hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: De cat timp sunteti radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 28-martie-2010 si s-a incheiat la 5-aprilie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (20)  

  • Postat de Vasile la data de 2010-03-29 11:35:13 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca intrebarea are 2 raspunsuri:sant amator de radio de la 6 ani si radioamator din 1963 cand am obtinut de la MTTC Buc.autorizatie de telecomenzi prin radio !Dar cu adevarat radioamator din 1986 cand am fost autorizat ca receptor !Deci votez la peste 30 ani ! 73Vasile

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-03-29 12:12:17 (ora Romaniei)
  • Sunt radioamator autorizat din februarie 1969, deci de peste 30 de ani. Neautorizat am inceput sa lucrez in constructii radio din 1960. Pe vremea aceea existau trei categorii autorizate: radioamator de emisie-receptie, radioamator de receptie si radioamtor constructor. Locuind la tara pana la 17 ani, nu a avut cine ma instrui in trafic radio si ma pregateam singur pentru categoria radioamtor constructor folosind tuburi "pe baterii" uzate procurate de la un atelier de depanare radio-tv unde aveam cativa prieteni, dupa care, prin 1965 aceasta categorie s-a desfiintat, ramanand celelalte doua pana acum. Primul receptor a fost un 0V0 cu tubul 3V4. 73 de YO4BKM!

  • Postat de Nick la data de 2010-03-29 13:11:52 (ora Romaniei)
  • Am inceput radioamatorismul din clasa a opta.Mentor mi-a fost TOTOLICI CONSTANTIN STEFAN-YO4BUW.Sunt singurul radioamator de pe urma sa, ca hoby.Am peste 18 ani vechime,ca radioamator.Am incercat sa aduc, pe aceasta cale,a radioamatorismului,macar un om,dar datorita banilor de care avea nevoie,a plecat in Italia.Pacat,pentru acesti tineri.Pentru uni,mai important este banul, decit un hoby nobil.73 Nick.

  • Postat de Alex Farkas la data de 2010-03-29 14:30:28 (ora Romaniei)
  • ...de peste 30 de ani, din 1963 receptor; yYO5-4045 si din 1966 (direct cl.a II-a) YO5AMF. Am participat cam la toate ramurile posibile ale radioamatorismului, impreuna cu fratele meu geaman Gaby -YO5AMH; vanatoare de vulpi, poliatron radio, operator de US si UUS, pe la diferite cluburi din Oradea (YO5KAU,YO5KDM, YO5KDL, YO5KDW), telegrafie sala si constructii tehnice.
    Am ales ca profesie tot domeniul electronica-radiotehnica. In ultima perioada am reusit sa-le aduc pe "calea cea buna" cca 10 soferi de camioane, care la ora actula fac trafic radio si in benzile de US si UUS in tara si Europa.... A fost si este ff frumosa aceasta pasiune!!

  • Postat de Stanescu Florentin la data de 2010-03-29 21:28:58 (ora Romaniei)
  • Cred ca intrebarea trebuiea formulata altfel, si anume "de cat timp PRACTICATI".
    Pt ca eu, de ex, mi-am luat autorizatia in 1986, dar am pana in nov.2007 nu am facut nici 30 de legaturi.
    Iar dupa doar ceva usor, in 2m, gargara locala plus pe repetoare+echolinkuri..
    Ma rog, intre timp am upgradat la cls I, dar hai sa fim seriosi, pana cand nu o sa am antenele ca lumea
    Asa ca simpla vechime a autorizatieie nu ma face sa ma consider si radioamator...

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2010-03-30 09:30:31 (ora Romaniei)
  • Era prin 1968, cid am dat peste o carte de constructii radio.Am inceput "experimentele" cu galene, difuzoare din casca telefonica cu membrana matalica, iar mai tirziu 0-V-1 cu lampa 12P2000. Tot atunci am infiintat cercul de electronica in cum. Baiut, coordonat de d-l director Coroiu.Anul urmator am participat la concursul Minitehnicus,obtinind si un premiu.Am fost vizitati de un redactor de la Cutezatorii si am fost catalogati in articolul respectiv ca fiind primul cerc de electronica din mediul rural. (rog daca are cineva acea revista sa ma contacteze)In 1972 am devenit receptor YO5-5606/MM daca nu ma insel dupa care YO5CLN si acum YO8CLN.Deci peste 30 de ani.Segmentul 10-20 de ani din sondaj este datator de sperante si dovedeste ca acest hoby nu va disparea in 20 de ani, conform unor previziuni "sumbre" 73! de yo8cln

  • Postat de mirzan daniel la data de 2010-03-30 09:49:27 (ora Romaniei)
  • Primul contact cu minunata lume radio,de prin clasa a opta,cand am facut primul receptor cu reactie si mai multe montaje din extraordinarele carti ale lui G.Oprescu.Prima sincrodina prin 92,parca,schema publicata de YO3CO in Tehnium.Si tot atunci prima oara cand am auzit minunata voce a lui YO3AC,dupa parerea mea,cel mai bun(din toate punctele de vedere)radioamator roman.Inhamat cu ceva experienta m-am avantat la transceiverul lui YO5AT,cu defazaj,proiect definitivat.Autorizat din 2002,ajutat de-a lungul timpului de YO8BDT,YO8YW,YO9FTO,YO3FEW,YO7CKQ,YO2BN si multi,multi altii.Asa cum eu am oferit radioamatorismului ore intregi de munca,sacrificii,asa si el mi-a dat pe masura efortului.Clipele petrecute in fata rig-ului homemade in qso cu JA nu se compara cu nimic, pt cineva patruns cu adevarat de hamspirit...Tocmai de aceea,multumesc tuturor celor care au apasat macar odata pe PTT la auzul indicativului meu in banda.Nici nu stiti ce bine mi-ati facut...In 2003 am trecut prin niste probleme personale si qrv-ul in banda a fost cel mai bun antidot.Ca o mangaiere...73s de YO8RQP,DANI,FALTICENI!

  • Postat de Vasile la data de 2010-03-30 14:27:57 (ora Romaniei)
  • Hello,Daniel,YO8RQP !Foarte frumos punctat!Daca nu te superi,as avea un sfat :Reia tot ce ai scris si fa un articol cu ceva poze ca sa vada si altii ca pasiunea te poate scoate din situatii dificile !Stiu,este greu sa pui pe site ganduri care pot fi rastalmacite,dar numai asa putem merge mai departe !In 1984,YO9BQZ avea sotia la pat bolnava si-mi povestea ca un coleg de-al lui din Bucuresti,afland acest lucru,s-a indurat si i-a dat un receptor industrial pe tuburi care l-a scos din *pasa* neagra in care era !La numai un an de la aceasta intamplare,a reusit si m-a atras si pe mine,eu ma ocupam cu telecomenzi prin radio,eram la un Club de modelism Vointa in Ploiesti,unde nu se tinea nimeni de program,reparau niste barci,aceleasi, si mergeau vara la Neptun pe banii statului !La radioclub era alta treaba,in fiecare marti ne intalneam,aflam noutati,mai se gaseau piese,mai primeam QSL-uri...!Erau monstrii sacri:9VI,9HT, 9YE care erau Dumnezeu pentru noi,incepatorii !73 Vasile

  • Postat de Lari la data de 2010-03-30 23:17:07 (ora Romaniei)
  • Am votat ,,mai mult de 30 de ani’’.Autorizat ca radioamator receptor din anul 1978,elev in clasa a XI a,desi cochetam cu tainele acestui hobby cu un an in urma cand din biblioteca liceului am dat peste cartea ,,Traficul Radioamatorului’’ scrisa de Ion Mihail Iosif,intre timp construisem un Rx pe tuburi cu care receptionam ,,mesaje codificate’’ in banda de 40 m .............apoi totul s-a produs cu ,,viteza luminii’’,examen pentru certificat de radiomator(singur m-am prezentat la examen la varsta de 18 ani,elev clasa a XII a,apoi am asteptat autorizatia(imi cer scuze,nu mai retin exact,cu aproximatie doi sau trei ani) cand am primit indicativul YO9CSM. Multumesc Ciprian, esti extrem de receptiv,ai si pus in practica sugestia mea de la sondajul de opinie trecut.Fiecare coleg radioamator de aici are povestea lui,asa ca este extrem de interesant pentru mine sa lecturez comentariile colegilor hami.73’s si numai bine,Lari, YO9CSM, ALEXANDRIA.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2010-03-31 00:02:03 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul ca si aviatia are ceva cu sentimentul de libertate sublima. In anii 57 cand pentru tinerii singura posibilitate de a uita dincolo de cortina de fier a fost ca sursa undele de radioa al Europei Libere ascultat in totdeauna cu generare de adrenalina si cu ureche in spre strada unde daca a aparut un scartait de frana intrerupeam ascultarea. Aveam sentimentul ca infruptam dintr - un fruct interzis dar si un sentiment de nesupunere civica in spre libertate. Apoi am constientizat ca undele radio nu tin cont de granitele politice. Aceata atmosfera a generat la multi tineri dorinta de a cunoaste si a practica "misteriosul" radioamatorism - motivatii care in zilele noastre nu mai exista. In ce a ce ma priveste din anii 60 si pana in 1990 am practicat numai CW cu exceptia a cateva QSO - uri in AM in US din considerente - nu - mi umbla gura....nu ma doare capu (chiar la propriu...hi) stiind ca celora cu "urechi" cu putine exceptii nu le a placut CW. Flosesc PC - ul foarte intens dar refuz comunicatiile "skype" si altele dintr-un sentiment de loialitate pentru "dragul meu" de comunicatie clasica si "arhaica". Sarbatori fericite tuturor - cu sau fara nostalgii in radioamatorism. yo5ajr

  • Postat de Vasile la data de 2010-03-31 16:52:16 (ora Romaniei)
  • Hello,Miki,5AJR !Mi-a mers la inima cele scrise !
    Mi-a adus aminte de anii 1961 cand erau recrutari din liceu pt Radiolocatie la Brasov,postliceale,si eu pasionat de electricitate si radio mai tarziu,am crezut ca pot accede la Radiolocatie !Un maior,ne tot intreba,cea fost mata,cea fost tactu,(scuze limbajul,dar asta era ),mie mi-a scos un unchi, care era in puscarie ca profesor fiind i-a invatat pe copii:DESTEAPTA-TE ROMANE.Tata era preot,si uite asa am fost RESPINS la vizita medicala ca aveam dopuri de ceara in URECHI !!!
    Dar culmea,dupa facultate am facut armata 6 luni la RADIOLOCATIE la Pecica-Arad,la granita cu Ungaria.Ce invidios eram pe timisoreni vazand ce baterii de antene TV isi faceau,pt filmele porno si sexi transmise de TITO (Yugoslavia).Imi pare bine ca citind comentariile de la tot ce s-a publicat pe http://www.radioamator.ro am aflat multe si mai important am facut miraculoase conexiuni cu amintiri de mult UITATE !
    MULTUMESC MULT CA EXISTI radioamator.ro
    73 tuturor Vasile

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2010-03-31 20:56:18 (ora Romaniei)
  • Vasile (yo2feh), invidia ta pe timisoreni a fost gresita, daca s-a bazat pe afirmatia ta de acum. Nu pentru filmele "porno si sexi" ne-am facut si montat bateriile alea de antene, ci pentru stiri, muzica, filme, evenimente sportive, Eurovision, premiile Oscar, tot ce nu puteai vedea la televiziunea romana ceausista. Arunci o imagine nemeritata asupra fenomenului, sustinind chestia cu filmele porno.

  • Postat de Elvis la data de 2010-04-01 08:51:46 (ora Romaniei)
  • Noni, poate asta ar fi dorit sa vada...ca restul vedeai la noi in doua ore.Vechimea in radioamatorism nu e ca in cartea de munca, cum cred citiva.Radioamatorul face trafic il stie lumea deci are activitate.In cartea de munca activitatea si inactivitatea(ca sa nu zic lenea) se aduna spre binele "responsabilului" Este vreo diferenta intre cele doua exemple? 73 numai bine ,performanta(si exemple bune catre cei tineri) va doresc si nu vechime degeaba...

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-04-01 16:19:09 (ora Romaniei)
  • Apropo de vechime in radioamatorism, poate ca cel mai edificator ar fi un chestionar care sa se refere la numarul de QSO-uri inscrise in log, grupat pe intervale, de exemplu pana la 1000, intre 1000 si 5000, intre 5000 si 10000, intre 10000 si 50000, peste 50000. Aeasta este adevarata activitate, echivalenta cu numarul de km rulati in automobilism sau numarul de ore de zbor in aviatie. Sarbatori fericite si 73 de YO4BKM!

  • Postat de Victor la data de 2010-04-03 10:23:02 (ora Romaniei)
  • Orice radioamator tanar il priveste cu admiratie pe cel cu mai multi ani de experienta. Indiferent de conflictul dintre generatii al omenirii, radioamatorul tanar va fi ajutat intotdeauna de cel cu experienta. Pentru ca asta face parte din sublimul acestei pasiuni.
    Dar ... oricare ar fi intrebarile referitoare la vechimea experientei sau anii de autorizare, acest sondaj reflecta un adevar dureros: scaderea in progresie aproape aritmetica a numarului de radioamatori hai sa zicem "mai recent autorizati".
    Ca sa mai vorbim de cei cu "un numar de ore de zbor" cum bine spune dl. profesor Oproescu pare de-a dreptul dureros. Aceste rezultate triste trebuie sa ne oblige pe fiecare dintre noi si nu sa nasca controverse de competitie privind vechimea autorizarii sau a experientei. Pana cand rezultatele sondajului nu vor fi minim egale ar trebui sa fim ingrijorati.
    Paste fericit si 73 cu respect de la un radioamator foarte incepator in autorizare si cu "rodajul" aproape neinceput.
    YO4SCY

  • Postat de Dan la data de 2010-04-03 15:00:26 (ora Romaniei)
  • Sunt radioamator de la inceputul anului trecut dar intrarea in lumea radio a fost la mine in 1997 odata cu prima statie de CB, moment in care m-a prins microbul legaturilor la mare distanta. Imi aduc aminte de primele legaturi cu divizia 13 (Germania) din canalul 31 FM. Ce vremuri... :)
    Eu as mai veni cu o idee de chestionar. Ce folositi mai mult: VHF/UHF - FM, VHF/UHF -SSB, HF - SSB sau toate la un loc.
    Tare am eu impresia ca majoritatea radioamatorilor tineri sunt doar cu "portabiluta de ultrascurte" si mai nimic altceva.
    73 Everyone!

  • Postat de Vasile la data de 2010-04-03 21:09:57 (ora Romaniei)
  • Pt YO2DNO si YO7MC!In armata,la Pecica Arad,in 1967 grupa noastra era formata din 2 studenti din BV iar restul din Bucuresti !Asa erau discutiile atunci,ca Timisoara face antene pt Yugoslavia si Ungaria in special pt filmele *speciale* De ce va suparati ?Un sambure de adevar este in ce spun !
    Si eu in Ploiesti faceam antene dupa E.Spindler la +36m fata de sol si am reusit sporadic:turci, rusi,yugoslavi si permanent bulgari !Antena era rotativa,amplif.de antena *prost* dar inaltimea si zona *curata* compensa !Dupa 1990 am mutat toate antenele la 25 Km spre nord,cu rezultate net inferioare ! Inaltimea,bat-o vina !73 Vasile

  • Postat de Marian Bohus la data de 2010-04-03 22:24:24 (ora Romaniei)
  • Se pare ca sunt primul care posteaza fara indicativ, in cazul meu o sa mai dureze putin pt. ca astept certificatul de radioamator in urma examenului de la Pitesti.
    Am experimentat in adolescenta diverse scheme de emitatoare FM, am crescut cu revista Tehnium si cu pistolul de lipit in mana. Acum, la putin peste 40 de ani, a revenit pasiunea pt. minunata lume radio si astept nerabdator indicativul ca sa pot face cat mai multe QSO-uri. 73 si Paste Fericit !

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2010-04-04 09:51:51 (ora Romaniei)
  • YO9FEH, poate colegii tai din armata aveau atfel de teluri inalte. Majoritatea celor care si-au instalat antene au facut-o pentru a vedea programe normale, nu speciale. Oricum, filmele alea erau foarte rare si subtirele ca continut (stii, cele cu schneller, schneller, cu actiunea mascata si simulata prostesc), asa ca nu se justifica eforul de a ridica antene pentru atit. In Timisoara se "prindeau" cam 5 canale, 3 de sirbi si 2 de unguri, toata lumea avea setul de 5 antene, filmele de care vorbesti fiind date pe un singur canal si foarte, foarte rar. Am instalat multe antene in Timisoara si confectionat amplificatoare de antena pina mi s-a facut greata, de-aia stiu si m-a "deranjat" insinuarea... 73 si sarbatori fericite !

  • Postat de Vasile la data de 2010-04-05 23:21:00 (ora Romaniei)
  • YO2DNO! RETRACTEZ PUBLIC si cer scuze,ca mi-a ramas in minte o imagine gresita a scopului bateriilor de antene TV din Timisoara anilor 1967-1989!OK ? 73 Vasile

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact