hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este puterea maxima de iesire pe care o poate emite statia dumneavoastra in benzile de unde scurte (1,8...29 MHz)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 1-iulie-2013 si s-a incheiat la 8-iulie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (30)  

  • Postat de Vasile la data de 2013-07-02 10:15:00 (ora Romaniei)
  • Statia mea are 100W !QRO-ul...500W...iar antenna poate suporta 2Kw in 14 21 28 MHz.Deci intrebarea este cam aiurea pusa !
    73 Vasile !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-07-02 13:08:25 (ora Romaniei)
  • Cu tot respectul pt. Vasile, intrebarea este punctuala...."puterea maxima de iesire pe care o poate emite statia". Ipotetic eu am o statie "Molnya" care poate scoate 10Kw dar in conditiile mele tot NU POATE pentru ca necesita o retea trifazica de unde sa absoarbe cca.35 Kw. Prin urmare ma limitez la batranul meu R118 care prin "domesticire|" in conformitate de cartea tehnica POATE scoate,si chiar scoate 400 W.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-07-02 16:39:31 (ora Romaniei)
  • Discutabil. Prin "statie" s-ar intelege, in mod normal, ansamblul de scule pe care le folosim in qso-uri, nu doar transceiverul. Sau doar transceiverul, desi ar fi cam fara sens sa intrebi ce putere poate scoate transceiverul, stiindu-se ca majoritatea lor au 100 w la emisie (cu exceptiile cunoscute). Un raspuns legat numai de transceiver ar fi si el fara rost, daca in componenta statiei exista si un liniar de 1-2 kw. De ce l-ar interesa pe cel care intreaba ce putere scoate treapta intermediara, transceiverul, daca in realitate in antena ies mult mai mult w ?

  • Postat de NICK la data de 2013-07-02 17:11:25 (ora Romaniei)
  • STATIE (conf serviciu radioamator )=totalitatea ansamblelor ce incep cu generarea semnalului si se sfarsesc cu emiterea semnalului in eter||)
    Imi place punerea la punct al lui Vasile (yo9feh) de catre MiMiki. FORMIDABIL !! EXCEPTIONAL!!CU EXEMPLIFICARE PENTRU SUSTINEREA AFIRMATIEI !! fELICIOTARI YO5AJR !!BASILE, VEZI CA INTREBre E PUNCTUALA, DAR EU NU STIU CE E O STATIE !!!aM MOLNIA( CAGDA EA BIL PREDSEDATELI ZA RADIOCLUB IZ NASH GOROD . maia aparatura za savetskaia armia!! Ea balsoi predsedateli !!. Dci pe ramaneste ! Vasile am Molnia , are 10Kw. Dar nu sta e puterea statiei !! AAAA nuuu, puterea e de 2kw ca nu am retea trifazica ..........Eticheta de pe Molnia minte...Deci Miki, incepi frumos si apoi intri PE MIRISTE..........
    REFERITOR LA INTREBARE ;; ambigua, neprofesionist pusa, (ne) romaneste pusa. Iar o sa fiu certat, daR si fericit ca va zic PE RAMANESTE.........SI pot zice ca si PROFESIONIST !! fELICITARI noni(YO2DNO) CA AI SESIZAT INCORECTITUDINEA....

  • Postat de Bob la data de 2013-07-03 07:28:49 (ora Romaniei)
  • Ce va mai place sa despicati firul in patru, ce-i asa de ambiguu la intrebarea asta?Credeti ca vreunul din cei care au raspuns deja si-a pus problema intii daca e vorba de puterea transceiverului sau, mai ciudat, ce putere suporta antena??Din punctul meu de vedere, e cit se poate de clara si chiar binevenita intrebarea....Pacat ca sint, deocamdata, cam putine raspunsuri.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-07-03 09:10:23 (ora Romaniei)
  • Bob (8rni), din moment ce au aparut neclaritati, inseamna ca ele exista si daca tot exista loc pentru comentarii, asta facem, comentam, lamurim, ne dam cu parerea, nu votam ca oile, fara sa deschidem gura. Despicatul firului in patru clarifica lucrurile, spre deosebire de tacere, care nu.

  • Postat de GABI la data de 2013-07-03 09:12:52 (ora Romaniei)
  • STATIA RADIO ESTE CONSIDERATA SI "STATIA RADIO YO5OKU" DECI SUSTIN IDEEA DE CAT BAGI IN ANTENA UZUAL SAU CHIAR UNEORI MAXIM. PERSONAL NU AM NIMIC INTRE ANTENA SI TRASCIEVER. DACA ERA SPECIFICAT "TRANSCIEVER" ATUNCI MAJORITATEA ERAU DE 100W, DAR STATIA ESTE ANSAMBLUL PANA LA ANTENA... 73'

  • Postat de NICK la data de 2013-07-03 09:31:39 (ora Romaniei)
  • Corect NONI (yo2dno). Deci sunt ambiguitati. Deci, discutam.... In contradictoriu... .Sa lamurim lucrurile... O dicutie contradictorie.... dusa cu masura si argumentatta solid duce (de cele mai multe ori () la adevar.Ca intrebarea e prost pusa, recunoastem (im mod implicit unii si explicit altii) cu totii.
    0. Deci concluzia : stimata redactie, daca tot iti iei in serios activitatea de interwiu,fa=o profesional, nu lasa loc de interpretari.
    Pentruy Bob : somnul natiunii naSTE MONSTRI SAU SOMNUL RADIOAMATORILOR ROMANI NASTE.... frr SI jurnalisti cenzori PLATITI din fondurile de stat( adica din banii contribuabilului ). Cum nu ridicam pretentii la stipendii, avem pretentia la inmtrebari solide, clare ,pertinente si profesioniste. CA BANII (I INCCASATI) Bob, teoria turmei este perimata . Deci ce putere are statia ta ?? Vreau raspuns clar, corect, punctual in lumina INTREBAII SAPTAMANII !
    Cu respect nick-yo9agn

  • Postat de Adrian la data de 2013-07-03 10:08:33 (ora Romaniei)
  • Domnilor, mai terminati odata cu gainariile astea. Saptamanal, aceleasi persoane, aceleasi ineptii si stupizenii, incercari de despicat firul in paishpe etc. A fost destul de clara intrebarea, dar ce sa-i faci...celula nervoasa mai invecheste.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-07-03 11:10:06 (ora Romaniei)
  • Adrian (4hhp), farmecul forumurilor (si al locurilor destinate comentariilor) sint discutiile, palavrageala, schimbul de opinii si chiar micile frecusuri care mai apar. De ce sa bagam pumnul in gura celor care vor sa si discute, nu doar sa voteze ? Cine are disconforturi existentiale e liber sa nu citeasca. Dar sa pui frina comunicarii, mai ales din postura de radioamator, individ al carui hobby (hobby, nu obligatie!) este tocmai comunicarea ! Eu zic ca cei care au curajul opiniei sint mai de laudat decit cei care ii indeamna sa termine cu "gainariile astea"...

  • Postat de Adrian la data de 2013-07-03 11:33:17 (ora Romaniei)
  • Voi nu comunicati, voi cautati scandal bagand fitile din acestea penibile. Rar mai vezi un comentariu constructiv pe aici. De fapt, cui ii mai arde sa zica ceva constructiv la articol, cand inca de la inceputul discutiei apara circul. Si crede-ma, asta nu va face laudabili, din contra...

  • Postat de NICK la data de 2013-07-03 13:06:42 (ora Romaniei)
  • SCUZE CA NU AM INTELES CA ESTE ACTIVITATE LA REDACTIE !!!!!!!!!!!!!!! DIN NOU NU POT POSTA. MULTUMESC DRAGA REDACTIE INTANGIBILA SI INALIENABILA !!!!!!!!!!!!!!!!!
    POATE, TOTUSI, PERMITEI SA PLECE COMENTARIUL MEU ANTERIOR!!!1 P O A T E .........

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-07-03 15:02:50 (ora Romaniei)
  • Adrian (4hhp), deocamdata cel care a introdus saminta de scandal esti tu. Fitile penibile, gainarii, ineptii, celula se invecheste, sint vorbele tale, nu ale altcuiva. Noi ne-am spus parerea vis-a-vis de intrebare, nu ne-am servit reciproc invective, cum ai facut tu din prima. Nici comentarii "constructive" (cum sint alea, multumiri pentru intrebare, laude la adresa admin-ului, cam cum vezi tu "constructivul" ?) nu ai postat, spre deosebire de cei pe care i-ai jignit, care si-au spus parerea referitor la intrebarea saptaminii. In afara de a-i jigni pe ceilalti, nimic legat subiect din partea ta ?

  • Postat de NICK la data de 2013-07-03 16:17:03 (ora Romaniei)
  • DRAGII MEI SUNT SUB CENZURA SI NU MAI POT [POSTA !!!!!!!!!!!!!!!! ASA-I CAND STRAINII SUBT STApanii romaniei!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bine ne face!!!!!!!!!!! multumiti-i lui n2yo( ciprian ). o sa dau la qtc ca subsigla frr se fac aceste lucruri
    yo9agn -nick

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-07-03 16:27:38 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9AGN: nu va cenzureaza nimeni si puteti posta fara niciun fel de probleme. Daca intampinati dificultati sau constatati erori, va rog sa ma contactati prin email pentru gasirea unei solutii. Ca si in alte randuri, sugerez participantilor pastrarea comentariilor pe topicul intrebarii saptmanii. 73s de Ciprian N2YO

  • Postat de NICK la data de 2013-07-03 16:42:26 (ora Romaniei)
  • INEXACT !! CIPRIAN DEZINFORMEAZA MAI RAU CA SECURITATEA VECHILUI REGIM !!!!!!!!!Sa afiseze cele 2 postari ale melke (nr 12 si 13
    care au fost retrase de echipa sa de cenzura din tara). E ADEVARAT CE ZIC ! LE VOI VEDE, LE VETI VEDE SI VETI CONSTATA CORECTITUDINEA LOR. DECE LE-AI RETRAS DOMNULE CIPRIUAN ? CINE ITI DA DREPTUL CA PE DOMENIUL CE FUNCTIONEAZA SUB SIGLA FRR SA FACI CE VREI ? ASTEPT RASPUNS AICI NU PE ADRESA MEA DE MAILL. JUCAM CU CARTILE PEV FATA. M-AI MAI SUSPENDAT (CENZURAT ||) SI ALTE DATE DAR AM TACUT. NU MAI ACCEPT.CLAR? POSTEAZA CELE 2 REYTRASE SI MAI PUTEM DISCUTA, ALTFEL NUUUUUUUUU!

  • Postat de Vasile la data de 2013-07-03 16:43:48 (ora Romaniei)
  • Am votat la pozitia nr.2 !Cred ca am gresit !Trebuia ....la poz 3 sau 4 !Eu cred ca orice comentariu legat de intrebare isi are valoarea lui !Nu inteleg vehementa lui YO4HHP !Daca tacea...filozof ramanea !73 ! Vasile !

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-07-03 17:32:51 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9AGN: Nu vi s-a retras niciun comentariu scris sub acest sondaj si va rog sa incetati sa mai faceti asemenea supozitii gratuite la Intrebarea saptamanii. Nu v-a suspendat nimeni pe acest site. Domeniul Radioamator.ro nu functioneaza sub sigla FRR si a nici unei alte organizatii.

  • Postat de Cristi la data de 2013-07-03 18:41:41 (ora Romaniei)
  • Putin offtopic. Imi aduc aminte de replica unui confrate de hobby in banda. ,,De cat am nevoie''. Revenind la intrebare. Lucrez doar cu transceiverul <100w.

  • Postat de Dan la data de 2013-07-03 19:10:57 (ora Romaniei)
  • Raspunsul meu la intrebarea saptamanii, este 5-100W din TS850s si cam atat.
    In rest, ce pot sa spun, traumele astea... :)

  • Postat de ion la data de 2013-07-03 20:24:20 (ora Romaniei)
  • Lasa-l in pace pe Nik,el tot timpul comenteaza dar nu distructiv ci constructiv.
    Ma mira faptul ca anumiti radioamatori arunca cate o samanta de vrajba intre noi,ca babele care stiu tot.
    Nu cred ca are rost sa comentam asemenea iesiri ale unor radioamatori tineri care ar trebui sa invete ce este bun si ce este rau,dar se pare ca Occidentul le-a furat mintile.Pacat,suntem o natie de romani si nu ar trebui sa ne certam intre noi ci sa comunicam.Noni are perfecta dreptate ,YO2DNO .Problema nu este asta, ci este prostia din capul nostru ,avem calculator in fata,unii sunt mai destepti,unii mai prosti.Unii stiu mai multe,altii mai putine ,fiecare dupa posibilitatea pe care o are.Nu trebuie sa ne dam rotunzi ca stim ce inveleste pisica si sa despicam lucrurile in 4.Trebuie sa ne vedem de treaba noastra ,de radioamatorism,si sa nu mai bagam fitile in stanga si dreapta.Fiecare dupa capul si mintea lui.Se pare,in aceasta intrebare pe care Ciprian a pus-o,lucrurile daca ar mai fi asa s-ar denatura,asa ca asta e.Oricum,ca raspuns la intrebarea lui Ciprian,am 1 FT940,are 100 W si la nevoie folosesc un liniar ,nu spun de care ,care depaseste 2 Kw.Antena este 4 elemente Yaggi ,dar nu o folosesc decat la DX.Va multumesc si va urez,pace si prietenie .73YO9CEB .

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-07-04 10:13:12 (ora Romaniei)
  • Sint si eu curios unde este sigla frr in aceasta pagina ? Cum la fel nu stiu despre ce contributii banesti se vorbeste aici (nu de alta dar eu nu am dat nimic si ma simt dator, HI !) Cit priveste puterea pina la 1 kW este controlabila, dupa care apar probleme nu in a genera putere mai mare ci a o trasfera la elementul radiant (la mufe, cabluri, balun-uri, etc) Poate multi se lauda ca au puteri, dar din pacate nu le dovedesc! 73! de yo8cln

  • Postat de Marius Marian Alexandru la data de 2013-07-04 11:34:51 (ora Romaniei)
  • Intrebarea nu este deloc "aiurea" formulata ba chiar dimpotriva, contine si o capcana... Conform Regulamentului Serviciului de Radiocomunicaţii de Amator din România, anexa 3, puterea maxima a statiilor de categoria a I-a este de 400W. Art.1 al.3 stipuleaza conditiile in care se poate functiona si cu puteri de pana la 1000W, sunt curios insa cati dintre cei care au raspuns (sau nu) ca lucreaza frecvent cu puteri de peste 400W le si indeplinesc. 73!

  • Postat de Florian la data de 2013-07-04 18:42:07 (ora Romaniei)
  • @ YO4HGX-bravo palicare, foarte buna observatie si singurul care a vazut-o pana acum si deasemeni cred ca YO4HHP are dreptate. Prea mult zgomot pentru nimic, intrebarea era simpla si la obiect, iar ca fapt divers dupa cate stiu site-ul e proprietatea lui Ciprian, cel al FRR e la adresa http://www.hamradio.ro Totusi pe YO4HHP il provoc la un exercitiu valabil nu numai aici ci la tot ce se gaseste pe NET si pe aiurea. Intai descarca documentul de mai jos:

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/3765936/manipulare.pdf

    E realizarea unui radioamator american pensionar, fost lucrator la "companie" si la o statie numerica in ZL in perioada razboiului rece. Initial documentul a provocat scandal, cenzura etc fiind gasit de subsemnatul acum ceva timp in zona domeniului .onion dar apoi preluat si tradus in multe limbi si raspandit de catre ham-i. Citeste-l cu atentie apoi ia la purecat pagina si forumul (apropo de postaci) si ai sa gasesti profile si tehnici similare, uneori pana la identitate.
    Dupa cum vedeti comentariul l-am postat cu adresa asa ca nu raspundeti aiurea ca nu ma intereseaza.
    S-aveti o noapte bruna!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-07-04 20:24:36 (ora Romaniei)
  • YO9GJX: ai perfecta dreptate. Cine este abonat la grupul radioamator@yahoogroups, a putut vedea la lucru un asememea caz...

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2013-07-05 16:34:09 (ora Romaniei)
  • In trecut nu se pomenea de puterea de iesire a statiei. In autorizatie scria clar : Puterea absorbita de etajul final al statiei, maxim admisa. Deci P = Ua x Ia. Un voltmetru si un miliampermetru se gaseau cu usurinta. Hai sa-mi aduc aminte : August 1961. Emitator cu 6P3S in final, manipulat in catoda. 450V x 80mA = 36 Watti. Eram in afara legii. Deci minteam cand spuneam ca am 25 W. Apoi am pus un G807. Finala de linii TV. 800V x 100 mA = 80 Watti. Minciuna era mai gogonata. A inceput sa-mi placa activitatea de contest. Nu mergea, nu prea eram auzit. Toti mi-au spus ca am puterea prea mica. Am luat si clasa a 2-a. Aveam voie 100 Watti absorbiti de etajul final. Am pus GU29. 800V x 200mA = 160 Watti. Minciuna era deja ceva obisnuit. In concursuri tot nu mergea prea bine. Un inginer electronist de la telefoane imi stia preocuparile. Si mi-a zis odata: "Ia vino cu mine". Si m-a dus la un ARMT, unde la magazia cu defrisari avea un prieten. "Ce-ti trebuie domnule ?", m-a intrebat acesta. Pai vreau sa-mi fac un etaj final mai puternic. Si mi-a pus in mana: un GK71 (dar n-am soclu, mi-a zis), o bobina variabila rotativa, cateva condensatoare cu placi mai distantate, vreo doua socuri de RF. Si cam atat. "Cu alimentarea te descurci, nu am nimic, si hai mai repede ca ne vad astia pe aici" Si am facut finalul. Puterea absorbita cred ca era la vreo 5 sau 600 Watti. Apoi am mai pus un GK71. Kilowatul absorbit era sigur. Minciuna era imensa. Apoi am cerut clasa 1-a. Au vanit, au vazut, la probe televizorul nici nu clipea. Aveam voie 400 Watti absorbiti de etajul final, dar tot in minciuna ma scaldam. Ma linistea doar faptul ca nu eram singurul. Ca la piscina. Apoi a venit noua lege : PUTEREA DE IESIRE SPRE ANTENA. Am facut imediat cerere de extensie de putere. Am voie pana la 1000 W. Acum am 700 watti in 3,5;7;14 si 18Mhz. Nu m-am invrednicit sa bibilesc finalul cu GU74B. Il folosesc rar. IN CN 80m si la DX. 100 watti sunt super pentru a-mi face placerea. Scuze daca v-am plictisit. Mircea = yo4si.

  • Postat de finalul cu GU74B. Il folosesc rar. IN CN 80m si la la data de 2013-07-06 22:01:46 (ora Romaniei)
  • Nu m-am invrednicit sa bibilesc finalul cu GU74B. Il folosesc rar. IN CN 80m si la DX.
    Gura pacatosului adevar graieste ! Si cand te gandesti ca acum citiva ani, cineva a propus CN US in sistem Play-Off ca sa nu se mai incurce concursul cu pulimea.Anul acesta au fost vreo 50-60,in cativa ani vor lucra concura cei 10-20 cu finale de peste 1kW iar cei cu 400 W apar in clasament la categoria QRP.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2013-07-06 22:09:52 (ora Romaniei)
  • Dr Mircea YO4SI, pe mine nu m-ai plictisit. In cateva fraze scrise mai mult cu inima decat cu degetele ai prezentat o istorie traita - cu mici variatiuni nesemnificative - de fiecare din cei autorizati cu 40-50 de ani in urma. Eu eram ceva mai in regula cu cele 2 buc. PL500 in final, puterea insumata disipata pe anod era, conform catalog, de 24W dar, bine acordate cu antena, puteau consuma cu mult peste cei 25W regulamnetari, nu aveam Wattmetru de RF dar aprindeau la alb un bec de 60W. Putere peste 100W nu am avut niciodata desi nu mi-au lipsit piesele (ex. SRS 360), sunt convins ca din comoditate, dar prefer sa spun ca mi-a placut mai mult sa folosesc resursele propagarii, antenelor etc. 73!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2013-07-07 13:21:07 (ora Romaniei)
  • Am dorit sa prezint o realitate traita. Am vrut sa arat ca dupa cum este facuta legea, traim sau nu in minciuna, ne simtim mai mult sau mai putin pacatosi. Notiunea de "putere la iesire spre antena a statiei" este mult mai corecta. Problema cu CN de 80m este alt topic. Seniori, juniori si qrp. Ce absurditate ! Seniori = clasa 1-a, a 2-a si a 3-a deavalma. Instiga la scandal si proteste. Cei care au voie 1000 W sa reduca la 100 ? Sau cei cu 100 sa-si faca final de 1000 ? Stiu precis ca mai mult de trei sferturi din participanti intra de placere. In toamna trecuta, din noua locatie, de teama perturbatiilor la vecini, in urma unui conflict cu cel de la ultimul etaj, am lucraat cu 10 (zece) Watti in CN SSB 80m. De placere. 73s de yo4si.

  • Postat de Cristi la data de 2013-07-08 08:46:04 (ora Romaniei)
  • Problema puterilor declarate si a categoriilor a declansat multe polemici. La fel cum seniori inseamna clasele I - III, in trecut juniorii erau de-a valma cei cu a III si a III-a R adica in principal copii. Nici asta nu era corect. Poate ca o rezolvare ar fi ca aceste concursuri sa nu mai aiba miza pe care o au pentru unii - puncte in clasificari, dar experienta ultimilor ani dovedeste ca nu numai asta conteaza. Cate statii care s-au declarat in concursuri qrp chiar au lucrat cu 25 nu 10 W cat e limita la qrp.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact