hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Considerati ca traficul dv. radio in benzile de radioamatori s-a diminuat din cauza internetului si a facilitatilor acestuia (navigare, e-mail, Instant Messenger, Skype etc.)?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 27-octombrie-2008 si s-a incheiat la 3-noiembrie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (14)  

  • Postat de Mihai la data de 2008-10-27 16:57:14 (ora Romaniei)
  • Traficul din concursuri nu s-a diminuat, dimpotriva. Sint mai multi participanti ca niciodata si se fac ma multe legaturi ca oricind. Spre exemplu in CQWW SSB am vazut plingeri ca era imposibil de gasit o frecventa curata in 14MHz. La fel in 21, atunci cind banda era deschisa. Asta arata numarul ridicat de participanti. O observatie colaterala este ca din pacate, mai ales in Europa, s-a raspindit folosirea puterilor excesive de ordinul a 10-20kW. In felul acesta 1kW devine low power. E regretabil dar fenomenul este foarte raspindit. 73!

  • Postat de Nick la data de 2008-10-28 10:24:08 (ora Romaniei)
  • Da,puteri de ordinul 10-20kw,mai ales la est de noi.Are dreptate Mihai.Si ocupa o banda....Dar cu 100w,ce devii?Super low power!!!!73 Nick

  • Postat de Remus (yo2cnh) la data de 2008-10-28 13:25:27 (ora Romaniei)
  • Nu sa diminuat dimpotriva sa diversificat.Cine incearca cat de cat sa tina pasul cu noul va constata ca are ce sa faca in acest frumos hoby, si chestia cu invatati invatati este mai valabila ca ori cind asa ca nimic nou sub soare eventual ideea de a nu sta in conserva (a nu fi conservatori)HI! in cea ce priveste chestia cu puterile rusinos de mari este o moda va trece sper probabil baieti mai au si antene performante nu o biata sarma ca subsemnatul pe care am ridicat-o la rangul de antena.73 Remus.

  • Postat de David Moldovan la data de 2008-10-30 01:45:50 (ora Romaniei)
  • Inainte de 1989 unul din cca. 20 cotizanti la un radioclub avea aparatura de emisie-receptie. Acuma este destul de usor de a procura transceiver de fabrica. Deci problema care se pune poate fi privita ca o functie de doua variabile nu de una. Internetul ii scoate pe multi din benzile de radioamator dar posibilitatea procurarii unui transceiver de fabrica ii introduce pe benzile de radioamator pe mult mai multi. 73! de YO5BTZ.

  • Postat de Marcel la data de 2008-10-31 12:06:59 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca internetul ar diminua intr-un fel traficul radio, cred ca unul din motive ar fi timpul liber. Eu merg la servici de la 9 la 18, din care mai pierzi vreo 30-40m pe drum, mai ales ca traficul in Cluj devine din ce in ce mai aglomerat. Dupa ce vii acasa obosit dupa o zi de munca mai ai de facut o gramada de lucruri prin casa si cand te uiti la ceas ii ora 12 noaptea. Reusesc totusi sa mai intru in banda doar in weekend. 73

  • Postat de Liviu la data de 2008-11-01 08:50:12 (ora Romaniei)
  • Nu numai ca nu s-a diminuat, dar a crescut. PC-ul si internetul mi-a adus foate multe "scule" ajutatoare pentru operare, dar si foarte multa informatie, tehnica, organizatorica, know-how, etc... Problema scaderii interesului pentru radio nu e de natura tehnica, ci sociala. Prea putin timp liber, prea putini bani, prea putina preocupare pentru viitor. Din pacate e o boala generala a lumii de azi in toate domeniile hobbyistice.

  • Postat de Liviu la data de 2008-11-01 08:55:42 (ora Romaniei)
  • Si ar mai fi ceva: incercati, fratilor, sa va faceti SDR-uri!! (Software Defined Rdio) Din alea simple de tot, cu o pereche de bobine si un oscilator, sau din alea complicate cat o placa de baza de pc... Amintiti-va cum va uitati acum 50, 40 sau 30 de ani la o lampa, tranzistor sau integrat... si cum va uitati astazi. La fel e si cu softul, mai ales ca in ultima vreme se gaseste gata facut si gratis....

  • Postat de Antal la data de 2008-11-02 02:21:04 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu colegul Liviu că scăderea interesului este o problemă socială, dar nu sunt de acord că cauza ar fi timpul liber şi banii. Eu cred că este vorba de educaţie şi de diluarea valorilor morale, de becalizarea societăţii. Observ un fenomen, în fiecare an sunt tot mai multe baruri şi terase în oraş, se răspândesc ca ciupercile după ploaie, pe spaţiul verde, pe trotuare, oriunde este loc. Chiar anul acesta câteva centrale termice şi singurul wc public dintr-o zonă a oraşului au devenit bar cu "terasă" pe fâşia de un metru lăţime de spaţiu verde din faţă. Şi TOATE sunt pline de lume. Tineri şi nu numai. Asta înseamnă că lumea are şi timp liber, şi bani. Doar că acestea sunt consumate ori la terase, ori în faţa televizorului. Într-o societate în care toate canalele mass-media promovează nonvalorile, oamenii nu mai concep să-şi petreacă timpul liber făcând ceva constructiv sau artistic, depunând efort intelectual sau fizic. Iar asta se resimte nu numai în radioamatorism ci în orice activitate cu caracter de hobby. Sau de sport. Excepţie bineînţeles fotbalul, deşi şi acolo ceea ce creşte este turma de spectatori, nu numărul de persoane care joacă fotbal după serviciu.



    Revenind la întrebarea din sondaj, nu cred că traficul radio scade din cauza internetului. Dacă pentru cineva Skype poate ţine loc de radio, înseamnă că pentru el oricum staţia era doar un "telefon mai ieftin". Iar aceştia sunt compensaţi de cei care (re)descoperă radioamatorismul tocmai datorită internetului. Căci pe altă cale n-ar prea avea cum, prea puţine cluburi fac acţiuni de popularizare, iar mass-media nici nu ştie ca existăm. Sau chiar daca ştie, nu producem evenimente care să le atragă atenţia. Nici când producem ceva, nu prea exploatăm mediatic evenimentul.



    Ca să răspund strict la întrebare, nu, nu pot zice că internetul în vreuna din formele enumerate îmi scade traficul radio. Este vorba de chestiuni complet diferite. Singurele lucruri pe care mi le diminuează internetul este corespondenţa clasică, apelurile telefonice şi vizitele la librărie deoarece cărţile tehnice sunt depăşite până apar în limba română.

  • Postat de Antal la data de 2008-11-02 02:26:15 (ora Romaniei)
  • Îmi cer scuze pentru dezacordul este/sunt din ultima frază, am reformulat fără să fiu suficient de atent :(

  • Postat de Tony la data de 2008-11-02 12:52:25 (ora Romaniei)
  • Parerea mea este ca internetul il completeaza...Dificultatile si imposibilitatea de a instala o antena,duc mai degraba la indepartarea de radioamatorism...

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-11-02 17:59:08 (ora Romaniei)
  • Antal, o singura observatie: fotbalul NU este sport. Este o uriasa afacere in care catzi-va indivizi, inclusiv cei 11, fac o gramada de bani, pe spinarea milioanelor de prosti (cei mai multi saraci lipitzi).

  • Postat de Tony la data de 2008-11-02 18:19:41 (ora Romaniei)
  • EXCELENT spus YO6EX!Exact asta este si parerea mea despre Fotbal!Alearga 11 nebuni dupa o mingie...dupa aceia isi cumpara BMW X5 si alte obiecte de LUX...si asta pentru ca noi nu avem alta treaba de facut decat sa stam cu ochii atintiti la punctul acela alb care se misca pe un fond verde!...

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-11-02 19:49:51 (ora Romaniei)
  • Oooo, daca e vorba de fotbal, sint de aceeasi parere. E cam pentru o "anume" categorie de spectatori. Pentru Tony, singularul e "minge" iar pluralul "mingi", cu un "i".

  • Postat de Nini (yo2dno) la data de 2008-11-02 19:54:48 (ora Romaniei)
  • Scuze, am uitat de subiect. Nuuu, internetul nu a scazut traficul radio. Doar ca de cind lumea are net se aud tot mai putine qso-uri producatoare de radiofrecventa. Suna frumos patriotismul asta radio sau dorinta de constanta, dar cred ca ne imbatam cu apa rece. In Timisoara exista de citiva ani buni un QSO, zilnic, la ora 8 dimineata, pe repetorul de pe Semenic. De cind cu internetul, cei mai multi apar, spun doua trei vorbe, isi iau ramas bun si se invita "dincolo" pentru continuarea discutiei. "Dincolo"-ul insemnind CQ-phone, Skype si alte asemenea moduri "radioamatoricesti".

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact