hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Obisnuiti sa realizati legaturi QRP (comunicatii cu putere redusa)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 18-mai-2009 si s-a incheiat la 25-mai-2009

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (11)  

  • Postat de Codrut Alecsandrescu la data de 2009-05-19 00:12:21 (ora Romaniei)
  • 1. Ce inseamna QRP? Azi <=100W = QRP; in 1980 <=5W = QRP; deci despre ce vorbim?
    2. Usual (90% din timp) 100 W... daca este "Stejar extrema urgenta!" ~400W cat permite amplificatorul... (P.S. cam putin pentru clasa I-a)
    73 de YO8RAc!

  • Postat de Codrut Alecsandrescu la data de 2009-05-19 00:14:04 (ora Romaniei)
  • Lipseste o rubrica.... deseori....!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-05-19 12:50:27 (ora Romaniei)
  • Sugerez ca urmatoarea intrebare sa scoata la iveala varsta radioamatorilor care au raspuns. Veti vedea ca cei cu "intotdeauna" vor fi intre 0 si 30 de ani - cei cu "rareori" intre 30 si 50 - cei cu "niciodata" intre 60 si 100 :)) iar cei cu "din cand in cand" intre 0 si 60 de ani :))) 73 ori cum. yo5ajr

  • Postat de Cristian Moldovanu la data de 2009-05-19 13:44:58 (ora Romaniei)
  • Daca ne raportam la definitia clasica (maxim 5 w) cred ca foarte putini radioamatori mai folosesc traficul in QRP. In anii 80 era la moda A412 pentru care Lix merita multumirile multora dintre noi. Acum, dupa aproape 30 de ani, sunt foarte putine echipamente de fabrica limitate la 5 w si mult mai putini constructori. Exista posibilitatea de a reduce puterea la majoritatea echipamentelor de pe piata, dar cred ca putini o fac. Ma indoiesc ca "intotdeauna" s-ar aplica unei anume categorii de varsta; cred ca tine de microb; deasemeni, cred ca folosesc modul QRP mai curand cei cu state vechi, ca o forma de a-si reverifica performante atinse cu multi ani in urma.

  • Postat de nick la data de 2009-05-19 14:00:13 (ora Romaniei)
  • D-l Codrut ,are intr-o oarecare dreptate.Chiar si azi,mai lucrez QRP.Dar ce inseamna QRP???.Daca intr-un concurs, se lucreaza cu 2kw,sau la DX,cu QRP,stai si asculti.Ce poti sa faci cu max.5w,sau cu100w,fata de 1,5 sau 2kw???.Da,local se poate, sau cind exista propagare "strong". 73 Nick

  • Postat de Coatu Cezar la data de 2009-05-19 23:50:51 (ora Romaniei)
  • Am un ICOM 703 pe care-l folosesc din 2006. Am lucrat cu el atat din Bucuresti, cat si la Campulung Moldovenesc (SIMPO-concursul de QRP-antena multiband cu trap), iar de cand sunt la Codlea, lucrez cu el in fiecare saptamana de la radioclubul YO6KNX. Scoate circa 5W in 1,8 MHz si 3,7 MHz, in restul benzilor de sus merge cu 10W. Cu antene bune, reglate si degajate lucrez in toate concursurile YO si reusesc sa fac intre 40 -90 de QSO-uri in cele 2 ore de competitie. Ca sa fiu sigur ca sunt auzit, caut sa ma plasez cat mai exact pe frecventa de receptie a corespondentului si nu de putine ori precizez ca sunt QRP ca sa mi se dea atentie. Am lucrat in 3,7 MHz toata Romania, precum si statii din YU, LZ, UB,ER,SP,HA,EU,UA. In WPX -SSB contest am participat la categoria QRP-20m si mi-am propus sa fac cel putin 40 de QSO-uri mai deosebite si am reusit astfel sa lucrez P33W, 4Z4OQ,CTIJLZ,ED5D,RU9,UP0,G4,F5,DU1BP (FILIPINE-ASTA DA DX), OH8L, 3V8BB, 5B4AII,CN2R (ALTA RARITATE -MAROC).Antenele sunt de tip DIPOL in lambda/2. Trebuie multa rabdare, perseverenta si ambitie ca sa lucrezi in QRP. Ca radioamator ecologist am gasit aceasta varianta ca o forma de protejare a mediului de radiatii electromagnetice. E ca si cum ai merge cu un scuter(5 W), in loc de un autoturism (200 W) sau un camion TIR (1000W). Chiar daca dureaza drumul mai mult, tot ajugi la destinatie, sdar ai parte de multe frumuseti pe care le poti vedea si auzi. Un strain cand aude o startie QRP vrea sa o lucreze pentru performanta. Nu de multe ori, ei reduc puterea la 5-10 W ca sa poata sa-si testeze echipamentul in aceleasi conditii cu tine. Mult succes celor care vor sa faca QRP. Va astept in fiecare luni in concursuri sa lucrati QRP . Cu prietenie, Cezar-YO9CUF/p lucrand deseori de la YO6KNX-Codlea.

  • Postat de Coatu Cezar la data de 2009-05-20 00:00:47 (ora Romaniei)
  • Am o propunere. Cei care sunt interesati in lucrul QRP si QRPP (1 W) ne putem asocia intr-o organizatie de genul CLUBUL OPERATORILOR QRP SSB SI CW. A lucra QRP in CW nu e prea greu, dar in SSB e ceva mai dificil. Lucrul la acumulator din portabil si cu 5W este o alta modalitate de promovare a QRP-ului. Daca sunt amatori, eu sunt dispus da sponsorizez organizarea acestui CLUB QRP YO si sa ma ocup de promovarea lui, diplome speciale pentru lucrul cu statiile QRP si membrii club. Ma puteti contacta la adresa yo9cuf@yahoo.com sau la CP.25-Codlea, jud. Brasov, cod.505100. Cezar.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2009-05-20 16:43:18 (ora Romaniei)
  • Exista in YO u club QRP. Se numeste YO-QRP CLUB , eu sunt membru nr. # 102 . Se afla in YO4 .
    Definitia QRP este 5 W . Nu am auzit sa se schimbe , erau si concursuri pe aceasta tema , hi !
    Ca info, exista un club NAQCC , vezi la http://www.arm-tek.net/~yoel/ , unde sunt inscrisi si radioamatori din Romania . 73 , YO3GH, Op. Dan

  • Postat de Coatu Cezar la data de 2009-05-20 23:40:08 (ora Romaniei)
  • Si eu sunt membru in acest club QRP din YO4, dar nu am mai auzit nimic in ultima vreme de el, desi tot incerc sa obtin informatii. Decit un club inactiv, mai bine o reinviorare a lui si sa-i dam drumul la lucru. Stiu ca era un concurs QRP vara doar in CW, de ce nu s-ar face separat si in SSB?

  • Postat de Tony la data de 2009-05-21 12:24:17 (ora Romaniei)
  • Este frumos lucrul in QRP,dar nu acum!De abia ma aud DX-urile cu 100 Wout...Nu mai am timp sa lucrez doar rusi si statii din Europa...Pentru mobil/portabil este ok lucrul in QRP,in rest consider ca se pierde prea mult timp pana sa reusesti un QSO...Nu mai este acea fantastica propagare din anii '80!Atunci cu 10w out in 10m lucrai toate continentele...Acum fara Beam si Power Amplifier...transpiri cam mult pentru un QSO...73!

  • Postat de Lari la data de 2009-05-23 19:15:38 (ora Romaniei)
  • Sa lucrezi in qrp ESTE INTERESANT,operator bun si ,,urechi ASCUTITE'',antene adaptate benzii respective si poti astepta momentul prielnic sa lucrezi DX ul.Pana in anul 1989 intr-un concurs W (nu mai retin,dar pot certifica cu diploma) am luat un loc fruntas in qrp,ba mai mult in traficul profesionist uneori ne era ,,impus'' sa lucram cu puteri ,,mici'' si faceam fata cu succes.Cezar YO9CUF,de cand il stiu ,,este indragostit'' de traficul radio in qrp,la Alexandria,la RC studentilor din yo3 si la Simpo 2007 a luat un bine meritat loc 1.Dar NU POT SA NU REMARC OPINIA LUI TONY YO3FXF....acum cand conditiile de lucru sunt ,,ostile'' plus ca mai intervine si un alt dusman al vremurilor noastre pentru omul anului 2009.............factorul TIMP.... iti este greu daca ai posibilitatea sa injectezi vitamine sa lucrezi in qrp DX ul ravnit.Sa auzim NUMAI DE BINE,al dumneavoastra Lari,YO9CSM, ALEXANDRIA.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact