hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti multumit de indicativul de radioamator care va este alocat?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 11-iulie-2011 si s-a incheiat la 18-iulie-2011

Intrebarea a fost propusa de YO6AEI.

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-07-11 16:47:34 (ora Romaniei)
  • Da. Si nu l-am ales, e o coincidenta "no"-ul din nume cu cel din indicativ. Nu l-as schimba decit daca, prin absurd,ar fi obligatoriu, cu toate ca nu e un indicativ de mare rezonanta. Nu-i inteleg pe cei care si-l schimba, mai ales pe cei vechi, care sint cunoscuti mai mult dupa indicativ decit dupa nume-prenume, dar poate sint eu mai conservator.

  • Postat de ARON la data de 2011-07-11 17:35:19 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu NONI,cred ca numai o multumire psihologica poate aduce o schimbare de indicativ.In cadrul marilor concursuri CW,oare ce pozitie favorabila poate cistiga ,prin economia de timp la transmitere ? Macar de ar fi mari competitori toti.Cei cu un trecut valoros,apreciat,parca isi neaga propria activitate depusa multi ani .Chiar par jenante explicatile , motivatia schimbarii indicativului la intrebarile puse de corespondentii cunoscuti in banda,acestia mai intii ramin perplexsi,apoi par a se scuza ,de parca ar avea vreo vina,devine cite-o data comica discutia , mai ales pentru numerosii receptori anonimi de pe frecvnta.Fiecare in sinea lui da o nota ,nestiuta de nimeni,apreciez eu ,negativa de cele mai multe ori.Poate fi si o urma de invidie,daca se poate dece NU ? Pentru un fost detinut,la eliberare din penitenciar ar fi binevenita o schimbare de nume,dar pentru noi radioamatorii parca NU,indiativul este o identitate,o istorie.Sunt poate cam exagerat,imi cer scuze dela cunoscutii in cauza, sa nu o considere jignir,ofensa.etc,Multe 73-uri dela 9BERETE.

  • Postat de Tina la data de 2011-07-11 21:16:54 (ora Romaniei)
  • Acest indicativ l-am primit prin posta de la Inspectorat in august 1990. L-am acceptat imediat ca pe al doilea nume.Este un indicativ usor, potrivit pentru telegrafie deoarece vine in cascada descrescatoare.Nu l-as schimba pentru nimic in lume.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2011-07-11 22:36:57 (ora Romaniei)
  • Aron - YO9BRT a atins rezonanta adevarata a problemei. Indicativul se contopeste cu identitatea ta unica. Schimbarea lui sterge o mare bucata de vreme identitatea ta! Apoi ca din 3 litere si te handicapeaza la conteste? Nu e adevarat - eu am castigat WPX 160m in 2010 cu indicativul meu si nu cu YR5Z....

  • Postat de Marius Alexandru la data de 2011-07-12 09:54:47 (ora Romaniei)
  • Dupa examen am solicitat cateva combinatii (in speranta ca macar una sa fie libera) care mi se pareau mie ca suna mai "bine" in CW. Desi se pare ca nici una nu era ocupata, am fost refuzat si am primit indicativ "la rand". Am stiut imediat ca voi avea probleme in trafic, in special cu corespondentii incepatori, in conditii de trafic mai grele sau QRQ, H-ul este de multe ori confundat cu litera S. M'am resemnat insa si acum nu l'as mai schimba.

  • Postat de Alin la data de 2011-07-12 13:09:53 (ora Romaniei)
  • foarte multumit de indicativ , in urma cu ceva timp dupa examenul de radioamator am avut un mare ghinion ("JINX") , mi-am fracturat piciorul destul de urat.am trecut la indicativul preferential YO9JNX si a sa a ramas de atunci si nici nu il schimb.
    73! Alin

  • Postat de Costi la data de 2011-07-12 13:35:14 (ora Romaniei)
  • Sunteti multumit de indicativul de radioamator care va este alocat?
    Votul meu a fost la varianta a treia, adica, "nu prea sunt, dar prefer sa il pastrez".
    Nu am intentia de a-mi schimba sufixul din simplu motiv ca a fost binecuvantarea mea ca radioamator, adica un fel de certificat de nastere. Legal se poate schimba, moral insa se mai poate discuta. Ar fi un fel de lipsa de respect fata de comunitatea HAM. Nu cred ca cineva, sa zicem si-ar dori sa fie un al doilea G5RV, JY1, YO3AC, LU1SM, UA1LO sau WB2AQC ca sa amintesc doar cativa radioamatori de seama.
    Cum indicativul nu "desemneaza" o personalitate, ci invers, nu pot avea alta insipratie decat cea a literelor alfabetului, nu poate fi vorba ca te-ar chema Ion, Gheorghe sau Richard, John, etc.si asta ti-ar da o valoare in plus!
    As crede ca un nou indicativ primit ar fi un nou botez. Ori in viata botezul e unul. Al doilea botez facut isi pierde semnificatia, desi este acceptat.
    P.S. Nu am ceva cu cei care si-au inlocuit vechiul indicativ cu unul nou in YO sau in alta parte.

  • Postat de Ciprian Sufitchi (n2yo) la data de 2011-07-12 17:58:20 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca schimbarea indicativului poate fi rezonabil justificata in cateva situatii. De pilda daca induce confuzie cu alt indicativ in trafic, in special in timpul concursurilor in CW, ceea ce poate reduce scorul, crea QSO-uri inexistente etc. Un alt exemplu este alegerea unui indicativ mai scurt, tot pentru concursuri. Nu pentru ca acesta s-ar transmite neaparat mai repede si ar scurta durata unui QSO, dar un indicativ scurt este mai usor de memorat de catre corespondent, iar sansele pentru introducerea unor erori in log se reduc. O alta situatie este aceea in care radioamatorul nu este activ in trafic, ci mai degraba in alte domenii, de pilda constructii radio sau telegrafie viteza. In acest caz indicativul nu ajunge sa prinda radacini prea adanci in constiinta celor din jur si poate fi schimbat cu unul mai scurt sau mai relevant. Din experienta pe care o am in administrarea callbook-ului YO de la radioamator.ro, cred ca cele mai multe schimbari de la un indicativ lung la unul scurt cauta sa indice consacrarea, prestigiul, mai ales cand acestea reprezinta initialele numelui detinatorului. Indicativele scurte sunt pretutindeni percepute ca "vechi" si aparent par sa sugereze mai mult respect. Schimbarea indicativului dupa ce acesta a fost activ multi ani are un pret foarte mare, insa de vreme ce detinatorul este liber sa ia aceasta decizie, inseamna ca este pregatit sa plateasca acest pret.

    Eu dupa ce am primit in anul 1991 indicativul YO3FWC am fost un pic dezamagit pentru ultimele doua litere, dar am fost atat de nerabdator sa-l folosesc in trafic, incat nu mi-a mai pasat. In plus, suna foarte armonios in CW. Am facut zeci de mii de legaturi cu el. Din pacate, nu-l mai pot folosi prea des, dar chiar si asa, nu l-as schimba pentru nimic in lume.

    Dupa ce am obtinut licenta FCC de radioamator in SUA mi s-a alocat automat indicativul AG4TX, insa pentru ca am clasa extra am putut solicita orice indicativ de forma 1x2, indiferent de numarul din prefix. Am aplicat imediat pentru un indicativ care ma leaga de tara in care m-am nascut, si astfel a aparut N2YO. Indicativul AG4TX a fost valabil doar cateva zile si nu l-am folosit niciodata, dar cand ma gandesc la el, nu pot sa nu recunosc ca era un indicativ foarte frumos: suficient de scurt, foarte semnificativ ("TX"), avea cifra corespunzatoare statului in care locuiesc (4 pentru Virginia), avea un prefix rar potrivit pentru WPX.

  • Postat de Daniel la data de 2011-07-12 19:07:08 (ora Romaniei)
  • Indicativul mi-a fost asignat la intamplare in seria cu Gelu si Sorin acum SK (GJE si GJF) dand examen impreuna. Cu toate astea ma simt tare legat de imposibila combinatie gjc...la sosirea in Canada in memoria celui ce a fost YO3GNO Nic, pentru aducere aminte mi-am ales VE3GNO. Atat YO3GJC cat si VE3GNO nu le-as schimba pentru nimic in lume (nici macar pentru un P5P :-)), asa cum spunea Tina odata cu indicativul am primit un nou nume de botez... chiar si acum dupa ceva ani cand ma intalnesc cu hami din YO ma saluta cu ce faci "gejeceule"! si nicidecum cu Daniel. Este o identitate dobandita insa puternic personalizata, o schimbare de indicativ fiind similra cu o aschimbare de "identitate", prestigiul si recunoasterea fiind cumva risipite, reconstructia si asocierea persoanei cu noul indicativ necesitand ani.

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2011-07-14 06:43:01 (ora Romaniei)
  • Cand am primit indicativul in 1981 , YO3APJ mi-a zis ca este foarte frumos in telegrafie. Dar eu nu eram telegrafist, ci fonist. In SSB a fost ceva mai greu de transmis la DX cu litera U, dar m-am descurcat. Desi apoi m-am mutat mult prin tara, spre norocul meu, judetele respective erau in YO9 si nu a trebuit sa schimb prefixul. Abia acum, din 2011 am schimbat prefixul deoarece m-am mutat in judetul Brasov (YO6), dar am pastrat sufixul pentru ca este prea bine cunoscut ca sa il schimb acum dupa 30 de ani. Totusi ar fi ideal ca macar indicativele sa poata fi alese de radioamatorul ce primeste pentru prima oara autorizatia, dintr-o lista a sufixelor libere. In acelasi mod fac cei de la circulatie, dar la sufixe speciale te taxeaza cu niste bani. Poate ca lista de foste indicative (sufixe) este mare, iar multe sunt nefolosite. Dupa 5 ani ele pot fi realocat. Dar cred ca nu poti da un sufix gen AC,RF,SF,LX cuiva , iar ceilalti din lume sa creada ca vorbesc cu "cei ce au fost odata" acele persoane ce au facut istorie in radioamatorismul YO. Asa cred eu. Ar mai fi o varianta pentru marirea numarului de indicative cu 2 litere: Romania sa mai obtina unul sau doua prefixe diferite de cele actuale, si atunci toata lumea ar sti ca este o alta statie (Polonia foloseste SQ pentru al doilea prefix national). La noi s-a facut abuz de prefixele speciale si asa s-a ajuns la situatia ca azi avem tot felul de YP,YR si YQ ce apar ocazional in trafic sau concurs.

  • Postat de teo la data de 2011-07-14 16:30:09 (ora Romaniei)
  • -indicativul yo8ciy are un mare dezavantaj

    -la traficul de fonie pe care-l folosesc "india"

    are o foarte mica presiune sonora s trebuie sa

    revin cu "italy"

    -deci in trafic de fonie este un dezavantaj

    -dar...... acesta este numele de botez si mai

    repetam indicativul

    te0 yo8ciy

  • Postat de Adrian la data de 2011-07-15 22:29:41 (ora Romaniei)
  • Dupa indicativul de receptor (in care aveam numarul 007) am primit indicativul actual cu cifra 8 in loc de 6 si banuiesc ca mentorul YO8SS a avut un oarece amestec in asta, hi. Mi-a placut din prima clipa deoarece suna extrem de melodios in CW si n-as dori sa-l schimb pe nici un alt indicativ, nici chiar de doua litere. Este "muncit" si castigat "pe drept", ma reprezinta si sunt mandru de el. Imi pare rau pentru cei care nu gandesc la fel.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2011-07-16 16:02:17 (ora Romaniei)
  • "Esiule, vino sa vezi ce am mai facut !" Asa-mi spunea Sergiu Jelescu = YO4AIP. Pentru el numele de botez era sufixul indicativului. Si nu ma deranja deloc. In toamna lui "60 am depus dosarul la Radioclubul Central Bucuresti, unde am studiat trei ani telecomunicatiile. Desi cu dominciliul in Constanta, dosarul fiind probabil in teancul celor din Bucuresti, mi s-a dat indicativ de bucurestean. YO3JP anunta la QTC numele fericitilor aprobati pentru autorizare. M-am deplasat personal la Minister, Victor Niculescu mi-a spus sa astept pe hol. Va imaginati emotia asteptarii indicativului. Victor Niculescu a iesit cu autorizatia, mi-a strans mana si mi-a urat succes. Am privit autorizatia si mi-a cazut fatza: YO4SI !! Ma asteptam la ceva cu W, chiar WW. Era 8 august 1961. M-am obisnuit repede. In CW multi ma iau HI. Am vizualizat pe oscilograf pronuntand toate literele alfabetului. S si I sunt de amplitudine mica. Procesorul de voce ajuta mult. Va saluta Esiul constantean, care acum este la Campulung Muscel ! 73s !

  • Postat de Niculet Aurel la data de 2011-07-16 16:55:51 (ora Romaniei)
  • Din pacate nu l-am primit la intimplare.Am avut, de ales din 2 indicative,si s-ar putea, sa fi ales bine.Nu cred ca l-as schimba,dupa 19 ani de munca. 73 Nick

  • Postat de Misi la data de 2011-07-17 07:03:05 (ora Romaniei)
  • Eu am primit la intamplare,dar daca m-ar obliga sa-l schimb,cred ca as fi in stare de a renunta la un alt indicativ.De as putea, l-as lua cu mine in mormant...
    Succes la toate ,73 ,Misi

  • Postat de Ovidiu la data de 2011-07-17 12:17:30 (ora Romaniei)
  • Am votat varianta 2! L-am primit la rand prin 1983! Desi .... Atunci cand am facut cererea de autorizare am solicitat (in masura posibilitatii) sa mi se acorde indicativul YO2OO (initialele numelui si prenumelui)! Era la vre-un an de cand ne-a parasit regretatul Emil Cantor, YO6OO! Dar prin poºtã a venit ... YO2DFA!
    Acum nu l-aº mai schimba cu nici un altul!
    Este adevãrat cã în diferite concursuri internaþionale am folosit indicative speciale de forma 2X1 dar intotdeauna pentru statii de club.
    Sã nu uit, am mai folosit vre-o 3 luni ºi YQ0DFA cu ocazia organizãrii de cãtre YO MARC a Concursului Internaþional Naval, dar tot DFA, HI!
    73 pentru toþi YO2DFA - Ovidiu

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact