hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de pregatit sunteti din punct de vedere tehnic pentru a activa intr-o retea de urgenta in cazul unei calamitati naturale, cand caile de comunicatii normale sunt intrerupte?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 29-iunie-2008 si s-a incheiat la 7-iulie-2008

Un recent articol care se refera la contributia radioamatorilor chinezi la realizarea comunicatiilor de urgenta dupa cuntremurul din 16 mai 2008 poate fi citit la rubrica "Mozaic DX".

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Eu la data de 2008-06-29 20:22:13 (ora Romaniei)
  • Ce se intelege prin :"sunt pregatit cu tot ce e necesar"...?Sa fim pregatiti cum?...

  • Postat de Tu YO la data de 2008-06-29 20:59:35 (ora Romaniei)
  • Si cei platiti ce mai fac? Dorm in uniforme? Ca-s tare multi.

  • Postat de paul la data de 2008-06-30 01:49:35 (ora Romaniei)
  • Cred ca in SUA sant mult mai multi platiti pentru retele de urgenta decat la noi.Totusi cred ca hamii de acolo sant mai bine pregatiti decat noi.Si asta e o fateta a radioamatorismului.Dar nu trebuie sa mori de grija celor platiti pentru asta.In ritmul asta probabil o sa porti cat de curand si grija celor care castiga concursurile la care TU YO nu ai participat.De fapt ,daca bine i-mi amintesc in regulament este o obligatie sa pui la dispozitia autoritatilor echipamentul si cunostintele in cazuri de necesitate.Si probabil ca au multe tari acel articol in regulament.Si poate ca e acel fir subtire care mai tine benzile de radioamatori pentru hobby cand s-ar putea da foarte simplu spre broadcasting acelor care platesc bani grei pentru licente.Nu murii de grija altuia...

  • Postat de Vasile la data de 2008-06-30 14:50:08 (ora Romaniei)
  • Suntem pregatiti sufleteste la orice catastrofa!!!
    Daca asteptam dupa cei cu Uniforme, ar fii si mai
    mare "CATASTROFA".Comunicatiile intre amatorii a
    functionat si in MAI 1970,si la cutremur,si la ruperea Iazului de decantare cu apa cianurata, ETC.
    Cand altii Dorm in cizma noi "AUZIM"totul.
    73' Vasile.

  • Postat de Dan la data de 2008-06-30 16:43:44 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca cei responsabili cu monitorizarea situatiilor de urgenta/catastrofelor si lichidarea urmarilor acestora sunt din ce in ce mai bine pregatiti si dotati pentru a-si indeplini sarcinile.
    E bine sa fim si noi pregatiti pentru a da o mana de ajutor, dar numai daca este necesar, altfel riscam sa-i incurcam. Nu doresc sa dezvolt, dar eram odata la spital, iar de la locul unui accident de circulatie se solicita pregatirea salii de operatie pentru N persoane cu specificarea afectiunilor fiecarui accidentat. Probleme or mai fi, dar schimbarile in bine sunt semnificative. Speram sa nu fie cazul. 73's

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-06-30 20:17:06 (ora Romaniei)
  • Am o intrebare: La inundatiile din 2005 radioamatori din YO2 au pus la dispozitia oficialitatilor aparatura lor pentru comunicatii. (Cat de pregatiti sunt cei responsabili, avem ocazia sa vedem la fiecare inundatie). Nu am auzit ca vre-o oficialitate sa le fi spus multumesc. Nu am auzit nimic despre faptele lor la Tv. FRR s-a facut ca nu stie. A scris ceva in revista R&R?

  • Postat de Mihai la data de 2008-07-01 13:33:12 (ora Romaniei)
  • Eu cred ca aici s-au pus in devalmasie o multime de probleme deosebite. Pregatit este si cel care are o portabila de 2m cu acumulatorul incarcat, si cel care are pregatit un amplasament de US/UUS complet cu antene performante, liniare, generator pe benzina etc. Totusi, tipul de comunicatii posibil de a fi deservit si eficienta acestora este mult diferit. Apoi, chiar daca sintem pregatiti dpdv TEHNIC (asa cum a sunat intrebarea), cit de pregatiti sintem dpdv OPERATIONAL. E unul nu stiu cui trebuie sa pun statia la dispozitie in eventualitatea unei situatii de urgenta, ce fel de trafic pot prelua, asa dupa cum nici cei care raspund de pregatirea pentru situatii de urgenta nu cred ca stiu sau le pasa de existenta acestei resurse. Aici ar trebui sa intervina FRR cu activitate de coordonare si indrumare. Nu cu simpozioane. 73!

  • Postat de Calin la data de 2008-07-02 12:00:29 (ora Romaniei)
  • Bine punctat de Mihai! Cred ca ar fi bine daca pe site ar apare si o rubrica gen "Reteaua de urgenta" in care sa citim diverse moduri de operare, alarmare, frecvente in UUS si US rezervate in caz de calamitate, eventual repetoare ce pot fi folosite si in ce conditii, daca e nevoie de puncte mobile sau portabile, modul lor de amplasare, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ptr a fi opertionale si eficiente. 73, Calin

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-07-02 13:07:44 (ora Romaniei)
  • Intrebare: In Romania exista =Retea de urgenta a radioamatorilor=? Daca da, cine raspunde de ea? Vre-un membru al CA al FRR? Nu cumva acesta trebuie sa dea si raspunsul pentru YO3HKW? (Si ar fi trebuit sa faca cele cerute de YO3HKW din proprie initiativa?)
    Pana atunci (luna viitoare, sau anul viitor sau poate nici-odata) va raspund eu la o parte din intrebare: Frecventele alocate de IARU pentru cazuri de urgenta sunt: 3.760; 7.060; 14.300; 18.160; 21.360 KHz. Frecventa de 14.300 este folosita permanent si de statiile de monitorizare a traficului de urgenta maritim cu yachturile si alte nave particulare care nu au acces la frecventele marinei. In rest 73 si numai bine. Cat depre urgente...

  • Postat de MIHAI (yo3hui) la data de 2008-07-05 06:16:03 (ora Romaniei)
  • intrebarea este pusa corect pentru noi radioamatori. nu stiu cit de bine ar putea fi pregatiti radioamatori romani in astfel de cazuri de urgenta poate sa zicem ca jumatate ar fi,DAR cine ar colabora cu noi radioamatori in asfel de cazuri,cine? statul roman,din pacate eu nu cred, in primul rind ca cei care administreaza asfel de cazuri de urgenta,cum ar fi sa spunem INSPECTORATUL PENTRU SITUATI DE URGENTA.EI sunt abilitati sa intervina in asfel de cazuri,si daca sar intinpla sa avem si noi cazuri asemanatoare de situati de urgenta in diferite locuri din tara cine ar asculta de la niste radioamatori, in primul rind noi nu avem o baza de date comune cu cineva care ar putea sa intervina si sa conlucreze cu noi radioamatori.

  • Postat de Lari la data de 2008-07-05 09:35:56 (ora Romaniei)
  • Achiesez la ceea ce a scris Dan,YO9CWY,se cunoaste ca a fost cadru militar…………angajatii ISU sunt pregatiti din punct de vedere al pregatirii de lupta,logistic mai avem de asteptat plus ca odata cu profesionalizarea copiilor de 20 si ceva de ani care au fost avansati ,,la apelul de seara in corpul subofiterilor’’ si profesionalizarea lor, se va ajunge la un punct unde vor veni de la sine si dotarile.
    La Teleorman NU s-a dorit colaborarea ISU cu YO9KPM,desi unele cadre ar fi dorit-o, poate mai mult de jena fata de mine.Am fost si apostrofat de colegii hami din judet la Adunarile anuale ale radioclubului nostru ……..de ce sa ne implicam daca nu suntem doriti?Daca vine cataclismul oricum vom interveni.
    Asa ca vedeti realitatea din teritoriu este diferita fata de ceea ce stie domnul general S… cdt. al IGSU.
    In YO sunt multi colegi cu aparatura performanta si cu disponibiltati,numai sa nu ajungem ,,sa ne calcam pe picioare cu cei de la ISU’’………….
    Interesant sondajul de opinie Ciprian si imi pare rau ca datorita jobului nu am mai participat in ultima perioada la dezbaterile de aici.
    Cu o aleasa consideratie pentru toti colegii hami,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de CREANGA MUGUREL la data de 2008-07-05 12:08:45 (ora Romaniei)
  • Am citit cu atentie parerile radioamatorilor din YO si i-mi amintesc 1977 cind am stat la radioclub 3 zile cu schimbul cu PECO actual YO8TU si am ajutat autoritatile de atunci,cu FT250-ul pe care i-l avea radioclubul.Noi sintem intotdeauna "pregatiti" cu ce putem . Cei mai multi dintre noi sintem SUFLETISTI !!! si ajutam pe oricine fie radioamator sau nu 73 RELU !

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-07-06 01:38:24 (ora Romaniei)
  • Fara suparare, pana sa-i salvam pe altii, hai sa facem un efort si sa salvam limba romana. Daca la microfon sau la manipulator nu se observa, orice elev de liceu ar trebui sa stie sa NU scrie pronumele folosind cratima ("i-mi", "i-l") sau cand sa dubleze vocala finala "i" in formele de plural articulat. De altfel, din '77 cand pentru convorbiri telefonice interurbane se facea comanda catre operatoarea de la centrala telefonica si pana 30 de ani mai tarziu cand in 10 minute iti activezi serviciul de "roaming" si poti apela persoana dorita (aproape) oriunde ar fi ea, s-au schimbat multe lucruri (cu exceptia ortografiei). E frumos radioamatorismul ca hobby, hai sa-i lasam pe profesionisti sa-si faca treaba lor si sa nu-i incurcam. Nu este de domeniul SF sa vezi un auto mai "rasarit" (VAN, SUV) dotat cu grup generator si parabola, care sa transmita imagini "live" de la locuri calamitate. Exista chiar si la noi servicii de urgenta dotate cu elicoptere cu aparatura de comunicatii si medicala specializata. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce fel de calamitati naturale ar trebui sa aibe loc pentru a impiedica aceste servicii sa-si faca datoria, pentru a scoate din functiune releele de telefonie mobila sau pentru a "prabusi" satelitii de comunicatii profesionale de pe orbitele lor; si in aceste conditii statiile de amatori sa mai fie operationale... In urma cu peste 50 ani a rulat un film: "Daca toti tinerii din lume" care, la vremea aceea, a adus bune servicii radioamatorismului. Daca vrem sa facem la momentul acesta publicitate radioamatorismului, "reteaua de urgenta" nu este o alegere buna. Pescuitul recreativ/ sportiv nu isi propune sa rezolve problema subnutritiei in lume, urmareste localizarea, capturarea si eventual eliberarea pestelui ca partener de hobby; asta ofera placere pescarului. Radioamatorul obtine satisfactie din realizarea legaturilor radio; ar trebui sa fie suficient. Toate urarile de bine radioamatorilor realisti!

  • Postat de Ei YO la data de 2008-07-06 08:33:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ovidiu!

  • Postat de Leon la data de 2008-07-07 14:56:58 (ora Romaniei)
  • Îmi pare rãu ca nu am participat mai des la aceste discutii dar, citeva ”observații”, ca sa nu le spun altfel m-au facut sa intervin, chiar dupa încheierea termenului. Vreau sa precizez ca organizarea si functionarea Rețelei Naționale / locale pentru Situații de Urgența este reglementatî pron Ordinul Ministerului Internelor și Reformei Administrative nr. 1160/2006. În acest document se recunoaște, pentru prima data,ca activitatea radioamatorilor este de utilitate publica. Cooperarea cu I.S.U. se face pe baza unui protocol de cooperare. Cititi acest O.M.I.R.A.1160 si ve'i vedea despre ce este vorba si ce inseamna dotare pentru situatii de urgenta. La Iasi avem realizat un astfel de protocol si radioamatorii din zona participa la toate exercitiile organizate de I.S.U. pentru diverse tipuri de situatii de urgenta. Multe amanunte se gasesc si pe IARU emergency communication. Cu stima - Ldeon/ YO8RSL

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact