hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati devenit radioamator fiind mai intai activ in Citizen Band (CB)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 30-ianuarie-2012 si s-a incheiat la 6-februarie-2012

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (10)  

  • Postat de pascanut viorel la data de 2012-01-30 13:08:55 (ora Romaniei)
  • da am activat prima data in CB si inca mai activez in CB deorece lucrez pe TIR la indemnul a doi radioamatori yo5amf si yo8rqp am dat examen si am trecut la radioamatorism 73 vivi yo8sci

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2012-01-30 20:53:09 (ora Romaniei)
  • Dupa cum am scris in saptamana trecuta am descoperit radioamatorismul in 56 - pe atunci nu exista CB...hi, insa raspusurile sub marcaj de culoarea rosie oare inseamna ceva sinonim? - In acest caz majoritatea radioamatorilor actuali poate au o varsta medie de 50 - 60 de ani? Hm...... 73 de Miki

  • Postat de Dan la data de 2012-01-30 23:35:08 (ora Romaniei)
  • Prima data am auzit despre radioamatori din niste vechi carti pe care le avea bunicul in biblioteca.Neavand tangente cu radioamatori activi la acea vreme, m-am conformat cu idee ca hobby-ul disparuse din diverse motive. Prima statie emisie receptie pe care am avut-o a fost un walkie talkie ce avea emisie in canaul 19FM iar receptia "cu spectru imprastiat". Dat fiind ca nu ma auzea nimeni, la ce fabuloasa putere avea jucaria stateam des la receptie. Deja incepusem sa-i recunosc dupa voce pe cei din CB de pe atunci. Treaba se intampla undeva in anul de gratie 1996 cand CB-ul bucurestean era cu totul altceva decat cel de acum. In 1997 am avut prima statie adevarata, un Dragon CB 220 (240 canale AM/FM 4W) prin intermediul careia am facut prima legatura cu o statie din alta tara, in canalul 31FM. Radioamator cu hartii sunt din primavara lui 2009, DX-urile nu le mai fac in 11m dar cand vine vorba de taclale locale ma reintorc cu cea mai mare placere in aceasta banda din simplu motiv pentru ca, comunicarea este mult mai libera si mai naturala. 73 de Dan YO3IBW, fost 233EC052,pe vremuri.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2012-01-31 21:39:50 (ora Romaniei)
  • Pana la 18 ani, respectiv pana in 1964, am trait la tara in muntii Buzaului, unde nu am avut alta posibilitate decat sa citesc despre radioamatori prin carti sau reviste, "Ghidul radioamatorului constructor" (pe atunci era si o categorie de constructori, pe langa ham si swl) sau excelenta revista "Sport si Tehnica". Bani pentru piese ioc, noroc ca se mai gaseau "capturi" de razboi prin podurile rubedeniilor (cel mai des casti de 2x2000 Ohm, dar si ceva tuburi cu incalzire directa). Abia din 1964, cand am ajuns student la oras m-am putut prezenta la un radioclub (YO4KBJ) si am parcurs stagiile de rigoare (swl YO4-3125/GL, 500 de confirmari de receptie cu un receptor HM cu reactie de tip 0V2 cu ECC85 si EL84 plus sursa separata cu EZ80, apoi examen de emisie-receptie). Autorizat din 1969, de unde CB pe atunci? Transformatoare, conductor emailat, piese vechi se gaseau convenabil la talcioc, tin minte ca am cumparat pe mai nimic o statie de emisie-receptie de mica putere (2,5W cu tuburi, dar fara tuburi si cu bobinele rupte) de prin 1935, dar cu doua CV, unul pe emisie, celalalt pe receptie, cu caracteristica liniara, condensatorii aveau capacitatea in cm iar componentele pasive nu erau lipite, toate erau prinse intre cleme elastice din alama nituite pe bachelita, de parca atunci preocuparea de baza era sa scoti si sa pui la loc piesele sau sa le schimbi intre ele. Daca nu ma insel, imi amintesc ca YO7AVX organizase pe timpuri o expozitie cu toata istoria radiocomunicatiilor, cu mostre incepand de pe cand nu existau tuburi electronice sau semiconductori, aparatele erau toate in functiune, daca mai exista si acum este o mare valoare. 73!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2012-01-31 22:23:36 (ora Romaniei)
  • Am autorizatia de amator cu mult inainte de moda CB-ului . Am lucrat apoi si in CB , din curiozitate , atunci cand discutiile erau mai " curate " ;) 73 tuturor !

  • Postat de Vasile la data de 2012-02-01 17:12:50 (ora Romaniei)
  • La fel pot spune si eu,in 1967 cand am terminat facultatea nu era moda cu CB !Am fost atras de Telecomenzi prin radio,Leontin Ciortan cu schemele si pozele din Sport si Tehnica publicate prin 1964 cu care comanda navomodele.Nu
    se gaseau scheme,emitatoarele erau cu tuburi alimentate la baterie (cele folosite de Leontin Ciortan ).Mult mai tarziu au aparut in colectia Radio de 5 lei scheme cu tranzistoare,relee cu lamele vibrante,filtre LC pt mai multe comenzi simultane !Din 1967 pana in 1986 am pierdut vremea din cauza sefului de Rd Club YO9KAG din Ploiesti...care mi-a cerut sa fac smotru intai la Rd Club si apoi...mai vedem !Abia in 1986 am renuntat la navomodele si aeromodele si am fost momit de YO9BQZ...lucru detaliat si intrun articol in revista,aparut prin amabilitatea deosebita a lui Vasile Ciobanita,Dumnezeu sa-l odihneasca !Componente pt receptoare si mai tarziu pt emitatoare se gaseau greu...dar cine insista,gasea pe la talciocuri si apoi pe la magazinele de piese radio si Tv !Revista Sport si Tehnica a fost mult mai buna decat Tehnium unde se publicau scheme gresite,cu componente greu de procurat din import !73 Vasile !

  • Postat de creanga mugurel la data de 2012-02-03 19:55:49 (ora Romaniei)
  • In 1975 la Casa pionierilor nu aveam statie CB (HI!).In rest sint de acord cu YO6AJI.
    73! RELU

  • Postat de Lari la data de 2012-02-04 09:42:27 (ora Romaniei)
  • In anul 1977 cand am mers pentru prima data la un club sub indrumarea regretatului YO9HF nu erau dotari in CB ...hi !!!Dar ,apreciez ca multi colegi radioamatori provin din randul CB istilor.Cred ca ramane singura ,,pepiniera?? pentru viitor,avand in vedere ca tinerii se indreapta spre alte hobbyuri.
    73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Eduard Banariu la data de 2012-02-04 12:09:15 (ora Romaniei)
  • Am descoperit statia ceva din radioamatorism in almanahurile Tehnium de prin casa undeva pe la 16 ani. Era un emitator SSB cu lampi in banda de 28 Mhz. Cum nu aveam cunostinte de electronica suficiente, am inceput sa caut alternative. Statiile erau f scumpe asa ca am ales sa-mi exercit putinele cunostinte adunate din Tehnium-uri pe 2 walkie talkies ce aveau oscilator cu Quartz [pe canalul 14 in CB. Am facut tot ce am putut pentru a le imbunatati. Am refacut filtrul de iesire, am facut prima mea antena - o antena dipol orizontal pentru banada de 11m. Apoi a urmat o statie de CB adevarata care m-a dus catre un grup de radioamatori care activau in canalul 13 - canal administart de Liceul de Posta si Telecomunicatii din Timisoara prin YO2ALS - un fel de canal scoala pentru elevii liceului, viitori radioamatori etc. 2 ani ai tarziiu imi luam examenul si luam clasa a 4 -a restrans la YO2LLQ. Si al ora actuala in Timisoara majoritatea noilor radioamatori provin din CB. Se simte ca nu prea are unde si cine sa transmita informatia. Cei are ar vrea nu prea au timp si cei care au timp nu prea vor :).

    73!
    YO2LSP.

  • Postat de KOTE A., la data de 2012-02-05 13:19:49 (ora Romaniei)
  • Buna . Eu am inceput primadata in CB (si nu numa in FM ,CH22)bine inteles atunci lucram pe camion , cu ajutorul YO5AMF Alex am descoperit 27,555 SSB unde am facut primele DX-uri cu o verticala de 5/8lamda si trs de 30w(DL,PA,I,OE,EA...)chiar amprimit si qsl-uri ,si chred ca atunci a intrat "virusul" sa devin radioamator in ani 2007. Incodata multumesc la YO5AMF ca ma ajutat(regulament,carti si sfaturi)

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact