hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti de parere ca Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania necesita modificari?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 22-august-2005 si s-a incheiat la 29-august-2005

Actualul regulament poate fi citit la aceasta adresa

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (9)  

  • Postat de A. Totu la data de 2005-08-22 09:53:12 (ora Romaniei)
  • Regulamentul trebuie simplificat sub aspectul procedurii de admitere, pentru a da tinerilor o sansa in a deveni radioamatori. Trebuie renuntat la ponderea partii tehnice in procesul de admitere care este mult prea avansata.
    Apoi trebuie sa fie micsorate numarul de clase si sa se permita traficul in toate benzile indiferent de clasa, diferentierile fiind facute in functie de puterea de emisie.

  • Postat de Florin la data de 2005-08-22 12:37:16 (ora Romaniei)
  • Clasa III-a sa fie non-CW, 25W + doar segmentul de CW dintr-o banda pe care nu o au inca(30 sau 15m), clasa II-a si I-a sa se unifice.
    O singura clasa UUS, fara CW si minimal radiotehnica, max 10w.
    Nu consider ca e necesar sa se modifice puterile maxime autorizate.

  • Postat de Feri la data de 2005-08-22 18:58:27 (ora Romaniei)
  • Regulamentul ar putea permite si alte tipuri de modulatie, in afara A, J, F, R, evident cu respectarea art. 23.


    Cl III e OK asa cum e, cine i-a explorat posibilitatile si "a dat de margine" poate face upgrade fara dificultati la cl. I

    73 de YO6OWN

  • Postat de Relu la data de 2005-08-23 13:35:46 (ora Romaniei)
  • Consider cã se impun o serie de modificãri majore în regulament, cum ar fi:



    1) Dispariþia claselor „restrâns”, locul lor fiind luat de radioamatorii receptori. Aceºtia sã aibã dreptul de a opera staþiile autorizate iar titularii acestora, vor informa IGCTI, la cerere.

    2) Pentru autorizare, petentul va prezenta o recomandare din partea unui radioamator de emisie-recepþie autorizat. Pentru obþinerea permisului de conducere sau port-armã se cere dovada unei ºcolarizãri ºi pentru radioamatori nu?

    3) Menþinerea obligativitãþii examenului de radiotehnicã ºi protecþia muncii. Proba de protecþia muncii sã fie separatã. E de-a dreptul absurd sã vorbim despre radioamatori care nu ºtiu sã-ºi interpreteze parametrii de lucru sau pun în pericol viaþa celorlalþi. În plus, radioamatorii „experimenteazã”.

    4) Menþinerea obligativitãþii examenului CW cu vitezã nu mai mare de 50 semne /min. Se va transmite doar mesaj clar; dacã la recepþie textul este inteligibil, indiferent de numãrul erorilor, candidatul este declarat admis. Vezi regulamentul ITU. Morse nu mai vrem, de construit nici atât, ne place sã cumpãrãm, credeþi cã ITU nu va þine cont de acestea la o viitoare revizuire a regulamentului?

    5) La examen, la probele radiotehnicã ºi CW sã se facã media. Cine nu a obþinut un rezultat bun la una, poate compensa cu cealaltã.

    6) Pentru eliminarea birocraþiei, examenul nu se va mai da pentru obþinerea certificatului, ci direct pentru autorizaþie.

    7) Sesiunile de examen sã fie trimestriale.

    8) Pe autorizaþie, pentru cei ce locuiesc la bloc, sã nu se mai scrie ºi apartamentul. Dacã omul are oportunitatea sã-ºi instaleze staþia într-o boxã, la mansardã sau subsol, de ce sã aibã de suferit din cauza tuturor proºtilor ºi nebunilor din acel bloc? În plus nu ni se va mai spune: „Monteazã-þi antena în apartament, cã acolo eºti autorizat!”

    9) Denumirea claselor autorizate sã fie: „UUS” (cls. a IV-a), „Începãtor” (cls. a III-a), „General” (cls. a II-a), „Avansat” (cls. a I-a), „Extra”.

    10) Includerea clasei „Specialist” (pentru drepturi suplimentare, de ex. puteri sporite în clasele „UUS” ºi „Începãtor” sau dreptul de a folosi, ca radioamator, ºi alte benzi conf. Ordinului MCTI nr. 423 din 8 decembrie 2003).

    11) Pentru clasa „Începãtor” sã se permitã accesul ºi pe celelalte benzi de radioamator, de la 30 – 12 m, dar numai QRP CW.

    12) Precizarea explicitã a toleranþei maxime pentru puterea de ieºire.

    13) Sã nu mai fie obligatoriu sufixul /p, în competiþii, când se lucreazã din alt amplasament.

    14) Staþiile de radioamatori sã aibã dreptul de poseda ºi echipamente radio-TV, în scopul de a putea controla eventualele interferenþe. Vã convine sã daþi banii pe taxa radio-TV?

    15) Modificarea denumirii „staþii de club” cu „staþii colective”. E mai ... cuprinzãtor.

    16) În caz de necesitate, staþiile de amator pot contacta, în eter, alte servicii (Poliþie, Pompieri, Ambulanþa, Protecþie Civilã, Salvamont, CFR, marinã, aviaþie, etc.).

    17) Autorizaþia e valabilã pe duratã nelimitatã, cu dovada achitãrii taxei pe anul în curs.

  • Postat de Tony la data de 2005-08-23 17:46:44 (ora Romaniei)
  • Examenele pentru autorizare sa fie trimestriale,clasa I-a sa se acorde automat(fara examen) dupa minim 2 ani de la autorizarea in clasa a II-a...Conditiile de autorizare pentru clasa a-III-a si a-II-a sa ramana aceleasi...Clasele de RECEPTORI sa dispara ,ramanand doar clasele RESTRANS...numai lucrand poti invata!...73

  • Postat de MARIN la data de 2005-08-23 22:07:01 (ora Romaniei)
  • CW SA NU FIE PROBA OBLIGATORIE

  • Postat de CRISTI la data de 2005-08-27 10:31:23 (ora Romaniei)
  • Cred ca ar fi in folosul radioamatorismului ca petru sustinerea examenului, pentru orice categorie, sa fie necesara indeplinirea unor conditii minime. Cati din radioamatorii autorizati dupa 1990 au qsl-uri cu indicativul personal de "receptor"? Cine nu stie sa asculte, nu stie nici (cand) sa vorbeasca!
    Pentru clasa a II-a si I sa existe un barem de qso-uri, participari la concursuri, diplome interne si externe. Poate asa nu ne vom mai plange de slaba paricipare la concursurile interne si internationale. Continui sa cred ca toti cei care obtin o autorizatie de radioamator doresc sa fie radioamatori si nu posesori de indicativ.
    CW-ul tine de CV. De ce marinarii fac practica pe vasele cu vele? De ce invatam istorie? Cati dintre hami au pregatirea (punga)necesara construirii unui trcv cu dds?

  • Postat de mugur-jean la data de 2009-02-14 01:59:19 (ora Romaniei)
  • În contextul actual, radioamatorisul este mult prea complicat. Cu un messenger, cu un obil poti vorbi oriunde in lume. Tinând cont de aceste considerente, regulamentele complicate si restrictiile nu vor duce decit la disparitia acestei pasiuni. Trebuie sa recunosc ca daca esti novice dar doresti amanunte, nu ai de unde sa le obtii. Un regulament si informatiile minime nu sunt publicate. Recunosc ca este o pasiune veche, dar cei de virsta mea o sa inteleaga cind stiu ce insemna aceasta pasiune cindva. Pentru ca aceasta pasiune sa nu dispara, cred ca este util sa simplificati multe dintre regulamentele existente. Toata stima micrbistilor care nu au renuntat la aceasta pasiune, putin cunoscuta astazi. Din pacate, trebuie sa recunosc ca nu am avut posibilitatea ateriala de a mentine aceasta pasiune activa.

  • Postat de Razvan la data de 2012-05-01 10:32:24 (ora Romaniei)
  • Regulamentul trebuie cu siguranta modernizat pentru a fi mai accesibil, prin eliminarea mostenirilor trecutului cum ar fi CW sau axarea probei de protectia muncii pe lucrul cu tensiuni mari si operarea transcieverelor pe lampi. Suntem in 2012, JT65A e net superior CW cand e vorba de semnale slabe iar de transcievere pe lampi e deja ridicol sa mai vorbim; se folosesc intr-adevar amplificatoare cu lampi, dar nu pentru nivelul de putere caracteristic clasei a III-a.

    Principala parte a examenului ar trebui sa fie legata de reguli de trafic si operare, iar partea de radiotehnica ar trebui sa fie simplificata; mai degraba accentul pe studiul propagarii radio ar fi util unui operator modern dar incepator, decat electrotehnica, avand in vedere cat de putini mai construiesc in zilele de azi datorita disponibilitatii transcieverelor comerciale.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact