hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati construit vreodata un montaj electronic care continea si componente SMD (surface mounted devices)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 27-iunie-2011 si s-a incheiat la 4-iulie-2011

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (9)  

  • Postat de ARON la data de 2011-06-27 15:59:54 (ora Romaniei)
  • Dupa graficul raspunsurilor,interpretez ca,majoritatea cititorilor sunt mai in virsta,aici ma incadrez si eu.Tehnica SMD-urilor,presupune vedere foarte buna,siguranta miinilor,aparat de cositorit de generatie mai noua.Majoritatea dintre noi lasam robotilor industriali sa faca montajele cu SMD.
    Tot respectul pentru cei tineri,care abordeaza aceste componente miniaturale ,cit si celor mai in virsta,care sfideaza trecerea anilor si cu curaj abordeaza aceste SEMEDE-uri ,tuturor 73,
    9 BERETE,Aron.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-06-27 16:34:59 (ora Romaniei)
  • Am norocul, cu toate ca lucrez in electronica de 30 de ani, sa am vederea de aproape buna (vad cu ochiul liber si valorile inscriptionate pe smd-urile mici), asa ca raspunsul este da, in ultima vreme majoritatea montajelor pe care le fac sint cu smd-uri. Ciudatenia consta in faptul ca, folosind vechea metoda, manuala, de confectionare a cablajului, rezultatul e o placa goala, numai cu gauri, majoritatea componentelor fiind pe partea placata, exceptind cazul cind e nevoie de circuite acordate sau relee, care ramin la locul obisnuit.

  • Postat de Costi la data de 2011-06-27 17:23:12 (ora Romaniei)
  • "Ati construit vreodata un montaj..."
    Intrebare usor nelalocul ei. Am votat nu. Ptr ca nu am folosit componente SMD. Sunt din generatia de opinci care a folosit, la inceput EFT 317 in RF si EFT 323 in audio...
    Intrebarea insa poate fi, cred, interpretata daca am construit odata sau de mai multe ori asemenea montaje...
    Il rog colegial si respectuos pe Ciprian sa revada formularea intrebarii.
    Cu prietenie,
    Costi
    73!

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2011-06-27 18:20:11 (ora Romaniei)
  • Pentru Costi YO2BZV - Nu stiu in ce consta confuzia. Intrebarea incearca sa stabileasca dintre cei care aleg sa raspunda, cati au construit montaje electronice care au avut in componenta si SMD-uri. Daca *nu* ati folosit niciodata asemenea componente, alegeti cea de-a treiea optiune.

  • Postat de Stanescu Florentin la data de 2011-06-28 16:38:55 (ora Romaniei)
  • Eu o sa exprim o opinie usor diferita de a precedentilor. Da, am construit si reparat montaje cu SMD-uri.
    Da, cand am inceput electronica, prin 1977, am facut monataje cu EFT-uri, AD-uri, apoi BC, BD, 2N3055, etc. Asta in ciuda celor -9(minus noua) la ochiul drept si respectiv -10 (minus zece) dioptri (ochiul stang) pe care cu onoare ii am de pe la 14 ani, cand mi s-a stabilizat miopia...
    Tot atunci mi-am ales meseria si am ramas in ea..
    Vointa, dorinta, placerea si de ce mandria imi fac mana sa nu tremure. De ca sa nu zic ca si interesul, cand e pe bani?
    Recunosc ca dupa niste ore de munca am senzatii precum Clarence, leul sasiu, dar cand apare Victoria,
    Idea esentiala e sa nu atinga nasul cablajul cata vreme e sub tensiune, hi, hi..

  • Postat de Mugurel la data de 2011-06-29 09:01:48 (ora Romaniei)
  • Am votat da pentru ca am construit astfel de montaje, cu atat mai mult cu cat lucrez in domeniul electronicii si folosim in proportie de 90% componente smd. Personal folosesc si componente standard, cu terminale, eu facand parte din generatia care a prins tuburile electronice, tranzistoarele si mai apoi circuitele integrate, trecand intrun final la miniaturizare. Cu vederea inca stau bine pentru ca reusesc sa citesc valorile pana la seria 0805. Asa cum imi place sa spun pentru a lucra cu asemenea componente trebuie sa ai mana de chirurg si ochi de vultur...

  • Postat de Vasile la data de 2011-07-01 12:25:43 (ora Romaniei)
  • Din 1968 am procurat de la I.O.R.o lentila cu diametru de 25 cm cu rama in care a fost montat un tub de neon circular.In 1995 am cumparat si un dispozitiv "Coleman coldheat"cu varf de grafit care este foarte bun pentru tehnica SMD.Pacat ca nu sunt piese de cat "RECUPERATE". In programele de proiectare "Tehno Cad"sunt si proiectari de montaje cu SMD-uri,dar sunt foarte inghesuite. Succes tuturori care au rabdare.73' Vasile

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-07-02 01:27:47 (ora Romaniei)
  • Am dat o cautare pe "Techno Cad" si gasesc ca este un software dedicat mecanicii si aplicatiilor civile ingineresti.YO5ODU, poti furniza mai multe date referitor la acest software?
    73!

  • Postat de Misi la data de 2011-07-05 07:52:04 (ora Romaniei)
  • Tot aceleasi motive,vederea, nesiguranta mainilor,lipsa sculelor adecvate,ca interes ar fi fost pentrtu asemenea montaje.N-am avut ocazia sa procur o lupa,asa ca mi-am confectionat una.
    Am facut un sablon din lemn stratificat,si am presat in ulei de transformator incalzit la cca 180 C,doua bucati de plexi.Le-am lipit,am umplut interiorul cu apa distilata,si am obtinut o lupa 30 cm diametru.Cu aceasta lupa am rezolvat problema vederii,cu mici neregularitati, dar f bun pt scopul propus.
    Problema mainilor - nu,si cu anii,tot mai accentuat,m-a determinat sa renunt la scule performante.Asa ca am abandon at ideea de a progresa in aceasta directie.Asa ca am votat NU,cu toate ca in 1988 amconstruit un HC85,bineinteles cu TTL - uri.
    73, Misi

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact