hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti in dotarea statiei dv. de unde scurte un amplificator de putere (liniar) care sa poate livra mai mult de 200 W output?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-ianuarie-2009 si s-a incheiat la 12-ianuarie-2009

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (18)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-01-05 14:00:52 (ora Romaniei)
  • Cu multi ani in urma regretatul Dem Dascalu a facut "inconjurul lumii" numai cu 1 w (UN wat) Aceasta peformanta in zilele nostre nu poate fi repetata din motive pe care nu le enumer pt.ca sunt arhicunoscute. Sunt dou motive da baza care reclama un final. !.Esti vanator DX - 2. Lucrezi in marile conteste unde in special pe benzile joase este necesar PA. Este frumos si temerar sa lucrez cu QRP in conteste dar daca vrei rezultat cheltuiesti mai mult cu ANTENE! Cei care sustin ca "mai moral" sa lucrezi DX sau conteste in LP sau QRP ori au probleme cu vecinii (sau cu propria familie) ori intra in personajul din povestile lui Esop (renunta sa ajunga la struguri pentru ca si asa sunt acrii) sau in rare cazuri chiar sunt incrancenati in a dovedi vointa dar in acest caz dispun de antene grozave si cu RX foarte dezvoltat tehnic. Succese tuturor in 2009 cu sau fara PA. 73 de Miki

  • Postat de kiss vasile la data de 2009-01-05 14:37:32 (ora Romaniei)
  • LA MULTI ANI.Cu sau fara 200 W,satisfactia este dublata cand lucrezi cu un (1)W,cu un echipaj de pe un vapor care este in trecere prin Marea Nordului (ora 01.30)GMT.,si iti acorda 5.5.9.in 80 m.Este altceva cand nu poti participa intr-un concurs ca langa tine ai un surd cu un(1)KW,care nu aude ca este chemat.Sper ca la anul,o voi avea si EU 100W out. 73' Vasile

  • Postat de Tony la data de 2009-01-05 17:49:51 (ora Romaniei)
  • Eu am lucrat cu liniar doar de la radioclub!Acasa nu am pentru ca nu imi pot pune o antena care sa duca o putere mai mare de 200w...pentru ca nu am vecini intelegatori!Si totusi,fac QSO-uri!Am lucrat chiar si New Zealand cu maxim 150w out...Cand o sa am dreptul sa imi montez pe bloc o antena decenta ,a doua zi o sa imi cumpar si un liniar!73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-01-06 10:17:58 (ora Romaniei)
  • Si poate mai este ceva care motiveaza QRO...."TIME OUT"....adica sunt prea in varsta ca sa mai prind in mod sigur inca un ciclu de propagare varf....pentru 1w!!! :(((.

  • Postat de Florentin la data de 2009-01-06 15:41:01 (ora Romaniei)
  • ...rumegam ideea, ma bucur ca, dupa parerea mea Miki a atins adevaratul punct al problemei, ciclul solar, cand propagarea merge si antena "suge" nu ai nevoie de QRO.
    Mi-am demonstrat-o acum doi ani cand la ARRL 10 cu numai 5W si antena directiva am lucrat toate continentele si la ora 01 utc se auzeau statii din Sud America cu care am avut legaturi.
    Asa ca discutiile pe aceasta tema sunt interminabile, dac nu ne referim STRICT la intrebare.
    Am raspuns DA, am un QRO achizitionat de curand, nu l-am folosit deocamdata si nu se stie cand...
    Daca o voi face asta va fi cu siguranta in concursurile YO interne, ca sa vada si altii cum este sa ignori o statie QRP. Ma mai gandesc, dar sunt tentat din ce in ce mai mult sa o fac.
    Oare e bine?....

  • Postat de Cezar la data de 2009-01-06 16:28:19 (ora Romaniei)
  • Un etaj final de putere este recomandat atat pentru concurs , cat si pentru lucrul la DX. Nu are sens sa-ti chinui colegii de trafic in concurs lucrand QRP sau sa insistii la infinit chemand o expeditie rara cu 5W in 3,5 MHz. Dar tot atat de adevarat este ca daca chemi in banda cu 5 W si ti se raspunde, satisfactia pentru acel QSO este cu mult mai mare decat cand chemi cu 200W. Si nu vad cum poti sa ai la tine pe varful muntelui un etaj final de 200W, alimentat la un acumulator auto,mai ales daca urci pe jos cu rucsacul in spate. Un acumulator de 12V / 7 Ah mai merge si ai o autonomie in QRP de peste 6 ore. Noua generatie de transceivere portabile au puteri deja de 100 W pe tranzistoare si te pot ajuta sa faci chiar si un concurs de pe munte sau de la "iarba verde".

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-01-07 13:14:36 (ora Romaniei)
  • Da...Florentin - QRP - istii nu trebuie ignorati....de ce sa-i ignori? QRP - ul e bucuros ca te copiaza comod iar receptia QRP - ul te priveste. Prin urmare - este imoral sa lucrezi cu QRO si sa nu copiezi sau sa ignori QRP!!! Sustin ca conditiile de receptie trebuie sa-i dezvolti chiar de dragul folosirii QRO altfel nu are nici-o hazna sa folosesti QRO!!! 73 de Miki

  • Postat de Florin la data de 2009-01-08 07:56:51 (ora Romaniei)
  • Am lucrat in qrp, 5w intre 2001 si 2006 exclusiv in banda de 20m si am prins o experienta cu totul deosebita.
    Legaturi DX mai deosebite confirmate am 2 cu ZL, una cu CE, 8 cu VK si 4 cu LU. Se poate lucra cu 5 w excelent insa nu pe pileup sau la coada la clustere. Hi
    Competitia nu e decat cu tine insuti,aici nu ai de demonstrat nimanui nimic asa ca modul de a face radioamatorism ca cel actual e exclus din start. Nu exista legaturi programate, cozi la expeditii, etc. Totul se lucreaza aleator si in asta consta toata frumusetea.
    In conditiile de propagare mai bune (banda tot nu mergea in cursul noptii) lucram sistematic cu Brian 9J2BO cam de 2,3 ori pe saptamana, tot asa cu HB9DAX un mare qrp-ist, K1EFO, G3TXT, PY2CJ si PY2NY care erau prezenti seara de seara in banda de cw si de la fiecare din cei prezenti permanent in banda am invatat ceva.Cand se da apel si cum, cum se striga, efectul de tragaci si lucrul sub flanc si multe altele.
    Qrp-ul tine mai mult de starea de spirit a fiecaruia si nu cred ca are legatura cu performanta. Daca pentru tine radioamatorismul inseamna placerea unei legaturi radio si fascinatia de a experimenta tot ce e nou apucate de qrp,merita macar pentru o perioada.Daca e vorba de orgolii, competitii, mania de a fi mai sus ca ceilalti, renunta din start.
    Si un sfat: daca lucrezi qrp (am patit des cu americani ) si primesti hi-uri sistematic transmite indicativul simplu fara /qrp altfel nu o sa primesti confirmari la multe legaturi valoroase. Sunt multi inclusiv la noi in varsta cu multi ani de trafic care nu concep ca poti lucra cu 5w toata planeta asa ca e mai bine fara /qrp. Repet, nu ai nimic de demonstrat nimanui.
    PS: nu mai pomeniti de ciclul solar daca nu sunteti in tema. Am vazut in ultimile luni o gramada de profetii una mai ,,realista" ca alta
    Daca vreti o informare exacta intrati pur si simplu pe siturile observatoarelor astronomice. Sunt cei informati in privinta asta, nu credeti?
    Si inca ceva: niciodata in nici un minim existent nu s-a inregistrat o perioada mai mare de 8 zile fara existenta macar a unei pete, un nr. Wolf cat de mic ca acuma. Concret ultima pata mai serioasa a fost acum 4luni???
    uitati adrese de baza:
    Stanford : monitorizarea activitatii solare prin efectele asupra ionosferei ( in primavara am instalat un receptor la observatorul Urseanu in Bucuresti)
    http://solar-center.stanford.edu/SID/
    Soho
    http://sohowww.nascom.nasa.gov/home.html
    Si doua situri excelente:
    http://www.solarcycle24.com/
    si http://www.astroclubul.org/sorin/
    Iar pentru informatii generale
    http://www.astro-urseanu.ro/
    Exista pentru desktop un gadget (inclusiv pentru win) care arata imaginea soarelui, in MDI continuum la fiecare 5 minute plus datele despre propagare, sau ascultati frecventa de 10.144


    Ideea e ca cei careaveti antene pentru 80m si 160m puteti incerca un qrp in cele 2 benzi. Acum ar fi momentul
    Multe DX-uri si 73

  • Postat de Elvis la data de 2009-01-08 11:52:24 (ora Romaniei)
  • Am lucrat in "Drumul vinului-2008" cu 5W,(sursa de alimentare nu mi-a permis mai mult de 6-8A)am fost multumit de locul 45.Acum am rezolvat cu alimentarea si am disponibili 80-100W in antena,nu simt nevoia unui amplificator.In "La multi ani YO-2009" am auzit o problema care m-a facut sa zimbesc...un radioamator din YO3,"bubuia "toata tara cu emisia(desi C.A. alFRR a recomandat 100w out),dadea controale de 59++ ,dar mai intreba inca odata RST-ul primit sau indicativul celuilalt.Asa ca un amplificator e la indemina oricui(are bani),Dar cum ramane cu antena?Montarea unei antene(receptia ta) arata cit de "meserias" esti, chiar daca o cumperi gata facuta ,montarea dovedeste ceva... Ce satisfactie ai cind te clasezi in primii 10 intr-un concurs,(numai tu stii cu ce putere ai lucrat...)si le spui ca ai puterea admisa in regulament dar de fapt ii minti si te minti pe tine insuti !!! P.S. David-YO5BTZ lucreaza cu putere mica deoareca influenteaza centrala termica,la mine vine la fel de super-bine si cu putere mica(in miezul zilei) ,asa ca...nu am nici un gind despre un amplificator ci mai degraba ma uit spre antena cit sa mai tai din ea ca sa o urc spre 3700-3710khz(acum trage bine pe la 3600 khz) dar sa vina primavara ca nu am pofta sa ma urc acum pe bloc.Sper ca nu va plictisit un radioamator mai tinar, 73 numai bine.

  • Postat de Mihai la data de 2009-01-09 11:16:43 (ora Romaniei)
  • Cat curent electric consumi cu QRP chemand DX-uri (care uneori DX-uri sunt pana si DL, HB, EA, G, EI,..) si cat curent consuma o statie cu QRO? Una e sa chemi jumatate de ora sa poti lucra un EA si alta e sa chemi de 2 ori! Apoi SSB-ul in benzile joase in special 80 si 160 e de neconceput cu qrp. Cati YO au 200 de tari confirmate in SSB in 80 sau 160m? Exista 2? Sau poate niciunul. In al doilea rand, o statie qrp are mult mai multe sanse cand cunoaste limba engleza mult mai bine decat majoritatea. Personal nu cred ca ghidul de conversatie Roman Englez de aici in special pronuntia te va face mai dibaci.

  • Postat de Lilian la data de 2009-01-09 11:43:47 (ora Romaniei)
  • Salutare ,
    de 2-3 luni nu am liniar si inca mai incerc sa lucrez cu 100 wt in 40 si 20 metri . Este un dezastru total-tipi de zeci de ori si adesea nimic rezultat... Cred ca astazi nivelul de zgomot al benzilor este mult mai mare fata de anii 80 cind lucram cu 200-300 wt si eram auzit pe toate continentele. Deci daca vreai DX si concursuri (si nu esti amator de mazo... hihi)ai nevoie de liniar .
    73 si DX
    Lilian

  • Postat de Oproescu Gheorghe (yo4bkm) la data de 2009-01-10 11:25:14 (ora Romaniei)
  • Doamne, nu-mi vine sa cred ce citesc. Nu vreau sa critic, doar ma mir pentru ca sunt inca radioamator. Acum cca 40 de ani, in tineretile mele, un TX cu 10 W pe 80m era ceva la nivel mediu sau putin peste, dar 10---20W in 20 m era super. Iar o putere de 100W te facea sa tragi cu artileria grea, repet, in regim de amator! De la club ne permiteam suta de watt, ba chiar si clasicele liniare cu de 2KW 80. Acum eu lucrez cu 10---60W, am lucrat inclusiv la antipozi (am impresia ca peste 100W ma loveste antena in cap) si vad in comentarii ca a avea 100W este ceva extrem de modest si ... se impune un tun de calibru. Dar cu granitele licentei ce facem? La urma urmei, chiar cu 100W se poate ajunge oriunde pe Terra iar tentatia puterilor peste 100W provine din faptul ca sunt foarte multi care au "supertunuri" si, ca sa te strecori printre ei, ai si tu nevoie de asa ceva. Daca toti amatorii ar avea max. zeci de watt s-ar lucra la fel de bine, fara strigari si asteptari lungi. Zica (acum) lumea orisice, eu voi lucra restul zilelor care le mai astfel incat sa pot da rapoarte de genul 'HR RIG HM TX 10W' si sa primesc QSL cu mentiunea 'Very nice signal for 10W'.

  • Postat de Elvis la data de 2009-01-10 12:50:51 (ora Romaniei)
  • La intrebarea saptaminii, raspunsul il gasiti tot pe radioamator.ro- la "coltul vesel"

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2009-01-10 15:08:08 (ora Romaniei)
  • Constat ca printre comentatori nu este nici un membru YODX-Club. Cred ca cei care au peste 300 de tzari confirmate, v-ar putea lamuri la ce este bun 5w, 100w sau 500w si cat dureaza sa faci un QSO cu P5 de exemplu, cu - sau fara liniar.

  • Postat de Florentin YO9BXC la data de 2009-01-10 21:44:10 (ora Romaniei)
  • Pe vremuri TRABI-ul era regina si Pobeda la fel.
    Dar acum ce te faci cu DACIA 1300 pe langa Jeep?.
    Este adevarat ca cu amandoua poti ajunge teoretic in acelasi loc, dar cu siguranta nu in....P5.
    QRO sau nu?, complicat, am simtit frustrarea, lipsa QRO-ului la expeditia din SCB. Reef, daca i-as fi lucrat poate as mai fi urcat o treapta in clasamentul YODX-Club.
    Toate bune, va astept in concursul "Cupa Municipiului Campina" cu sau fara QRO (de preferat fara).

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-01-11 13:31:02 (ora Romaniei)
  • Aseara pe 40m se auzea PZ5AR....vinea cu 599 la mine....tavaleala mare. In "spiritul" acestor comentarii am chemat cu 100w.....minune - dupa 15 minute a raspuns. Eram pregatit insa cu "tunul"de 600w....hi.Daca nu raspundea...foloseam. George - "Daca toti tinerii din lume"....dar din pacate nu mai suntem tineri si nici conditiile generale nu mai sunt de anii 60 - 70 - nu mai vb.de marile conteste - trebue sa fim "versatili". Admir pe cei consecventi QRP - nici de cum nu consider "mazochisti" dar nu pot condamna nici pe cei cu QRO - eventual doar atunci cind nu au dezvoltat conditiile de receptie - ei sunt auziti peste tot dar nu aud.....hi. 73 de Miki

  • Postat de George la data de 2009-01-11 13:34:43 (ora Romaniei)
  • Peste 200W out inseamna autorizatie de clasa I-a. In principiu doar posesorii acestei clase de autorizare ar trebui sa-si dea cu parerea. Natura umana ne indeamna sa trecem usor peste reguli atunci cand propriul interes primeaza. Daca pentru a lucra o entitate DX rara abaterea ar fi scuzabila, atunci pentru competitii YO este de neinteles folosirea unor puteri sporite, HI.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2009-01-12 01:33:51 (ora Romaniei)
  • 10 W sau 1000 W, functie de scopul propus, fiecare face ce vrea, si ce poate. Problema este atunci cand scrie altceva decat ce a fost in realitate. In "Cupa Banatului" 2007 am trecut pe fisa HIGH POWER desi am folosit doar transceiverul = 100 W. Rezultatul este interesant. In "Concursul Bucuresti" 2008 am reglat ts-450 la 10 W. Asa am si trecut pe fisa. Sunt cam la mijlocul clasamentului. Cei din a doua parte a clasamentului au facut la fel, sau au un randament dezastruos al antenei? Sustin cu tarie ca in concursuri trebuie sa fii auzit si sa auzi foarte bine. Apoi urmeaza operativitatea si... norocul! 73s !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact