hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti de parere ca Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania necesita modificari? Explicati la comentarii.
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 28-octombrie-2013 si s-a incheiat la 4-noiembrie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de Adrian la data de 2013-10-29 08:07:57 (ora Romaniei)
  • Da, poate adaugarea benzii de 472kHz.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-10-29 22:28:21 (ora Romaniei)
  • Este interesant rezultatul votului; o multime de radioamatori considera ca este necesara modificarea Regulamentului dar nu exista niciun comentariu. Pacat, era interesant de stiut CE modificari se doresc!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-10-30 00:34:00 (ora Romaniei)
  • @yo3hjv: Eheei, daca intrebarea s-ar fi referit la vreun regulament de concurs, sa vezi cum curgeau comentariile ! Observatia ta releva faptul ca se voteaza aiurea, de dragul de a se mai da un click. Asa e, la peste 30 de voturi la varianta albastra, un singur comentariu (si ala nu cu "modificari majore").

  • Postat de Dan-Liviu VOICULESCU la data de 2013-10-30 17:02:33 (ora Romaniei)
  • Regulamentul de radiocomunicatii probabil e mai cunoscut, din prevederile sale sunt subiecte de examen pentru certificatul de emisie-receptie. Este "regina baii" ca sa ne referim la o actuala reclama TV; dar vasul WC? Vrem sau nu avem nevoie si de asa ceva, sa zicem ca ma refer la statutul FRR. Este el numit si tron? Am avut curiozitatea sa intreb ici-colo colegi radioamatori daca stiu unde se incadreaza juridic FRR si ce prevede Statutul FRR in vigoare. Am avut interlocutori de la 18 la 82 ani, nimeni, adica 100% nu a stiut adevarul (poate doar Ciobanita il stia)iar 99,98@ nu au lecturat in intregime statutul FRR in vigoare, ba chiar cineva ce a fost 18 ani in CA al FRR a marturisit ca nu a citit niciodata statutul organizatiei pe care a slujit-o o viata. Inainte de a schimba ceva, sa cunoastem ce ne trebuie, ce e bun sa se pastreze, ce e perimat sa imbrace o noua formulare, actuala, ce e nociv sa dispara. Dar cine ne spune adevarul, cina sa supuna dezbaterii, cine sa munceasca?. Deci parca ar fi fost bine, sincer, sa raspundem daca stim ce avem ca statut, ce spune si ce vrea el si mai ales daca se respecta, inainte de a vota sa-l "desfiintam" pe cel vechi si sa faurim altul, "pe rau in jos, altul mai trainic si mai frumos" cum e un canticel de demult.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-10-30 17:07:13 (ora Romaniei)
  • Noni, sunt curios sa vad in ce directie doresc respondentii modificarea Regulamentului. Raspunsul dlui Voiculescu sugereaza sceneta cu Florin Piersic cu "dicotiledonatele". 73

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-10-30 17:16:15 (ora Romaniei)
  • Cel cu 18 ani vechime, nu cumva s-a ocupat mai mult de scris ? Intreb si eu! Cit priveste Regulamentul...noi putem face sugestii, dar nu stiu daca vor fi "bagate in seama" de cei care reglementeaza activitatea radio in YO ! 73! de yo8cln

  • Postat de Pit la data de 2013-10-30 19:41:18 (ora Romaniei)
  • Am auzit si eu ca la anul se vor face modificari in Regulament. Sigur va fi adus la zi dupa cele stabilite de CEPT in 2011 la Vilnius. Probabil ca vor fi unele cerinte ale altor "organe". Pentru altele se va astepta WRC-2015. Este posibil sa se schimbe prevederile de acordare a indicativelor speciale. Dar oare stiti ce vreti??? Cunoasteti Regulamentul actual? Il respectati?? E respectat de toti?? La urma urmei, ANCOM, ca organ de reglementare cam face ce vrea ea. Sa aveti propagare buna, ca de restul se ocupa altii....

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2013-10-30 20:00:26 (ora Romaniei)
  • Adi ai dreptate . Si eu am votat doar prima parte a intrebarii . Comentariile mele sau propunerile nu au valoare , sigur ANCOM se aliniaza cu regulamentele internationale si se consulta cu FRR ca reprezentant al nostru. Nu fac parte din FRR , deci nu sunt consultat , :) , de aceea nu am comentat. Numai bine.

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-10-30 21:12:29 (ora Romaniei)
  • Inca e bine, Pit, ca nu ne intrebi daca stim sa citim! In rest... Vai de mama noastra! 73! de yo8cln

  • Postat de Codrut Alecsandrescu la data de 2013-10-30 22:04:32 (ora Romaniei)
  • Actualul regulament mi se pare rigid.
    De exemplu de ce trebuie sa anunt ca vreau sa lucrez in 70M si sa astept autorizarea!?

    Daca o banda e pentru radioamatori (partajata sau nu) lucrez unde e liniste radio dpdv ceilalti utilizatori.

    Ar mai fi alte conditii care sunt depasite de actualitate... de exemplu: cumpar statie. antena,turn, ca am bani (nu eu! :) ) de ce trebuie sa dau examen la radio? eu vreau doar trafic!?

    Si cred ca sunt multe alte articole ramase din trecut....


    Sunt multe de discutat pe aceasta tema, pacat ca aici nu se pot purta decat discutii ipotetice, cei care trebuie sa rezolve nu sunt si nici nu pot fi implicati!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-11-01 10:16:05 (ora Romaniei)
  • In alte ocazii reale am facut destule valuri despre regulament ANCOM....fara sa incit atentia FRR. Ma leg de articolul 16 din Reg.ANCOM care zice: (copy paste: "(2)In cazul participarii la concursuri, radioamatorul care detine stata sa: in aceasta situatie, prin exceptie de la prevederile alin.(1), radioamatorul carelucreaza nu va mai transmite indicativul propriu, ci doar indicativul radioamatorului care detine statia." A fost un caz real in care un grup de confrati bazandu-se peacest aliniat intr-un concurs pe 1.2 Ghz au lucrat din prtabil cu o statie imprumutata si cu indicativul proprietarului statiei, proprietarul fiind acasa in fotoliu a castigat un loc fruntas in concurs.
    Apoi un alt caz in care s-a dovedit ca Regulamentul ANCOM are carente, caz in care un grup de radioamator straini avand intentia sa lucreze dintr-o arie YOFF din Romania au dorit sa lucreze cu indicativul clubului din acea tara. Pit, YO3JW nu a fost de acord iar eu fiind "omul de contact" m-am dat peste cap sa le ajut. Consultand telefonic ANCOM teritorial Cluj pe omul competent mi a spus ca pot lucra. Pit a cerut sa solicit in scris. Consultand pe Presedintele FRR m-a sfatuit sa ma adresez la o doamna de la ANCOM Bucuresti. Acesta mi a spus ca da, pot lucra dar sa fac o notificare la ANCOM teritorial Cluj (lucru care nu e specificat in Reg. ANCOM) pentru ca "stiti ca pe la noi se mai si interpreteaza regulamentele"....hi. M-am adresat din nou la ANCOM teritorial Cluj solicitand de data acesta in scris cele confirmate prin telefon la care au fugit la juristul ANCOM care la randul lui mi a trimis:
    Buna ziua,




    Am ridicat aceasta problema consilierului juridic din cadrul Directie Regionale Cluj si iata raspunsul dansului:
    Potrivit art. 42 si 45 din "Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania" pot lucra pe baza autorizatiei din tara de origine folosind indicativul de apel YO/indicativul propriu/M sau P, dupa caz (statie mobila sau portabila).

    Indicativul propriu este cel al radioamatorului, nu al radioclubului.

    Aron Olar
    Consilier juridic
    Directia Regionala Cluj
    Iata doar dou cazuri in care se vede balbaiala celor in drept, indiferenta FRR si altele. Radioamatorii respectivi au apelat la federatia lor careau sfatuit sa-i aduca cu ei toate actele CEPT...etc. Cat pe aici aurenuntat de expeditia lor in Romania.
    In rest 73 de yo5ajr Miki

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-11-01 17:33:28 (ora Romaniei)
  • Stiu de chestiunea indicativului de club pentru care se cerea operarea in YO. Am cautat cazuri similare si nu am gasit. Am cautat prevederi in Regulamentele altor Administratii si nu am gasit ceva precis. Atunci am mers la reglementarea generala de autorizare a indicativului de club si cam peste tot am aflat ca acestea se elibereaza unui "responsabil". Asta inseamna ca isi asuma respectarea regulamentului aplicabil. In tara in care indicativul este eliberat, poate insemna inclusiv ca pot opera si neautorizati individuali (Africa de Sud, USA) dar, cand operezi in alta tara, te aliniezi regulamentului din tara de destinatie iar aici, regulamentele nu indica la capitolul "Reciprocitate" posibilitatea ca un radioamator sa opereze sub alt indicativ decat cel atribuit lui. Eu inteleg astfel ca, in cazul particular indicat, acel indicativ putea fi operat legal doar de catre cel care figura ca "trustee" in autorizatie si nu toti membrii "clubului". "Clubul" este o entitate iar autorizatia se elibereaza catre o persoana care, in YO, da si o declaratie in acest sens. Pe undeva este si nitel absurd sa ceri unei administratii sa permita, aprioric, unui grup de cetateni sa opereze sub o licenta emisa de o alta administratie, atata timp cat pot sa difere conditiile de asociere. CEPT asigura o uniformitate la nivel de radioamator, persoana, ca un fel de numitor comun al regulamentelor administratiilor semnatare CEPT.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-11-01 18:14:14 (ora Romaniei)
  • Yesss....Adrian. Bine "speculezi" - in acest caz am si specificat ca este prezent si titularul sef al respectivului radioclub cu toate autorizatii CEPT etc. Nu ar fi rau ca dupa ce poate se vorlimpezi apele si va fi si "Pace sub maslini" in corpore sesizate si cerute modificari la ANCOM pentru ca viata si practica cere. 73 de yo5ajr Miki

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-11-01 18:23:28 (ora Romaniei)
  • Salut Micky, nu stiu daca e neaparat o speculatie. Ce am observat eu la inceput a fost valul masiv de voturi si doar o singura parere care si aceea nu tine de Regulament ci de TNABF. De aici si remarca mea initiala. Eventual o concluzie - si aici speculez - ca au votat cu gandul la altceva!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-11-02 02:40:42 (ora Romaniei)
  • Hi Adrian - recunosc ca expresia mea "speculatia" suna cam trivial. Mai bine "gimnastica mentala", dar pentru Dumnezeu....de ce trebuie sa vexam mintile la aplicarea regulamentelor? Regulamente care ar trebui sa fie cu claritate de cristal si ne interpretabile mai ales atotcuprinzatoare? Raspunsul stim cu totii dar ignoram in general sa citim cu inima si mintea sub semnul pragmatismului. 73 de Miki

  • Postat de Forgaciu Sebastian la data de 2013-11-03 20:42:58 (ora Romaniei)
  • Este fenomenal si strigator la cer! Regulamentul e bine asa cum pe...PAREREA MEA!!!! La ce am eu de comentat este acea parte de radiotehnica care nu isi mai are rostul domnule....chiar asa de grele sunt problemele de acolo de numa numa...cine isi mai face in ziua de azi o statie din componente de la 0? Nu toata lumea isi cumpara deja una gata facuta? Ar trebui sa puna chestii generale legate dfe antene...ca acolo e de umblat cat de cat. Eu tocmai am luat examenul de radioamator cls a III-a la Cluj, dar sincer sa fiu...radiotehnica mi sa parut cel mai greu de acolo.+ ca sunt persoane care nu au inclinatie pentru matematica si pentru electronica, de exemplu cum sunt si eu unul din ei...acei oameni ca sa poata sta de vorba la o statie radio pe repetorul local....trebuie sa isi manance nervii sufletul si zilele sa si le faca amare cu problemele de radio extra tehnica? Aia da treaba....exact ca la scoala dom'le...statul ii considera genii pe orice prichindel de clasa I. Wsm asa ceva! Romania de facpt!

  • Postat de Cristi la data de 2013-11-04 06:39:25 (ora Romaniei)
  • Am fost curios vizavi de comentarii. In afara de dorinte personale sa zic asa, nu au prea fost propuneri. Sugestiile mele ar fi legate una de problema ridicata de Miki care legal nu dadea voie decat titularului de autorizatie strain sa opereze o statie de club straina in Romania si una legata de sanctiuni. Cu tehnica pe care o are Ancom-ul poate descoperi sa zicem o statie care perturba in mod voit sa zicem qtc-ul sau care prin vocabularul folosit nu ne face cinste. Pentru cazul qtc-ului daca nu-ti place poti schimb frecventa, iar in al doilea no comment. Peste tot in lume in afara de asiatici, civilizatia se face cu masuri coercitive.

    La aceasta postare nu se (mai) primesc comentarii.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact