hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de pregatit sunteti din punct de vedere tehnic pentru a activa intr-o retea de urgenta in cazul unei calamitati naturale, cand caile de comunicatii normale sunt intrerupte?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 6-iunie-2011 si s-a incheiat la 13-iunie-2011

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (23)  

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-06-07 12:01:24 (ora Romaniei)
  • In acest moment al votarii, 25 de radioamatori sunt pregatiti cu tot ce este necesar.Impresionant si incurajator.O situatie de urgenta poate insemna foarte mult si in acelasi timp foarte putin.
    Ma intreb daca echipamentele domniilor lor sunt independente energetic, daca exista frecvente deja declarate de urgenta si respectate ca atare.Daca comunicatia vizeaza centre de ajutor, daca informatia este in timp real si la obiect, etc.
    Dumnezeu,Allah,Jahve,Juda,si cine o mai fi, ne va ajuta intr-o situatie reala.Cei 25 au participat la o simulare?Succes!

  • Postat de Bogdan la data de 2011-06-07 12:14:18 (ora Romaniei)
  • Sunt unul din cei care am spus DA.
    Statiile care le posed sunt folosibile si in mobil.
    Generator pe benzina de 2,2 KW , 2 Acumulatori de 12v/ 120 Ah etc.
    Am participat efectiv la exercitii pe zona Iasi.
    Dotarile le am dat faptului ca am fost pus de mai multe ori in situatia sa nu am curent pe mai mult de 24 ore inclusiv iarna la -25 grade.

  • Postat de Romeo-Mihai Manciu la data de 2011-06-07 12:46:06 (ora Romaniei)
  • Dap sunt pregatit 24 din 24 pentru statia de acasa dispun de acumulatori externi (total 120 Amperi) acumulator intern 10 A si un generator 220 V 1Kw, pentru pus rapid in functiune in cazul in care sunt nevoit sa parasesc qth de baza am o antena X50 cu 20m cablu LMR 240 pt CB o antena auto cu talpa magnetica si un set de contragreutati pentru ea si un long wire pt scurte. Iar zilnic in rucsac am doua portabile (GP340 si Wouxun Dual Band) care se pot incarca atat de la 12v cat si de la 220v un minilaptop un modem de date, o sticla de apa de 0,5l un pachetel de 300g hrana deshidratata incarcator de mobil un patent multifunctional o lanterna un tricou si o pereche de ciorapi de schimb. Stiu o sa rada toti dar ciorapii de schimb sunt cei mai importanti caci daca te uzi la picioare sau iti transpira abundent te poti trezi cu rani suparatoare. Si mai am in rucsac o vesta si o sapca reflectorizante just in case. Total 5-7 KG tocmai bun de transportat usor in spate. Cel mai bine ar fi sa nu fie nevoie sa activam reuteaua de urgenta niciodata

  • Postat de Vasile la data de 2011-06-07 14:54:12 (ora Romaniei)
  • Hello Florine YO9CHO !Esti primul care comenteaza ! Important este ca unii sunt pregatiti,macar sa incerce !Tu in ce stare te afli ? 73 Vasile !

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2011-06-07 23:24:10 (ora Romaniei)
  • Una din conditiile pregatirii este participarea la o retea "deschisa" catre institutiile care au atributiile de interventie caci radioamatorii, sa fim seriosi, in afara comunicatiilor nu pot sa furnizeze altceva, cu exceptia situatiilor in care ei insisi fac parte din IGSU, SNCRR etc. Oricum, am dubii ca, din cei 47 care au declarat ca sunt complet pregatiti, se gasesc jumatate macar care sa stie unde sa mearga si ce anume sa faca. Aaa, ca suntem in stare, daca se zgaltaie pamantul, sa stam la taclale pe statie, nu cred ca reprezinta, cu adevarat, o pregatire de participare la situatii de urgenta!
    Impreuna cu SNCRR incercam sa implementam acest concept insa, cei care s-au implicat cu adevarat sunt cu mult mai putin decat cei care pretind ca sunt pregatiti. Apoi, participarea la un astfel de demers presupune insusirea unor bune practici de voluntariat, iar voluntariatul este absolut minunat in Romania, incepand de la aceste situatii de urgenta si terminand cu maturatul in fata casei :-)
    Foarte putini inteleg ca voluntariatul nu este egal cu heirupismul sau cu diletantismul si ca, desi se "presteaza" gratuit, aceasta activitate trebuie sa se desfasoare la un nivel de profesionalism egal cu munca retribuita. Si de seriozitate!
    Florentin, l-au uitat pe Moise dar ai sesizat cateva aspecte de finete. Jos palaria!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2011-06-08 07:08:12 (ora Romaniei)
  • Intrebarea este clarã: "Cât de pregãtiþi sunteþi din punct de vedere tehnic pentru a activa intr-o reþea de urgenþã".
    Cei 47 sau 50 sau câþi vor fi, au votat cã sunt pregãtiþi sã activeze într-o reþea. Nu cã acea reþea ar ºi exista.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2011-06-08 08:59:03 (ora Romaniei)
  • La cutremurul in 77 nimeni nu a organizat nici-o retea si totusi a luat fiinta - ad hoc. La primul semn mi am pus pita si slana in pachet si m-am dus la club YO5KAD (pe atunci inca primitor) ancorat pe 3700 am inceput sa adun informatii, consemnand intr-un caiet mare. Mai tarziu cand telefonia s-a sugrumat total retransmiteam informatii intre si despre comunitati cu caracter privat si comun in tara si in exterior. Sunt convins ca in caz real comunitatea noastra din nou se auto organizeaza fara prea multe "directive" primite "de sus" pentru ca este in codul nostru de a deveni util societatii si Tarii fara foloase materiale....hi.

  • Postat de Nick la data de 2011-06-08 18:13:31 (ora Romaniei)
  • S-ar putea ca Miki sa aibe dreptate.In astfel de cazuri,mai poti uita,nu ti cont de o problema,dar care este importanta,dar sa speram ca nu fa fi nevoie.... 73 Nick

  • Postat de Joska la data de 2011-06-09 07:41:50 (ora Romaniei)
  • FOARTE BUNA PRECIZAREA: " au votat cã sunt pregãtiþi sã activeze într-o reþea. Nu cã acea reþea ar ºi exista" Sub nici o forma "sa stam la taclale pe statie" nu reprezinta o interventie BENEFICA intr-o ipotetica retea de urgenta - pe care DECLARATIV FRR prin comisia de specialitate de fapt o are de mult (cu responsabil, membru CA etc.) - dar functional (demonstrat prin aplicatii tactice) nicioadata. Cu CA al FRR actual si cele din ultimii 20 de ani ATATA suntem!
    "Retea de urgenta" este o notiune serioasa, care - in conditiile specifice din YO - trebuie CONCEPUT si organizat corespunzator (poate ceva asemanator cu formatiile voluntare de pompieri organizate de unele localitati - personal de "serviciu" permanent, sistem de alertare pus la punct si eficient etc.)

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-06-09 12:42:27 (ora Romaniei)
  • Joska, antrenamentul e mama performantei, nu ? Eu zic ca pina si statul la taclale e benefic, cum ar fi sa avem toti echipamente functionale pentru cazuri de urgenta, dar la o adica habar n-avem cu cine sa luam legatura, pe care din amici poti conta, pe ce frecvente stau la taclale, la ce ore, daca functioneaza repetoarele, pina unde, cit sint de viabile dupa furtuna, etc,etc. Sigur, o retea bine structurata e altceva, dar n-as bagateliza taclalele.

  • Postat de Costel la data de 2011-06-09 20:13:45 (ora Romaniei)
  • ALL BAND, 1KW,4EL BEAM,...INDEPENDENT DE RETEAUA ELECTRICA(GEN. 2,5KW) DACA AVEM NOROC SI NU SE DARAMA CLADIREA.....frcvente uzuale pt yo.

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2011-06-10 02:16:09 (ora Romaniei)
  • Nu trebuie confundata "reteaua" cu "posibilitatea de a folosi statia". Da, am baterie, am portabila, pot sa vorbesc la statie. Dar, ca sa discutam de o "retea", este nevoie ca, la un capat sa fie o intrare de informatie si celalalt capat o iesire. Daca discutam de forme organizate, atunci ele sunt indisolubil legate de un beneficiar al acestei retele. In acest moment, singurii beneficiari sunt radioamatorii care au autonomia data de generator sau baterie. Daca ne limitam la conceptul de "autonomie" insa, societatea ne va ignora pentru ca 1. nu stie ca se poate baza pe noi ca alternativa, 2. nu ii suntem de folos. Efortul trebuie dus inspre utilizarea "autonomiei" ca un atu in relatia cu alte organisme. IGSU nu vrea sau nu poate sa asimileze ideea de radioamatori. Nu-i nimic, mai sunt potentiali beneficiari! Acesta este "pariul" RVSU, furnizarea comunicatiilor de urgenta catre Crucea rosie si spitale. De observat insa ca, la fel ca in multe alte domenii, sunt mai multi cei care se bat cu pumnul in piept si mult mai putini cei care fac un pas concret. 73.

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2011-06-10 10:17:31 (ora Romaniei)
  • Noni YO2DNO - cu cu"antrenamentul" absolut de acord (in cazul situatiilor de urgenta eu asi zice "aplicatie"). Cu "taclale" - NUUUUUUU - cand e urgenta, e URGENTA - informatiile trebuiesc transmise SCURT, PRECIS, OPERATIV! O "retea" formata, ORGANIZATA, are parametrii de intrare si de iesire, limitele tehnice stabilite! Din pct. de vedere "retea" legaturile diurne gen"taclale" pot avea singurul rol de a verifica functionalitatea la parametrii impusi a mijloacelor tehnice - treaba care e bine sa se faca scurt si concis.
    Desigur exprimarea scurt, concis, la obiect, operativ etc. , din pacate nu este la indemana oricui! - este o problema de educatie si de exercitiu. In ceea ce priveste ipotetica noastra "retea" de urgenta, cred ca problema cea mai mare la ora actuala consta in configurarea legaturii cu organele de interventie, respectiv informatia transmisa prin reteaua noastra cum si la CINE/CARE organ de interventie operativa a statului (platit din impozitele noastre) ajunge???? (evident - formulat scurt, concis, PRECIS si verificabil). Atata vreme cat acest lucru nu este rezolvat INSTITUTIONAL - discutam, chiar ca trancanim DEGEABA!

  • Postat de Marius Alexandru la data de 2011-06-10 18:26:45 (ora Romaniei)
  • Chiar daca nu este "pregatit" efectiv, aproape orice radioamator ar putea deveni activ in scurt timp in cazul unor situatii de urgenta. Detaliile tin doar de conditiile specifice si inventivitatea fiecaruia. Adevarata problema este insa ce ar trebui sa faca mai departe, ce informatii ar trebui sa colecteze, de unde si mai ales cui anume sa le transmita? Autoritatile, respectiv IGSU nu includ in nici un fel retelele de urgenta ale radioamatorilor in organizarea sistemelor de comunicatii, cel putin nu in mod oficial. Motivele pot fi diverse, insa cea mai probabila cauza este lipsa de comunicatie si cooperare dintre autoritatile guvernamentale si FRR. O vorba romaneasca spune ca "pestele se curata de la coada dar se impute de la cap...".

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-06-11 07:14:57 (ora Romaniei)
  • Dragi prieteni, nu ma pot abtine sa nu comentez o postare "valoroasa", citez: "Comentariu postat de Vasile YO9FEH la data de 2011-06-07 14:54:12 (ora Romaniei)
    Hello Florine YO9CHO !Esti primul care comenteaza ! Important este ca unii sunt pregatiti,macar sa incerce !Tu in ce stare te afli ? 73 Vasile "
    Draga Vasile....ne-am cunoscut in trecere la radioclubul din Ploiesti.Cu multi radioamatori am facut cunostinta si mi-a facut placere.Cred ca si cu tine m-am intalnit.Nu am avut actiuni sau afinitati comune.Dar , ca radioamatori suntem egali si inteligenti cu totii.Constat insa ca faci o "vanatoare personala " asupra postarilor mele si cum sincer, nu imi place sa raman dator, pot sa iti transmit ca "stau bine" in general folosesc un scaun sau patul cand stau, in rest merg pe picioarele mele.Faptul ca am postat primul, poate sa deranjeze, am sa incerc sa postez al doilea reconsiderandu-mi pozitia.Poate acest lucru te linisteste si te inteleg.Nu vreau sa fiu purtator de cuvant decat al propriemi persoane.Nu o sa fiu urmatorul presedinte.Daca ai sesizat, ma refeream la faptul ca se vorbeste de o situatie virtuala in Romania.Toata lumea vorbeste de cataclisme(cel mai probabil in zona, de un cutremur) si intrebarea saptamanii este: "Cat de pregatit sunteti din punct de vedere tehnic pentru a activa intr-o retea de urgenta in cazul unei calamitati naturale, cand caile de comunicatii normale sunt intrerupte?"
    Acum, este normal sa reactionezi....stai si te intrebi ce "retea de urgenta exista????".Daca ea exista, cine stie de ea?,Daca stie si este pregatit(?), cu ce se ocupa aceasta retea?Ce frecvente sunt protejate si prioritare?Cu cine vei lua legatura si ce se cere sa informezi?Ce tip de log este necesar?Cine pastreaza stocate informatiile pentru a fi audiate ulterior?Este necesara inregistrarea informatiilor ca in cutia neagra a unui avion , pentru a analiza ulterior validitatea informatiilor(sa nu uitam ca in ,89 cu usurinta au fost acceptati 60000 de morti!
    A avea disponibil un echipament radio functional autonom 1zi-1an este egal cu zero daca utilitatea demersului nu este dovedita.Vom avea oameni "imbogatiti" peste noapte de transporturi internationale inutile si morti sub daramaturi , "injurand " de zor utilitatea radioamatorilor independenti.Valoarea unei astfel de retele este dovedita numai intr-un caz real.Sa visezi ca faci bine este una si sa faci este alta.In general vorbim ca este placut si trece timpul, sa faci este dificil.Sunt o serie de comentarii realiste , ce arata "eu sunt pregatit".Pregatit sa faci ce?Cu cine sa intrii in legatura?Sa te informezi asupra ce?Ce sa transmiti?Sa stai de vorba cu radioamatori din alte parti si sa le spui ce nasol e si eventual ei sa te compatimeasca si sa iti mai trimita un transceiver ca sa fie reteaua ok?Hai sa fim seriosi vasile!
    Va pup, Florentin cu Saptezecisitrei!
    Pote pe unii , mai seriosi, postarea mea ii pune pe ganduri.
    P.S.::Comentariu postat de Vasile YO6EX la data de 2011-06-08 07:08:12 (ora Romaniei)
    Intrebarea este clarã: "Cât de pregãtiþi sunteþi din punct de vedere tehnic pentru a activa intr-o reþea de urgenþã". Cei 47 sau 50 sau câþi vor fi, au votat cã sunt pregãtiþi sã activeze într-o reþea. Nu cã acea reþea ar ºi exista"
    CORECT!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2011-06-11 19:50:37 (ora Romaniei)
  • Sunt pregatit dpdv echipament, idei , teorie ... nu ma bat cu pumnul in piept , am asteptat sa ma contacteze cineva , sa vad un plan concret de la cineva , o demo reala nu cum am vazut la TV , hi ! ,... , am asteptat ptr ca acum ceva timp am contactat IGSU si mi s-a explicat la telefon ca nu individualitatile se descurca si ca mai mult ii pot incurca in situatiile de criza , doar o echipa bine instruita face fata ... asa ca astept sa va do propunere , un plan , o idee , etc ... ! , hi, hi ! ...pana acum nimeni nu a mai sunat de atunci ... deci sunt suficiente echipe si organizate , asa ca stau back-up , cu echipamentul necesar , hi, hi ! ......73 Dan

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2011-06-11 23:47:21 (ora Romaniei)
  • Florentin, ai mare dreptate!
    Uite un "germen" de organizare, plecand de la ideea ca radioamatorii pot fi de folos Societatii de Cruce Rosie din Romania: RVSU.
    Am prezentat, in premiera, anul trecut la Buzias acest concept. Avem protocolul semnat cu Crucea Rosie, care are nevoie de colaborarea noastra. Participarea la RVSU este independenta de calitatea de membru al unei asociatii (radioclub, FRR, SRR, Directie judeteana samd). Exista, in forma incipienta si care asteapta verificarea practica prin exercitii, o procedura care include chiar si sistemul de evidenta al mesajului transmis, tocmai pentru analiza ulterioara. Numai ca radioamatorul roman este foarte "interesant" cata vreme nu il deranjezi sa treaca la fapte... Cu exceptia catorva (putini inca) dispusi sa acorde ceva din timpul lor, marea majoritate a radioamatorilor prefera reteaua de vorbe!
    Asadar, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania accepta colaborarea cu radioamatorii!
    Problema este: Accepta radioamatorii YO colaborarea cu aceasta organizatie eminamente orientata spre "suport and relief"???
    Dan, YO3GH, te rog sa ma scuzi ca nu te-am contactat, nestiind ca esti dispus sa participi la aceasta initiativa! Uite, te rog sa descarci fisa de evidenta, sa o completezi si sa o transmiti pe email!
    Va rog sa ma iertati daca apreciez ca, desi radioamatorul roman declara ca este dpdv tehnic, pregatit sa participe la o astfel de retea, el este inca insuficient educat sa inteleaga ca, in situatii de urgenta este foarte important antrenamentul prealabil si, mai ales, colaborarea cu institutiile sau organizatiile care, cu adevarat au un rol in astfel de situatii!
    Faptul ca o eventuala participare la RVSU este privita cu reticenta de radioamatori datorita imprejurarii ca SRR si nu FRR este initiator nu este decat un alt exemplu care descrie plastic "calitatea" radioamatorismului din YO ce nu mai are decat vagi legaturi cu principiile enuntate prin toate "constitutiile", "regulamentele" si "statutele" care guverneaza aceasta activitate.
    Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba, aveti detaliile aici: http://asrr.org/emcomm

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-06-12 00:49:43 (ora Romaniei)
  • Salut Ady, este un bun inceput si sincer va doresc succes!Apropos, am vazut si transmisia de la Turbomecanica.Aveti un colectiv activ cu idei interesante.Felicitari.

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-06-12 01:05:26 (ora Romaniei)
  • Ca o ultima completare,constat ca exista "In principiu" si doua frecvente dedicate.Ar fi interesant un simpozion dedicat acestei teme intre cei ce deja si-au pus problema unei astfel de retele: "In principiu, fiecare tara are alocata cate o frecventa pentru situatii de urgenta, iar Romaniei i-a revenit cea pe 3,705 MHz. Pe aceasta frecventa, in fiecare zi de miercuri, se difuzeaza buletinul de stiri al Federatiei Romane de Radioamatorism. La frecventa de urgenta se adauga alta pe unde ultrascurte, pe 145,225 MHz. Radioamatorii nu au voie sa comunice pe aceste doua frecvente, care sunt dedicate doar interventiilor de urgenta care presupun si salvarea de vieti. In urma tsunamiului din Japonia, radioamatorii din acea tara au cerut comunitatii internationale a radioamatorilor sa lase libere anumite portiuni de benzi, pentru ca ei sa poata comunica liber. Deveanul Adrian Voica, indicativ YO2BPZ, atragea inca din 2003 atentia structurilor cu atributii majore in salvarea vietilor omenesti si a bunurilor materiale in situatii de calamitati si catastrofe sau alte situatii deosebite, despre necesitatea existentei unei Retele Nationale de Urgenta in care sa fie integrati si radioamatorii, “cu un potential tehnic si profesional deosebit”."
    Amintesc si de YO3GON.
    S-ar putea pune bazele protocoalelor si procedurilor.Clarifica baza legislativa.Stabili eventuale simulari, etc.Cred ca ar fi constructiv.
    73!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2011-06-12 07:34:57 (ora Romaniei)
  • In regiunea I a IARU existã stabilite frecvenþe pentru reþelele de radio urgenþã: 3760, 7060, 14300, 18160, 21360 KHz. Frecveþa de 14300 este destinatã ºi apelurilor de urgenþã provenite de pe nave care au la bord numai echipamente pentru radioamatori.

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-06-12 11:31:50 (ora Romaniei)
  • Si ca o completare a celor scrise de Vasile,YO6EX:
    http://www.iaru.org/Region-1-HF-Bandplan-2006.pdf
    poate asa se fac si corecturile de rigoare din ziare...
    Saptezecisitrei. ;-)

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2011-06-12 15:34:55 (ora Romaniei)
  • Multumesc Adi , o sa citesc si o sa ma instruiesc si o sa ma educ , hi ! . Stiu ca nu trebuia sa ma contactezi , hi ,... , eu am spus altceva, ca am contactat IGSU si ca nu pareau interesati in colaborari cu individualitati ci probabil doar cu colective echipe ( ca si FRR care nu accepta individualitati in federatie , doar cluburi afiliate ). Asa este nu am contactat Crucea rosie , nu stiu de RVSU sau de initiativa SRR . O sa ma documentez .... Multumesc ptr info. Dan

  • Postat de Vasile la data de 2011-06-18 17:30:46 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca cel care se considera urmarit sufera de PARANOIA !73 Vasile

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact