hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este limita maxima de rezistenta si rabdare pe care o aveti atunci cand ar trebui sa operati neintrerupt statia de radioamator (cu exceptia scurtelor pauze pentru nevoi fiziologice), de pilda in timpul concursurilor?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 4-mai-2009 si s-a incheiat la 11-mai-2009

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (12)  

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2009-05-04 21:14:11 (ora Romaniei)
  • Am verificat personal aceasta rezistenta in multe concursuri " maraton ",de 48 de ore si cam cca 2 ore le folosesc pentru gustari si cafele.Cind te bagi intr-un concurs de o asemenea amvergura,cu multe tari participante,simti asa o bucurie si drept sa va spun nici nu stii cind trec orele pe linga tine.Desigur la urma tragi linie si vezi cum ai lucrat.Ramin la parerea ca mai ales concursurile in telegrafie nu trebuiesc ratate.In rest sa auzim numai de bine. 73' Petrica YO8CDQ

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-05-04 23:59:25 (ora Romaniei)
  • La conteste prefer CW in general pe 160 sau 80m si cele cu 24 sau 48 de ore. Pentru mine fie care contest este o provocare in care "concurez" si cu mine insumi testand nivelul propriu fizic si psihic la ai mei 70 de ani. Sigur ca (de si nu vreau sa recunosc in sinea mea) constat ca varsta poate fi un handicap dar daca din timp ma pregatesc fizic - incep concursul cu un fel de "ignition". In perioade de crize de propagare cate o data fac un cross de cca. 300m in gradina cu cainele meu - un dus rapid etc. Consider un lucru benefic pentru tonusul general de sanatate concursurile grele in care mobilizez resursele de care mai dispun.(si nu ma preocupa - pana cand?) 73 tuturor - Miki

  • Postat de Cristian Moldovanu la data de 2009-05-06 15:34:16 (ora Romaniei)
  • Am votat pentru 24 de ore pentru ca este o perioda pe care am constatat ca o "suport" lejer. Pentru mai mult, apar mai multi factori. De regula particip la concursurile de RTTY - SO 40M. La concursurile de 48 de ore apar probleme de oboseala in momentul in care propagarea este potrivnica, sunt in ultima parte a concursului si statiile noi sunt mai rare, sau, chiar de starea de oboseala mostenita din zilele anterioare. Mai exista un element, cel psihologic: un exemplu fericit este cel din concursul CQWW RTTY editia 2008, cand mai aveam 30 de minute pana la final dar oboseala isi spusese cuvantul si am vrut sa ma retrag. Atunci a intervenit sotia (careia ii multumesc pentru sandviciuri si cafele) care s-a asezat langa mine si mi-a spus ca 598 de legaturi sunt prea putine, sa nu ma ridic de la statie pana nu fac macar 600 !!! Am terminat concursul cu 601 legaturi.

  • Postat de David Moldovan la data de 2009-05-07 14:30:13 (ora Romaniei)
  • La mine, indiferent ca este concurs sau trafic obisnuit, QSO-uri locale sau trafic DX, lucrul la statie creaza dependenta precum alcoolul, cafeaua sau tutunul: nu ma mai satur!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2009-05-08 01:30:19 (ora Romaniei)
  • Ca si David, asta doream sa spun si eu. In tinerete faceam concursuri de 24 de ore cu usurinta. De multe ori, venea ora de sfarsit si regretam ca nu mai dureaza... Problema este daca s-a studiat in mod serios efectul asupra organismului a unui efort de o asemenea amploare.
    Ritmul biologic normal este anihilat in mod voit. Si nu in "noapte alba" de distractii multiple asupra simturilor, ci in harmalaia adresata doar auzului, din care, cu mare placere, concurentul alege ce trebuie. Satisfactia este mare. Creierul cere somn, conform ritmului diurn milenar. Noi ii dam cu excitante, cafeina de regula. Centrii somnului elibereaza cantitati mai mari de ... specialistii stiu ce. Se instaleaza o stare de surescitare. Sistemul nervos este suprasolicitat. Dupa 24 de ore de CW mi s-a intamplat sa pot lua texte la diverse zgomote exterioare. In limbaj medical- halucinatii auditive. Somnul vine greu. Inca se aud semnale...
    Stiati ca pe vremea telefonistelor care dadeau legaturi la cabina pentru a vorbi interurban, acestea beneficiau de program redus, de camera de odihna, nu stateau cu casca pe urechi mai mult de nu stiu cate ore si aveau concediu mai mare? Stiati ca la pensionare, majoritatea sufereau de nevroze? Un singur glas am auzit ca sa se scoata categoria de 24 ore pentru juniori. YO6EX. Au fost voci care au spus: daca e sport, atunci sa se aleaga cel care e mai rezistent. Personal, constat ca dupa 8 ore de UUS in CN, cu pauze generoase pentru masa sau chiar odihna, a doua zi am tensiunea mare. Dar placerea a fost la fel de mare!. Oare Mihai, YO3CTK, nu se referea la grija pentru sanatatea concurentilor, atunci cand atentiona FRR sa se ingrijeasca de competitorii valorosi ai nostri ? Cu scuze, Mircea-4SI.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2009-05-08 08:06:54 (ora Romaniei)
  • Mircea, eu cred ca rezistenta fizica nu este cea care este pusa in primul rand la incercare in concursurile de radioamatori, insa aceasta este o calitate pe care operatorii trebuie sa o aiba daca doresc sa castige. Un concurs de radioamatori nu este un cordial schimb de 73-uri intre cina si stirile de seara. Si in alte competitii efortul fizic poate dauna sanatatii si efectele pot fi neplacute pe termen lung, insa nimeni nu considera inuman din acest motiv regulamentul sau organizatorii. Intr-adevar, copiii ar trebui protejati de lipsa prelungita de nesomn la manipulatorul sau microfonul statiei. Din pacate concursul nostru international nu are o categorie cu varsta restrictionata pentru a se putea reduce numarul de ore de participare. Categoriile "Junior 1" si "Junior 2" sunt doar niste echivalente formale pentru "SO - clasa a III-a" respectiv "SO-AB-Mixt-LP" pentru ca FRR sa poata acorda niste titluri suplimentare.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-05-08 10:54:14 (ora Romaniei)
  • In paleta larga de preocupari ale radioamatorilor este o trasatura comuna - pasiunea. Cand faci ceva cu pasiune incerci sa faci cat mai bine sa te bucuri de propriul tau realizare. Primordial in toate este tonusul de sanatate dar nenumarate exemple ca si in cazul regretatului YO3CTK - Mihai, demonstreaza ca o preocupare facuta cu pasiune face sa uiti de suferinte - de gravele probleme cotidiene - te face sa sfidezi greutatea anilor purtate - te simti din nou tanar prin urmare efortul de fapt este tonic pentru psihicul si chiar fizicul tau. Aici este marea diferenta intre profesionistii si radioamatori - noi nu cerem nimic pentru eforturile care de multe ori depasesc "munca" profesionistilor platiti care mai pretind si sporuri. Ca si altii si eu ma gandesc cu strangere de inima cand ajuns intr - o faza biologica nu voi mai putea sa urc pe pilon - nu voi mai rezista la conteste de 24 de ore dar e o mare consolare daca vezi in jurul tau tineri care investesc energie si sacrificii in loc de night cluburi in radioamatorism. Povestea lui Gilgames sugereaza ca omul a fost creat sa invinga si din esecuri invata sa escaladeze cu pasiune iar si iar provocarile. 73.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2009-05-09 00:39:41 (ora Romaniei)
  • Corect si frumos spus. TNX! Iulica, actualul VE2AWW spunea odata: "Cand sunt cu castile pe urechi intr-un concurs, parca stau calare pe globul pamantesc!"

  • Postat de Tony la data de 2009-05-09 15:33:22 (ora Romaniei)
  • Sa stiti ca nu este simplu ,radiotelegrafist profesionistt fiind,sa stai 24h cu castile pe urechi cu pauza de doar 2 zile...si asta timp de 15 ani...nici cel mai greu concurs de radioamatori nu se compara cu asta...in plus sa si raspunzi "cu capul" pentru un semn gresit in CW...73!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2009-05-09 20:50:28 (ora Romaniei)
  • @Tony: Daca ai fi participat vre-o data 24 de ore
    intr-un concurs adevarat (participare serioasa cu rezultate), precum WPX sau WW-DX de exemplu, ai fi putut afla ca slujba pe care ai avut-o e floare la ureche... O spun ca fost radiotelegrafist profesionist (care a lucrat 24 cu 48) si ca fost participant serios (cu rezultate) la concursuri de 24 sau mai multe ore.

  • Postat de Cristi la data de 2009-05-10 14:37:31 (ora Romaniei)
  • Cred ca mai important decat rezistenta fizica este sa poti sa-ti aranjezi timpul in asa fel ca sa nu apara ceva important in aceste 24 de ore. Oricum dupa, auzi in continuare ritmurile muzicale pe care le-ai avut in ureche.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2009-05-11 01:42:08 (ora Romaniei)
  • Nu as dori sa se faca o categorie cu program redus pentru cei in varsta. Cred ca mi-ar apare dorinta de competitie. Si un specialist in cardiologie a facut un clasament aproximativ al cauzelor favorizante ale infarctului de miocard. Vreo 25. Spiritul competitional era trecut pe locul 17, parca...Prefer sa intru de placere, sa mananc si sa dorm cand vreau. Relaxat. Sunt Stan Patitul. Dar ar fi interesant daca s-ar afisa timpul efectiv lucrat. Tot ce e peste zece minute fara qso sa fie considerat pauza. La reauzire in concursuri! E mult radio, intalnesti multi prieteni!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact