hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Va place sa impartasiti si altora din experienta si cunostintele pe care le aveti in domeniul radioamatorismului?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 25-februarie-2013 si s-a incheiat la 4-martie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2013-02-25 21:48:12 (ora Romaniei)
  • Iata o buna "Intrebare a saptamanii" care ar trebui sa dea de gandit tuturor celor care care detin cunostiinte, informatii si experienta proprie dar care din lipsa de timp sau comoditate sau egoism tin numai pentru ei totul. Sunt printre noi si radioamatori care au facut mari eforturi si chiar sacrificii sa scrie carti, articole si materiale, bravo lor, li se cuvine tot respectul. Dar mai cunosc nu putini radioamatori YO tineri si mai putini tineri care au realmente multe de impartasit celorlalti si n-o fac sau n-au facut-o inca. Mare pacat. 73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE .

  • Postat de geo la data de 2013-02-25 22:55:52 (ora Romaniei)
  • Da foarte mult. Datorita unei conjucturi, am putut
    intemeia un laborator radio bine dotat, in speranta
    ajutarii altor radioamatori mai putin norocosi.
    Din pacate jobul nu-mi permite prea mult timp, varsta inaintata..... totu-si nu ne dam batuti.
    Din pacate in ultimul timp tinerii si altii...
    prezinta mai putin interes pentru tehnica din pacate
    73 geo

  • Postat de Vasile la data de 2013-02-25 23:23:58 (ora Romaniei)
  • Imi pare rau ca multi HAMI pot ajuta pe cineva in nevoie si nu o fac...din EGOISM !Regret moartea mentorului meu YO9BQZ care avea o vorba:
    cel care stie multe si vrea sa impartaseasca si altora din experienta lui...este cautat ! Sunt multi care au documentatii si experienta dar se fac ca ploua cand le ceri sfatul !In banda daca ceri cuiva sfatul...se gasesc suficienti sa dea ...solutii AIUREA...!
    In decursul a cca 4 ani totusi s-au gasit HAMI care mi-au raspuns la solicitari si am rezolvat problema care ma durea !Le multumesc si pe aceasta cale !Am votat la poz.II-a !
    Morel are multa dreptate !
    73 tuturor !Vasile !

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-02-26 07:03:57 (ora Romaniei)
  • Nu vreau sa influentez pe cei care nu au votat inca, dar optiunea a doua este "imi place sa impartasesc altora din experienta mea", nu "mi-ar place sa impartasesc altora din experienta mea", asadar alegeti aceasta optiune (a doua) numai daca participati activ si din proprie initiativa la indrumarea celor care au nevoie de ajutor. Daca doriti sa impartasiti din experienta dv. dar nu aveti timpul sau movitatia sa o faceti, alegeti cea de-a treia optiune.

    Dupa experienta mea de aproape 10 ani pe care o am la coordonarea acestui web site, rezultatul la sondaj ar trebui sa arate diferit, cu cei mai multi radioamatori YO plasati la categoria "uneori dau sfaturi daca sunt intrebat". Marturie sta permanenta lipsa de articole (mai ales tehnice), dar cu aceeasi problema se confrunta si alte site-uri web si reviste de specialitate romanesti. Pe forumuri si listele de discutie comentariile post-contest lipsesc aproape cu desavarsire, in ciuda faptului ca in mod traditional radioamatorii de pe alte meleaguri care au participat in concursuri sunt dornici sa povesteasca din experientele traite. Un exemplu tipic este http://lists.contesting.com/pipermail/3830/">lista 3830 pe care din cand in cand si radioamatorii YO o folosesc pentru publicarea fiselor summary, insa comentariile acestora sunt scrie in limba engleza si nu sunt destinate compatriotilor lor. La http://www.radioamator.ro/misc/buletinepropagare.php">buletinul de propagare pe care il intretin saptamanal de peste 10 ani extrem de rar primesc cate o contributie a unui ham YO din care sa rezulte o experienta referitoare la propagare destinata a fi impartasita si celorlalti radioamatori. In contrast, puteti compara cum arata un http://www.arrl.org/w1aw-bulletins-archive/ARLP008/2013">buletin de propagare ARRL - cea mai mare parte din continut o reprezinta opiniile cititorilor transmise redactorului din proprie initiativa.

    73s de Ciprian N2YO

  • Postat de Cristi la data de 2013-02-26 08:15:21 (ora Romaniei)
  • Ciprian, vorbim de doua natiuni diferite, de mentalitati diferite. Aici in Romania chiar daca ne-am europenizat, ramane acel stil mioritic in care majoritatea raman la patratica lor. Notiunea de "team" este altfel inteleasa decat la tine. Totul se refera strict la clubul sau in care probabil ca cei care au raspuns la pozitia a doua chiar o fac. Impartasesc din cunostintele sau de ce nu din informatiile lor. De ce sa nu recunoastem ca intr-o era a informatiilor si a dezvoltarii tehnicii de foarte multe ori decat o informatie tehnica poate inteleasa gresit dar oferita din toata inima de un confrate in radioamatorism conteaza mai putin decat daca acesta ne-ar da sursa informatiei. Repet probabil ca cei care au raspuns la punctul 2 se refera strict la celula din care fac parte. Referitor la lista 3830. Au inceput si la noi sa fie statii de top. Acestea posteaza pe acest forum, iar informatia este in general pentru clubul celor de performanta. Hai sa ne intrebam cati dintre participantii unui concurs se uita pe aceasta lista si aici ma refer la masele de concurenti care o fac doar din placere fara a urmari doborarea unui record sau o clasificare in top. Intrebarea pe care ai pus-o este foarte buna dar raspunsurile cred ca ar trebui putin nuantate la traiul si obiceiul romanesc.
    P.S. Ca sa ne mai descretim fruntile putin, cred ca ar mai trebui un raspuns de genul "Imi place sa impartasesc altora idei chiar daca sunt departe de adevar".

  • Postat de Fery la data de 2013-02-26 09:19:32 (ora Romaniei)
  • De unde provine termenul "Elmer"? Acest cuvant, care determina o persoana care ofera indrumare si asistenta unui viitor radioamator, a aparut pentru prima data in revista QST din martie 1971 in rubrica "How's DX" intretinuta de Rod Newkirk, W9BRD (care detine acum si indicativul VA3ZBB). Newkirk i-a numit pe Elmeri "parintii nelaudati ai radioamatorismului". Desi probabil el nu a intentionat sa nascoceasca un termen, a introdus in rubrica sa cuvantul cu pricina, care initial era numele unei persoane imaginare. Dupa cum s-a constatat ulterior, termenul a prins si s-a inradacinat in jargonul radioamatoricesc. Avem nevoie de aceşti Elmeri. Toţi Elmerii - inclusiv radioamatorul care si-a dedicat cel mai mult timp si efort pentru a te impulsiona pe tine sa muncesti pentru autorizatia ta - sunt pasarile care intretin tineretea si prospetimea acestui joc splendid. După cum se vede, termenul nu are o vechime prea mare. Inainte de prima utilizare a sa cum erau numiti oamenii care ne-au indrumat si incurajat? Am primit o multime de sugestii. Sa le zicem invatatori, mentori, tutori, ghizi, indrumatori, asistenti, maestri? Toate li se potrivesc, dar după parerea mea ei merita sa fie numiti in primul rand si inainte de toate - "prieteni". (Din articolul "In ajutorul radioamatorilor" de Norm Fusaro W3IZ, la http://yo4px.blogspot.ro/2010/03/in-ajutorul-radioamatorilor-de-norm.html">http://yo4px.blogspot.ro/2010/03/in-ajutorul-radioamatorilor-de-norm.html

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2013-02-26 11:27:49 (ora Romaniei)
  • Un mic comentariu la postarea lui Ciprian:
    "Marturie sta permanenta lipsa de articole (mai ales tehnice), dar cu aceeasi problema se confrunta si alte site-uri web si reviste de specialitate romanesti."

    Este strict punctul meu de vedere.Nu pot fi de acord cu politica de copyright a sit-ului in totalitate.Avand in vedere gratuitatea actului de a publica pe sit, un lucru de admirat,nu pot fi de acord cu: "care va putea să mai apară în altă publicaţie numai cu permisiunea autorului şi a webmasterului"
    As putea sa fiu de acord numai in situatia in care, articolul ar fi mirorat in alte sit-uri.
    Continutul insa, prezentat in alta forma grafica decat cea similara sit-ului, reprezinta un bun al autorului.Fiecare cu munca sa.Nu sunt convins , evident ca toti gandes ca mine.Si este normal.Este insa pacat ca articolele tehnice sunt din ce in ce mai rare.

    "Prin publicare Radioamator.ro dobândeşte un copyright asupra materialului, care va putea să mai apară în altă publicaţie numai cu permisiunea autorului şi a webmasterului, potrivit politicii de copyright. Copyright-ul intră în vigoare în momentul publicării unui material şi conferă exclusivitate site-ului Radioamator.ro."
    73!

  • Postat de Vasile la data de 2013-02-26 13:45:38 (ora Romaniei)
  • Intradevar politica de copyright m-a deranjat si pe mine,Ciobanita Vasile a dorit sa public in revista TEST DE LICENTA HAM RADIO...dar in final m-a stopat !Daca l-ai publicat pe radioamator.ro
    ....lasa nu-l mai regandi ...pt revista !
    YO9CHO are dreptate !Munca mea...experienta mea
    ...fac ce doresc cu ele !Le pot trimite si la TVR sa se laude altii !
    73 Vasile !

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2013-02-26 15:18:08 (ora Romaniei)
  • @YO9CHO & YO9FEH: fiecare site care se respecta are o anumita politica de copyright. Din experienta proprie, stiu ca N2YO a dat dovada de flexibilitate in acest domeniu si nu cred ca trebuie generalizat. In paralel autorul are si el dreptul de a pune anumite conditii de publicare si daca nu se ajunge la o intelegere, poate publica unde doreste. Tot din experienta proprie, pot afirma ca si YO3HJV de la SRR dar si raposatul YO3APG de la FRR au dat dovada la randul lor de flexibilitate. Ii urez lui N2YO dar si tuturor cititorilor sa se ajunga la o avalansa de articole si materiale si aplicarea inteleapta a politicii de copyright sa ramana singura problema. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece: nu politica de copyright a site-ului previne aparitia de materiale de valoare ci lipsa lor cronica. As sugera sa ne reintoarcem la tema mult mai semnificativa a "Intrebarii saptamanii".
    73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE .

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-02-26 15:23:34 (ora Romaniei)
  • Mny tnx, DR OM Morel. 73! de yo8cln

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-02-27 09:50:38 (ora Romaniei)
  • Imi place sa transmit si altora din experienta mea ca radioamator. Sunt convins ca multi simt acelasi lucru. De multe ori insa ma simt depasit de anumite teme si atunci incerc sa caut surse de informare. Din pacate insa, internetul este ca o tabla mare pe care cine trece scrie ceva si multi altii iau de bune cele scrise fara sa discearna. Un exemplu de "mit" transmis aiurea este miezul tip T pentru transformatoarele broadband. "Elmer-ring-ul" este o misiune grea si care cere ceea ce lipseste multora: autoevaluarea gradului de rigoare a propriilor cunostinte... Cred ca majoritatea raspusurilor ar fi trebuit sa fie concentrate pe ultima varianta pentru a reflecta corect realitatea radioamatorismului YO; cluburile sunt cel mai bun loc in care mentoringul se poate desfasura insa ele au devenit tot mai mult spatii de dezbateri "politice".

  • Postat de Lari la data de 2013-02-28 23:26:49 (ora Romaniei)
  • Trei radioamatori si-au pus amprenta asupra formarii mele ca radioamator si acum toti ma privesc din ceruri daca le urmez sfaturile.
    YO9HF,Domnul Oniga Nicolae,ex pilot de vanatoare, dupa ce i ,,s-au frant’’ aripile si ramanand la sol a imbratisat acest hobby, mi-a transmis prin sufletul sau maret si bun de ardelean pe langa hobbyul in sine si acel ,,ceva’’ din anul 1978 cand l-am cunoscut si am fost autorizat ca SWL, imprimanadu-mi HAM SPIRITUL de care nu ma pot desparti toata viata.
    Apoi au urmat YO9BVG Domnul Florescu Florian si Domnul Ciobanita Vasile YO3APG doi radioamatori cunoscuti pe care nu ii voi putea uita tot restul zilelor.
    Nu ma consider decat un impatimit al undelor de 32 de ani ca amator radio din care aproximativ 20 de ani am lucrat in traficul radio profesionist.
    Cei care ma cunosc(si nu sunt putini la numar) pot confirma ca usa locuintei mele,statia radio,telefonul, sufletul au fost deschise atunci cand mi-au solicitat ajutorul,indiferent de amploarea acestuia.
    Raman cu nostalgia ca intr-o zi ne vom ,,reuni’’ in acest hobby cum eram inainte de individualizarea fiecaruia aparuta odata cu disolutia societatii in care traim.
    Cu aceeasi deosebita consideratie pentru toti colegii hami,Lari, YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-03-04 04:28:15 (ora Romaniei)
  • Din propria experienta stiu ca dupa ori cate discutii si schimburi de pareri rezolvarea unei probleama technica tot eu o rezolv. Ce a ce este bine insa intr-un colectiv este schimbul de pareri cu alti care in domeniu au o mai mare experienta si ne pot sugera cai noi si idei. E un aspect care demonstreaza viata trista a "lupilor singuratici". In perioada cand mai traia regretatul V.Ciobanita trimiteam la el des scrieri dupa cate un contest, scrieri din viata noastra de radioamatori in dorinta de a mai "unge" drumul sinuos al schimbarii in bine a unor mentalitati paguboase. Azi ma simt ca Moise in pustiu....strigand in neant. Revista agonizeaza iar parca un blestem - comunicarea intre noi devine tot mai redusa. Ca ex. de cateva zile dupa multe ezitari am trimis o mica scriere la Ovidiu - YO9XC (sincer - nu gaseam alta persoana considerat de mine competenta) despre comportamente si limbaje suburbane folosite cu vehementa de unii radioamatori in banda de 80m, nu din dorinta de a sanctiona pe protagonisti doar a constientiza ce impact au asemenea comportamente in sufletele tinerilor care evantual asculta banda. Nu am primit nici un semnal de la destinatar. De aici in colo sunt nevoit sa ma retrag de la asemenea incercare de comunicare, mediul propice pentru asa ceva disparand cu desavarsire din viata noastra (devenind trista si aproape de exilare) inexistenta, incalcand chiAr si postulatul din Biblie..."Si a fost mai intai CUVANTUL".

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-03-04 11:02:29 (ora Romaniei)
  • Asa este DR OM Miki ! Ceea ce se intimpla se vede, ce nu inteleg eu este de ce ?

  • Postat de Vasile la data de 2013-03-04 11:58:20 (ora Romaniei)
  • Eu am propus lui Ciprian o asemenea tema la Intrebarea Saptamanii si mi-a comunicat ca nu este importanta si relevanta deoarece nu asculta multi banda de 80m si ...ca sunt multi neradioamatori care nu voteaza ! Imi pare bine ca YO5AJR a deshis discutia despre aceasta problema !
    73 Vasile !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-03-04 16:02:52 (ora Romaniei)
  • Intrebam - de ce? Gasesti raspuns daca treci in revista evenimentele "rusinoase" care s-au petrecut in diferite conteste si care au fost semnalate de straini...gasesti raspunsul de ne luarea masurilor consecvent fata de fraude, gasesti raspuns de intensitatea vocala a carcotasilor fata de care nici eu nici Tu nu ai luat o pozitie ferma, gasesti raspuns de miserupismul instalat in aproape toate segnebtele societatii de care nici radioamatorismul nu face exceptie, gasesti raspuns de diluarea ezcesiva a calitatii umane ignorand acceptarea indivizilor care habar nu au de codul etic al radioamatorismului, gasesti raspuns de retragerea din activitatile obstesti al radioamatorilor competenti. Pune intrebarea de ce nu se gaseste un om in Capitala care ar putea cu competenta sa preia fraiele FRR asa de napastuit, gasesti raspuns daca te intrebi de ce in chiar acest hobby nobil de comunicatii nu avem comunicatii intre noi.... si multe altele. 73

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-03-04 18:07:15 (ora Romaniei)
  • "Degetul pe rana" Miki! Da, nu am putut sa stavilim nimic din ceea ce spui D-ta aici ! Nu este un om in capitala care sa preia aceasta activitate, nu este primit nici altcineva din provincie, nu sint (nu au fost) aplicate masuri impotriva celora care au fraudat! Pe mine unul toate astea m-au "obosit". Nu vreau un hobby care sa-mi creeze nervi ( mai bine lipsa) Nu mai vreau sa-mi amintesc cum am fost "pus la colt" de catre "Napolioni" atunci cind am luat atitudine impotriva lucrurilor anormale care se petrec. Dar asta este... 73! de yo8cln

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact