hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Atunci cand operati in fonie, ce fel de microfon folositi cu precadere la statia dumneavoastra de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-februarie-2013 si s-a incheiat la 25-februarie-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Vasile la data de 2013-02-19 10:46:35 (ora Romaniei)
  • As dori si eu un microfon...sofisticat si scump,dar ma limitez la ce are TRCV-ul !Nici nu stiu precis tipul lui,altii in 3705 ...ce se mai lauda...ba ca este electret de la un telefon mobil,ba ca este special Marconi,ba ca este cu cristal...etc !Mai este cineva din YO2 care are unul chinezesc...si a facut prelucrare electronica...cu sau fara ecou cum are cineva din YO3...zici ca emite de pe luna !
    Mai important decat tipul de microfon este prezenta in 3705 KHz zilnica sa afle si statiile rusesti ca existam,sa nu se mai bage peste noi !
    73 !Cat mai multe QSO-uri !Vasile !

  • Postat de Florin la data de 2013-02-19 14:43:11 (ora Romaniei)
  • "Buna initiativa"... haideti sa fim cat mai multi prezenti pe 3705KHz, adica... sa stam toti calare pe aceeasi frecventa in loc sa ocupam mai multe frecvente. Rusilor le convine sa "ne dea" o singura frecventa, decat... o portiune de banda!
    Stau si ascult... zilnic sunt 1... 2 grupuri imense in toata banda de 80m, unde plimba toti un microfon in circuit, iar cand unul uita sa respecte regula, apar certuri, fluieraturi, purtatori (ne/modulati) etc etc.
    Sub 3700, intre 2 statii rusesti se poate lucra lejer, dar... gasesti vre-un yo pe acolo? NICIODATA, toti stau calare pe 3705.

    Toate bune de la un receptor.

  • Postat de Mirzan Daniel la data de 2013-02-19 15:28:46 (ora Romaniei)
  • Folosesc un microfon MH-31,care merge substantial mai bine decat originalul electret de la ft-450.
    Offtopic:legat de ce a semnalat Florin,are cumva dreptate.In banda de 80m sunt deseori discutii netangentiale cu radioamatorismul.Va rog sa urmariti pe canalul meu youtube un filmulet care surprinde o mostra de "trafic YO".Cautati in filmele gasite "Discutii constructive in 80m".73!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2013-02-19 21:24:04 (ora Romaniei)
  • N-am inteles niciodata, poate cu exceptia vremurilor pe care nu le-am apucat, tentatia de a descrie microfonul pe care il foloseste un radioamator sau altul in desfasurarea qso-urilor. Formularea, cind se descrie "RIG"-ul, lucrez cu un transceiver X, antena Y si....microfon dinamic, mi se pare putin cam nerelevanta in descrierea statiei. Nu ce final am, nu daca folosesc transmatch sau un, doar...microfon dinamic. Probabil ca in urma cu 30-40 de ani informatia era utila, atunci cind un microfon de calitate era o raritate si o comoara. In era aparaturii industriale ce rost mai are amanuntul "microfon" ?
    Idem intrebarea de saptamina asta, ce relevanta are, ce concluzie s-ar putea trage din raspunsurile date ?

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2013-02-19 21:45:38 (ora Romaniei)
  • Un microfon de mana este mai rapid mai ales in concursuri. In plus, daca esti nevoit sa cauti ceva sau sa te uiti pe calculator , ori sa schimbi directia capului, microfonul de mana urmeaza capul si gura, deci nu apar probleme de variatie a tariei semnalului. La microfonul de masa, deseori se intampla acel fenomen de slabire a semnalului si ai senzatia de pierdere a mesajului pentru ca cel ce vorbeste a intors capul in alta directie ( vezi efectul de microfon de masa care se simte la transmiterea QTC-ului de catre unii dintre radiomatorii ce fac transmiterea mesajului). Am mai constatat ca un microfon dinamic este mai "lenes" la taria semnalului, dar modulatia este mai naturala si mai placuta pentru un QSO. In schimb, la DX, un microfon electret este de "n" ori mai eficient. Am sa va dau un exemplu: Cand am facut schimbul de statii ( am dat IC 703 de 10 W pe un TS 450S de 100W) , am chemat mai intai o statie germana in 7 MHz cu TS 450S si a trebuit sa dau indicativul de 3 ori pana m-a receptionat corect cu 59. Apoi am mai lasat circa 3 minute de asteptare si am chemat cu indicativul de klub aceiasi statie, dar cu IC 703 la 5 W. M-a luat din prima cu 58. Inteligibilitatea la microfonul electret este deci mai buna la DX sau benzi radio zgomotoase ( 3,5 MHz si 7 MHz).DACA MAI PUI SI UN COMPRESOR DE DINAMICA SAU DE RF LA ACEL MICROFON, LA NUMAI 100 W TE AUZI CA O STATIE CE LUCREAZA CU 200-300 W.Am avut o astfel de statie HM in 7 MHz la inceputurile activitatii mele (la YO3KSC) si avea un compresor de RF cu filtrul EMF 500 , iar vocea era parca din cosmos, un timbru deosebit si penetra prin QRM foarte bine la putere mica. Aveam doar 5 W , dar lucram JA sau HZ cu 55 in conditii foarte bune. Corespondentul imi spunea deseori ca pe S-metru vin cu 55 , dar ca ma aud ca si cum veneam cu 58-59. Urechea umana este altfel decat S-metrul electronic. Va recomand daca puteti sa faceti rost de un microfon electret, nu ezitati si folositi-l. Veti avea mari surprize placute la DX fata de microfonul dinamic.

  • Postat de Georgescu Viorel la data de 2013-02-19 23:07:17 (ora Romaniei)
  • E interesant topic-ul vis a vis de microfoanele utilizate .Desii nu am o activitate asa de lunga -din 2008 am inceput activitatea de radioamator de emisie-am folosit cateva transceivere.
    Am inceput cu un FT 7-interesant echipament-urmat de un TS 140(TNX YO9GFD)la care am folosit si inca folosesc MC 43S-mike-ul stock.Am experimentat la el diferite alte microfoane - si dinamice si electret(majoritatea un dorinta de a eficientiza lucrul in concursuri) si am ajuns la concluzia personala ca cel mai bine suna cel dedicat.
    Ar mai fii alternativa unui microfon de studio dar asta ar necesita procesoare nu tocmai ieftine si aici intervine bugetul disponibil si dorinta fiecaruia.
    A urmat IC 729-mike electret -aici am experimentat si SM 20.Am trecut apoi la TS 850 si apoi la TS 2000.
    Aici se foloseste tot mike-ul standard iar pentru concursuri m-am dotat(TNX YO3GH) cu un boomset -mi-ar fii placut HEIL-dar si acesta este de bun folos.Ar fii interesant sa incerc capsule dedicate pentru DX gen Heil HC 4...dar viitorul si poate cei care utilizeaza asa ceva o sa ma faca sa ma hotarasc.73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-02-20 00:34:12 (ora Romaniei)
  • :))) cam 2% din zecile de mii de QSO lucrat in fonie si in era modulatiei AM. Cu ani in urma pe banda de 21 Mhz era un pile-iesit din comun. Lumea se bulucea pe un sarman soricel de DX. Eu eram cu doar 100 w nu aveam mari sanse. Atunci mi a venit idea ca de la CW mode sa trec pe USB, microfonul am pus pe difuzorul de monitorizare al manipulatorului si astfel am chemat in CW dar modula USB. Sa vezi minune...mi a raspuns la a doua chemare - DX ului i s-a parut curioasa semnalul acela....hi.

  • Postat de geo la data de 2013-02-20 23:03:59 (ora Romaniei)
  • Era prin anii '80'. Eram in varf de munte impreuna
    cu YO7BPC si ne trezim fara microfon la o statie
    de 2 metri (dupa YO3AVE).Ce ca facem, am folosit
    difuzorul si pe post de microfon.
    A fost cel mai bun! Ce vremuri.....
    73! geo

  • Postat de Lari la data de 2013-02-21 21:58:17 (ora Romaniei)
  • Am bifat a ,,patra pozitie’’,deoarece este o combinatie dintre microfonul de mana si cel de masa...hi!!!Am sa ma explic: folosesc microfonul de mana original al transceiverului care este pus intr-un brat rabatabil de piesa lui originala de la YAESU si sta mai tot timpul in fata mea putand opera fara probleme in concurs sau in traficul DX cu statia setata pe VOX,avand ambele maini libere(amicii care au fost pe la mine au vazut ceea ce am scris mai sus).Acest mic artificiu imi este deosebit de util in cele doua ipostaze care imi satisfac cerintele in actuala conjunctura.Cand voi avea timpul necesar si voi trece de la etapa de a practica hobbyul in afara zilelor de sambata si duminica cand sunt mai liber si voi putea deschide statia si in cursul saptamanii voi achizitiona un microfon de masa si o casca HEIL cu microfon,pana atunci voi ,,semna condica de ham’’ asa cum am votat in acest sondaj de opinie.
    Indiferent de cum au bifat colegii hami,eu ii salut respectuos si le urez sincere 73’s.Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de suluman gabriel la data de 2013-02-22 04:54:09 (ora Romaniei)
  • in concursuri folosesc un set de casti cu microfon in dreptul gurii la FT857D transciever la care am modificat o mufa UTP de tip aplicat pe perete in care am inglobat o mufa JACK 3,5mm si schema din MH-59 care folosea si el electret si am pus pentru PTT o pedala confectionata artizanal dintr-o carcasa de HDD cu bariera oprica (ca sa nu se "uzeze")si scot mufa din fundul lui MH-31 il bag in priza descrisa mai sus, mai conectez si jack-ul de casti la FT si gata de concurs. In traficul de seara folosesc MH-31. Pentru curiosi trimit poze cu modificarile.73'

  • Postat de Vasil la data de 2013-02-22 07:37:24 (ora Romaniei)
  • Hello Gabi YO5OKU !Daca tot te-ai laudat...doresc si eu o poza !Succes in continuare !73 Vasile !

  • Postat de adrian junc la data de 2013-02-22 13:46:20 (ora Romaniei)
  • Eu folosesc HEIL SOUND PRO-SET ELITE

    SET MICROFON CU CASCA / ELEMENT HC-6, cu Voxul de la Transceiver, este un pic cam scumpa dar merita toti banii!!! 73's Ady

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2013-02-23 21:43:23 (ora Romaniei)
  • Atasat la casti. Am mainile libere pentru tastatura si butoane. Prima, prima emisie in AM am facut-o in 1961, cu microfon cu carbune in serie cu antena! Tipam fara sa-l ating. Modulatia era scrasnita, troznita si uneori foarte clara. dupa cateva probe, particulele de carbune s-au incins, s-au lipit intre ele si proba a luat sfarsit. Apoi am constatat ca auzeam pasii mamei care trecea prin camera cand stateam cu purtatoarea pentru acord. Condensatorul variabil al oscilatorului era pe panoul frontal. Mi-a venit o idei si, cand a aparut George Beaca = YO4PT i-am spus ca fac o proba in fonie. Si am inceput sa racnesc in fatza panoului frontal. Culmea este ca a inteles cateva cuvinte, dar nu reusea sa-si dea seama ce modulatie este asta. Apoi stiu ca s-a suparat pe mine, ca la club, Radu i-a explicat ce am facut si a considerat ca am ras de el. Radu spunea ca am folosit "modulatie de shasiu". Sa am ierte George de acolo de sus, dar nu am vrut sa rad de el. Doamne ce tineri eram ! 73s Mircea = yo4si.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-02-24 11:48:53 (ora Romaniei)
  • In anul de graţie 1961 luna ianuarie, dupa câteva QSO-uri în CW m-am gândit să fac şi ceva fonie... Modulaţia de antenă era cel mai la îndemână. Adică microfon cu cărbune înseriat cu antena. Aveam 10w, microfonul proptit cu un beţişor de lemn să nu îl ating... Chiar la 10w, cam frigea... Primul QSO l-am făcut cu regretatul YO3RI. Apoi, cînd se lipeau granulele de cărbune, pocneam microfonul de masă până se desfaceau la loc şi mai făceam 1-2 QSO-uri...

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-02-24 11:56:57 (ora Romaniei)
  • P.S. Iată primele QSO-uri în AM cu microfon cu cărbune serie cu antena: YO3RI, YO3ZM, YO2BO (actual YO2UW), YO9IF, YO3RN, YO3KAA şi alţii...

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2013-02-24 17:14:10 (ora Romaniei)
  • "Modulatie de shasiu"... Absolut remarcabil si memorabil!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact