hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cu aproximatie, cate QSO-uri ati efectuat in benzile de unde scurte in ultimul an, excluzandu-le pe cele din concursuri?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 15-martie-2010 si s-a incheiat la 22-martie-2010

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (29)  

  • Postat de Manciu Romeo-Mihai la data de 2010-03-15 15:58:56 (ora Romaniei)
  • Cum sa facem qso-uri in bezile de scurte cand returile aparaturii sut asa cum sunt si nu vorbesc de aparatura noua ci de cea second hand, cand ma duc la orice simpozion de radioamatori si vad ca pe o scula simpla de scurte mai batrana decat mine se cer niste preturi astronomice ma ia cu calduri, se pare ca oamenii au impresia ca o scula de scurte e la fel ca vinul cu cat e mai veche cu atat se cere mai mult, asa ca mai astetam pana cand oamenii se vor trezii la realitate si vor gandii de 3 ori inainte sa ceara niste returi astronomice

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-03-15 19:00:40 (ora Romaniei)
  • Cu riscul de a-mi atrage serioase antipatii, voi spune deschis ce gandesc legat de tema in discutie si mai ales de mesajul lui YO3IES. Fiind vorba de radioamatori, se exclude de la bun inceput natura comerciala a activitatii noastre. Nefiind vorba de concursuri, referindu-ne asadar numai la pasiunea de a face trafic radio de amator, nu mai conteaza ce eticheta are aparatura din dotare. Si daca pasiunea este mare, piata este scumpa iar noi suntem cu adevarat radioamatori, de ca nu construim? Ca doar am sustinut examen si la radioelectronica. Un adevarat radioamator isi satisface pasiunea fie cu buzunarul (sunt printre noi si printi si regi adevarati sau din carton) fie cu propria dotare constand cu capul si cu maini dibace. Personal am lucrat peste 40 de ani numai cu aparatura HM desi am avut si bani si de unde (am lucrat mult timp in DL) sa-mi procur aparate industriale. Acum 20---40 de ani peste 80% dintre noi nu puteau face trafic decat cu scule HM si se lucra intens, frumos chiar in ciuda faptului ca nu se gaseau piesele de acum. Pe atunci cu un emitator cu modul de lucru DSB cu 2 buc. BD135 in final (5W), receptor conversie directa (in total 11 tranzistori, aparatul incapea in buzunarul de la haina fara sursa) si antena Windom am lucrat toata Europa in 14MHz. Cati mai stiu cum se construiau atunci oscilatoare pe 144MHz cu BC107? Mai fac o precizare: nu m-a surprins deloc un QSO cu o statie din DL pe 14MHz, venea cam slabut dar frumos, mi-a spus ca are doar 3W, ca o construieste singur si vrea sa stie cum merge la stadiul de 3W, pentru a hotari daca ii mai adauga PA sau nu. Si, citind CQDL, se vede acolo cati isi construiesc, modernizeaza sau transforma statiile cu propriile maini. Cine este rdioamator si se plange ca nu are cu ce face trafic de placere, nu este radioamator adevarat ci un oportunist. Pentru el este mult mai ieftin sa-si plateasca cartele la telefonie mobila, este acelasi lucru cu o statie radio cumparata, dar mult mai ieftin. Adevaratii radioamatori, la noi dar si aiurea, sunt cei care fac trafic cautand compromisul oferit de propriile resurse. Iar daca unii, dotati prin natura imprejurarilor cu aparatura extrem de scumpa, fac parada cu marci traznet, nu se deosebesc de automobilistii care ne stropesc cu noroi din Lamborghini, numai asa, ca sa vedem ce conduc si ce fite stiu sa faca.

  • Postat de Nicolae Oneci la data de 2010-03-15 19:51:24 (ora Romaniei)
  • Cu totul de acord de cele ce a scris Tavi YO4BKM. Unele fite sunt totusi putine la numar, inca !!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2010-03-15 21:44:26 (ora Romaniei)
  • YO3IES, piata regleaza preturile. Nu poti reprosa unui vinzator pretul care care-l cere. Nu esti obligat sa cumperi, dupa cum el nu e obligat sa vinda la pretul pe care l-ai vrea tu. Iar daca vrei sa urci muntele, nu te plingi ca e scumpa telecabina. Iei un par si urci cu pasul.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2010-03-15 22:14:34 (ora Romaniei)
  • Nu va atrageti antipatii d-le Oproescu , e o opinie corecta . Multi au inceput cu DSB cu BD135 ( asa este merg pana in 30 Mhz , hi ! ) sau cu oscilatoare facute cu BC-uri ( dar cu mare atentie la izolarea termica ptr stabilitate , chiar daca componentele erau ok ) . Tot respectul pentru constructori , dar dupa un examen dat ptr certificatul de radioamatori nu se poate construi un transceiver fara un ajutor sau fara cineva care are cat de cat aparatura de masura si reglaj. Imi pare rau dar radioamatorii se impart in operatori si constructori ( putin sunt la granita ambelor categorii ) , multi in ultimul timp sunt operatori , chiar foarte buni rezumandu-se la experimentari de antena si adaptarea lor. Totusi 3ies are dreptate si el , ….poate nu ati mai fost intr-un targ de radioamatori , hi ! ….unii exagereaza cand vor sa vanda un transceiver , dar piata este cea care regleaza pana la urma afacerea …. ca a devenit o afacere , lucru normal pana la urma ( in toata lumea se vinde aparatura de radioamatori , de ce sa nu se vanda si la noi ? ) …. Si totusi sa nu stam in calea progresului ….. hi ! … automobilism , eheee … nu poti compara Dacia ( indiferent ce modele scoate ) cu ….. Lamborghini , hi , chiar daca te stropesc cu noroi la fel cand esti pe trotuar , hi !... Cu respect , 73 , yo3gh , Dan

  • Postat de Gicã la data de 2010-03-15 22:32:17 (ora Romaniei)
  • "Nu e prost cine cere, e prost cine dã!" Piaþa regleazã preþul. Am vãzut ºi eu preþuri nesimþite la transceivere second hand. Cu acelaºi preþ cumperi unul nou, de la ANICO. Intr-un fel YO3IES are dreptate, dar dece nu cumpãrã cu aceiaºi bani un aparat nou? Iar dacã n-are bani, poate construi, aºa cum spune YO4BKM. Nici radioamatorii dinainte de 1989 nu aveau cine ºtie ce aparaturã de masurã, dar tot construiau, ca sã pota lucra in bandã!

  • Postat de Manciu Romeo-Mihai la data de 2010-03-15 23:59:35 (ora Romaniei)
  • Nu e vorba neaparat de bani e vorba de principiu mai ales ca un transciever "in perfecta stare de functionare" produs prin 1970-1980 toamna o sa aiba probleme datorita imbatranirii pieselor si a uzurii morale, de asta vorbesc eu de preturi nesimtite si trag un semnal de alarma mai ales necunoscatorilor. Si da intradevar pretul foarte mare la aparatura second hand mi se pare o piedica in calea dezvoltarii radioamatorismului. Si pe deasupra multa lume blameaza vestita frecventa 145.350 din Bucuresti. Dar v-ati pus problema ca in banda de 2m cu o minima investitie de 100-150 euro ai iesit in eter. E cand o sa reusim sa intelegem ca radioamatorismul ca sa nu moara are nevoie de operatori si cand o sa lasam de la noi si nu o sa umblam cu replici de genul "in 1980 am dat 3 salarii pe scula asta" atunci o sa avem si noi operatori multi si in alte benzi. Vremurile se schimba si daca nimeni nu va face nimic o sa vedeti cum usor usor tinerii nu o sa mai vina spre Radioamatorism. Nu pun neaparat problema mea caci acum cu criza asta poate sunt si eu ca si multi altii intr-o pasa mai proasta cu banii dar va pun problema unui elev de liceu sau chiar a unui student care aude de radioamatorism, daca incepe sa caute pe net si va vedea tot timpul aceste preturi prohibitive la niste scule mai batrane la el stiti ce va zice? Si aici va citez: "Lasa ca un telefon mobil si un laptop sunt mai ieftine". Cineva vorbea de constructie, sincer noi tinerii nu prea mai avem timp de constructii caci dueaza prea mult si nu mai exista acel serviciu de la 8 la 16 marea majoritate lucram de la 6 dimineata pana la 8-9 seara. Pasiunea exista dar solutiile nu mai sunt aceleasi de acum 10-20 30 de ani de aceea trebuie sa ne adaptam si sa mai lasam din orgolii.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-03-16 00:37:05 (ora Romaniei)
  • Revin cu precizari, mai ales la completarea lui YO3IS. Fiecare generatie a trecut prin mai bune si mai rele, proprii vremurilor ei. Cand cei batrani astazi construiau HM aparatura de trafic poate ca nu munceau in meserie 12---13 ore pe zi, dar programul de munca se suplimenta cu munca patriotic-voluntara, sedinte, invatamant politico-ideologic fara de care nu prea aveai sanse sa-ti faci meseria si te trezeai pus pe posturi de hartuire, nu aveau caldura, apa calda, paine, lapte, zahar, carne dar aveau copii pe care trebuia sa ii creasca stand la cozi de la 4---5 dimineata sa apuce un salam sau o sticla cu lapte degresat. Licentele de radioamator se acordau la fel de greu ca un pasaport sau nu se acordau deloc. Asa ca nu este vorba de orgolii, noi stim din experienta traita destul de multe si putem spune ca pasiunea, daca este puternica, invinge orice greutate In plus aveam mare incredere - si respect - in cei mai batrani ca noi la care apelam in orice problema si ramaneam surprinsi sa vedem ca genaratia care a fost tanara pe vremea tuburilor electronice construieste cu acelasi talent folosind semiconductori. Am devenit radioamator autorizat de pe cand eram student si locuiam la camin, faceam economii la orice, inclusiv la pantofi, sa cumpar la 2---3 luni un tranzistor PI402 sau un tub 3V4. Multi mai suntem si acum angajati in serviciu, cand se munceste 12---13 ore pe zi si nu se plange nimeni nici de ce a fost pe vremuri, nici de ce este acum dar facem trafic, ba chiar la nivel modern. La ce anume trebuie sa ne adaptam? Ce orgolii au iesit in evidenta si trebuie lasate? Totdeauna pasiunea a cerut si cere sacrificii, dar cine nu este capabil de sacrificii ajunge doar sa se lamenteze, ba chiar cu nuante de imputare precum ca este neinteles in ce vrea sa faca. Dar cand va privi in urma, peste 30---40 de ani, poate ca va intelege prea atarziu ce nu a inteles acum. Nu vreau sa se inteleaga ca militez pentru virtutea pleacata numai din sacrificii, dar daca soarta nu iti ofera altceva mai bun, trebuie sa te hotarasti, pentru unii drumul este mai greu, pentru altii mai usor, nu suntem toti egali. Si, vorba lui YO2DNO: muntele se urca si cu piciorul, prea ne-am invatat cu telecabina. Iar cei care l-au urcat pe jos sunt cei mai multi, in primul rand pentru ca sunt si cei mai vechi si, in plus, au aratat unde sa fie pusi stalpii transportului pe cablu. 73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-03-16 00:38:42 (ora Romaniei)
  • Mai sus, in loc de YO3IS am vrut sa scriu YO3IES. SRY, 73!

  • Postat de Dan la data de 2010-03-16 01:47:05 (ora Romaniei)
  • Am votat segmentul 500-1000 si totusi mi se par putine. :) Din lipsa de antene si timp, in ultima vreme am cam rarit QSO-urile in HF. Ma refer la cele din afara Romaniei, traficul YO mi se pare sincer, fara suparare... plicticos.
    73 si la cat mai multe DX-uri interesante.
    PS: YO3IES, daca vrei sa faci trafic in HF poti! Ambitie sa ai si ceva cunostiinte de surubareala. Dupa ce am pus la punct TS850s-ul meu, merge ca uns. Nu l-as da pentru nici un FT950 cu toate DSP-urile lui (testat)... :))

  • Postat de Marius la data de 2010-03-16 06:50:15 (ora Romaniei)
  • Acum 20 ani propagarea era alta iar DX-urile cw/qrp in benzile superioare ceva frecvent. In prezent benzile se deschid sporadic la DX, care in general sunt realizabile doar cu antene si transceivere performante, fie de productie industriala fie h/b. Numarul in sine al QSO-urilor mi se pare irelevant, fie DX-uri fie nu. Mai importante mi se par eforturile fiecaruia pentru a realiza chiar si un singur QSO sau pentru a face mici modificari sau imbunatatiri la rig sau chiar constructii complexe complete. Depinde ce-si permite sau/si satisface pe fiecare - "Gallardo" sau caruta cu "2 cai frumosi" - nu ar trebui ca aceste contraste sa ne dezbine, intr-un final, pe toti ne anima aceeasi mare pasiune! Parca prea multa vehementa si de-o parte si de alta, batrani vs. tineri, bogati vs. saraci... P.S. Nu am votat. Desi banuiesc la ce se refera, intrabarea e un pic confuza: care "ultimul" an, anul trecut sau cele cateva luni din acest an (calendaristic anul 2010 este ... "ultimul").

  • Postat de Manciu Romeo-Mihai la data de 2010-03-16 08:56:30 (ora Romaniei)
  • Se pare ca nu m-am facut inteles dar explic pe sleau poate asa intelegeti, un tanar nu are timp de constructii si sculele home-made nu ii aduc satisfactii, traim in epoca internet telfon mobil etc. Gasiti o solutie sa aduceti tineri in randul nostru nu numai copiii si sau rudele noastre, ideea e ca daca nu vom reusii sa audecem tinerii pe calea radioamatorismului in 20-30 de ani sa stam de vorba cu un operator cu varsta sub 30 de ani va ajunge sa fie un DX rar o statie deosebita, de asta vorbesc, aici este problema dar se pare ca nu vrem sa o intelegem, e greu sa ii explic cuiva ce satisfactie am avut cand mi-am facut o antena home-made adica un j-pole pentru banda de 2m, tinerii din ziua de azi au nevoie de satisfactie imediata altfel se plictisesc repede si nu e vorba neaparat de timpul petrecut la serviciu ca a crescut ca numar de ore, au crescut si pretentiile angajatorilor si multe altele. Sprijiniti intr-un fel sau altul tinerii caci altfel vom vedea rezultatele in 10-20 de ani. Asta era si ideea din cauza careia m-am luat de preturile foarte mari la aparatura second hand. Aratati-mi cati oameni care nu au avut nici un fel de legatura cu fenomenul radio s-au dus in ultimul an (2009) sa dea examen de radioamator. Eu din ce cunosc tineri 99.9% ori au venit din acel CB mult blamat ori au auzit la alt prieten in casa acel faimos 145.350. Nu am gasit nici un tanar care sa nu aiba macar un parinte radioamator care sa fie pasionat de benzile HF. Toti care nu au auvut legatura direca cu radioamatorismul imi vorbesc doar de banda de 2m de CB si de mari dx-uri in 27.555 MHz in SSB. Va place sau nu cam asta e realitatea, de aceea va spun faceti ceva intr-un fel sau altul caci la modul daca vrei sa faci trafic HF un pic de surubareala si gata, asta e problema acea putina surubareala e ceea ce nu ii atrage pe tineri in benzile de HF, si aici nu e cazul meu ca ma chinuie un bitx

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2010-03-16 10:11:28 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate YO3IES, nu reusesti sa te faci inteles. Si nici prin ultimul mesaj. Ai patit ceva urat de vezi totul in negru, realitatea nu este chiar asa. Si pe vremuri vechi erau multi, chiar foarte multi veniti dar putini alesi si nu se plangea nimeni ca dispare radioatorismul, desi au fost perioade cand se dorea disparitia lui chiar de catre autoritati. Si atunci erau oportunisti pe care greutatile de neadaptare ii indepartau. Si nu trebuie sa fac eu sau altii ceva ca sa vina tinerii spre radioamatorism, faceti voi, voi veti exista peste 40, 50 de ani sau mai multi si nu va opreste nimeni sa va creati lumea voastra. Va deranjeaza ca, desi sunteti multi, ramaneti neintelesi? Nu este vorba ca noua ne place sau nu, am trait si bune si rele fie ca ne-a placut ori ba si am ramas pentru ca am putut intelege corect orice situatie, realitatea este ca va lipseste ceva de nu va faceti intelesi, mai meditati si poate ca veti gasi ceva ce va face probabil si viata noastra mai buna. Cand cineva nu este inteles, primul vinovat este chiar el care fie nu stie sa se exprime fie abordeaza un subiect lipsit de inteles. Iar la noi continua sa vina cine simte si intelege spiritul de radioamator. Am cam inteles din ce ai scris ca ar fi convenabil pentru multi sa transformam activitatea de radioamatorism pe HF intr-o extindere a fenomenului CB dar, oricate cazuri spui ca cunosti, sunt prea putine sa dai un verdict. Nu toti tinerii se plictisesc de surubareala, sunt si din cei ce inteleg cu sufletul ce este HAM-Spiritul. Nu toti cauta satisfactia rapida si facila, cine face asa ceva cade usor si in alte pacate, precum bautura sau drogurile, adica manifesta un caracter slab si lipsit de ambitie. Si crede-ma ca vorbesc ca foarte avizat, lucrez cu si in mijlocul a sute de tineri intre 20-30 de ani care isi cauta o meserie de inalta tinuta, multi sunt dezamagiti de viitorul lor profesional, de cele mai multe ori pentru ca nu au fost invatati sa fie ambitiosi si perseverenti. Iar radioamatorismul nu este numai ce se vede, este precum armata, frumoasa vazuta din afara (precum la parada) dar afurisita pe dinauntru. Si de aici rezulta puterea ei deosebita. Iar radioamatorismul pe HF presupune acces liber la frecventele unde se desfasoara tot traficul profesional al planetei si ce ar fi daca niste usuratici ar face ce vor aici, perturband traficul economic, de securitate sau altele? Este ca si cum ai da liber ca oricine sa conduca orice autovehicul pe drumurile publice, fara sa corespunda profesional, numai pentru ca are sute de CP cu care crede ca nu mai poate pati nimic, dar nu il intereseaza ce pat altii. Si ar mai vrea ca acest autovehicul sa coste doar cati bani poate face el rost. Fa-ti timp si creaza-ti disponibilitate sufleteasca sa petreci ceva timp pe langa cineva cu experienta si cu dotare si, pe langa o prietenie ce va dura vei face si cunostinta cu adevaratul radioamatrism iar satisfactiile vor fi cel putin ca cele provocate de antena j-pole pe care, crede-ma, ca le-am inteles, desi te indoiesti de acest lucru. 73!

  • Postat de Gicã la data de 2010-03-16 12:04:57 (ora Romaniei)
  • @ YO3IES: Radioamatorismul ca orice alt hobby, este pentru cei pasionaþi. Printre cei pasionaþi apar ºi tot felul de alþi indivizi care încearcã marea cu degetul ºi constatã cã apa ba e prea rece ba e prea caldã ºi dispar. Nici-o pagubã. Rãmîn cei care au pasiune ºi rãbdare. Nimeni dintre radioamatorii actuali, vechi sau noi, nu s-au nascut cu FT-1000 pe masã. Toate apar pe parcurs, la vremea lor. Dacã ai pasiune rãzbaþi. Dacã vrei poþi. Dacã nu, te pierzi pe drum. Nu este nici-o pierdere pentru radioamatorism. Iar gogoriþa cu dispariþia radioamatorismului clamatã de niºte frustraþi, poþi s-o laºi deoparte. Nu este realã.
    Radioamatorismul ca orice activitate, suferã transformãri dar nu dispare.
    P.S. Dacã ai avea ca hobby yachtingul tot aºa te-ai plînge?

  • Postat de Manciu Romeo-Mihai la data de 2010-03-16 13:51:19 (ora Romaniei)
  • Nu ma plang pentru mine am incercat sa expun ce aud prin jurul meu iar ca hobby pe langa radioamatorism am si altele mult mai costisitoare dar nu asta e problema, eu am incercat sa daram o stare de fapt si o mentalitate care mie mi se pare proasta si aici ma refer la sculele vechi care dupa parerea mea ar fi trebuit sa fie mai accesibile ca pret.

  • Postat de Gica la data de 2010-03-16 14:06:43 (ora Romaniei)
  • @YO3IES: ºi eu am spus: "Nu este prost cel care cere, este prost cel care dã"... Ia nu da ºi sã vezi cum scade preþul... Radioamatorii YO trebuie sã se obiºnuascã sã mai cumpere ºi din alte pãrti. Mult mai ieftin ºi cu garanþie.
    Ex: Firmã din Anglia, un TS-820 cu garanþie 6 luni, 210 lire! La care se adaugã cca 30 lire transportul.

  • Postat de Cristian Moldovanu la data de 2010-03-16 17:39:20 (ora Romaniei)
  • Ma tem ca nu inteleg frustarea lui YO3IES. Dupa 30 de ani de radioamatorism am invatat cateva lucruri:
    -radioamatori sunt si cei care sunt buni operatori dar slabi tehnicieni, si cei care sunt excelenti tehnicieni dar slabi operatori
    -radioamatori sunt si telegrafistii de performanta dar si indragostitii de FM, RTTY, etc.
    Numitorul comun al tuturor este pasiunea. Daca nu este pasiune, atunci nimic nu este...
    Am mai invatat un lucru: nu s-a inventat inca transceiverul cu clape: clapa 1 pentru VK, clapa 2 pentru ZL, etc.
    Asa ca pasiunea te face sa incepi sa lucrezi cu un receptor sincrodina, apoi cu un 10RT12, sa fii fericit ca ai facut rost de un RBM. Dupa care iti incropesti un filtru de SSB cu cistale RM31 si iti construiesti primul transceiver , monobanda. Cand incerci sa treci de la stadiul de soparla la cel de crocodil, constati ca pretul platit pentru filtrele de fabrica si pentru restul componentelor (noi noute toate) depasesc deja suma cu care iti cumperi un second hand. Asa ca abandonezi constructia si iti cumperi un FT107 cu 400 Euro. E mult ? E putin ? Nu , e pretul pe care ti-l permiti intr-un anumit moment al vietii ca sa iti satisfaci pasiunea. Acum 30 de ani imi permiteam un 10RT12, acum un FT107M, desi visez la FT950.

  • Postat de Buta Andrei la data de 2010-03-16 17:55:27 (ora Romaniei)
  • Salut pe toata lumea.
    Sunt de partea lui yo3ies ,ma misc de mai multi ani prin diverse sporturi si constat cu dezamagire ca exista o grupa de oameni care isi stiu discursul si-l spun chiar daca stiu ca predica in pustiu.
    Noi nu trebuie sa devenim un cerc inchis si sa traim cu ce a fost acum 10 20 ...n ani traim in prezent si planuim pt viitor ce a fost a fost si GATA.
    Nu prea am legatura cu fenomenul Cb dar daca reusim sa aducem macar 10% din cei de la cb cred ca tot am facut ceva si cineva va mai tine steagul sus.
    73 Andrei

  • Postat de George la data de 2010-03-16 17:57:19 (ora Romaniei)
  • Gica, TS-820 / 830 ajunge cam la aceasi bani si in YO. In plus este un RTX reparabil in bucatarie fara multi $$$. Si, in ciuda varstei venerabile, pentru traficul de zi cu zi ramane o scula buna. Dar probabil nu pretul la sculele din anii '80 deranjeaza, in definitiv la 150 Euro care se cer investiti pentru a striga in 2m daca se mai pune inca atat se poate cumpara un RTX din amintita generatie. Am vazut recent un Atlas 210x la vanzare, 150 Euro in cap. Dar, vai, nu are n-shpe VFO-uri, memorii, WARC, etc. Nu lipsa "sculei" este principalul impediment in calea aparitiei in eter a unui incepator. Si nici nu cred ca ei urmaresc o satisfactie imediata, mai rau, urmaresc satisfactia maxima. Chiar si cu un FT-XXXX pe masa se vor plictisi repede.

  • Postat de Buta Andrei la data de 2010-03-16 18:23:09 (ora Romaniei)
  • Ma scuzati ca intreb e ceva rau sa iti doresti satisfactie maxima!!!!!!!!!!
    Daca gindim asa ne meritam locul de mioritici in analele istoriei.
    Andrei

  • Postat de George la data de 2010-03-16 18:49:12 (ora Romaniei)
  • Satisfactie maxima = astazi iti ridici/soseste prin posta autorizatia iar maine cu RTX-ul de ultima generatie participi in YO HF DX Contest si termini in fata unora ca YO3APJ, YO3ND, YO4SI, YO9HP, YO3BBW, s.a.m.d. Extindeti ideea si la segmentul DX. Pe vremuri, cand exista viata de radioclub, se facea ceva legat de pregatirea viitorilor operatori, acestia aveau de invatat de la veterani si li se inocula dragostea fata de radioamatorism si fata de munca bine facuta.

  • Postat de Gicã la data de 2010-03-16 19:03:07 (ora Romaniei)
  • @YO6XK: citind mesajul tãu, sunt curios: cum ai ajuns radioamator? de unu singur sau la un curs? Care a fost primul tãu receptor? Care a fost primul tãu transceiver? Ce transceiver ai acum? Ai obþinut satisfacþie maximã cu el?

  • Postat de Buta Andrei la data de 2010-03-16 19:47:14 (ora Romaniei)
  • Pentru Gicã Neradioamator macar ai curajul si spune-ti numele.

    Andrei

  • Postat de Gicã la data de 2010-03-16 19:55:19 (ora Romaniei)
  • Am ãîntrebat despre ceva lucruri secrete?

  • Postat de Gicã la data de 2010-03-16 20:58:50 (ora Romaniei)
  • Eu Gicã încã neradioamator (înca fãrã indicativ) eram doar curios cum poþi ajunge la satisfacþie maximã în radioamatorism. Cred ca eºti radioamator vechi dacã ai douã litere... Poate mai invãþãm ºi noi începãtorii cîte ceva...

  • Postat de Lari la data de 2010-03-16 22:20:07 (ora Romaniei)
  • Am urmarit cu atentie comentariile colegilor hami.Dar sondajul de opinie face referire la numarul de legaturi realizate in ultimul an si ca de obicei se denatureaza sensul respectivului sondaj si se pune mult patos in lucruri adiacente acestuia.In rest este foarte bine ca sunt opinii diferite,ca in tara intra aparatura moderna,ca mai avem nostalgici care construisec aparatura radio,TOTUL ESTE SA MENTINEM VIE FLACARA ACESTUI HOBBY(si eu am aparatura % de fabrica,de la antene la SWR,dar sunt nostalgic dupa fostul meu RIG si daca observati in foto de pe acest site este tot acea fotografie din anul 1995 cand m-a fotografiat WB2AQC). Multa sanatate si sa auzim numai de bine.Lari, YO9CSM, ALEXANDRIA.

  • Postat de mirzan daniel la data de 2010-03-17 11:21:06 (ora Romaniei)
  • mare dreptate are yo4bkm...radioamatorismul,prin farmecul si natura sa,amendeaza pe cei ce vor rezultate imediate obtinute prin metode straine chintesentei hobby-ului.acele chestionare de electrotehnica cerute la obtinerea autorizatiei, au menirea de a IMPUNE tanarului aspirant un bagaj minim de cunostinte,folositoare in anumite situatii.nu este adevarat ca nu se poate face trafic datorita preturilor exorbitante cerute pe piata yo pt aparatura homemade HF.nimeni nu va impiedica sa puneti pe "picioare"un rig homemade bun,care,ar putea rivaliza cu un transceiver industrial,mai ales ca acum se gasesc componente la care,acu 20 ani,nici nu puteam visa...internetul va ofera o multitudine de solutii,de la sincrodine(cw si ssb),pana la superhetero realizabile,cu putina indemanare si,nu in ultimul rand,daruire si pasiune.in ceea ce priveste afluenta tinerilor spre fenomen,constat,ca fata de acu 5 ani sa spunem,sunt din ce in ce mai multi.am fost personal,la un asemenea examen organizat de yo8kga,in februarie 2009,si cu largul concurs al organizatorilor(in special yo8ow,adi)sala a fost plina,multi din cei autorizati atunci activand in benzile HF ,nu neaparat 2m.sa stiti ca tinerii s-au cam saturat de internet si placeri usoare si vor sa abordeze domenii noi,noi provocari.dreptate are si yo3ies,preturile cerute pe rig-uri second hand sunt ceva mai piperate.dar sunt solutii de compensatie.incercati BITX20,TAURUS etc,si o sa vedeti ce satisfactie o sa aveti.un qso cu 9K2CQ facut cu hm este de neegalat,chiar daca un amic lucreaza ZS cu ft-1000MP.este mai greu inceputul daca vreti sa imbratisati lucrul cu hm.dar,dupa acest inceput,celelalte vin de la sine.73s de yo8rqp.

  • Postat de Eugen Singeorgean la data de 2010-03-18 16:12:20 (ora Romaniei)
  • Am votat 500-1000 chit ca as fi vrut sa pot vota >1000 :) In legatura cu comentarile de mai sus...total lipsite de hamspirit.73

  • Postat de Adrian la data de 2010-03-21 01:30:43 (ora Romaniei)
  • YO4BKM, genial raspunsul tau la prima plangere a lui YO3IES (n-am citit decat primele 10 comentarii).
    Cat despre YO3IES - "fratili meu" nu esti deloc tanar ci mai degraba limitat.
    A fi intr-adevar tanar presupune a vrea sa cunosti mai mult decat ti-au bagat pe gat niste unii.
    Pe de alta parte, dear 3IES, chiar si Dumnezeu, adica Eu, gasesc timp ca pe langa a studia miliarde e specimeme umane zilnic, sa-mi satisfac pasiunea numita radioamatorism - constructii, operare, sex neprotejat cu diverse mufe

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact