hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum considerati ca ar trebui sanctionate fraudele dovedite in concursurile de radioamatori?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 29-noiembrie-2010 si s-a incheiat la 6-decembrie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (23)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2010-11-29 12:39:06 (ora Romaniei)
  • De retinut - "fraudele dovedite" - Ce a ce duce la fraude sunt slabiciuni omenesti care au la baza orgolii - vanitati si nimic din spirit sportiv. Rolul important are CA al FRR care trebuie sa faca diferenta intre o greseala sau premeditare. Am un prieten in OE care a renegat propriul fiu dupa ce a descoperit ca il fura si minte pe propriul tata. E dureros dar nici - o familie sau societate nu poate functiona in termen lung pe baza de fraude si necinste. E o problema de moralitate.

  • Postat de Cristian Moldovanu la data de 2010-11-29 17:40:09 (ora Romaniei)
  • Atata vreme cat faptele pot fi incadrate ca infractiuni definite de Codul Penal in vigoare, nu exista nici un argument care sa fie in favoarea trecerii cu vederea. Mai sunt si alte fapte, care nu se incadreaza in Codul Penal sau in legislatie, dar tin de legea bunului simt...Asa ca, ce ne dorim sa vada cei care fac primii pasi in radioamatorism ? Ca acceptam umili fraude de acest gen ? Ca "raspundem" voiosi la apeluri ale conducerii la actiuni doar ca sa fie bifate niste actiuni ca fiind realiazate ?

  • Postat de Francisc Grunberg, YO4PX la data de 2010-11-29 17:57:57 (ora Romaniei)
  • Logurile de concurs pot fi considerate din punct de vedere juridic si declaratii pe proprie raspundere. In acest caz art. 292 Cod penal pedepseste declaratiile neadevarate cu pana la 2 ani privare de libertate. Falsul in acte oficiale si uzul de fals sunt si ele fapte penale. Complicitatea la aceste fapte de asemenea.
    Iar daca se ajunge in instanta raspunderea celor din conducerea FRR este si mai mare, pentru ca de 15 ani au cunoscut aceste practici, au tacut si au tolerat sau, chiar daca faptasul a mai fost descalificat in cate un concurs, nu au aplicat masuri punitive si nici nu au facut publicitatea necesara pentru stoparea unor astfel de fraude. Cum a putut ramane fraudatorul atatia ani membru al forului de conducere al radioamatorismului YO? Este o intrebare care cere un raspuns.
    Este a 6-a zi de la anuntul oficial de la QTC si pe saitul FRR nu apare nimic in acest sens, desi s-a promis publicarea procesului-verbal al ultimei sedinte a C.A. Nu este nici prima, nici ultima promisiune neonorata de secretarul-general. Ultimul PV al unei sedinte C.A. este datat 3 aprilie 2009.
    Cred ca e necesara o ancheta interna temeinica, identificarea vinovatilor (indiferent de functie, inclusiv a arbitrilor si a membrilor succesivi ai Comisiei de disciplina) si demisia lor de onoare. In caz contrar ar fi necesare alegeri anticipate.
    Articol despre acest subiect pe blog:
    SMENARUL MIORITIC la http://yo4px.blogspot.com/2010/11/smenarul-mioritic-conform-dictionarului.html

  • Postat de Safriuc V la data de 2010-11-29 20:15:35 (ora Romaniei)
  • Pana la dovedirea fraudei, cel banuit ar trebui suspendat din orice for de conducere. O frauda dovedita, de proportile celei ce se discuta, nu poate fi decat o propunere de retragere a autorizatiei.

  • Postat de Petrica STOLNICU la data de 2010-11-29 22:12:46 (ora Romaniei)
  • "Somnul natiunii, naste monstrii!(chiar daca sunt sacrii- asi adauga eu!!)" - spunea o invatatura! Trageti, domniile voastre, concluziile! Si asi mai spune ca "Nu e vinovat cel ce incearca, ci cel cu a carui buna stiinta permite sa se realizeze!(pasivitatea sau nepasarea isi spune cuvantul!!)" Toate cele bune si multa viata va doresc (ca sa mai auziti si altele! hi hi hi)! 73!

  • Postat de Safriuc V la data de 2010-11-30 08:09:53 (ora Romaniei)
  • Domnului Francisc Grunberg, YO4PX Neradioamator, vreu sa-i aduc aminte de suferintele domniei sale de cetatean roman cand se fac mentiuni despre nationalitatea din care cu onoare face parte. Explicatiile erudite ale cuvantului "smenar" au exclus in totalitate o lamurire de alaturare cu "mioritic". Legenta Mioritei este sigur alaturata nemului romanesc, dar nu neaparat tuturor cetatenilor. Te rog domnule neradioamator, dar bun roman, retrageti acest titlu in care eu ma simmt umilit, injosit, terfelit chiar de cel pentru care ii sunt alaturi cand semeni de ai mei fac asijderea.

  • Postat de Francisc Grunberg, YO4PX la data de 2010-11-30 09:43:12 (ora Romaniei)
  • Domnule Safriuc, nu aveti de ce va simtiti umilit, injosit, terfelit etc., pentru ca nu ati fost pus in cauza. Nu este nici cazul sa faceti in acest context aprecieri si paralelisme la adresa etniei mele, chiar daca ele ar fi favorabile, nu despre asta e vorba in acest caz. De altfel, cuvantul este alaturat si unei rase de caine autohton, ciobanescul mioritic. In alta ordine de idei, balada cuprinde o cumplita intamplare, in care doi "cetateni" pun la cale uciderea celui de al treilea, pentru a se instapani asupra proprietatii sale. Se pare ca avem o problema cu asumarea erorilor noastre. Dar nu este cazul sa generalizati adjectivul din titlul articolului meu. El desemneaza zona geografica in care a actionat (in mod regretabil) personajul principal, asta e tot. (Eu nu figurez in baza de date a acestui sait, de aceea sunt nevoit sa ma inscriu ca "neradioamator" pentru a putea posta un comentariu. De aceea consider ca ironiile dv. nu se justifica.) Cu stima, YO4PX

  • Postat de Remus (yo2cnh) la data de 2010-11-30 14:26:10 (ora Romaniei)
  • Din pacate avem destule cazuri de fraude nesemnalate motivul este acelas nu ma bag nu ma leg la cap, de ce sa a-mi complic existenta lasai incolo ca nu le foloseste la nimic OARE? acesti indivizi devin din ce in ce mai incisivi si chiar fac legile mi-se pare ca va trebui sa ne schimbam nu este mare lucru va trebui sa avem putin curaj ei sun curajosi si tupeisti apropo de ce se aude in QSO-urile din banda de 80 de metri va place? mie nu cu stima YO2CNH.

  • Postat de Codrut Alecsandrescu la data de 2010-11-30 20:07:39 (ora Romaniei)
  • 1. O fi prima frauda sau e prima dovedita?
    2. Se sapa in istorie sau nu? Ca imi aduc aminte de concursuri interne in care in minutul 10 (?) cinva avea 40 de legaturi facute si in etapa a II-a la minutul 40 (?) avea 60... :)
    3. Referitor la remarcile lui Fery cred ca ar fi cel mai bun pesedinte de federatie, sub conducerea domniei lui am scapa de frauda in concursuri si federatia ar merge mai bine, sa speram ca va candida!

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2010-11-30 20:47:11 (ora Romaniei)
  • Domnule Alecsandrescu YO8RAC: daca remarca dv. este sincera si nu constituie de fapt o aluzie la faptul ca atitudinea mea critica fata de conducerea FRR ar avea ca scop ocuparea vreunei functii in Consiliul de administratie, dati-mi voie sa va raspund si sa raspund si celor care banuiesc una ca asta: nu am nici cea mai vaga intentie, posibilitate si dorinta de a candida la vreo functie. Sunt prea ocupat cu propriile mele obligatii profesionale. Ceea ce nu inseamna ca nu astept sanctionarea oricaror fraude si complicitatea la acestea si ca renunt la speranta de a asista - si de a contribui cat pot prin munca mea de jurnalist - la reformarea radioamatorismului romanesc. Acest deziderat nu poate fi realizat cu actuala echipa. Respect exceptiei meritorii a catorva persoane, printre care doresc sa-l mentionez pe dl. Ovidiu Orza YO2DFA, cel care a avut curajul de a dezvalui inselatoria. Am fost mintiti atatia ani, iar cei care stiau au tacut. Acum ar trebui sa faca singurul gest onorabil care se impune si care le-a mai ramas la dispozitie.

  • Postat de Antal la data de 2010-12-02 02:14:36 (ora Romaniei)
  • Oare cei 10 care au votat "Nu ar trebui pedepsite" au o motivaþie pentru alegerea lor? Sau se gândesc la ziua în care ºi ei ar putea fi dibuiþi de organizatorii vreunui concurs?

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2010-12-02 08:16:25 (ora Romaniei)
  • Eu gandesc asa, chestia asta a fost declansata abia dupa ce un for AMERICAN s-a sesizat.Ok.Dar pana atunci, si altii s-au sesizat si au tacut.Nu aveti impresia ca suntem intr-un joc la gradinitza?"Doamna" l-a parat pe Gigel si nici un copil nu trebuie sa se mai joace cu el.
    Toata afacerea este oarecum penibila, in sensul ca si eu in tinerete lucram in UUS in unele concursuri, declarand pe bune 5W, ca aveam un 3AVE, de, baiat sarac dupa posilibitatzi, iar altii declaratu 5W da cu CX450 in coada , asta fiind ascuns.Aceea a fost vremea cand m-am scarbit de concursuri.Lipsa de fair-play m-a doborat.Hi!
    Din acel moment am inteles ca "este" si baietzi desteptzi si nu este cazul sa mai imi pierd vremea strigand ca disperatul.
    Declik-ul realizat, ma distrez acum copios citind"furia" oamenilor corecti.De altfel, sigur, indreptatzita.Le doresc "tutulor" contest-manilor "mari sucese".
    Ma intreb insa daca , cu o floare se va face primavara intr-o societate care se subtiaza din ce in ce, ma refer evident la cea a radioamatorilor.
    73!
    P.S. am votat "nu ma intereseaza", pentru cei mai curioshi.
    Tot 73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2010-12-02 11:33:29 (ora Romaniei)
  • Recunoastem sau nu,frauda facea parte integranta din stilul de conducere si la nivele judetene inca din anii 75 - 80 cand inaintea unor concursuri UUS chiar se trasau "sarcini concrete" de catre presedinte (la nivel de judet) cine cu cine sa realizeze QSO in telefon.....dar asta e partea rusinoasa al istoriei care este tinuta sub dulapuri. Au avut caracter de "sarcina de partid" si un fel de "patriotism local" - cine se putea opune? Cred ca este vremea in care trebuie limpezite apele chiar daca unii trebuie sa puna cenusa pe cap,si fara patimi.

  • Postat de Costi la data de 2010-12-02 13:04:39 (ora Romaniei)
  • Iata o intrebare bine gandita in formularea raspunsurilor! E mai putin important cine cum a votat. Este mai de pret starea omului si ca radioamator, decenta si eleganta lui. Calitatile umane nu se manifesta azi da maine nu.
    Sa furi in concursuri? Pai, esti om?
    73, Costi

  • Postat de Nick la data de 2010-12-02 13:48:34 (ora Romaniei)
  • Da, sunt deacord cu ce scriu prieteni:COSTI,MIKI,FERY,PETRICA si CRISTIAN .Si eu am vazut clasamente "deteriorate", de contesmeni.De atunci, nu prea mai particip la concursuri YO.Mai bine lucrez, cocursuri in afara.73 NICK.

  • Postat de Nick la data de 2010-12-02 14:01:08 (ora Romaniei)
  • L-a prima rubrica :Daca esti amator ,dispare din om ,chestia de onoare si corectitudine.Nu credeti, ca e cam ciudat??????.73 NICK

  • Postat de Vasile la data de 2010-12-04 11:40:39 (ora Romaniei)
  • Bravo Florine YO9CHO !De acord cu tine,ca degeaba ne ofuscam !Rechinii,se stiu ei,fac tot ce au invatzat ! Avem exemple concludente din YO9 cu radioamatori care nu stiu morse,dar au luat locul 1 in YO ! HI...!73s Vasile

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-12-04 17:46:02 (ora Romaniei)
  • In afara de competitiile desfasurate conform regulamentului se mai desfasara si competitia fraudarii, de cand este lumea pe Pamant sunt si din cei ce incearca sa insele, nu numai in sportul radio. Si a descoperi o frauda in domeniul nostru cu prea putine subtilitati fata de sfera economicului nu este mare filosofie, istoria mai apropiata sau mai indepartata arata ca ce s-a intamplat acum nu este o noutate. Dar, din ce am observat eu in ultimii 20 de ani, a aparut un element cu totul nou in mentalitatea pacalitorilor de pe orice nivel, de la gunoier pana la parlamentar: nu se mai teme nimeni de darea in vileag a faptei sale (si cate nu s-au dat in vileag!), grija cea mare este sa nu se poata lua nicio masura impotriva lui, ba chiar se simte mai bine cand este in stare sa sfideze! Asa ca asistam mai departe la acel spectacol vechi in carte ursul trece, cainii latra...73!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2010-12-05 00:10:32 (ora Romaniei)
  • In anii "60, dupa un concurs, am primit o instiintare de la Minister (?), sau cum se chema pe atunci. Mi se aducea la cunostiinta ca mi se suspenda autorizatia pentru trei luni, deoarece am fost auzit emitand pe frecventa de 6998,8 khz. Cu statie autoconstruita, aveam scala cu precizie mica si ma duceam dupa corespondenti. Erau ei acolo, deci era bine... Am stat trei luni fara trafic si mi-am construit un VFX cu etalonare, sa nu mai pot iesi din banda. Asta a fost o problema tehnica. Dar daca se trec in log legaturi fictive, si apoi se fabrica loguri care chipurile le fac credibile, cum trebuie actionat ? Eu cred ca pentru a ramane FRR credibila, ar trebui ca baietii aceia sa vina la Bucuresti, sa-si puna cenusa in cap, sa spuna ca nici ei nu stiu ce s-a intamplat, ca probabil au consumat etnobotanice, sa ceara sa li se suspende autorizatia pe sase luni si ca nu au sa mai faca asemenea prostii etc, etc... Situatia este grava de tot. In functie de cum se rezolva, nu ar fi exclus sa incep sa semnez si eu cu yo4si - neradioamator... 73 !

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2010-12-05 00:58:03 (ora Romaniei)
  • Pana nu demult YO4SI opina ca noi cu totii suntem vinovati pentru fraudele altora, fara sa fi putut argumenta cat de cat credibil aceasta absurditate. Atunci cand a fost contrazis a simtit nevoie de consiliere juridica, pentru ca ar fi fost "atacat". Ma bucur ca acum ne absolva de vina si se limiteaza sa-i culpabilizeze pe "baietii aceia", care ar trebuie sa foloseasca cenusa pentru a-si obloji onoarea calcata in picioare, fixandu-le si perioada de penitenta. Astfel va ramane FRR "credibila" si totul va fi in regula. Pacat ca impreuna cu noi ceilalti ii absolva de orice vina cu aceasta ocazie si pe cei care i-au tinut pe "baieti" in brate vreo 15 ani, tolerandu-le fraudele de care aveau cunostinta si care acum tac - o tacere vinovata. Astept cu interes sa vad in ce fel va mai imparti dreptatea YO4SI pe masura ce trecea vremea. YO4PX radioamator

  • Postat de Cornel la data de 2010-12-05 14:51:48 (ora Romaniei)
  • YO4SI are dreptate. Noi radioamatorii suntem de vina pentru fraude. si nu toti radioamatorii, ci participantii la concursuri care au dat puncte fraudatorilor si dupa ce acestia au fost prinsi. Dupa marea frauda din 2006 YO8WW s-a retras la statia de club YO8KGP si la indicativul special YP8A. Si-a continuat fraudele in concursuri internationale fiind dovedit in CQWW SSB 2009 si suspect in CM IARU 2010. FRR a pastrat tacerea, s-a aflat de la radioamatori pe calea internetului. In societate oamenii evita relatiile cu persoanele necinstite deoarece acestea nu merita respectul si pentru a nu fi asimilati cu acestea. Personal dupa 2006 am evitat o perioada sa lucrez in concursuri cu indicativele de mai sus, iar atunci cand nu a fost posibil nu am acordat punctele prin modificarea logului de concurs. Aceasta este metoda care ar trebui aplicata, caz in care indicativele de mai sus ar disparea din concursuri chiar si fara interventia FRR. Aceasta masura este cu atat mai necesara cu cat FRR vazuta ca un "adapost al fraudatorilor", prin faptul ca a mentinut in randul CA un fraudator dovedit, ca a luat masuri de protejare a fraudatorilor in dauna concurentilor cinstiti. Astfel, dupa 2006 contestatiile de concurs sunt taxate cu 30 lei(suma de bani care se poate pierde), iar contestatia nu se poate face la adresa arbitrilor si a altor concurenti, se poate referi numai la activitatea proprie. Cu alte cuvinte fraudele si neregulile nu mai pot fi sesizate oficial. Mai mult decat atat, radioamatorii nu mai pot face sesizari si reclamatii direct la FRR ci numai prin cluburile la care sunt membrii, cluburi care apreciaza daca sesizarile sunt juste sau nu si le pot trimite la FRR sau le pot opri dupa caz, incalcandu-se prin aceasta legea privind petitiile. Personal am trimis la FRR contestatii si sesizari care fie nu au primit raspuns fie nu au fost solutionate pe motivele aratate mai sus (lipsa taxa 30 lei, contestatia nu se refera la activitatea proprie, cererea nu a fost adresata prin club). Cert este ca FRR a incurajat frauda prin tolerarea abaterilor, nu a luat atitudine, nu a aplicat la timp sanctiuni si acestea au fost blande, , nu a sesizat organele abilitate pentru a face cercetari si pentru a aplica sanctiuni daca este cazul. Este vorba de MTS, ANCOM, IARU, ale caror regulamente au fost incalcate sau poate chiar justitia ( in cazul fraudelor din 2010. Este si cazul omologarii unor concursuri, in special la categoriile juniori in care s-au obtinut punctaje care "contrazic statistica". Cum apara FRR imaginea radioamatorismului si a radioamatorilor romani pe plan intern si international? Mai poate spune cineva ca radioamatorii sunt vinovati din moment ce FRR "i-a legat de maini si de picioare"? Poate cei care au ales conducerea FRR, adica sefii de cluburi afiliate la FRR.
    Cornel

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2010-12-05 22:15:49 (ora Romaniei)
  • Foarte la obiect YO6MT. Nu inteleg demersul "jurnalistic" al lui YO4PX. E clar ca m-a luat in vizor. Am votat ca si cei 222: Ar trebui pedepsite cu severitate ! Urmaresc cu cel mai mare interes evolutia mizeriei cu cele 31 loguri fictive (munca, nu gluma).

  • Postat de Francisc Grunberg, YO4PX la data de 2010-12-06 01:05:15 (ora Romaniei)
  • Nu am luat pe nimeni in vizor. Nu am facut decat sa contrazic afirmatia lui YO4SI ca "noi cu totii suntem vinovati", pe care initial a contrazis-o si YO6MT pe grupul de discutii - si a facut-o cu mult mai "energic" decat mine, invitandu-l pe YO4SI sa "treaca in tabara oamenilor cinstiti" (ceea ce a provocat pe buna dreptate supararea d-lui Rucareanu) si pe care acum a nuantat-o, precizand ca nu chiar toti radioamatorii sunt vinovati, ci doar cei care au participat in concursuri si au dat puncte celor pe care ii stiau fraudatori. Ma bucur ca nu ma numar in aceasta categorie, de cand am asistat personal la fraudarea unui YO DX Contest (la care eu nu am participat). Din acel moment am decis sa nu particip la vreun concurs romanesc cata vreme FRR nu va retrage titlul obtinut prin frauda (dupa 20 de ani nu mai sper la una ca asta). Am mai precizat ca nu-l pot considera ca unic vinovat pe cel care a falsificat 31 de loguri, ci si pe cei care l-au tolerat multi ani atat in concursuri cat si in Consiliul de administratie - secretarul general, secretarul federal, presedintii Comisiilor de unde scurte, membrii succesivi ai Comisiilor de apel si de disciplina, arbitrii, chiar si delegatii la Adunarile generale - cu totii ei poarta vina situatiei la care s-a ajuns. YO6MT a prezentat mult mai documentat decat mine acest aspect. Si eu am adresat numeroase memorii si petitii conducerii FRR, fara sa primesc raspunsuri in conformitate cu statutul FRR, cu Codul sau etic, cu legile tarii sau pur si simplu cu legile nescrise ale comportamentului democratic. Cei care citesc demersurile mele jurnalistice, pe care YO4SI le pune cu amabilitate intre ghilimele, cunosc criticile adresate secretarului general si C.A. Membrii conducerii FRR ar fi dispusi probabil sa ne arunce acum capul lui Motoc, cu pretul salvarii propriilor lor pozitii, ceea ce are toate sansele sa se intample, avand in vedere indiferenta generala. Nicio frauda, oricat ar fi de grosolana, nu mai are darul de a surprinde suficient pentru a se cere conducerii FRR sa-si prezinte demisia. Eu am facut-o, o fac din nou, si nu consider acest gest un "demers jurnalistic" si o luare in vizor a cuiva, cum ma va acuza probabil din nou YO4SI, ci pur si simplu un apel la normalitate.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact