.Citesc ultimile comentarii si imi creste inima si speranta constatand cat bun simt se radiaza din ele. Majoritatea simtim la fel, majoritatea iubim acest hobby nobil, majoritatea nu dam glas orgoliilor intunecate. E linistitor si incurajator, in contrasens total de comentariile unora care prin subaprecierea celor mai varstnici radioamatori sperie pe cei tineri de anii batranetii, considerand ca vor avea parte de aceiasi apostrofari injositoare la randul lor. E bine fratilor ham-i in aceas "credinta", cu bun simt ca dati glas ce a ce simtiti, macar stiu ca nu suntem singuri, e bine ca prin comentariile voastre mai marcati "virusurile" patogene in radioamatorism. Sarbatori fericite tuturor de yo5ajr Miki

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact