hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Folositi modul de lucru CW (telegrafie morse) in mod obisnuit in traficul de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 3-ianuarie-2011 si s-a incheiat la 10-ianuarie-2011

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (11)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2011-01-03 12:28:59 (ora Romaniei)
  • Prin anii 57 era modulatie de AM - in logul meu sunt cca. 15 QSO - uri in acest mod. Pe considerentr "nu - mi umbla gura nu ma doare capu" pana in 89 - 90 am lucrat numai in CW - stiind cat de lehamite aveau cei de la "coop. ochi si urechi"....hi. Dupa 89 apoi am stat la taclale in SSB cu un FT101 dar concursurile pana in ziua de azi numai in CW. SSB practic foarte restrans si sporadic.

  • Postat de Vasile la data de 2011-01-03 14:51:16 (ora Romaniei)
  • In anul 1986 am invatat telegrafie de pe o banda a RdClubului YO9KAG din Ploiesti !Am facut acest lucru fiindca era *obligatoriu* pt examen!Dupa examen si obtinerea indicativului de emisie, neavand acces la un TRCV corespunzator,am lasat-o balta cu CW....!Abia in 1988 am putut achizitiona un A412 de la YO5BLA,dar fara manipulator...!Asa ca am trecut direct la SSB si asa am ramas !Mie mi-a placut telegrafia,dar SSB-ul este mult mai *uman*...!HI !
    Poate acum regret ca nu am avut un manipulator electronic la primul TRCV ! Asta-i viata !
    73 tuturor ! Vasile

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2011-01-04 13:36:45 (ora Romaniei)
  • Am considerat telegrafia ca pe o a doua meserie a mea. Mi-aduc aminte din tinerete cum am invatat telegrafia acasa, cum am plecat in armata,si am fost repartizat la o unitate militara numai de transmisiuni in Bucuresti. De asemeni mi-aduc aminte cu placere de primul examen de radioamator de la Bacau, unde l-am cunoscut pe Dem Dascalu YO8DD, care atunci era membru a comisiei de examinare(sectiunea CW)si de alti colegi de-ai mei YO8AHL Dan Frunzetti,YO8AP Baciu Aurel YO8BAM Costica Balan,acesti inaintasi si" titani " ai telegrafiei ramanesti. Lor le aduc si pe aceasta cale un prinos de recunostinta si stima. Dar timpul a trecut repede si acum vorbim despre telegrafie doar din amintiri. Pacat ca s-a scos aceasta proba de la examen, putea sa ramina doar obtional pentru cine doreste. 73' Petrica

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2011-01-05 05:58:39 (ora Romaniei)
  • Imbucurator este faptul ca sunt mai multi cei ce folosesc si telegrafia fata de cei ce nu o folosesc.Trist este ca majoritatea celor ce o folosesc, sunt radioamatori mai vechi de 4ani.
    Sa intelegem ca scoaterea telegrafiei nu a adus decat 1 radioamator/an care sa lucreze si in CW?(la momentul la care postez, sunt inregistrati 4 utilizatori de CW in ultimii 4 ani...)

  • Postat de Vasile la data de 2011-01-05 22:42:51 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul se poate face si fara telegrafie.
    Radioamatorii care nu stiu telegrafia, nu neap[rat pentru performanta, nici nu stiu ce pierd. Asi compara-o cu o limba straina, mult mai usor de invatat. Dece oare cei care o folosesc nu renunta la ea ? Dupa mine cred ca are mult farmec! 73 and hny pentru toti , Vasile

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2011-01-06 12:25:26 (ora Romaniei)
  • "Telegrafia pentru radioamatorism este ca sarea în bucate". - Cei cãrora le este lene sã înveþe telegrafie, nici nu ºtiu ce pierd...

  • Postat de Mirzan Daniel la data de 2011-01-07 12:47:27 (ora Romaniei)
  • Telegrafia este ca o muzica.O muzica buna,de calitate,elaborata.Fiind un invatacel al marelui YO8BDT,mi-am promis mie insumi sa incerc,macar,sa ma apropii de performantele mentorului meu in CW.Primul meu transceiver,cel al lui YO5AT,cu defazaj,a fost marea mea implinire.Si de aici si rezultatele:primele legaturi in SSB ,mai intai in YO si apoi cu alte statii europene(o tempora...).Si totusi ceva lipsea:lucrul in telegrafie.Folosind acelasi filtru original(audio cu M324) din schema,inlocuind defazajul cu un EMF500,si,binenteles calibrand BFO-ul pe 500 khz,dezechilibrand mixerul echilibrat pt CW,am obtinut si modul telegrafic.Rezultatele s-au facut simtite:este de notorietate pt activitatea mea hamradio o legatura in vara anului 2004,in CW,cu VK in banda de 40m.Tin minte ca dupa terminarea QSO-ului,m-am dus imediat la mentorul meu,povestindu-i toata tarasenia.Finalul era echipat cu BD 135,alimentat la 12v,puterea in clasa C,undeva la 5w,antena vechiul meu LW de 81m.Dupa aprox 4 luni,am vut confirmarea acestui minunat QSO,printr-un superb QSL.Recomand noilor autorizati,care vor sa lupte cu distantele acest minunat mod de lucru.Poate este mai greu la inceput,dar odata invatate tainele telegrafiei ,totul vine de la sine.Cu respect,YO8RQP,Daniel,Falticeni.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2011-01-08 00:06:48 (ora Romaniei)
  • De zece ani am regim sever. Mananc totul fara sare. Fiert, copt sau crud. Tensiunea trebuie tinuta cat mai joasa. Uneori mancarea este grozava. Atunci imi intreb xul-ul: Mi-e foame mie, sau azi ai facut ceva deosebit ? Ea zambeste si-mi spune: Am uitat, si i-am scapat putina sare... YO6EX are dreptate ! CW mai are avantajul ca se face "pe tacute". Poti face digitale, dar nu este acelas lucru. Pentru cei din generatia veche, mai era avantajul ca era usor sa faci un TX doar cu CW fata de a-i mai adauga un modulator pentru MA. VFO-FD-PA sau chiar VFO-PA era suficient. Aparea un usor chirpy, dar mergea... ta-ta-ti-ti-ti, ti-ti-ti-ta-ta de yo4si. Interesant ca mi-a fost destul de greu sa scriu asa 73...

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2011-01-08 17:00:40 (ora Romaniei)
  • ZECE MOTIVE PENTRU A INVATA TATITATIT-TITATA (CW):
    http://yo4px.blogspot.com/2010/12/zece-motive-pentru-invata-tatitatit.html
    De asemenea LEARN CW ONLINE (cu interfata in limba romana) la http://lcwo.net/ro/welcome
    Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este cine va mai lucra in telegrafie in YO peste nu prea multi ani, in lipsa unor programe de prezervare a acestui mod de lucru. Astfel de programe exista in alte tari, fiind initiate si intretinute de cluburi si asociatii private, dar si de societati nationale.

  • Postat de Marius Alexandru la data de 2011-01-08 23:52:18 (ora Romaniei)
  • Cu fiica mea am dat gres, desi la un moment dat a fost foarte interesata ( a se citi intrigata ) de piuiturile ce scapau pe langa castile mele, nu am fost suficient de mult timp impreuna pentru a o invata codul morse. Sper insa sa'mi iau revansa cu nepotii... daca o sa mai apuc acea vreme!

  • Postat de Dan la data de 2011-01-09 16:54:08 (ora Romaniei)
  • Am fost o tentativa de a invata CW acum 12 ani la radioclubul YO3KYO (cel de pe Rosetti) din pacate datorita pauzei de ~8 ani din lumea radio am uitat in totalitate acest limbaj. In prezent, din lipsa de timp si rabdare am cam abandonat ideea. Cine stie, poate cand voi iesi la pensie...pana atunci raman in fonie si digitale.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact