hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti vreo forma de protectie impotriva trasnetelor in camera dv. de radio?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 11-august-2008 si s-a incheiat la 18-august-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (11)  

  • Postat de octavian macovei la data de 2008-08-11 15:18:18 (ora Romaniei)
  • am o antena j-pole in banda de 2 metri al carei pilon este adanc fixat in sol.

  • Postat de Zgabeata Iftode la data de 2008-08-12 11:25:42 (ora Romaniei)
  • La bloc nu prea ai multe posibilitati de a realiza o buna impamantare...

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-08-12 18:36:00 (ora Romaniei)
  • Este o tema importanta de si incet iesim din perioada traznetelor...hi.Cred ca ar fi de interes major totusi cateva articole pe aceasta tema care sa vizeze atat radiamatorii care stau in case private cat si cei care stau in cladiri comune - dar nu expuneri savante ci cat se poate de reale si practice tinand cont si de sisteme de antene pe care le folosim. Zicala precum "in urzici nu trazneste" este cat se poate de "miserupista" - mai degraba..." - ulciorul nu merge de multe ori la fantana"....hi.

  • Postat de Tony la data de 2008-08-12 19:48:44 (ora Romaniei)
  • MIKI...exact asta am vrut sa spun si eu !73!

  • Postat de Csii Mihaly la data de 2008-08-12 20:07:44 (ora Romaniei)
  • Ar fi ft intreresant un sondaj, in privinta eficientei pamintarii.Eu, poate gresesc, dar sustin, ca o antena legata la priza de pamintare, in caz de descarcari atmosferice - va aduce implicit descarcari mai multe si mai mari, deci maipericuloase.O antena cu capatul lasat liber, in camera e mai decit unul legat la pamintare.Ba chiar exista un risc ft mare,daca conuctorul de legatura e subdimensionat.Eu nu am folosit vreodata priza de pamintare,vind ap la etajul 3.As propune si un sondaj privind numarul de trazniri in antene legate si nelegate la pamint....

  • Postat de Andy YO2MHD la data de 2008-08-12 23:53:31 (ora Romaniei)
  • Va salut ! Eu, la fel ca si YO6AEI, nu folosesc priza de pamant. Las firul liber, iar inainte de a il introduce in statie ii fac un mic scurt intre miez si tresa. Daca as lega antena la pamant sigur ar deveni paratrasnet, si sigur le-ar atrage si mai si. Si de mi-ar trasni in antena nu ar fi pacat de antena ci de podul blocului si de apartament. Sigur ca nu se stie niciodata pe cine cauta fulgerul, poti sa nici nu ai antena daca esti pacatos mare. 73, numai bine si fir intins! Andy YO2MHD

  • Postat de KUCHTA PETRU la data de 2008-08-13 20:01:03 (ora Romaniei)
  • Dupã cîte ºtiu eu,un paratrãsnet adevãrat acþioneazã pe o razã de 500 de metri.Cei care locuiesc în aceastã razã a paratrãsnetului sînt protejaþi de aceste descãrcãri mari.În ceea ce mã priveste,locaþia mea nu are probleme.

  • Postat de Feri la data de 2008-08-14 00:23:37 (ora Romaniei)
  • zona de protectie a unui paratraznet este un con cu inaltimea egala cu inaltimea paratraznetului(notam h), si cu raza bazei egala tot cu h - adica nu e o zona extraordinar de mare. Nu mai trebuie niciun sondaj, exista harta YO cu indicele chronokeraunic(nr de traznete/an/zona); O antena legata la impamantare nu este un paratraznet, fiindca nu intruneste conditiile, insa este un paratraznet periculos, fiindca asa cun spune YO6AEI mai sus, din cauza subdimensionarii, si poate aduce traznetul in casa. Se poate realiza o protejare a antenei astfel incat sa suporte traznet in feeder sau radiator iar transceiverul sa nu pateasca nimic.(Pentru cele de mai sus dau bibliografie pe e-mail doritorilor) Experimentat impreuna cu YO6FNF: Fiecare fulger sau traznet inducea in antena filara niste tensiuni suficient de mari sa distruga, fara sa topeasca. Un eclator tip tub este edificator si necesar, noi aveam cam 2-3 descarcari pe secunda. Tensiuni mari se mai obtin si pe vreme buna, de la vant(verificata si asta) Parerea mea: minim eclator.

  • Postat de Florentin YO9BXC la data de 2008-08-17 03:39:51 (ora Romaniei)
  • Complicata treaba, mai ales cand stai la bloc.
    La parter...e simplu, mai sus e complicat. (simplu e un fel de a spune).
    Eu locuiesc la et3 si pe terasa...sunt paratraznetele. Mast de 8m cu oaresce pe el!
    Ancorele sunt izolate, defapt tot sistemul este "izolat" fata de pamant.
    Am grija sa decuplez antenele de la TCVR.
    Poate va intrebati ce fac cu capetele cablurilor, pai le las "in aer", le introduc in niste tuburi de plastic (pahare).
    Nu-i o solutie, dar NIMIC nu protejeaza o antena in cazul unei "lovituri directe".
    Atunci ce e mai bine???? sa legam sistemul la o priza de pamant (mai mult sau mai putin realizata profesional) sau sa o lasam izolata fata de pamant?.
    Eu am ales varianta a doua la antenele de la bloc.
    In amplasamentul "de la casa", unde am un stalp de 12.5m am facut priza de pamant "ca la carte"...rezultatul? ....TUNA si FULGERA, sa nu mai vorbim de amplificatoarele TV din zona.
    Deci cum e mai bine, sa le punem la pamant sau sa le lasam izolate?
    Si daca locuim la et. 10 ce facem???
    Feri a spus bine "patatraznet periculos" asa ca, parerea mea, ori facem priza de pamant serioasa (nu intru in amanunte cum), ori lasam sistemul izolat fata de pamant mai ales cand stai la bloc..
    Ce solutii PRACTICE vedeti???

  • Postat de Tony la data de 2008-08-17 14:59:44 (ora Romaniei)
  • Sa speram ca in curand o sa apara un articol detaliat pe aceasta tema,extrem de importanta...73!

  • Postat de Cristi la data de 2008-08-19 19:34:45 (ora Romaniei)
  • Degeaba ai o priza de pamant buna. Ceea ce vei reusi va fi transferul tensiunii trasnetului catre priza de pamant prin fider. Rezultatul este clar. Inlocuirea cablului de alimentare. Cel mai bine este montarea cat mai sus a unui eclator sau a unui pseudoeclator (sub forma unei bobine a fost dezvoltata ideea daca nu ma insel in articolul despre antena undita)legat sus la o impamantare. E doar o parere.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact