hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Dupa incheierea Campionatului national pe US in fonie, cum apreciati noul regulament al acestui concurs? Comentati.
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 8-octombrie-2012 si s-a incheiat la 15-octombrie-2012

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (25)  

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2012-10-09 08:23:39 (ora Romaniei)
  • Ehei! Aici este de comentat la greu.Vad la inceputul votari, mai multi nemultumiti decat multumiti.
    Care sa fie oare motivele?Ce nu e bine?
    P.S¨Pentru posibilii "carcotasi", nu am votat, lipsind categoria "nu ma intereseaza concursurile"
    73!

  • Postat de Vasile la data de 2012-10-09 13:44:43 (ora Romaniei)
  • Nu este nimic de comentat decat ca cei care vaneaza statiile,cum este cazul meu,au intampinat greutati din cauza QRM-ului si din cauza lungului carnat de ...cifre !
    Sper ca se fura mai putin ca in anii precedenti !
    Astept rezultatele !
    73 Vasile !

  • Postat de Ionel la data de 2012-10-10 08:24:05 (ora Romaniei)
  • De ce să fie simplu???????, când se poate complicat?De ce să nu lucrăm cu maxim 100w, când se poate cu sutele, sau chiar Kw, doar fiecare este un Dx deosebit,şi greu de "atins"... Staţiile QRP nu au aproape nici o şansă să lucreze şi mai ales,să mai fie şi auzie. Nu ar fi mai simplu ( vârsta în ani şi judeţul, sau anul autorizării şi judeţul? sau altă variantă mai simplă? ) NU! TREBUIE SĂ FIE CÂT MAI STUFOS, CÂT MAI COMLICAT MAI GREUDE VERIFICAT.. N- semietape, N- verificări, etc... Ar fi multe de discutat de comentat etc. Nu sunt nic "cârcotaş" nici "gicăcontra", dar ar trebui, ceva simplu, şi puterea maximă 100w. Cu stimă! 73! şi sănătate tuturor! Ionel

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2012-10-10 18:34:39 (ora Romaniei)
  • Nu am participat, doar am ascultat. Noul regulament mie nu mi se pare complicat. Dar... modificarea a fost făcută pentru cei iuţi de mână şi de ureche...

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2012-10-11 00:45:41 (ora Romaniei)
  • Ehei! Are dreptate Florentin. Aici e de comentat la greu. Ar fi suficient sa se noteze doar indicativul, ora, si controlul RS(T) real. Asta ar trebui sa fie intre OAMENI corecti. Dar ia cititi ce a descoperit fostul responsabil cu undele scurte ca se poate face: http://yo4px.blogspot.ro/2010/12/noi-informa-tii-despre-trisori-primesc.html#more
    Si acum, noul responsabil cu undele scurte, a propus si a reusit sa mai puna un lacat. Practic sunt doua regulamente cumulate: numarul serial si numarul stafeta. Pentru cei obisnuiti nu e greu. Dar un hatru spunea ca lacatele se pun ca sa nu deschida vantul usa. Hotii fura magazia cu totul,,, Salut acest nou regulament. Dar sustin in continuare ca radioamatorismul, cu trafic prin reflexie pe iomosfera si fara arbitru alaturi nu e sport. Sa revedem si regulamentul WRTC. 73s ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Dan Rabinca la data de 2012-10-11 07:09:20 (ora Romaniei)
  • Ma asteptam ca, mai ales cei care au votat pe coloana rosie, sa isi argumenteze raspunsul.
    De ce nu este buna modificarea? Cei care apreciaza pozitiv sau negativ noul regulament au lucrat (pe vechiul regulament) / lucreaza (pe noul regulament) efectiv in concurs, sau doar stau pe margine si isi dau cu parerea?
    Pentru o mai buna clarificare a motivelor pentru care regulamentul a fost modificat, va prezint expunerea de motive prezentata consiliului de administratie al FRR cu ocazia votului de modificare a regulamentului CN US:

    Obiectivele propuse:
    a) cresterea atractivitatii concursului, atragerea unui numar cat mai mare de participanti;
    b) reducerea substantiala a posibilitatilor de fraudare a consursului;
    c) incurajarea performantei individuale prin cresterea ponderii aptitudinilor personale ale operatorului / operatorilor in rezultatul final, concomitent cu o reducere a ponderii avantajelor oferite de dotarea tehnica a statiei;
    d) evitarea eventualelor avantaje oferite voluntar si/sau involuntar de traficul preferential in timpul concursului

    Principalele modificari propuse:
    1) Impartirea concursului in 8 etape de cate 30 de minute fiecare. Pe fondul participarii intr-un concurs a cca 80-90 de statii, o semietapa de 60 de minute dezavantajeaza operatorii performanti care realizeaza rate foarte bune de lucru (2-3 QSO-uri pe minut) in primele 15-20 de minute, dupa care spre sfarsitul etapei, rata acestora scade substantial si se ajunge la o oarecare egalizare a rezultatelor tuturor participantilor. Prin posibilitatea de a lucra cu aceeasi statie in fiecare din cele 8 etape, incurajam performanta dand posibilitatea realizarii unui numar cat mai mare de legaturi
    2) Desfiintarea multiplicatorilor. Actualul sistem de multiplicatori este profund nedrept si nu incurajeaza performanta. Participarea unei singure statii dintr-un anume judet a constituit mereu motiv de nemultumire atat pentru statia respectiva (lipsa judetului propriu ca multiplicator in rezultatul final), cat si pentru corespondentii care dintr-un motiv sau altul nu au putut pune in log QSO-uri cu statia respectiva. De multe ori, statii unice dintr-un judet au lucrat in concurs numai in regim de “vanatoare” (lucru absolut corect din punct de vedere al regulamentului), lasand astfel la voia arbitrarului acordarea judetului respectiv ca multiplicator, pentru celelalte statii participante in concurs. In ce consta performanta de a lucra in concurs un judet anume, poate chiar vecin cu judetul meu, deci apropiat ca distanta? Daca eventual statia unic-multiplicator nu face apel in concurs, nu ma pot decat eventual astepta sa ma lucreze el!
    3) Desfasurarea concursului in regim “sprint”. Masura este de natura a incuraja participarea in concurs a statiilor cu puteri reduse, care in mod normal gasesc mai greu o frecventa pentru a lansa apel. De asemenea, la obtinerea rezultatului final, scade importanta dotarii tehnice si creste importanta aptitudinilor operatorului/operatorilor.
    4) Implementarea codului format din 6 cifre. Prin formarea codului in mod mixt (primele trei cifre in mod serial, ultimele trei cifre gen stafeta), eliminam complet posibilitatea introducerii in log a QSO-urilor dupa desfasurarea concursului. Chiar si eventuale legaturi logate in timpul concursului dar efectuate prin alte mijloace de comunicare decat frecventa radio (telefon, messenger, etc) devin ineficiente pe fondul unei rate superioare de trafic a celorlalte statii corecte.
    5) Scaderea numarului minim de participanti de la 10 la 6, pentru acordarea titlului de campion. Pe fondul scaderii numarului de participanti la categoria Juniori, masura este de natura a recompensa munca juniorilor care au participat in concurs.
    6) Inceperea cu o ora mai tarziu a concursului. In conditiile inceperii concursului la ora locala 19.00 in loc de ora 18.00 cum este in prezent, apreciem ca putem beneficia atat de o propagare mai buna in banda de 80 de metri, cat si de o participare mai numeroasa, avand in vedere desfasurarea concursului intr-o zi lucratoare, potentialii concurenti avand o ora in plus pentru a ajunge de la serviciu in locatia de concurs.
    7) Posibilitatea descalificarii concurentilor care in mod abuziv depasesc timpul de concurs. Masura este de natura a creste gradul de corectitudine al concursului prin descalificarea celor care “fura startul” sau mai “lungesc” o etapa cu 2-3 minute in unele cazuri.

    Numai masura nr 3, cu "sprintul" a fost respinsa la votul din 12 mai.

    73,
    Dan YO9FNP - presedintele comisiei centrale de unde scurte - FRR

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2012-10-11 08:24:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari draga Dane (YO9FNP) si multumiri pentru argumente.
    Sunt curios daca apar si contra argumentele celor din coloana rosie.

    73!

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2012-10-11 08:36:54 (ora Romaniei)
  • Cred ca a trecut foarte mult timp de cind yo8krr nu a participat la un CN, todeauna cu rezultate bune!
    Anul acesta nu am participat, urmind sugestia unui OM care spunea ca daca nu i-ti convine nu participa.
    Cred ca este prematur sa spunem ca regulamentul a atins obiectivele propuse, neavind inca rezultatele.Si inca ceva:fraudele pot fi inlaturate numai prin masuri de sanctionare a celora care le savirsec. 73! de yo8cln

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2012-10-11 09:20:25 (ora Romaniei)
  • Este laudabila initiativa de imbunatatire a regulamentului la Campionatul national, insa din pacate, dupa parerea mea schimbarile din regulament nu sunt cele mai potrivite. Problema principala care a facut necesar noul regulament a fost scaderea numarului de participanti. In loc sa se fi analizat cauzele care au determinat aceasta scadere (pe fondul general in care nu se inregistreaza o scadere de participanti in concursurile internationale) si actionat pentru cresterea numarului de participanti, s-a preferat atitudinea defensiva si adoptarea unui regulament care sa multumeasca pe cei putini care mai lucreaza in Campionat: mai multe etape si mai mici, eliminarea multiplicatorului, scaderea limitei numarului de participanti la categorii pentru acordarea titlului si altele. Un concurs national cu putini participanti si cu un regulament croit pentru participare slaba nu are nicio sansa sa devina atragator si sa capteze mai mult concurenti la editiile viitoare.

    Cea mai tragica schimbare a fost eliminarea judetului ca multiplicator. Era firesc ca legaturile sa fie interpretate ca preferentiale atunci cand din multe judete aparea un singur participant. Solutia era nu eliminarea multiplicatorului, ci sporirea participarii astfel incat chiar si din judetele "DX" sa fie prezenti cel putin 4-5 radioamatori. O preocupare mai vie pentru popularizarea concursului, organizarea si arbitrarea lui, publicarea rezultatelor si promovarea campionilor ar fi fost cateva masuri logice care ar fi adus mai multi participanti la Campionat. Inregistrarea SDR a intregii benzi pe durata concursului ar fi descurajat eventualii fraudatori. Asa cum un concurs DX are ca multiplicatori tarile DXCC si un concurs WPX are ca multiplicatori prefixele radio, tot asa un Campionat national ar trebui sa aiba ca multiplcatori judetele, sau macar districtele radio. S-ar fi dat astfel importanta cuvenita caracterului "national" si s-ar fi recunoscut contributia activitatii radio din toate judetele, astfel fiind atrasi in fata statiei radioamatori din toate colturile tarii, nu doar din Suceava, Prahova si Bucuresti.

  • Postat de Pit la data de 2012-10-11 11:15:22 (ora Romaniei)
  • Eu unul am fost impotriva modificarii regulamentului. Dar cine sa ma asculte!
    Marirea numarului de etape de la 4 la 8! Pentru cei mai tineri doresc sa aduc aminte ca la inceput erau numai 2 etape de cate 2 ore. Pe masura ce participarea a scazut, la un moment dat, YO4HW, a venit cu ideea de a face etapele de cate o ora. Poate in viitor vor fi etape de numai 15 minute daca nu va creste numarul participantilor.
    Din aducerile mele aminte la inceput cand am urmat cursurile de "radioamatorism" se specifica ca o legatura valabila este atunci cand se schimba minim indicativele si controlul. Din noul regulament a disparut "controlul" deci nu mai sunt QSO-uri valide ci altceva. Oare cum vor fi ele trimise la eQSL sau LOTW? sau nu mai este necesar.
    Vor fi socotite QSO-uri valide cele din campionat?? Se pot trimite QSL-uri pentru acestea?
    Ce avantaj are o statie de nivel standard fata de o statie "bine dotata". Nici una. Ce imbold va da asta altora pentru a participa??
    Am lucrat numai in prima zi si am stat cu apel. Ce am remarcat. Am fost chemat de doua statii care probabil vor fi in top. Celelalte nu au nici o sansa, ca si mine!
    Acum vorbind de posibilitati de fraudare!
    1. Se poate crea un grup de "tz" statii care vor lucra preferential pe unii
    2. La o statie se poate crea un "comando" care monitorizeaza banda si anunta operatorul unde este o statie nelucrata si cu o a doua statie sau VFO se trece instantaneu pe frecventa respectiva, se lucreaza(aici trebuie sa ai vitamine grase), apoi se revine pe frecventa de lucru cu apel.
    Modificarile acestea sunt benefice pentru cei care au aceste posibilitati. Numarul lor este foarte finit! Se va vedea in clasament!
    Vorba unui hatru: unde mai este sarea si piperul unui concurs?
    Dar trebuia ca sa se vina cu noutati ca sa se arate ca s-a facut ceva!
    Nu stiu daca ceea ce am scris este pe placul tuturor, dar asa gandesc eu
    73 Pit
    Vorba unuia: un mos craciun cu indicativ de bautura spirtoasa!

  • Postat de Pit la data de 2012-10-11 11:50:45 (ora Romaniei)
  • Am uitat!
    5) Scaderea numarului minim de participanti de la 10 la 6, pentru acordarea titlului de campion. Pe fondul scaderii numarului de participanti la categoria Juniori, masura este de natura a recompensa munca juniorilor care au participat in concurs.
    Undeva se facea precizarea ca se doreste cresterea numarului de participanti. Iar aici se scade numarul de la 10 la 6 doar ca sa se dea titlul de Campion national!!! Chiar asa de rau s-a ajuns sa numai fie 10 juniori participanti! Deci se poate da titlul daca sunt numai 18 participanti: 6 seniori, 6 juniori si 6 la echipe...........6) Inceperea cu o ora mai tarziu a concursului. In conditiile inceperii concursului la ora locala 19.00 in loc de ora 18.00 cum este in prezent, apreciem ca putem beneficia atat de o propagare mai buna in banda de 80 de metri, cat si de o participare mai numeroasa, avand in vedere desfasurarea concursului intr-o zi lucratoare, potentialii concurenti avand o ora in plus pentru a ajunge de la serviciu in locatia de concurs.
    .....Daca se va face o statistica se va observa ca majoritatea participantilor sunt cei de varsta a treia, cum li se zice. Pentru statiile cu dotare standard aceasta decalare de o ora a adus un QRM zdravan din partea statiilor de "mai departe" Chestia cu ajunsul acasa! De obicei programul este 9 to 5! Cine doreste si vrea poate!
    Daca programul impus de patron este peste... nu asta s-a dorit!
    dar ce mai conteaza.....
    73
    Pit acelasi....

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2012-10-11 19:35:59 (ora Romaniei)
  • Cred ca Ciprian a pus "punctul pe I". Modificarile ar fi trebuit sa tinda spre atragerea unui numar cat mai mare de radioamatori in concurs, ceea ce trimite la dilema esentiala "oul sau gaina". Ipoteza in care se vor obtine felurite titluri in urma unei participari tot mai reduse este, cred eu, gresita. Mai degraba ar fi trebuit simplificate procedurile tinzand spre standardul de concurs international (fara titluri sportive). Dezinteresul vine, iarasi o parere personala, din toate motivele expuse de vreo 3 ani de zile printre care ar fi: trisatul, favorizarea unor "campioni", refuzul de a sanctiona ceea ce vede tot satul, "arbitrajul" tardiv si lista poate continua. Poate nu ar strica sa fie schimbate si obiectivele acestor concursuri: in loc de titluri de mari campioni sa primeze acel "feel good" care transpare din multe concursuri fara miza "sportiva". In fond, facem legaturi de placere, nu ca sa rupem picioare! Tare rau a facut acest FRR radioamatorismului!

  • Postat de Tic la data de 2012-10-12 00:27:33 (ora Romaniei)
  • Cred ca unele observatii facute aici sint mai mult decit pertinente. Poate daca ar fi luate in seama de FRR altele ar fi rezultatele.
    ...Ma pregatisem sa intru in concurs cu o zi inainte...statie 100 W, antene, ma rog tot tacimul.
    Din nefericire am ascultat banda inainte de concurs ...cu 10...15 minute. Ce am auzit mi-a taiat definitiv apetitul de a participa. Un distins coleg testa propagarea schimbind controale cu statiile din tara. Am ramas perplex...59 plus 40 db la Botosani. Intrebat de un mucalit din banda, ce putere are a raspuns.....ei, atit cit am nevoie sa fac pirtie....Si asta in Campionatul National....Ca el mai erau citiva amploiati ce isi incordau muschii.
    Asa ca am inchis statia si ascultat concursul pe websdr din diverse locatii...Olanda, Rusia,Bucuresti,etc. Stiti ce usor se vede cei care vin cu puteri exagerate!!!! Si cu pretentii de 100 W !!!
    Ca sa fiu rau, cred ca la concursul acesta lipseste categoria IDIOTI ! Sint convins ca ar fi depasita usor limita de 10 pentru a fi validata. Pentru ca aici trebuiesc incadrati cei care efectiv isi bat joc de cei peste 70...80 participanti cinstiti care lucreaza cu 100 W.
    Dar vorba unui cole....Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac !

  • Postat de Berni la data de 2012-10-12 12:18:47 (ora Romaniei)
  • @Tic. In concurs nu esti obligat sa lucrezi cu astfel de statii. 73

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2012-10-12 13:13:47 (ora Romaniei)
  • Ingrijoreaza doua aspecte:1-numarul mic al celor care au votat (o fi la fel si cel al participantilor ?)2-dupa ce s-a facut apel ca cei care au votat rosu sa faca si motivarea, nimeni nu mai intervine cu vreo argumentatie. Nu stiu daca aceasta "tactica a strutului" poate duce la un progres. Este clar ca regulamentul este net inferior ( se poate aplica la un campionat de handy-isti asezati deo parte si alta a Dimbovitei)
    73! de yo8cln

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2012-10-12 13:33:23 (ora Romaniei)
  • Inca o specificare: cind ma refer la o reactie ma gindesc la cei care au initiat modificarea regulamentului ! Apropo, pe situl FRR la CN US apare lista logurilor primite pt. 2011 !
    Oare aceste intirzieri nu contribuie la neatractivitatea concursului?
    73! de yo8cln

  • Postat de Stefan la data de 2012-10-12 20:10:37 (ora Romaniei)
  • Fara indoiala ca este un regulament mai bun decat precedentul.

  • Postat de Dan Rabinca la data de 2012-10-12 21:33:08 (ora Romaniei)
  • "Sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimic; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale!”
    Cam asta ar putea fi, in stilul lui Caragiale, povestea campionatului national de unde scurte. In urma cu un an-doi, mai toata lumea se plangea de faptul ca unii concurenti fraudeaza concursul prin introducerea in log a unor legaturi realizate altfel decat in banda in timpul concursului, sau prin aparitia un unor statii-fantoma din judete rare, care intamplator sau nu lucrau numai cu anumiti concurenti. Noul regulament a eliminat aceasta lacuna. Totusi, conform sondajului, unii apreciaza ca noul regulament este inferior celui vechi. Este parerea dumnealor si o respect. Nu putem multumi pe toata lumea.
    Fara suparare, nu am reusit sa desprind din comentariile anterioare motive obiective si concrete pentru care noul regulament nu convine.
    Sa analizam putin cateva din ideile din comentariile anterioare: “Solutia era nu eliminarea multiplicatorului, ci sporirea participarii astfel incat chiar si din judetele "DX" sa fie prezenti cel putin 4-5 radioamatori.” Ideea mi se pare cel putin fantezista vis-à-vis de realitatea din YO. In multe judete nu exista fizic un numar de 4-5 radioamatori cu o dotare minima pentru a intra intr-un concurs de unde scurte.
    Inteleg ca o alta piedica a participarii in concurs a fost faptul ca nu se pot trimite QSL-uri pentru QSO-urile respective, intrucat nu s-a transmis controlul. A interzis cineva transmiterea controlului?!? Din contra, conform regulamentului de radiocomunicatii este chiar obligatoriu. Din puncte de vedere strict al concursului nu ne intereseaza insa controlul RS/T, ci numai cele 6 cifre de verificare.
    O alta problema ar fi, inteleg, controlul de 6 cifre prea lung si complicat de transmis/receptionat! Sa nu uitam totusi ca este un campionat national si scopul acestuia este sa il premiem pe cel mai bun. Nu este un concurs “de masa” gen Daciada. Avem nevoie de cei mai performanti concurenti, care sunt in stare sa transmita/receptioneze un set de 6 cifre fara sa se planga. Mai mult, am micsorat etapele pentru a da posibilitatea concurentilor performanti sa faca un numar cat mai mare de legaturi. Vrem sa incurajam performanta!!!
    Inteleg ca o alta problema este faptul ca o statie cu 100w nu poate castiga titlul de campion din cauza statiilor “dotate”. Este o rusine dotarea unei statii de radioamator cu amplificator liniar?!? In loc sa incurajam progresul, noi il condamnam? Atata timp cat semnalul este ok din punct de vedere al calitatii, puterea este conforma clasei de autorizare, eventual notificarii de 1kw la Ancom, care este problema?
    Un atlet care alearga la Olimpiada ar trebui condamnat pentru ca s-a incaltat cu pantofi sport de ultima generatie si nu cu tenesi chinezesti “ca toata lumea”?!?
    In cazul in care aveti reclamatii obiective fata de aspecte observate in timpul concursului sunteti invitati sa le prezentati in scris comisiei de arbitri care va asigur ca le va analiza cu cea mai mare atentie. Restul sunt vorbe…
    Nu avem pretentia de a fi creat cel mai bun regulament, dar cu siguranta acesta va oferi un clasament mult mai corect decat cele de pana acum.
    Va doresc o seara placuta! 73, Dan – YO9FNP

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2012-10-12 23:31:41 (ora Romaniei)
  • Aceasta este o replica la comentariul lui YO9FNP:


    Fraudele: In YO problema fraudelor a devenit mai acuta pentru ca s-a practicat in ultima vreme din ce in ce mai des, organizatorii nefiind in masura sa-i sanctioneze suficient de aspru pe cei descoperiti. Deci fara a schimba la sange regulamentul, monitorizand banda (SDR) si arbitrand atent/impartial concursul, eliminand definitiv din viitoarele competitii pe cei eventual prinsi, problema fraudelor treptat s-ar fi rezolvat, sau cel putin imbunatatit.


    6 cifre de verificare: Cu cat mai multe cifre, cu atat mai putin atragator concursul. Majoritatea participantilor in concursurile de radioamatori nu lucreaza ca sa devina campioni. Concursurile sunt un alt mod de a realiza legaturi si de a petrece timpul la statie. Cu cat mai stufos regulamentul, cu atat mai redus va fi factorul "fun" si cu atat mai putin va fi probabil ca radioamatori fara experienta sa participe. Spre deosebire de YO9FNP, eu am vazut intotdeauna in Campionatul national un concurs "de masa" in care unii gasesc sa petreaca timpul liber, altii isi regelaza echipamentul, iar altii trag tare sa castige. Daca ne uitam la punctajele obtinute si la logurile primite, lucrurile stau exact asa, sau cel putin asa stateau pe vremuri. Daca "avem nevoie de cei mai performanti concurenti" in Campionat nu si de ceilalti radioamatori, atunci sa facem acest concurs ceva gen WRTC, fiecare primind echipamente radio si antene identice, fiind amplasati pe o raza prestabilita, cu un arbitru in spate etc. Atunci s-ar elimina si fraudele si s-ar termina toate discutiile.


    Fantezia de a avea 4-5 participanti intr-un judet: Pentru ca un concurs sa fie de succes si sa aiba participanti, nu este suficient sa se elaboreze un regulament bun (presupunand ca regulamentul actual este bun, ceea ce nu cred ca este). Atragerea in concurs si in traficul de unde scurte in general trebuie sa fie o preocupare continua a FRR, in special a comisiei de unde scurte. "In multe judete nu exista fizic un numar de 4-5 radioamatori cu o dotare minima pentru a intra intr-un concurs de unde scurte"? Pai este foarte regretabil daca e adevarat. Este rezultatul ineficientei implicari in coordonarea radioamatorismului din ultimii ani, atat de FRR, cat si de asociatiile locale. Un concurs frumos nu devine popular peste noapte. Au trecut aproape 10 ani de cand YO DX HF Contest si-a imbunatatit (si nu radical) regulamentul, insa a fost nevoie an de an de efort organizatoric sustinut pentru a atrage tot mai multi participanti. Astazi YO DX HF Contest este unul din cele mai interesante concursuri internationale regionale. In contrast, noul regulament la Campionatul national a fost elaborat pe fuga, citit o data la QTC si aruncat pe un server pentru ca apoi sa devina inaccesibil, timp in care vechiul regulament era in continuare bine-mersi afisat la hamradio.ro marind si mai tare confuzia. Fara nicio campanie de popularizare si de convingere a participantilor de avantajele pe care le care noul regulament, acesta a redevenit accesibil pentru cei interesati cu mai putin de o saptamana inainte de editia de fonie din octombrie. A mai fost citit o data la QTC si gata. Un asemenea stil de promovare a concursului are intr-adevar darul sa faca fantezie prezenta de 4-5 concurenti per judet. La radioamator.ro exista o pagina speciala cu harta Romaniei la care cu un clic pe judet se afiseaza radioamatorii cu autorizatia la zi din acel judet, acestia putand a fi ulterior contactati. Este punctul de plecare pe care organizatorul ar trebui sa il considere atunci cand vrea sa imbunatateasca participarea din fiecare judet. Eliminarea multiplicatorului este o acceptare a neputintei sau o ingropare a capului in nisip.

  • Postat de Florentin la data de 2012-10-13 12:49:31 (ora Romaniei)
  • ... nu am participat, PREA GREU PENTRU MINE ..am ascultat din 3 locatii diferite, prima locatie antena FD4 ( YO9KRW ), la o ora diferenta Urleta, dipol 14Mhz si erau indicative care veneau " ca tunul " ..
    a 3-a locatie ... acasa GPM1500 verticala MB si veneau la fel "ca tunul" ...
    deci KW pe peste tot, cine dovedeste???
    Poate arbitrii ... ??

    Cred ca voi uita pina la anu' de concursuriYO nationale, voi respecta, in schimb, tot ce inseamna YO DX ....
    cu scuze...Acelasi florentin

  • Postat de Cristi la data de 2012-10-13 13:16:01 (ora Romaniei)
  • Am mai ridicat probleme acum cativa ani cand participarea din judetul Botosani a fost considerata partinitoare de unii (la sesizarea mea arbitri de atunci au aratat ca nu a fost asa-doamne multumim inca o data softistilor pentru programele lor de arbitrare care ne ajuta si in timpul concursului si post concurs). Am cerut atunci eliminarea judetelor ca multiplicatori un punct slab in posibila fraudare. Dar nu credeti ca daca MIZA acestor campionate ar fi mai mica nu ar mai fi incercari de fraudare (cred ca experientele de arbitrare ale concursurilor din YO2 ma contrazic). Nu stiu ce sa zic dar oricum subscriu la ceea ce au spus unii inaintea mea si am un gust amar referitor la munca comisiei de disciplina vizavi de fraudarea anumitor concursuri si neluarea lor in seama. Cat despre numerele de concurs. Prin anii 70-80 am intrebat si eu pe cineva mai cu experienta ce e cu numerele incrucisate si mi s-a raspuns ca asa se dovedeste maiestria operatorilor, puterea lor de concentrare. Despre celelalte inclusiv posibilitatea de fraudare ea exista in continuare oricine doreste acest lucru scoate mai multe statii cu care poate sa lucreze, modificarea regulamentului dand posibilitatea si statiilor unice din anumite judete sa participe fara a fi acuzate de parteneriat. E mai greu pana ne obisnuim cu el. Felicitari celor care au participat!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2012-10-13 21:50:29 (ora Romaniei)
  • Buna seara , am votat si eu . Desi nu sunt membru FRR , nu particip la concursurile lor , l-am citit si am vazut multe lucruri care nu sunt ok . Dar oricum nu le asculta nimeni si nefiind " inrolat " in sistem ( ufff cum suna , am scris asa ptr ca nu imi plac cei in uniforma indiferent de natura ei ! ) nu am unde sa le spun. Sper ca peste 50 de ani sa se schimbe ceva - eu mai prind , poate copilul meu .... Numai bine tuturor oriunde va aflati ,,, 73!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2012-10-14 00:06:36 (ora Romaniei)
  • Am participat cu 10 (zece) Watti reglati la tcvr. In noul amplasament am conflict cu cel de la ultimul etaj. Dar dorinta de a participa a fost foarte mare. Reusesc sa ma concentrez asa de tare ca uit de toate. Si imi face bine. I-am chinuit pe corespondenti, dar unii m-au "scos" foarte bine. Regulamentul poate fi imbunatatit. Singura observatie o consider participarea clasei a 3-a, a 2-a si 1-a gramada. Un distins prieten si coleg de pasiune spunea ca asta nu ar fi decat un stimulent sa-si ridice categoria si sa se doteze, daca vrea pe podium. Priviti va rog clasamentele la campionatele nationale de unde ultrascurte. Mereu sunt mai multi participanti decat la US. Si conditiile sunt mult mai dificile. Si va rog sa numarati cate cifre si litere are un control : 11 sau 12 !! Si nu se plange nimeni. Si toti stiu aritmetica elementara ca din centrul tarii nu pot face numarul de Kilometri (puncte) ca cei din Dobrogea, de exemplu. Dar placerea de a face radio este mare. Daca dragoste nu e, nimic nu e ! Se potriveste si aici. Niciodata nu am inteles de ce trebuiesc doua zile. Nu e suficienta o singura zi ? O singura zi, trei ore, sase etape de o jumatate de ora, 100 watti. Si cine doreste sa urce pe podium, sa anunte si sa i se trimita arbitri asistenti. Dar asta costa. Si iarasi ajungem la bani !... Cu scuze, Mircea = yo4si.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2012-10-14 05:20:23 (ora Romaniei)
  • Mircea, pot si eu sa dau un contraexemplu in favoarea controalelor lungi la concursurile in unde scurte - http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=629">Sweepstakes, un concurs foarte popular american. Atunci cand controalele lungi contin informatie utilizabila in clasificare sau punctare (de pilda QTH locator, categoria de participare, putere etc), participantii accepta cu mai multa intelegere regulamentul. Cand insa codul se prelungeste exagerat numai din ratiuni de verificare la arbitraj, schimbarea este mai greu primita. In mod sigur ar exista rezistenta si dezamagire si din partea participantilor la CQ WW DX daca incepand cu editia viitoare in afara de zona CQ ar trebui sa mai transmita in plus si numarul de ordine al legaturii.

    Pentru Cristi YO8DHD - Miza in Campionatul national este intr-adevar o problema foarte importanta, dar din pacate niciun regulament nu o poate inlatura. Problema este forma de organizare a FRR - federatie sportiva. Cat timp va fi asa, printre campionatele nationale de judo, scrima, fotbal se va numara si cel de unde scurte in banda de 80 de metri, unii "sportivi" fiind uneori tentati sa sara calul pentru a obtine recunoasterea si uneori recompensele asociatiilor sportive tutelare.

  • Postat de ion la data de 2012-10-14 17:34:19 (ora Romaniei)
  • Bun concurs cred ca la anu(si multi anii)v-a participa numai cei din CA al FRR cei care au dospit acest concurs.Pacat,mare pacat.INCOTRO FRR,INCOTRO CA AL FRR.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact