hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: In unele tari exista Legea dreptului la antena. Cine considerati ca ar trebui sa ia initiativa si sa militeze pentru o asemenea lege in Romania?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 16-mai-2011 si s-a incheiat la 23-mai-2011

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (37)  

  • Postat de Cosmin Tamas la data de 2011-05-16 14:22:56 (ora Romaniei)
  • Consider ca cei care ar trebui sa ne apere sunt cei de la ANCOM.. asa cum noi ne supunem legilor adoptate de ei, suntem sanctionati de ei, tot aceasta institutie ar trebui sa treaca in regulament si "libera instalare in conformitate cu xxx recomandare a antenelor destinate radioamatorilor"... 73! Cosmin Tamas - YO3HSP

  • Postat de George la data de 2011-05-16 14:37:24 (ora Romaniei)
  • ANCOM nu adopta legi, doar aplica si vegheaza la respectarea reglementarilor. Organismul cu cele mai bune sanse de reusita intr-o asemenea batalie ramane FRR.

  • Postat de Mugurel la data de 2011-05-16 14:41:04 (ora Romaniei)
  • Cred ca demersurile FRR nu ar avea "greutatea" celor ale ANCOM. Tind sa cred ca o asemenea lege nu este aplicabila in Romania datorita faptului ca societatea nu a atins stadiul de civilizatie care sa permita acest lucru.

  • Postat de kiss vasile la data de 2011-05-16 16:07:59 (ora Romaniei)
  • Din momentul in care ANCOM-ul elibereaza autorizatia pentru AMATORI, si nu FRR,ar trebui sa se ocupe si de REGLEMENTARI referitoare la antene tot ANCOM-ul.73' Vasile

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-05-16 16:16:22 (ora Romaniei)
  • Care sint tarile in care exista legea dreptului la antena, ce stipuleaza legile respective si cum se impaca ele cu dreptul la proprietate ? Cum este reglementata, daca este, situatia telefoniei GSM, la noi, in materie de antene (cele montate pe blocuri, evident) ? Dupa ce sint lamurite intrebarile astea putem trece la aratat cu degetul spre cei care am vrea noi sa ne rezolve problemele. Am citit articolul lui Morel si cred ca asa arata rezolvarea, tactica si diplomatie, nu intins mina la autoritati sa oblige prin lege niste proprietari sa permita amplasarea de dispozitive nefolositoare lor pe proprietatea privata.

  • Postat de George la data de 2011-05-16 17:36:32 (ora Romaniei)
  • A cere ca ANCOM sa se ocupe de acest lucru este ca si cum ai cere politiei rutiere sa asfalteze soselele.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2011-05-16 21:38:13 (ora Romaniei)
  • @ YO9HSW: OK!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2011-05-16 21:43:26 (ora Romaniei)
  • YO3HSP, YO8RHM, YO5ODU... plãtim noi vre-o taxã de autorizare sau de folosinþã la ANCOM? NU! Atunci cum sã avem pretenþii?
    Daca FRR nu poate face nimic, atunci pretindeþi celor care au cerut desfiinþarea taxelor la ANCOM, sã acþioneze... Când nu plãteºti nimic, ai statut de tolerat. Nu poþi avea pretenþii.

  • Postat de Dan la data de 2011-05-17 08:27:01 (ora Romaniei)
  • Cum radioamatorism fara antena nu se poate face, consider ca odata cu dobandirea autorizatiei de radioamator trebuie sa se castige implicit si dreptul la antena. Ce institutie va trebui sa se impuna in acest lucru, sincer nu pot spune cu exactitate.

  • Postat de George la data de 2011-05-17 13:20:59 (ora Romaniei)
  • Dreptul la antena nu-l impune vreo institutie, ci o lege. Care este dezbatuta si adoptata de Parlament, promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial spre aducere la cunostinta tuturor cetatenilor. Cat despre dreptul de a cere parlamentului sa adopte o lege, se cheama initiativa legislativa si este reglementat de Constitutia Statului Roman, Art. 74:

    (1) Iniþiativa legislativã aparþine, dupã caz, Guvernului, deputaþilor, senatorilor sau unui numãr de cel puþin 100.000 de cetãþeni cu drept de vot. Cetãþenii care îºi manifestã dreptul la iniþiativã legislativã trebuie sã provinã din cel puþin un sfert din judeþele þãrii, iar în fiecare din aceste judeþe, respectiv în municipiul Bucureºti, trebuie sã fie înregistrate cel puþin 5.000 de semnãturi în sprijinul acestei iniþiative.

    (2) Nu pot face obiectul iniþiativei legislative a cetãþenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaþional, amnistia ºi graþierea.

    (3) Guvernul îºi exercitã iniþiativa legislativã prin transmiterea proiectului de lege cãtre Camera competentã sã îl adopte, ca primã Camerã sesizatã.

    (4) Deputaþii, senatorii ºi cetãþenii care exercitã dreptul la iniþiativã legislativã pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerutã pentru proiectele de legi.

    (5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente sã le adopte, ca primã Camerã sesizatã.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2011-05-17 15:44:03 (ora Romaniei)
  • In orice democratie si aflat chiar peste Constitutie primeaza un principiu de drept: in lipsa oricarei reglementari este permis orice nu este interzis de lege. Pe vremea vechiului regim politica era inversa, adica cetatenii sa aibe voie sa faca numai ce le permitea legea, asta ca o masura de a domina prin insuflarea fricii. Din punct de vedere juridic mai actioneaza un principiu: proprietatea atrage dreptul, cat timp proprietatea nu este contestata ca fiind lovita de nulitate. De ex. acest principiu ne permite sa purtam o haina fara sa avem asupra noastra bonul de cumparare, simpla detinere a ei da si dreptul de a o folosi. Detinerea unui autoturism, a unei diplome, a oricarui bun imi da dreptul sa le folosesc fara a cere de fiecare data vreo aprobare. Cred ca in privinta licentei de radioamator detinerea unei statii compusa din aparate si antena (chiar aparatul in sine are o gaura unde se introduce antena, deci antena trebuie sa existe) atrage si dreptul de a instala antene. Si cum licenta a fost emisa de o autoritate superioara asociatiei de proprietari sau administratiei locale (ca persoane juridice acestea au dreptul de a elabora reglementari proprii dar fara sa incalce ce este deasupra lor, deci fara sa anuleze dreptul de a exploata o statie de radioamator, drept conferit de licenta), am pe langa dreptul de a instala niste cutii cu aparate in apartament si dreptul de a instala antene. Este adevarat ca astfel de logica nu are trecere in fata vecinilor, posibilitatea ca radioamatorii sa initieze o lege speciala cade si ce mai ramane este o initiativa a unui grup de radioamatori care sa ceara in instanta validarea dreptului de a instala antene, o actiune bine condusa va duce la castig iar precedentul odata creat va servi apoi tuturor. Alta sansa la bloc nu vad. 72!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-05-17 17:41:08 (ora Romaniei)
  • Ca avocat al diavolului, zic: detinerea unui autoturism, cum ai exemplificat, iti da dreptul sa il folosesti, nu si dreptul de a-l parca pe terenul unui vecin, de exemplu. Si pentru a-l folosi platesti impozite, nu te plimbi cu masina pe unde vrei gratis, taxa de drum, impozit pe proprietate, etc. A spus cineva ca nu avem voie sa detinem sau sa folosim antene ? Nu. Doar ca nu avem dreptul sa le instalam unde vrem, fara ca cineva sa se poata impotrivi. Chiar daca s-ar da o lege care sa ne avantajeze in sensul asta, ar putea fi vorba de spatiile publice, nicidecum de acoperisul privat, chiar daca e bun comun. Chiar daca s-ar da si o lege care sa-l oblige pe un proprietar sa-ti permita accesul pe proprietatea lui, o utopie in cazul nostru, fiind vorba de un hobby, adica un moft, proprietarul ala ti-ar putea cere o chirie (ca esti pe proprietatea lui) de nu ti-ar mai arde de ridicat antene. Repet, rezolvare cu forta nu exista. Doar tactul, smecheria, buna intelegere pot fi invingatoare aici. Cred ca e absurd sa speram la o lege care sa-i oblige pe ceilalti sa ne suporte mofturile.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2011-05-17 18:17:07 (ora Romaniei)
  • @YO2DNO. Cam trasa de par pe ici pe colo pledoaria de mai sus, de ex. terenul unui vecin este interzis de lege pentru altii, impozitul pe autoturism se face in virtutea unei legi etc. Accesul unuia la acoperisul exclusiv privat al altcuiva este reglementat de lege si nu asta invocam eu mai sus. Eu ma refeream la faptul ca exista niste resurse insuficient exploatate dar nici in acest sens nu vad vreo sansa cat timp se gasesc chiar printre noi opozanti din simpla placere de a fi contra, in loc sa existe coeziune. Cand te trezesti ca nu-stiu-cine iti planteaza un imobil la cativa metri de peretele casei aici actioneaza spiritul de solidaritate in exploatarea resurselor de care vorbeam si de aceea reusesc. Dezbinati de orgolii inversunate starnite chiar si de simpla enuntare a unei idei nu vom reusi sa castigam ceea ce ne lipseste, cu tot patetismul plangerilor noastre. 72!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2011-05-17 21:59:09 (ora Romaniei)
  • Tavi, mi-ar placea si mie sa existe o lege care sa ne ajute la ridicarea antelenor pe bloc. Doar nu crezi ca as putea avea ceva impotriva. Incercam doar sa evidentiez si piedicile pentru ca ele exista si e bine sa le luam in calcul, nu sa ne entuziasmam cu totii si sa nu mai tinem seama de realitatea cruda, aceea ca daca ai niste vecini batuti in cap, viitoarea lege a "dreptului la antena" (ce frumos suna) va putea fi folosita cu succes pe post de hirtie igienica.

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2011-05-18 11:23:37 (ora Romaniei)
  • Superba si foarte potrivita comparatia: "A cere ca ANCOM sa se ocupe de acest lucru este ca si cum ai cere politiei rutiere sa asfalteze soselele."
    In cugetarile Dvs. ar fi bine ca sa tineti cont de faptul ca "ANTENA" (in intelesul nostru) este o CONSTRUCTIE. Conform reglementarilor legale in vigoare constructiile se realizeaza in baza unei "Autorizatii de construire" eliberata de primariile competente, in baza legislatiei/reglementarilor in vigoare! Daca e sa vedem strict interesele noastre, specificul "constructiei de antena", se poate considera ca: 1- antena de ham radie este o constructie speciala (structura relativ "usoara", de obicei nu deranjeaza imaginea urbanistica a zonei etc.); 2 - este (poate fi) de utilitate publica. In baza acestor considerente s-ar putea initia o lege prin care se simplifica substantial procedura de acordare a autorizatiei. Aceasta initiativa trebuie sa porneasca de la cel ce reprezinta pe cei interesati - respectiv de "alesii" nostrii, adica CA FRR - in frunte cu presedintele care una zice in campania electorala dupa care vazanduse in "scaun" NU FACE nimic (bun) - adica este un mincinos neeficient. Cand vom avea CA FRR format din oameni dornici si eficienti in actiune, cunascatori ai legislatiei in domeniu, capabili sa formuleze cateva fraze coerente - text de lege = atunci poate vom auzi la stiri ca "parlamentul a votat legea ......cu procedura simplificata pentru autorizarea constructiilor de antene pentru radioamatori. 73&GL Joska

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2011-05-18 12:58:29 (ora Romaniei)
  • Indraznesc sa remarc faptul ca majoritatea asteapta de la FRR sa faca asa ceva cand, potrivit reglementarilor, initiativa apartine cetatenilor. Este radioamatorul un cetatean? Sunt 9000 de indicative, teoretic, ar exista in jur de 4000 de radioamatori. Cam 30 de cetateni trebuie sa convinga acel radioamator ca sa poata sa se bucure de o astfel de initiativa legislativa. Evident, initiativa trebuie insotita de documentul propus. Tu, cel care citesti, pe cati ai incercat sa convingi FACAND ceva concret ca antena ta este folositoare si la altceva decat la strans hartii pe pereti? Cui ai explicat ca antena poate servi la procurarea unui medicament sau a ajutorului necesar si nu numai la "trancaneala"? Evident, intrebarile sunt retorice si nu asteapta raspuns pentru ca raspunsul este in jur: societatea ne ignora, nu existam deci nu are de ce sa reglementeze asa ceva. Trezirea! 73 de YO3HJV

  • Postat de Adrian (yo3hjv) la data de 2011-05-18 13:02:14 (ora Romaniei)
  • Joska, ar fi frumos sa auzim la "teve" ca Parlamentul a votat, dar, parerea mea este ca mai intai trebuie sa auzim vreun an, cel putin odata pe saptamana, stiri cu si despre radioamatori!

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-05-18 13:55:48 (ora Romaniei)
  • Ma intreb, cine in tara reprezinta interesele radioamatorilor? ANCOM sau FRR??????????????
    Gici ciuperca cine trebuie sa propuna!

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-05-18 13:57:59 (ora Romaniei)
  • Cel mai realist a punctat YO6EX.

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-05-18 14:00:22 (ora Romaniei)
  • In rest este "tacere"...sau "Da noua cine ne da?"
    Regret ca sunt "dur", dar multi visatori avem....

  • Postat de George la data de 2011-05-18 14:10:42 (ora Romaniei)
  • FRR in mod direct nu poate face mare lucru. In schimb ii este la indemana crearea unor relatii cu unu-doi-trei parlamentari care sa faca oficiul de initiatori ai unui proiect de lege elaborat de onor juristii amatori sau profesionisti din randul radioamatorilor YO. Asta presupune ca "noi" sa elaboram respectivul proiect, lucru greu - daca sunt trei posesori de autorizatie intr-o urbe sunt necesare doua cluburi, hi - iar FRR sa gaseasca parlamentarii trebuinciosi. Ambele lucruri par utopice in acest moment. vy 73 de George YO9HSW

  • Postat de Calin la data de 2011-05-18 14:42:10 (ora Romaniei)
  • Are cineva un proiect (din afara tarii, desigur) care sa poata fi propus/depus la Parlament? As putea incerca sa rog un amic sa dea o mana de ajutor in directia promovarii sau chiar a aprobarii unei asemenea initiative.
    In rest, multe observatii pertinente. As adauga ca:
    1. acoperisul e bun comun si oricine poate monta o antena (inclusiv parabolica/offset) cu conditia sa nu distruga sau sa nu deranjeze vecinii.
    2. loc este destul, deci pot fi adaugate si alte aparate pe terasa/acoperisul blocului ...daca e nevoie
    3. forta majora, ar trebui invocata situatia de cutremur, inundatii etc. Lumea reactioneaza stiind ca telefonia fixa si mobila cade instant!
    4. autorizatia de radioamator da dreptul la .... deci inclusiv la antena! Nu-i asa?
    Astept o propunere legislativa (intr-o forma acceptabila spre a fi depusa) si vedem ce s-ar putea face!
    Am putea incerca sa dezbatem aici, sa propunem si ..sa mergem cu acel proiect! Totusi, nu as dori sa incercam noi sa redescoperim roata/apa calda/focul! Experienta altora .. cu mici adaptari ar fi, sper eu, suficienta!
    73, Calin

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2011-05-18 19:24:07 (ora Romaniei)
  • Legea Imbunatatirii comunicatiilor de urgenta de radioamator inaintata in aprilie 2009 (Amateur Radio Emergency Communications Enhancement Act) a trecut de Senatul american cu unanimitate de voturi. Acum proiectul de lege urmeaza a fi prezentat Camerei Reprezentantilor Statelor Unite pentru a fi luat in consideratie. Daca va fi adoptata si acolo, legea, initiata de senatorii Joe Liebermann ºi Susan Collins va fi remisa direct Departamentului Securitatii Nationale (Department of Homeland Security, DHS) in vederea intreprinderii unui studiu privind comunicatiile de urgenta.
    La punctul S 1755 legea stipuleaza ca «Exista un puternic interes la nivel national in functionarea eficienta a statiilor serviciului de radioamator si ca trebuie depuse eforturi pentru (A) sprijinirea acestora la toate nivelurile guvernului si (B) protejarea acestora impotriva unor reglementari irationale si a piedicilor in calea realizarii unor comunicatii valoroase furnizate de aceste statii.» (Este vorba de «efectele unor reglementari irationale si inutile privind instalarea antenelor în zone rezidentiale», se precizeaza in continuare in material – nota mea, YO4PX) «Suntem recunoscatori senatorilor Lieberman si Collins pentru a fi sprijinit proiectul de lege si a fi contribuit la votarea sa rapida de catre Senat», a declarat David Sumner, K1ZZ, prim-director executiv al ARRL.
    Materialul complet, postat pe QRZ.com de David W. Westphalen KJ4ENS, poate fi citit la http://forums.qrz.com/showthread.php?t=229571
    (Sursa: QRZ.com 14 decembrie 2009)

  • Postat de Dan la data de 2011-05-18 21:27:45 (ora Romaniei)
  • Calin YO3HKW, ai pus punctul pe i. Ar trebui trase niste sfori in domeniul acesta altfel ramanem la sarme si la portabile de ultrascurte.
    73 la toata lumea!

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-05-18 22:41:02 (ora Romaniei)
  • Draga Calin, un exemplu din USA, l-a dat Francisc, adaug din nou, exemplul din Franta: http://f3wm.free.fr/radio/droit.html .Exista deci posibilitatea de a alege din cele doua variantele optime pentru Romania.Mai este necesar ca proiectul sa fie redactat intr-o forma coerenta insotit fiind de argumentele de sustinere.In rest,daca nu exista o cerere a unui grup masiv(nu inseamna ca trebuie demonstrat la parlament :-), nu iese nimic.Cred ca va fi necesara o lista a sustinatorilor, care sa intareasca aceasta solicitare catre grupul parlamentar tinta.Cel mai important argument il vad , caracterul de utilitate publica a legii.
    Succes celor care vor avea curajul sa isi sustina punctul de vedere.

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2011-05-19 14:32:58 (ora Romaniei)
  • "FRR in mod direct nu poate face mare lucru" - afirmatie confuza. Nu inteleg de ce? Nu are reprezentabilitate? - nu cred, prin statut ei coordoneaza si reprezinta in fata autoritatilor! Deci sunt singurii abilitati ca oficial sa promoveze initiativa legislativa (prin autoritate - guvern (la minister sunt salariati bugetari JURISTI care au in fisa postului redactarea documentatiilor/dosarelor respective = - cine stie poate se chiar adopta prin asumarea raspunderii HI1) -eventual printr-un parlamentar abilitat sa depuna asa ceva! De ce nu poate?????? Oare nu poate saracutu de el ca e inpotent - eventual e chiar incompetent sau nu poate, pur si simplu, ca nu vrea?? Sau se considera nereprezentativ (stiu ei cum au fost organizate voturile!)
    73&GL
    Joska

  • Postat de George la data de 2011-05-19 17:30:45 (ora Romaniei)
  • In mod "direct" inseamna ca FRR nu poate emite reglementari. Ceea ce poate face FRR este sa va dea o hartie la mana din care sa rezulte ca statia dvs. face parte din Reteaua Nationala de Urgenta a Federatiei Romane de Radioamatorism. Avand drept baza ORDINUL Nr. 1995/1160 din 18 noiembrie 2005, publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 207 din 7 martie 2006, puteti cere ajutor Inspectoratului General al Politiei Romane si structurilor subordonate care, in conformitate cu prevederile amintitului regulament, au printre atributii si pe aceasta: "sprijinã în mod special membrii Reþelei Naþionale de Urgenþã a Federaþiei Române de Radioamatorism în obþinerea aprobãrilor legale pentru montarea antenelor de unde scurte ºi unde ultrascurte, pe clãdiri publice sau blocuri de locuinþe."
    Puteti sesiza structurile politiei daca vi se interzice accesul pe terase, etc.

    In alta ordine de idei, Pilonul (la curte) nu se incadreaza la constructii, e o scapare legislativa. Ca atare nu ai nevoie de autorizatie de constructie sau de alt gen. Singura cerinta este ca el sa nu depaseasca inaltimea maxima prevazuta in planul urbanistic zonal. Construieste-l, dupa care cu rabdare si tutun te poti judeca cu oricine, chiar si cu primaria...

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2011-05-19 22:13:09 (ora Romaniei)
  • Intrebarea se referea la " cine ar trebui sa ia initiativa si sa militeze pentru o asemenea lege in Romania? " , nu sa dea legi de antena . FRR nu poate desi este in link cu Minsiterul Sporturilor ( sau cum se mai numeste ) , doar ANCOM-ul ca institutie care face managementul autorizatiilor de radioamatori ar putea sa militeze , dar probabil ca ar trebui o cotizatie substantiala sa se " zbata " ptr noi , ptr ca spunea YO3HJV bine : lumea nu ne stie ... nu cred in initiativa privata pentru acest lucru in lupta cu societatea si institutiile publice ...pentru altele da ... mi-a placut si mie comparatia cu Politia si cu ce ar trebui sa faca - asfaltarea soselelor hi !hi ! hi !( nu dau 2 bani pe Politie , Jandarmi , sau SRI sau alte " organe " de acelasi gen , hi ! .... ) 73 !

  • Postat de Marius la data de 2011-05-19 22:37:36 (ora Romaniei)
  • Nu am votat deoarece nu am reusit sa gasesc prea multe informatii in sensul existentei unei “legi a antenei” din alte tari (sau nu am inteles limba), ca sa pot face o evaluare comparativa cu conditiile de la noi. Oricum, un astfel de proiect nu e deloc simplu deoarece exista multe variabile. In primul rand ar trebui definit termenul de "antena", limitarile interpretative, una e ancorarea unui capat al unei antene filare de terasa unui bloc invecinat si cu totul altceva instalarea unui catarg ce necesita consolidarea bazei si unul sau mai multe randuri de ancore de sustinere, semnalizare optica… etc. Mai trebuie tinut cont si de alte prevederi legislative, la nivel national sau local, cu care noul “proiect de lege” ar putea intra in contradictie – nu’mi amintesc exact in ce tara (cred ca Belgia) un radioamator imi spunea ca nu poate intinde nici o antenna filara in curtea proprie deorece, pentru a proteja nu stiu ce specie de pasari zburatoare ce’si aveau habitatul in zona, administratia locala interzicea firele aeriene (inclusiv sarmele pentru uscat rufe). Ne’am dorit cu totii dreptul la proprietatea privata, acum trebuie sa’l si respectam. In cazul asociatiilor de proprietari, fiecare co-proprietar are drepturi egale, astfel ca orice decizie privind folosinta spatiilor de uz comun are nevoie de acordul unanim. Pe de alta parte, pentru a putea exploata potentiala contributie a radioamatorilor in situatii de urgenta si o folosi in sprijinul unui proiect de “lege a antenei”, ar trebui ca in primul rand aceasta activitate sa existe si sa fie recunoscuta. Citez de pe site’ul oficial al INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA (http://www.igsu.ro/snmsu.htm) “Sistemul de comunicatii, de prelucrare automata si de stocare a datelor necesare functionarii Sistemului National se asigura prin mijloace proprii ale Ministerului Administratiei si Internelor, ale celor din dotarea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale altor componente ale sistemului national de aparare”. Din pacate nu se sufla nici o vorba despre retelele nationale de urgenta ale radioamatorilor. Nu vreau sa deturnez subiectul dar pentru mine este evidenta necesitatea organizarii si coordonarii activitatii la nivel centralizat. Nu stiu cine anume ar putea sau mai bine zis ar trebui sa o faca, FRR, ANCOM, grupuri independente... etc., insa de un lucru sunt sigur: deocamdata nu exista initiativa si vointa in acest sens!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2011-05-20 08:24:08 (ora Romaniei)
  • Noi stim ca suntem o forta care la momente oportune pot veni in sprijinul populatiei....si nu costa nimic guvernantilor. Este jalnic sa incercam meru a demonstra ca suntem folositori....fiti pe faza - la primul dezastru (ce dorinta nesanatoasa...)unde in mod sigur va fi brambureala "organizata" in retele profesionale, sa fiti utili...apoi imediat se pot cere un statut care permite instalarea antenelor. Va spun eu care am fost in retele "ad hoc" si ne organizat stiintific in 1977.
    73 de Miki

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2011-05-20 09:01:52 (ora Romaniei)
  • Un nou proiect de lege a fost depus in Congresul S.U.A. in cadrul luptei pentru antena. Traducerea completa (in pregatire) va fi publicata saptamana viitoare si va fi anuntata pe Forum. Desi conditiile sunt diferite din multe puncte de vedere, nu strica sa vedem cum procedeaza altii in acest domeniu.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2011-05-20 12:24:48 (ora Romaniei)
  • @YO5AJR, Miki. Noi stim ca suntem o forta dar altii nu vor sa recunoasca. Si nu vor sa recunoasca pentru un simplu motiv: noi actionam pe gratis, pe cand orice alt serviciu de urgenta in comunicatii functioneaza pe bani de la buget si, daca vine altcineva mai eficient (cel putin economic, dar noi suntem mai eficienti si profesional si ca dotare, ii intrecem cu multe), le strica socotelile, alocatiile bugetare ale angajatilor de la operator la sef etc. De aceea, cum arata si YO4HGX Marius, nu "intram in carti". Inteleg faptul ca nu ne putem permite sa actionam in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale unde se impletesc cu totul altfel de ite, dar daca intram in retele de urgenta ar exista pericolul ca in cativa ani comunicatiile sa fie asigurate numai de radioamatori. Un singur argument: cate antrenamente si cu cate persoane face anual in domeniul comunicatiilor Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta comparativ cu cate antrenamente si cu cate persoane fac saptamanal radioamatorii?

  • Postat de Catalin Tanasie la data de 2011-05-20 12:49:35 (ora Romaniei)
  • Daca d-l Feri ne ofera traducerea proiectului american, eu il voi trimite unui senator si unui deputat cu care am mai avut contacte in trecut si cu care am discutat omeneste. Eu zic ca daca am face mai multi la fel, am avea mult mai multe sanse decat cu frr-ul, in definitiv la ultimele alegerei am votat uninominal, deci teoretic stim cui sa ne adresam, nu pot sa cred ca din peste 4000 de radioamatori nu a fost nimeni la vot. Iar adresele alesilor sunt publice si se afla pe site-ul parlamentului. Sunt si birouri parlamentare raspandite prin tara, ma gandesc ca oarece radioamatori pensionari ar putea avea timp sa fixeze o intalnire cu persoana respectiva si sa ii explice demersul nostru.
    Vine un an electoral si poate avem sanse mari de izbanda, numai sa ajunga legea in parlament, asta e singurul efort ce trebuie facut.

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2011-05-20 13:37:04 (ora Romaniei)
  • Traducerea recentei initiative legislative depuse la Camera Reprezentantilor S.U.A. (care impreuna cu Senatul formeaza Congresul) este deja disponibila pe http://yo4px.blogspot.com/ sau direct la http://yo4px.blogspot.com/2011/05/lupta-pentru-anten-o-nou-initiativa.html
    Link de pe Forum. Dupa cum am spus, conditiile nu sunt similare, dar ne putem inspira totusi din felul in care colegii din S.U.A. abordeaza chestiunea - si o fac de ani de zile cu tenacitate si profesionalism, atat pe plan local, statal cat si pe plan federal si parlamentar. Sa ne uram succes, daca vom reusi sa intreprindem ceva asemanator. 73 de YO4PX

  • Postat de Gabriel Breten la data de 2011-05-20 14:44:10 (ora Romaniei)
  • E foarte bine venita dezbaterea pe forum a marii probleme a antenelor pt radioamatorii ce locuiesc la bloc dar o cred simpla discuție (nu ai de lucru dar scrii o parere pe forum) și nu o rezolvare. Sa vedem cum rezolva altii problema antenelor si vreau sa dau ca exemplu Franta. Cu ce difera legislatia la ei fata de cea de la noi?
    La noi terasa blocului este considerata proprietate comuna pt instalarea antenei ai nevoie de acordul Asociației de Proprietari. Poti obtine acordul asociatiei avand acordul jumatate plus unu dintre locatari, spune legea.
    Aparent e simplu cu un tabel strangi semnaturi dar probleme: Unii spun ca nu au nimic cu antena ta dar nu semneaza, altii sunt plecati in strainatate la lucru (adica vot negativ). Ce au facut francezii? Au modificat legea: Au spus pot refuza numai daca au motive intemeiate. La noi au sau nu motive intemeiate pot refuza.
    Eu locuiesc in al 7-lea apartament si va pot scrie un articol ce probleme am avut in decursul anilor in conditiile in care nu-mi prea cunosc vecinii dar si alt articol Cat e de usor sa gasesti cu 1000 de Euro un site pt telefonia mobila?
    Am citit articolul lui Morel 4X1AD, aici ce consider ca eu e in neregula: El nu spune daca are un document cu asociatia.La noi unele asociatii stiu ca orice antena de telefonie mobila, radioamator orice pe spatiul comun trebuie acordul asociatiei si in functie de situatie nu au documente pt ca nu intreaba nimeni ori falsifica semnaturi ( exemplu la antenele de telefonie mobila sau televiziunea prin cablu). La o reclamatie a oricui asociatia primeste amenda si apoi da antena jos sau face rost de documente.
    La mine la bloc poti vedea antene de DIGI TV numai la balcoane pe partea din sud a blocului cei cu vedere spre nord ca mine sunt dezavantajati si nu am vazut nici o antena la balcon, HI. Pt functia de presedinte sau administrator de bloc gratis. Astea sunt posturi grele, pt ca locuiesc intr-un bloc vechi din 1970 la 2 Km de centrul capitalei sunt necesare multe lucrari de reparatie: inlocuirea lifturilor, hidroizolatia blocului, schimbarea instalatiei termice, acum s-a schimbat interfonul la care asociatia a hotarat sa plateasca 330 lei/luna pt contractul de intretinere a interfonului, interesele pt aceste posturi sunt mari , firmele dau comisioane grase pt aceste lucrari. Mai am un singur post care pot sa-l propun: FEMEIE DE SERVICIU GRATIS pt a fi radioamator la bloc in Romania!
    Am vazut pe cineva mai sus ca a spus de ANCOM. ANCOM se ocupa de reglementari in comunicatii
    nu de "site achisition" si e de acord sa instalezi antene oriunde in locatia respectiva, pe balcon, in sufragerie pe bloc.
    Eu am dat ca exemplu Franta dar putem merge spre exemplul Coreei de Nord.


  • Postat de Lari la data de 2011-05-20 21:16:11 (ora Romaniei)
  • Fiecare din antevorbitorii mei si-au exprimat opiniile,CEEA CE CONSIDER CA SUBIECTUL ESTE DEOSEBIT DE ARZATOR.......Dar realitatea este deosebita,la noi in RO adoptarea actelor normative de catre Parlament este extrem de ANEVOIOASA(ca sa ma exprim elegant),cu doua camere,din care una este camera decizionala,cu doua regulamente ,,stufoase’’,iar daca nu este un deputat sau senator cu o ,,influenta deosebita’’,respectivul proiect de act normativ ,,va zace’’ prin sertarele C.D. sau S. Sunt legi extrem de importante(de ex solicitate de CE de la o1-01-2007 de cand a aderat RO) care ,,vegeteaza’’ in acele sertare fatidice si nu ,,le-a venit randul’’.Fara sa intru in contradictie cu antevorbitorii mei,colegii hami juristi imi vor da dreptate de ceea ce am inserat mai sus.Pana atunci,ne descurcam ,,fiecare cum putem’’,aplicam ceea ce a scris Morel,4X1AD in interesantul articol pe acest site sau colegii hami YO care au facut comentariile de rigoare.Cu deosebita consideratie pentru toti colegii hami, Lari, YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2011-05-22 15:54:04 (ora Romaniei)
  • Legea DREPTULUI la antena. Dar ce, acum nu avem dreptul ? Libertatea mea se termina acolo unde deranjez libertatea altuia. Deci e vorba de "antipaticii, dusmanosii, suspiciosii, acritii, certaretii, rautaciosii si acei 'tineri pensionari'" pe care Morel i-a intalnit peste tot in lume. Acestora le vom pune o hartie in nas si-i vom linisti ? Nu cred. DL3KCT, Puiu -Dumnezeu sa-l odihneasca, ne relata cum la ei in DL, sarma antenei trebuie sa aiba cel putin 3 mm grosime, sa o vada pasarile in zbor. Cineva a reclamat ca-l deranja umbra antenei vecinului radioamator. Si Puiu folosea putere redusa si se interesa de programul vecinilor ca sa nu deranjeze cine stie ce aparat de radio... Sa citim de mai multe ori povestea lui Morel. Este de o valoare inestimabila. Realizare ca a lui mai greu, dar e o atitudine de urmat. Sa te faci pres, sa se stearga cei enumerati mai sus, si sa-ti vezi de pasiune... Eroism, nu gluma. 73 ! Mircea = 4si.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact