hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care credeti ca ar trebui sa fie componenta comisiilor de examinare pentru autorizatiile de radioamator?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 5-mai-2008 si s-a incheiat la 12-mai-2008

Despre modalitatea de organizare a examenelor de autorizare a radioamatorilor în Statele Unite se poate citi un material la rubrica MOZAIC DX.

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (20)  

  • Postat de Mihai la data de 2008-05-05 11:00:19 (ora Romaniei)
  • Ca un simplu exercitiu de logica, deoarece autorizatia este eliberata de organismul de stat, ar trebui ca si examenul respectiv sa fie administrat de persoane apartinind acelui organism de stat. Altfel lantul responsabilitatii se rupe. 73!

  • Postat de Dan la data de 2008-05-05 13:55:06 (ora Romaniei)
  • Comisia are in componenta persoane cu drept de decizie din institutia care elibereaza autorizatia . Orice alta persoana invitata in aceasta comisie trebuie sa aiba calitatea de observator. Cand FRR o sa elibereze autorizatii atunci este logic ca in componenta comisie de examen asa fie radioamatori cu drept de decizie , dar pana atunci ...... '73 Dan

  • Postat de OBSERVATOR la data de 2008-05-05 20:27:35 (ora Romaniei)
  • Asa este AVETI DREPTATE, da ce frumos ar fi daca...am votat pentru ce frumos ar fi daca.Acum imi pare rau.M-a luat valul.Mea culpa.....

  • Postat de Oproescu Gheorghe (yo4bkm) la data de 2008-05-05 22:25:29 (ora Romaniei)
  • Problema, asa cum este formulata in chestionar, se loveste de dificultatile noastre de a gasi solutiile cele mai potrivite d.p.d.v. obiectiv unor situatii concrete, avem tendinta de a recurge la solutii sentimentale, deci subiective. Este evident ca numai ANRCTI este competent in a efectua examinarea, dar putem sa ne uitam si ce fac alti amatori, cum ar fi automobilistii, pilotii sportivi etc. Si acolo amatorii sunt examinati si primesc licenta din partea autoritatii oficiale a statului, dar pregatirea candidatilor se face in asociatii ce cuprind si amatori (ACR, Aerocluburi) sau organizatii civile atestate de autoritatea oficiala, cu precizarea ca programa de pregatire este adaptata cerintelor de amator (de ex.nu se invata mecanica auto in detaliu, nu se face instruire pe tonaj mare etc dar se pune acelasi accent pe trafic, regulamente, indemanare). Iata de ce programa de instruire a radioamatorilor trebuie sa se axeze mai mult pe regulamente si trafic decat pe o uriasa lista de intrebari de electronica din care multe incurca si pe specialisti si, in plus, programa trebuie sa aibe acordul reprezentantului oficial al amatorilor, adica FRR. Ori un organism atat de contestat ca FRR cu al sau CA nu cred ca poate avea autoritatea morala de a se implica in problema decat dupa ce se vindeca de suferintele de care este cuprins acum. Iar cine vrea sa performeze in detalii electronice, nu are decat sa experimenteze cat doreste deoarece orice ar face trebuie sa respecte regulamentele de trafic iar rezultatele (bune) obtinute nu pot decat sa stimuleze aceasta latura destul de pasionanta, dar destul de dificila. Pe vremuri vechi (peste 45 de ani in urma)exista o categorie de autorizare numita "radioamator constructor" care s-a scos tocmai datorita inutilitatii ei in conditiile dezvoltarii industriei de larg consum in domeniu, continuand sa existe in paralel constructori si experimentatori talentati care culeg trofee in cadrul competitiilor de creatie (revenind la automobilism dar si altele, sa ne amintim de ex. de Justin Capra, un amator). Scuze pentru mesajul cam lung. 73 de YO4BKM, Tavi!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2008-05-05 23:41:57 (ora Romaniei)
  • Am votat "alte variante": sa fie compuse din angajati ai ANRCTI-radioamatori !

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-05-06 00:54:32 (ora Romaniei)
  • Sustin in totalitate opinia pertinenta si responsabila a lui Mihai - YO3CTK !!! - si asa avem destule probleme cu disciplina in trafic!

  • Postat de YO3JW, Pit la data de 2008-05-06 10:52:26 (ora Romaniei)
  • Asa este cum zice si YO5AVN! De fapt, YO3CTK!! ............................ Daca as fi intr-o comisie de examinare, cei care nu cunosc traficul ar pica sigur. Asa zicem ca ii pacalim pe cei din comisie, ca este a lor, nu a noastra! Eu personal cred ca ANRCTI-ul are dreptul si sarcina sa coordoneze activitatea de autorizare. Activitatea de pregatire este insa de datoria noastra de a o indruma. Problema este ca nu prea ai pe cine indruma. Numarul celor care pregatesc "noua generatie" este aproape inexistent. La RCM Bucuresti cu mare tam tam se fac de catre YO3APG unele seminarii marti cand este zi de club. Participanti tot cei in varsta. Tineretul nu se inghesuie. Azi prin existenta "internetului" poti comunica mai simplu decat prin investitii in echipamente dedicate pentru benzile de amatori, instalare de antene, studiul propagarii, etc. Pentru noi cei mai in varsta internetul este un auxiliar, pentru ei, prima dragoste! Au contact cu ea din scoala sau din familie... Unde mai pui ca nici nu trebuie sa dai examen. Din reglementarile internationale pentru a obtine autorizatia de radioamator TREBUIE sa dai un examen conform programei convenite. Vrem sa scapam de acest examen? Ar trebui sa convingem toate oficialitatile UIT ca acesta numai este necesar. Urmatorul WARC va fi peste 3 ani! Cat priveste activitatea in trafic. Cei care totusi vin la examene de unde sa invete? Din traficul actual in care fiecare isi face de cap. Daca in US mai exista acei "hodorogi" care mai tin la regulile de trafic, apoi in UUS nimeni nu ii tine in "capastru". Este adevarat ca exista libertatea cuvantului, dar asta in piata publica! In Parlament! In benzile de amatori Regulamentul are prevederi concrete. Dar se pare ca nefiind inca nimeni penalizat, merge orice.... Va veni timpul cand generatia "veche" va dispare. Si atunci poate din auzite se vor mai face referiri la epoca de glorie, de pionerat. "Vorba" lui Tavi: Scuze pentru mesajul cam lung!
    73
    Pit

  • Postat de Lilian la data de 2008-05-06 16:02:50 (ora Romaniei)
  • Salutare ,
    am votat pentru comisii mixte ANRCTI-FRR si asta deoarece cred ca prin infiintarea acestor comisii exista posibilitatea anularii asa numitor "examene" cu grilele alea raspunsul la care cred ca nu stie nici 10 % din toti radioamatorii din YO . Sau cineva nu crede asa ????
    Cu respect Lilian

  • Postat de YO la data de 2008-05-06 17:59:41 (ora Romaniei)
  • Numai ANRCTI. FRR? = ceva formal si pe cale de disparitie!

  • Postat de Adrian la data de 2008-05-06 22:27:34 (ora Romaniei)
  • Cred ca exercitul de logica la care face referire Mihai - YO3CTK anuleaza orice polemica. Rezultatele sondajului sunt insa diferite, deoarece noi romanii polemizam mereu cu logica simpla a lucrurilor. Nu in ultimul rand salut si mentionez consensul dintre Pit si Joska ... hi hi. No hard feelings ... 73's

  • Postat de Feri la data de 2008-05-07 11:22:30 (ora Romaniei)
  • Altele - doar ANRCTI. Cu incepatorii, mingea e la noi, dupa ce ANRCTI a manifestat deschidere, scos taxa, a publicat subiectele. E randul nostru sa gandim si sa actionam. Problema nu e examenul, ci motivatia de a deveni radioamator. Din cauza motivatiei slabe dpdv emotional, chiar distribuirea autorizatiei pe baza de cerere cu buletinul, nu ne va creste randurile. Segmentul "hardware hacker" din populatia de peste 30 de ani si-a imbratisat hobby-ul, iar cei sub 30 de ani nu se impiedica de noi. Urmatorul gadget, cu care tineretul se distreaza de zor langa noi(noi ii vedem?) este GPS-ul. Geocaching, openstreetmap, samd. Noi avem APRS - degeaba? Daca nu ne miscam rapid, GPS sau altceva o sa absoarba din nou o tura de tineri dornici de a face aventura tehnica. In '80 cand am inceput sa aud de radioamatorism, acesta era noutate, tehnic captivant. De ce noi am avut dreptul sa ne distram cu ceva nou, insa tineretului de acum ii oferim tot anii '80 sau '60? Exista oameni progresisti printre noi, isi anuta descoperirile din cand in cand, si ajung sa se bucure singuri, pe jumatate, fiindca bucuria constructorului e bucurie 100% nu atunci cand i se recunoaste rezultatul, ci cand si altii incep sa-i foloseasca ideea.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-05-07 12:49:37 (ora Romaniei)
  • Institutia ANRCTI trebuie sa-si faca treaba ei ca si pana acum, iar asociatiile de radioamatori sa-si faca treaba lor. Alarmele de tip "vaaai radioamatorismul este in pericol" nu au acoperire.
    Daca tineretul nu este atras de radioamatorism, vina o poarta in intregime FRR prin sistemul de functionare, si cluburile locale, care nu fac mai nimic (cu putine exceptii) pentru propmovarea radioamatorismului. Pe oceanele si marile lumii navigheaza nave ultramoderne, dar tot acolo pot fi intilnite la tot pasul milioane de nave cu vele, conduse de navigatori-amatori. Asa cum n-a disparut navigatia cu vele, tot asa nu va dispare nici radioamatorismul. Va fi in declin doar acolo unde nimeni nu vrea sa faca nimic pentru atragerea de noi adepti. In Bucuresti oras cu peste 2 milioane de locuitori, catzi radioamatori se preocupa de dezvoltarea radioamatorismului in randul tineretului? YO3ND si YO3AAJ. In rest? In Sibiu exista o multime de radioamatori autorizati, dar nici-unul nu misca un deget pentru reinfiintarea radioclubului. Asteapta sa vina YO6EX de la Medias sa le faca treaba lor. YO6EX a incercat si s-a trezit singur cu toata treaba pe cap! Asa ca....73

  • Postat de iar un anonim!! la data de 2008-05-07 14:41:06 (ora Romaniei)
  • Cred ca momentan este bine asa cum e,adica examen ANRCTI.Totusi aceasta institutie nu cred ca este extraordinar de incantata de a avea pe cap aceste examene si acesti radioamatori.Dovada ca s-a lipsit si de taxe !! Hi!! cand o sa iesim din preistoria relatiilor intre FRR , cluburi , gasti locale etc... o sa facem si noi cum fac altii normali din EU.Nu imi pot inchipui un examen organizat de FRR, clar , corect si mai ales necontestat.Daca un banal Regulament de Campionat US sau UUS ridica atatea probleme si contestari !La multitudinea de probleme care ne dezbina ,asta ne-ar mai trebui, organizarea de FRR si a examenelor !!!Pentru cei care doresc documentare la obiect, accesati: http://www.irts.ie/downloads/Sample_Newsletter.pdf
    pentru a vedea cum organizeaza societatea amatorilor EI examenele.Este foarte interesant ca ei au reusit asta in MAY 2005 , deci conform Brookan noi avem sanse sa reusim in 2025 !! Hi!!Daca ar exista interes ,am putea discuta subiectul la majoritatea tarilor EU,cu statistici si concluzii, dar eu semnez numai anonim.Mi-a placut insa teribil un citat din postarea unui coleg care semneaza si as folosi-o cu drag ca motto:"In fine, eu imi voi semna postarile, chiar cind spun prostii. Nesemnate valoreaza cit o ceapa degerata. Chiar mai putin".Eu , nu !! am simtul ridicolului.

  • Postat de Paul la data de 2008-05-08 07:11:22 (ora Romaniei)
  • Cand eram copil 90 % din radioamatorii cunoscuti erau constructori ,deci am invatat sa construiesc.Acum 90 % din radioamatorii care-i cunosc au echipamente industriale.Deci incepatorii vor invata sa cumpere echipamente.Vremurile s-au schimbat,constructiile sant un hobby in sine si cerintele tehnice pentru autorizatie mi se par cam restrictive.Pe parte de disciplina mi se par cam permisive.Si cum disciplina si bunul simt nu se cer la examinare,indiferent de gradul de dificultate se vor gasi destui sa sara gardul.Nu ma deranjeaza ca se acorda usor autorizatiile dar ma deranjeaza ca nu se retrag la fel de usor.Aud des despre examene prea usoare sau prea grele,radioamatori autorizati dar neinstruiti si indisciplina in trafic dar nu am auzit de loc despre radioamatori sanctionati sau autorizatii retrase.Si chiar daca s-ar facilita retragerea autorizatiei prin regulament pisica ar fi in gradina noastra a radioamatorilor.Noi ar trebui sa avem acel hamspirit sa
    denuntam abuzurile si indisciplina.Dar cum la noi raspundere civica si denunt de abuz
    este egal cu romanescul ‘dat in gat’ mi-e teama ca am scris aici exact degeaba.Adica e bine asa cum e …trebuia sa fie si asta o optiune in sondaj.
    Paul
    YO5IR

  • Postat de Anonimus la data de 2008-05-08 11:03:36 (ora Romaniei)
  • "Cine sapa groapa altuia poate cadea el singur in ea!"

  • Postat de Andy la data de 2008-05-08 15:29:57 (ora Romaniei)
  • Ma uitam la aceste sondaje de opinie. In majoritatea comentariilor se vede o oarecare nemultumire din partea radioamatorilor. Parerea mea, daca e sa am una, este ca nu aceste lucruri minore trebuie schimbate (oricum nu se vor schimba sau daca cumva se vor schimba nu fa fi datirta acestui sondaj). Daca cineva doreste sa devina radioamator va fi ! Daca cineva cade la un examen il mai sustine de trei ori si tot il ia pana la urma. Am citit sondajele anterioare unde exista pareri de schimbare a multor lucruri. Eu ca radioamator tot ce imi doresc este sa pot monta o antenna fara sa pandesc momentul cand vecinii nu sunt acasa si sa ma sprijine cineva pentru asta (stiti la ce ma refer),mai vreau sa vad la televizor macar la 6 luni un documentar despre radioamatorii romani.
    Inteleg ca e foarte usor sa spui ce vrei si sa nu faci nimic (ce pot sa le fac la babe cand le cade proteza vazand cum se roteste un Beam la ele pe bloc?), dar consider ca pentru acestea trebuie sa vina un impuls de acolo de Sus ! Bineinteles ca mai veau sa vina si propagarea aia mare, dar pentru asta trebuie un impuls de si mai de SUS!HI! Cine sustine examenele e cam tot una. Va salut cu respect ! Andy YO2MHD

  • Postat de Alex la data de 2008-05-08 17:26:51 (ora Romaniei)
  • Oricum ar fi cu aceste examene, parerea mea este ca ar trebui in primul rind umblat la cei 7 ani, la educatie.Chiar daca examenul va fi dat de ANRCTI si/sau FRR, cele 2 institutii nu pot implementa si bunul simt care lipseste cu desavarsire, la unii.

  • Postat de YO-OOO!!! la data de 2008-05-09 08:55:06 (ora Romaniei)
  • - Radioamtorii sunt persoane fizice cu drept de asociere;
    - ANRCTI examineaza, autorizeza si emite autorizatiile in conformitate ce reglementarile in vigoare;
    - Cluburile elevilor fac parte din alte "structuri" cu conducere administrativa si operativa proprie avand si mijloacele si personalul necesar;
    - Asimilarea radioamatorismului cu sportul este improprie;
    Orice interventie a FRR-ului (avandu-se in vedere ca in final este o "structura" cu caracter privat) este perceputa ca imixtiune a unor "amatori" in activitatea unor autoritati ale statului.
    Revedeti art. 4 din statutul FRR!

  • Postat de Comisii la data de 2008-05-09 16:21:36 (ora Romaniei)
  • Sondaj tendentios. Consider ca era necesar un punct referitor la ANRCTI - "Sa fie compuse numai din angajati ANRCTI" (asa cum sunt stabilite acum). Orice modificari necesare pentru activitatea de radioaqmatorism, se pot formula si prezenta ANRCTI-ului chiar de catre FRR, dar fara a se substitui acestuia.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2008-05-11 19:40:28 (ora Romaniei)
  • Ce importanta are cu cine se da examenul ? Sondajul lasa loc de interpretare asupra competentei si a corectitudinii comisiei. Important este cine concepe chestionarul. Si aici raspunsul e clar = FRR !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact