hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Obisnuiti sa operati cu putere redusa (QRP) mai mica de 5 W in benzile de unde scurte?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 11-noiembrie-2013 si s-a incheiat la 18-noiembrie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (18)  

  • Postat de Nelu la data de 2013-11-12 16:34:50 (ora Romaniei)
  • O vorba inteleapta spune: " The life is too short for QRP" Hi Hi ...
    Dar fiecare cu placerile lui.

  • Postat de Misi la data de 2013-11-12 18:44:40 (ora Romaniei)
  • Dar are o replica,cu milenii mai vechi:
    Extra QRP non est vita, si est vita, non est ita.
    HI,
    73,all the bests,Misi

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2013-11-12 22:45:53 (ora Romaniei)
  • Duminica, pe 10 .11.2013 am lucrat din portabil cu statia de 50W si antena GP pentru 14 MHz. La un moment dat am fost chemat de ON7JK care lucra in QSP cu 10 W (57 pentru el) si i-am raspuns mai intai cu 50W (59+ pentru mine), apoi am scazut puterea la 5 W (56 pentru mine). Un test bun de propagare, antene si statii QRP. Ani de zile am lucrat cu 5-10 W cu un IC 703 din Bucuresti,Brasov si Codlea, precum si din diverse rezervatii YOFF si pot spune ca am lucrat toate continentele in 7,14 si 21 MHz.
    Chiar si acum lucrez cu puteri cuprinse intre 50 si 100 W din portabil sau stationar si fac sute de legaturii in expeditiile YOFF. E adevarat ca lucrezi mai greu un DX cu o asa putere mica, dar daca esti primul, l-ai lucrat. Iata de ce e bine sa cauti in banda nu DX-uri postate pe DX Cluster, ci cele izolate, neanuntate.
    In octombrie si noiembrie am lucrar cu puteri mici DX-uri frumoase, deci se poate. Un prefix special, o amplasare intr-o zona YOFF sau SOTA avantajeaza mult o statie QRP care este vanata de toata lumea. Cezar -YP20ARER (YO6CUF)

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2013-11-13 08:41:24 (ora Romaniei)
  • " The life is too short for QRP"
    Hmmmm...pai mai simplu este sa folosesti Echolink sau telefonul si chemi dupa anuarul fiecarei tari.
    Eu zic ca QRP defineste adevaratul radioamator.Cu peste 400W, poate oricine care are bani de investit in hobby.Diferenta de calitate aici apare.Cine este capabil ca de la 1W in jos sa faca un QSO.73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2013-11-13 17:02:51 (ora Romaniei)
  • Periculos să opinezi că "The life is too short for QRP", principiu "ciugulit" din alte domenii, dar adaptat interesului de moment, deoarece poate rapid să ducă la "The life is too short for any thing", de fapt justificarea abuzurilor, i.e. nerespectarea regulilor pentru împlinirea urgentă a propriei ambiţii. Şi dacă se produce asocierea înţelepciunii cu dorinţa de a-ţi satisface ambiţiile pe bani şi nu pe hobby, să însemne asta alte valori morale în radioamatorism? Dacă este aşa, să le oficializeze cineva pentru a afla între ce borne de hotar trebuie să ne întindem. 73!

  • Postat de Nelu la data de 2013-11-13 23:03:41 (ora Romaniei)
  • Tavi comentariul era pus sub forma de gluma de fapt se si vede ( Hi Hi ) sigur ca este preluat din publicatiile americane , dar nu trebuie sa faci o tragedie din asta.Personal nu am folosit liniar de US, am un FT 102 si cu el am lucrat peste 300 de tari.E adevarat ca puterea de iesire este cu ceva peste 100 W. Dar cu antene bune am reusit legaturi interesante.Deci nu este cazul sa faci tot felul de speculatii de la o fraza citata in gluma. Sincer nu sunt adeptul lucrului in QRP adica 5 W dar nici al super QRO urilor folosite de prietenii din I sau UA si de fapt multi multi altii pe care ii aud in concursuri si care tin S metrul la capat de scala cat moduleaza.Cu 100 W si o antena buna poti lucra orice fara probleme.Respect alegerea celor ce vor sa lucreze in QRP de fapt am si spus-o ...fiecare cu placerile lui. Sa auzim numai de bine! 73!

  • Postat de Vasile la data de 2013-11-14 07:44:29 (ora Romaniei)
  • Am folosit in timp, puteri de la 1w la 800-900w... Nu sunt pentru puteri excesive. Consider la 4-500w si o antena pusa la punct este suficient pentru a lucra orice vrei. Cu toate acestea am folosit si QRP, iar ca rezultate pot da cateva: cu 5w si un dipol QSO cu VK3 in banda de 40m - pe vremea cand aceasta banda era ultra-murdarita de statii de radiodifuziune (anii '60). De amuzament am participat la diverse concursuri cu QRP 5w, dar cu antene bune - rezultatul?: WWDX-Contest 2007 in banda de 40m/CW locul 2/lume nou record european, (in 30 de ore am lucrat 132 entitati DXCC!), WWDX-contest CW-2012 in banda de 20m - loc 2/lume, new zone record, WWDX-Contest SSB-2012 in banda de 15m, loc 3/lume, new country record, Marconi Memorial-2012 loc 1/lume dar si altele. Desigur la un pile-up K9W, cu QRP n-ai ce cauta acolo.

  • Postat de Misi la data de 2013-11-14 10:45:17 (ora Romaniei)
  • Am avut ocazia de a aveaa QSO cu FT77S,cu putere reglabila intre 0 - 10 wati, cu UA9, UA0, si statii W.De cateva ori,l- am rugat pe corespondent, sa ma asculte, reducand din ce in ce mai mult puterea de emisie.Si spre marea mea uimire, chiar si cu potentiometrul la pozitia aproape de 0, tot era posibila receptia.Bineinteles, daca odata QSO - ul era stabilit, era mai usor cu putere chiar si sub 1 wat sa ma urmareasca.
    73,toate cele bune.

  • Postat de Lilian la data de 2013-11-14 11:11:37 (ora Romaniei)
  • Am incercat de a lucra cu 10 wati in anii 80 . A fost destul de greu .... in 2 luni am conectat primul meu amplificator cu 2xgu50 si "viata" a devenit mai luminoasa .hihi .Cu parere de rau benzile au devenit mult mai zgomotoase drept urmare astazi nu mai lucri cu 200 wati ce lucrai 30 de ani in urma .Chiar zilele trecute am observat fenomenul . La un dx bun nu mai treci si cu 500wati(am facut probe) - e ca nuca de perete . 73 si Dx . Lilian

  • Postat de Mirzan Daniel la data de 2013-11-14 14:47:00 (ora Romaniei)
  • Dupa parerea mea,doar cei care si-au costruit singuri un echipament stiu ce inseamna traficul in QRP.Indiferent ca a fost superhetero sau sincrodina,in general,toate proiectele prezentate de-a lungul timpului in "Tehnium" sau almanahele omonime, au fost in varianta QRP.Am adoptat multe asemenea proiecte.
    Din pacate,exista o tendinta in YO de a ignora statiile QRP.Nu demult,mi-a fost dat sa asist la o scena cel putin jenanta,in care un indicativ notoriu in traficul YO(40 si 80m)ignora cu buna stiinta un apelant in QRP!Expresiile "baga carbuni" ,"baga borcanul!" sunt din ce in ce mai dese,in special in 80m.
    Domnilor,sunt o gramada de constructori in YO.Sunt o multime de emitatori HF cu putere mica.Multi dintre noi,decat sa discutam de cum se pun muraturile pe iarna ar trebui sa fim receptivi la un proaspat autorizat care-si pune pe masa un BITX(dau un exemplu).Primul control primit si raspunsul la solicitare sunt definitorii pt tanarul nefamiliarizat cu traficul YO.Daca nu vom sti sa oprim QRO-ul pt cateva zeci de secunde,secunde pretioase pt un operator care cu vocea tremuranda cere un control, atunci cu siguranta suntem sortiti esecului pt toate proiectele viitoare.Cu respect,Dani.

  • Postat de Misi la data de 2013-11-14 14:51:39 (ora Romaniei)
  • Pentru Vasile,YO6EX
    "Desigur la un pile-up K9W, cu QRP n-ai ce cauta acolo."
    Asta
    asa este,dar nu se poate generaliza.De foarte multe ori,de cate ori am reusit sa intru cu cele trei litere vrajite in Rx-ul unui indicativ cautat de o multime de QRO ,reactia era aceeasi:
    pse QRP, only QRP station please, si se facea liniste pana am reusit sa ma fac de inteles cel putin cu indicativul, si un 339.Dar QSO - ul era valabil in toata regula .
    Cine nu crede in QRP,n-=are decat sa incerce, ii doresc mult succes,73.si Dx, Misi

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2013-11-14 18:17:35 (ora Romaniei)
  • @YO8RQP, din motivele arătate de d-ta pur şi simplu evit să intru în QSO-urile locale de seara sau dimineaţa, deşi mi-ar face plăcere să "pălăvragesc" pe 80 m ca prin anii '70-'80. Dar ironiile cu care sunt întâmpinate staţiile care sunt auzite slab de unii din permanentizaţii acestor QSO-uri (gen "baga carbuni", "este un dilimache pe frecvenţă" etc), deci care vin slab din motive de QRP, dar şi de antene, acord, orientarea lobilor etc, descurajează intenţia de a beneficia de ajutor prin care să se stabilească pe baza RST direcţiile de radiaţie ale antenei, mai ales când eşti începător şi intimidat de cei cu vechime. Nu mai sunt începător de peste 4 decenii, dar am lucrat peste 38 de ani cu HM. Nu mi-am putut imagina că unii radioamatori YO mai tineri, dar cu potenţiale financiare mai mari, să mă excludă brutal din QSO (fără rămas-bun) pe motiv de HM care nu putea susţine un colocviu academic pe teme de setări de microprocesor, acord cu tuner automatic etc cum erau staţiile lor. Am mai observat un alt comportament de "zmeu": în QSO-uri de dimineaţa sau de seara apar şi "magnifici" care fac apel fără să-şi dea indicativul şi, culmea, primesc răspuns, cu control şi tot tacâmul tot din partea unor "magnifici" care, probabil, au obţinut dispensă de la forurile cele mai înalte să se abată de la regulamentul de radiocomunicaţii sau să ignore THE AMATEUR’S CODE BY PAUL M. SEGAL, W9EEA. Traba lor, riscul lor, dar recent, în "Memorial YO3APG 2013", am întîlnit destule staţii (cel puţin 3, pe care le-am notat) care făceau apel fără să-şi dea indicativul (lansau "apel concurs" sau "qrz?" de 3---5 ori la rând, pauză, apoi reluau identic, de mai multe ori, fără indicativ) la care li se mai şi răspundea, tot fără identificarea apelantului, de parcă eram la un concurs pe tema "recunoaşteţi vocea?". Arbitrii, sau cei ce au obligaţia să verifice modul în care se face trafic radio, mai respectă regulamentele sau obligaţiile lor? Până în 1989 funcţiona un serviciu numit SCTR a cărui eficienţă am văzut-o adesea atunci, poate că mulţi îşi amintesc de el. Poate că acest serviciu, în măsura în care colabora cu anumite forţe oculte, a făcut şi abuzuri, de care nu am auzit, dar poate fi posibil. Dar acum cine mai garantează că, dacă o staţie YO care cere într-o cupă YO "pse QRP only", după cum arăta YO6AEI (sunt competiţii la care QRP dă multiplicator), îi vor răspunde numai staţii QRP "cinstite"? 73!

  • Postat de George la data de 2013-11-14 18:26:48 (ora Romaniei)
  • Perfect de acord cu Daniel.Numai cine nu a incercat nu stie ce bucurie simti atunci cand lucrezi si primesti confirmare de la o statie dx!Intre anii 1995-2003 am lucrat cu A412 home made si o antena inverted vee peste 40.000 qso-uri,realizand si conditiile pentru YO DX CLUB.

  • Postat de Mihai Mugurel la data de 2013-11-14 21:56:46 (ora Romaniei)
  • Se apropie CQWW CW DX Contest si sunt curios cati din cei de la categoria A vor avea puterea sa renunte la sutele de wati pentru a trece la categoria C pentru a lucra in QRP? Dar in mod real nu doar declarativ, scriptic, asa cum preciza si Tavi 4BKM.
    De multe ori dupa concursuri plec hotarat sa-mi construiesc un final, motivul fiind frustrarea care o resimt cand sunt acoperit cu nesimtire de catre o statie QRO ce nu se sinchiseste de cei 100w cu care lucrez (de QRP-isti nu mai incape vorba, ei nu exista pentru acestia). Dar imi trece repede gandindu-ma ca ceea ce realizezi cu o putere mica este mult mai valoros in comparatie cu KW-tii pompati, uneori, pentru a compensa pierderile pe care un qrp-ist nu si le permite. Sa nu se inteleaga ca sunt vulpea care nu ajunge la struguri... Am posibilitatea de a construi un final sau sa-l cumpar dar n-as mai avea aceeasi satisfactie cum o am dupa QSO-urile chinuite printre cei cu "borcane". Cred ca hobbyul acesta la unii a depasit demult granita amatorismului in ceea ce priveste puterea folosita.
    Am o placere deosebita de a lucra statii QRP si raman uimit cateodata cat de frumos poate sa se auda o asemenea statie de la cine stie ce distanta, ceea ce ma face sa reduc puterea pentru a trai in adevaratul sens al cuvantului beatitudinea traficului. Sunt convins ca si o parte din QRO-man-i apreciaza acest lucru dar nu au puterea de a se desprinde de KW.
    Odata cu intrebarea de inceput, retorica de altfel, mi-a incoltit un gand pentru weekend-ul viitor. Sper sa am puterea de a o pune in practica.

  • Postat de Nicu YO8BGE la data de 2013-11-14 22:37:45 (ora Romaniei)
  • Acum doar cu 100W,...dar la anul ..trag un qro cu 2XGU10b http://www.cqham.ru/rz3ah.htm
    si un indicativ de 1/2 litera!
    73,s!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2013-11-16 22:17:52 (ora Romaniei)
  • De cand am citit la 10 mai 2013 pe blogul lui Feri, YO4PX despre Reverse Beacon Network, ma joc deseori cu putere foarte mica sa vad pe unde si cu cati decibeli sunt auzit. Despre decibelii astia vad ca nu vorbeste nimeni. Si nici despre ionosfera, cu miracolele ei, de care depinde propagarea. De la 1 watt la 100 watti sunt 20 db. De la 100 la 1 KW sunt 10 decibeli. Iar ionosfera produce variatii de semnal uneori de multe zeci de decibeli ! In concursuri e de admirat si cel ce lucreaza QRP, dar si cel cu QRO care stie despre ce este vorba. E groaznic sa vezi un blegoman cu QRO, care bajbaie cu creionul, sau pe taste. E mult de vorbit. Principalul este sa fim activi, si cinstiti. 73s de yo4si.

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2013-11-17 13:47:51 (ora Romaniei)
  • Doar de dragul exactitatii: articolul despre Reverse Beacon Network se gaseste la aceasta adresa:
    http://yo4px.blogspot.ro/2013/05/despre-reverse-beacon-network-si.html">
    http://yo4px.blogspot.ro/2013/05/despre-reverse-beacon-network-si.html
    Despre ionosfera si propagare poate fi auzit vorbind intr-un video de 7:42 minute Dan Vanevenhoven N9LVS. Articolul «Initiere in stiinta propagarii”, care contine atat videoul cat si transcrierea integrala a textului tradus in limba romana se gaseste aici:
    http://yo4px.blogspot.ro/2013/01/initiere-in-stiinta-propagarii-de-ce-ar.html">http://yo4px.blogspot.ro/2013/01/initiere-in-stiinta-propagarii-de-ce-ar.html

  • Postat de Catalin la data de 2013-11-18 15:19:08 (ora Romaniei)
  • De prin 2008 lucrez numai in qrp. Asta oficial/in cunostinta de cauza, pentru ca si inainte de asta lucram tot cu puteri mici, numai ca neavand aparatura de masura si nici mare interes in afla puterea, credeam ca emit cu vreo 25 de wati. Abea dupa ce mi-am cumparat un power-metru am constatat ca din cei 25 W estimati, reali erau vreo 4-5...Hi. Recunosc, am gresit cand am trasmis corespondentilor ca emit cu 25 W, cand de fapt emiteam cu 5. Dar e mai bine asa, decat sa spui ca esti qrp cand de fapt ai 100 W la emisie. Oricum, de cand sunt 'oficial' qrp-ist, particip regulat la cateva concursuri (CQWW, WPX, CQ160, YODX) cu rezultate bune. Daca in concursuri respect regulamentul si emit cu 5W, in traficul obisnuit incerc sa folosesc cea mai mica putere pe care o scoate statia - 100mW. Am multe qso-uri continentale facute cu puterea asta si chiar cateva DX-uri. E util site-ul reversebeacon.net; in situatia in care nu-ti raspunde nimeni cand faci CQ, iti cauti indicativul si vezi unde si cine totusi te-a auzit. Am avut de cateva ori surpriza sa constat ca am fost 'copiat' de statii din W/VE atunci cand am chemat cu doar 100mW! Pentru unii viata e prea scurta pentru qrp, pentru altii sa faci un qso folosind 100 W desi poti la fel de bine sa te faci inteles cu doar cativa Wati, este o irosire a resurselor. Chestie de principii. De obicei, este loc in banda pentru toti. Mai putin cand apare vreun DX rar si, dupa cum se aude, in traficul ssb din YO in 80 de metri.

    La aceasta postare nu se (mai) primesc comentarii.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact