hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cum ati "descoperit" radioamatorismul?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 28-aprilie-2008 si s-a incheiat la 5-mai-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (33)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe (yo4bkm) la data de 2008-04-28 11:58:04 (ora Romaniei)
  • Se poate spune ca si aici, uneori, pofta vine mancand. Am avut marele noroc sa fiu tanar cand aparea o revista exceptionala, "Sport si Tehnica", pe nedrept inlocuita de "Tehnium" cu care, pentru diminuarea efectului de regres, a aparut o scurta vreme in paralel. Am mai avut si norocul sa fiu destul de instruit (adica parcursesem deja manualele de fizica din liceu, cu principalele capitole de electricitate si electronica) pentru a intelege ce se scria in reviste. Am inceput, ca toti cei aflati acum in varsta a treia, cu receptoare cu reactie, cu bobine "fund de cos", apoi YO4-3125/Gl apoi YO7BKM si acum YO4BKM. A trecut destul de mult timp de la aparitia cartii "Istoria electronicii si radiocomunicatiilor" avand coautor si pe Vasile Ciobanita (again TNX pentru carte si autograf!) si ar fi foarte indicata o lucrare cu istoria radioamatorismului, cel putin la noi in tara. Cred ca cel mai bine ar fi ca oricine se simte imboldit din interior sa trimita in format electronic descrierea propriei sale istorii si experiente la unul sau cativa care le pot aduna si apoi consemna intr-o forma epica. A se vedea exemplele lui Radu Theodoru, pilot dar si scriitor ("Misiune de sacrificiu", scrisa la imboldul unui confrate de zbor), idee reluata si continuata de Cornel Marandiuc (in "Inimi cat sa cuprinda cerul Patriei"). Daca ideea prinde, eu unul ma ofer sa fac, pentru inceput, cel putin oficiul de a aduna aceste date apoi, vazand si facand. 73 si GL de YO4BKM Tavi!

  • Postat de Berni la data de 2008-04-28 13:32:14 (ora Romaniei)
  • Casa Pionierilor Lugoj ( tnx YO2BEH ).
    BCDX. Revista 'Sport si Tehnica'.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-04-28 13:57:35 (ora Romaniei)
  • Cu siguranta ca primul contact cu radioamatorismul este o poveste pasionanta si ramane in memoria fie carui ham. Eu am votat cu "altele" pentru ca primul contact cu radioamatorism a fost cu totul intamplator. In 1956 - 57 urmam la AVSAP cursurile teoretice de zbor la Targu Mures cand intr-o seara trecand langa o usa am auzit tiuitul de morse si cand am deschis curios usa am vazut o fata in fata a unui XD7 ascultand semnale morse printr-un amlificator rudimentar. Se uita la mine cu ochii mirati ca ce caut acolo si daca cunosc semnalele morse. cu un ton "superior" am spus ca cunosc dar eu ma ocup de altceva. Era sa ma prinda cu minciuna invitandu-ma sa scriu ce aud sau sa emit cu generatorul morse. Am zis ca acum am lucruri mai importante dar in urmatoarea zi acasa am cuplat un difuzor la iesire pick-up la un vechi radio cu tuburi si inseriat pe un contact difuzorul intrand in acros cu difuzorul aparatului a scos un sunet tipator spre "bucuria" parintilor in ritmul intreruperilor. Peste o saptamana am "demonstrat" fetei cu ochii albastri cunostintele mele...hi. Acest episod mai tarziu s-a dovedit un handicap pentru ca daca emisia mergea bine....receptia era de toata coma. Mi au trebuit ani buni sa repar deformarea mea la receptia morse....hi. Dupa 45 de ani am mai intalnit fata acea cu ochi albastri...dar tare s-a imbatranit....ca si mine....hi. Tempora......

  • Postat de Muller Maria la data de 2008-04-28 15:14:27 (ora Romaniei)
  • Lucram ca operator TG la Centrul National de Telecomunicatii...alaturi de usa noastra de acces era o alta usa care intotdeauna statea inchisa dar prin care razbateau niste sunete ciudate...Era statia de Radio a Aeroportului Otopeni...acele sunete m-au fascinat si am decis sa invat si eu...Norocul mi-a suris, cumatrul meu care lucra si el la Aeroport era radioamator si a aflat de cursuri de instruire la Radioclubul Muinicipal Bucuresti...printre care si cursuri de morse...Cine stia ca in anul urmator aveam sa devin lector si sa invat la rindul meu pe altii morse??? Am fost fermecata pe loc...Viata mi-a fost schimbata complet...Ramin datoare celor care au stiut sa imi insufle acest hobby si Radioclubului Municipal YO3KWA. Multumesc inca o data
    73/88... yo3fri

  • Postat de EDY DERMENGI la data de 2008-04-28 15:49:56 (ora Romaniei)
  • tnx...... YO3JD op.BEN DERMENGI

  • Postat de Ovidiu la data de 2008-04-28 18:58:42 (ora Romaniei)
  • In armata, la marina, fiind radiotelegrafist la brigada fluviala, Roel, YO4CTO, in loc sa faca receptie continua in reteaua 407 (parca, sau 704???!!!, HI!), asculta radioamatorii! Bineinteles ca emisie nu facea,pe vremea aceea avand doar indicativ de receptie!
    Specialistul cu transmisiuni al brigazii fluviale era si Presedintele Comisiei Judetene Tulcea de RA! De aici pana la a da examen de radioamator de receptie (in 1975 se dadea si un astfel de examen) nu a fost decat un pas!
    Deci TNX YO4CTO, TNX Rangul III Rebegea!

  • Postat de Telu la data de 2008-04-28 19:27:12 (ora Romaniei)
  • Multumesc pe aceasta cale lui YO7APA pentru inceputuri.

  • Postat de Tony la data de 2008-04-28 22:14:18 (ora Romaniei)
  • Am fost dintotdeauna pasionat de Radio...prin clasa a IV-a chiar reusisem sa construiesc cateva radioreceptoare de tip REFLEX...cu doua -trei tranzistoare...dar calea catre radioamatorism am gasit-o mult mai tarziu,...pe cand eram in clasa a -VIII-a...cand am gasit in magazia unde se strangea maculatura un teanc de reviste "Sport si Tehnica"...acest lucru a fost hotarator in alegerea definitiva a Radioamatorismului...de aici a fost doar un singur pas pana a deveni Radiotelegrafist Profesionist ,atat ca militar in termen cat si ca radiotelegrafist/radiotelefonist clasa 1 in cadrul serviciului fix si mobil aeronautic...

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2008-04-28 22:59:46 (ora Romaniei)
  • Multumesc Deosebit > Domnului ing. FILIP Aurel Vasile - YO4NQ, care mi-a fost instructor pe vremea cand Eu eram doar adolescent si a avut rabdarea necesara cu mine ( Eu nu aveam...deh....! ) si m-a provocat si insistat sa invat CW, lucru ptr. care-i sunt recunoscator ! Tot Dansul, mi-a pus ptr. prima data in mana manipulatorul, la statia de club, apartanad atunci " Casei Pionierilor " din Targu Jiu, Gorj. Cu emotie foarte mare, cu genunchii tremurand si mana la fel, dupa ce corespondentul ( dintr-o tara vecina ) mi-a raspuns...m-a sustinut si incurajat !. Din aceste motive, Ii port ales respect si consideratie deosebita ! Va MULTUMESC Foarte MULT ! al Dvs, Marian - acum YO7MR.

  • Postat de Remus YO4GJH la data de 2008-04-29 08:29:10 (ora Romaniei)
  • De mic copil ma uitam fascinat la "cutiutele" pe care YO4FKO Remo le construia cu multa placere. Apoi a urmat inevitabilul... o poveste mare si frumoasa, examene (pt.indicativ), achizitia de aparatura din ce in ce mai performanta, etc.
    Tnx YO4FKO, YO4WA, YO4DCF si nu in ultimul rand YO4ATW.

  • Postat de George la data de 2008-04-29 11:05:10 (ora Romaniei)
  • Un gand bun si multumiri lui YO3RH domnul Florin Vener al carui elev am fost in 1980 la Casa Pionierilor sector 2.

  • Postat de Mihai la data de 2008-04-29 12:56:13 (ora Romaniei)
  • Ma numar printre cei care au avut marele noroc de a intilni indrumatori care si-au lasat amprenta de nesters asupra viitorului nostru ca radioamatori. In cazul meu a fost Dinu, YO3EM, care nu numai ca m-a invatat carte (fiindu-mi profesor la Politehnica) ci si mi-a aratat ce inseamna radioamatorismul cu adevarat. Ii port un respect si o afectiune deosebita. Sper ca si actuala generatie sa beneficieze de indrumatori la fel de semnificativi si incerc, cu modestie, sa urmez exemplul acestora. 73!

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2008-04-29 18:48:32 (ora Romaniei)
  • Am avut mai multe optiuni : de la scoala/facultate , de la colegii mei electronisti ( in Institutul de cercetari l-am cunoscut pe Mihai YO3CTK - un coleg deosebit ), am fost fascinat mereu de radio si am avut ocazia sa vizitez un radioamator - pe distinsul domn inginer Mihai Tanciu - YO3CV , un coleg al mamei mele. Nu am putut vota mai multe optiuni , asa ca am ales pe ultima. '73 Dan yo3gh

  • Postat de AILINCAI CONSTANTIN (TITI) la data de 2008-04-29 18:59:59 (ora Romaniei)
  • Am avut sansa sa fiu elevul unui bolnav de radioamatorism, YO2GZ (ex:YO8GZ) 1954;1956 la Scoala de Radio din Timisoara.Acolo am beneficiat si de intelegerea lui George Pataki si Romak Carol, sefi la YO2KAC si YO2KAB care ne lasau sa facem receptii si nu numai Hi!. Apoi am invatat mult dela YO8ME, nea NICKI MURARESCU un om deosebit, care mi-a pus practic microfonul in mina.Si uite asa a trecut si trece TIMPUL.

  • Postat de dani la data de 2008-04-29 19:53:08 (ora Romaniei)
  • ascultand undele scurte.noaptea cand aparea qsb-ul era ceva fantastic si numai un radioamator traieste cu adevarat acest sentiment.sprijin mai putin din afara.singur le-am facut pe toate,foarte mandru sunt de homemade-ul construit

  • Postat de Mitica la data de 2008-04-29 19:55:44 (ora Romaniei)
  • Multumesc pe aceasta cale celor de la Radioclubul municipal Medias, ptr. indrumarea primilor pasi,in special d-lui Heissler, d-lui Mihai Iuga YO6AOO,si nu in ultimul rind d-lui Lucian Baleanu YO9IF,de la Radioclubul Municipal Cimpina YO9KPB, ptr. atentia si grija cu care ma inconjoara si in prezent.

  • Postat de Pit ,YO3JW la data de 2008-04-30 10:57:20 (ora Romaniei)
  • Pe vremuri era o zi pe saptamana cand circula un tramvai care aduna copii din diferite zone ale Bucurestiului si ii ducea la Palatul Copiilor (actualmente Cotroceni!) La prima cursa intregul grup a trecut in revista ceea ce se facea la diferite cercuri. Fiecare isi alegea una din ele. La mansarda pe dreapta era un culoar lung. Chiar in fata era cercul de aeromodele. As fi vrut sa raman acolo, dar numai erau locuri. Alaturi era cercul de telecomunicati. Ulterior am descoperit in fundul camerei ceva deosebit de ceea ce se arata la intrare. Era YO3KPA ! La acea vreme nu aveam autorizatie si nici varsta asa ca nu am putut sa operez statia. Acasa am descoperit ca eram vecin cu YO3JF (cel initial!), Gusti baci un om cu o mana de aur. Avea un atelier a lui jos in pivnita. Stateam ore intregi si urmaream cum lucreaza la diferite constructii. Au urmat cursurile la Radioclubul central din parcul 23 august. Aici am avut la telegrafie profesor pe Calin, YO3RA. A urmat examenul de receptor,YO3-2158 apoi si de emisie. La 18 ani aveam indicativul pe care-l folosesc si azi cu mandrie. Si vremea curge....

  • Postat de Daniel. YO3GJC la data de 2008-04-30 13:39:31 (ora Romaniei)
  • paradoxal eu am descoperit radioamatorismul datorita IGR-ului, lucram ca proaspat inginer la Bel Pagette si IGR-ul ne verifica echipamentele de emisie, din vorba in vorba cu Robert Bujgoi am aflat ca se pot da examenele de ham radio "la liber" si asa m-am incumetat sa incerc...odata microbul inoculat mi-am dat seama ca e incurabil

  • Postat de Elvis la data de 2008-04-30 18:41:08 (ora Romaniei)
  • Ca toti ceilalti, am si eu povestea mea in legatura cu inceputurile radioamatorismului in viata mea.Am 36 de ani,dar inca mai merg la clubul copiilor,respectiv la cercul de constructii electronice,la dl.profesor CHIRITA TRAIAN(nasul meu)deci merg la acel cerc de aproape 25 ani.Am reusit reactivarea YO7KFI dar nu si mentinerea lui...dar sunt totusi optimist(doar e an electoral!!!) Dar si activitatea la cerc s-a diminuat mult,este cercul cu cei mai multi copii si primeste fonduri minime...Faceam receptie cu copii(microfonul statiei disparuse de mult)cind a venit YO7LSI cu YO7LPT pentru a gasi ceva receptori pt YO7KBS dar au gasit unul "mai mare".Multumesc d-lui Chirita care imi repara Venus-ul si Traviata, ca umblam in ele des...apoi mi-a dat peste mina pina am facut lipituri "calde"(a tolerat totusi ca tin letcom-ul cu stinga).Pe urma am gasit alti "oameni adevarati"in YO7KBS.Asta ar fi povestea mea pe scurt, 73 numai bine!

  • Postat de Marcel la data de 2008-05-01 10:59:28 (ora Romaniei)
  • 1953- Anghel, fratele meu mai mare, vine de la scoala si demonstreaza celor din familie ce a invatat la ora de fizica. Niste fire, un microfon telefonic, o baterie telefonica si ceva cotrobaieli prin spatele aparatului radio. Apasa pe o clpa din fata aparatului si.... minunea a aparut - vorbea in microfon si noi il auzeam la radio. Momentul m-a fascinat pentru totdeauna ...

  • Postat de Adrian Done la data de 2008-05-02 00:18:48 (ora Romaniei)
  • La inceput a fost Casa pionierilor Dorohoi (clasa a 4-a, un an la cercul de morse), apoi Casa Pionierilor Suceava (tot un an caci s-a desfintat cercul radio).
    In clasa a 8-a am inceput cursurile la RCJ Suceava cu YO8DD. A urmat YO8-8002/SV si, la 18 ani (asa era atunci), indicativul actual (pe care nu l-am schimbat pe 2 litere ...).
    era in 1972!
    Nu am avut inaintasi in domeniu in familie ...
    Sora mea nu a trecut de indicativul de receptie ...
    Sotia si fica insa au indicative de emisie (clasa a III-a): YO8SST si YO8TAA
    Am mai molipsit pe cativa, in timp: 8SS, 8SSO, 8SSF, 8SFF si mai am timp sa o fac si cu altii (microbul trebuie sa circule ...)

  • Postat de Lari la data de 2008-05-02 11:10:55 (ora Romaniei)
  • La varsta de 10 ani m-am inscris la cercul de electronica,apoi la 17 ani,am gasit in biblioteca liceului o carte despre radioamatorism,in cateva saptamani am construit un Rx si am fost uimit de ceea ce receptionam…………iar in urmatoarele luni totul s-a petrcut cu viteza 3G.
    Datorita pasinuii am ,,abandonat ‘’ putin din seriozitatea care ma caracterizeaza in pregatirea mea,admiterea la facultate in 1979 a fost un fiasco total………
    Dar datorita hobby ului nostru pot spune franc ca ,,am mancat paine alba’’……in sensul ca am intrat in randul fortelor armate unde am servit tara pana in urma cu sase ani cand am fost disponibilizat.
    Acum datorita job –ului si functiei sunt plecat 12 ore de acasa,dar vreau sa imi fac o ,,baza de comunicatii’’ in casa parinteasca,la bloc este aproape imposibil de intins antene in actuala locatie.
    Fiecare coleg de aici are ,,povestea lui’’…………le voi copia si lista pentru ca fiecare reprezinta o pagina de istorie din hobby-ul nostru.
    Neampliniri………….nu am reusit datotita vietii agitate si poate corectidunii mele exagerate in a-mi indeplini sarcinile de serviciu in a-l atrage pe fiul meu care acum are varsta de 15 ani,vorbeste trei limbi straine si are legatura numai tangential cu hobby ul nostru.73’s la toti colegii si FELICITARI Ciprian pentru tematica de saptamana aceasta.
    Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Cristi la data de 2008-05-02 12:43:06 (ora Romaniei)
  • CASA PIONIERILOR - 1973, cercul RADIO EMISIE RECEPTIE, profesor Leonte Ioan YO8AMT - "JOHN"

  • Postat de Mircea la data de 2008-05-02 23:00:58 (ora Romaniei)
  • La inceput ,acum 45 de ani, a fost fascinatia radio-ului cu galena , revista Sport si Tehnica, prin intermediul careia am facut cunostinta cu Adrian ,yo2bpz , care mi-a trimis schema unui reflex cu 2k2m.Duminica, cind puteam, plecam din satul meu la 40 km , la Iasi , la radioclubul judetean, de unde am si obtinut primele doua recomandari pentru examenul de receptor.Dar nu a fost sa fie.A urmat armata, am obtinut cl.aII-a telegrafie fiind instructor pentru ciclul urmator. Si gata. Au venit obligatiile de serviciu , lucram acasa in conditii de "clandestinatate", nu a stiut nimeni de acest hobby pina la pensionare.Desi am construit tot ceea ce se putea din Tehnium , din putinele carti , am invatat totul singur, nu am mai contactat pe nimeni din domeniu pina in 2004, dupa ce am iesit la pensie. Am iesit in eter pe unde se putea, fara nici un control , de regula cu doua exemplare identice sau interceptind retele in zone apropiate ale benzii de 2 m, cu Storno sau RTM, pline de cristale .In anul 2004 am luat cerificatul si autorizatia de radioamator pe care mi le-am dorit 4o de ani. Am strins toate statiile si de atunci nu am scos nici un mW asteptind sa termin macar una din variantele de transceiver incepute de 10-20 de ani, tot singur , intr-un satuc uitat de timp.Ma uit zilnic pe internet la ce mai fac unii si altii si sint multumit.Cu toate acestea fac parte si eu din peisaj. Nu ?

  • Postat de Septy la data de 2008-05-03 22:38:18 (ora Romaniei)
  • Acum cativa ani il auzeam pe tata (YO5CFJ) ca se mandrea cu participari la concursuri si tot felu si ma gandeam ca o sa fiu si eu radioamator pentru ca eram fascinat de tot ce auzeam. Partea proasta a fost ca era doar vorba si echipamentul era 0 HI, noroc cu Nick YO5QAP care impreuna cu alti radioamatori din Nasaud, tinea de cativa ani radioclubul YO5KUP in picioare. Era la "Casa pionierilor", apoi "Clubul Elevilor" si alte denumiri mai recente ... totul a inceput cu electronica si navomodelele apoi intrebari de genul "ce se aude la statia aia" si asa am ajuns sa indragesc acest hobby.

    A fost tata, a fost Nick si multi alti radioamatori si prieteni cauza pentru care sunt radioamator.

  • Postat de Dan (yo3gh) la data de 2008-05-03 22:39:12 (ora Romaniei)
  • Pentru Mircea YO8RXU : superb comentariu , se vede pasiune in ceea ce ai scris . Chiar daca nu ai avut autorizatie 40 de ani , ai « facut radio « , repet , din mare pasiune ! Mircea , sigur ca faci parte din peisaj si ne bucura acest lucru . Iti doresc bafta , sa termini ceea ce construiesti ! ’73 YO3GH, Op. Dan

  • Postat de Alt Mircea (yo4si) la data de 2008-05-04 01:59:48 (ora Romaniei)
  • Asa este ! Nu am intalnit o alta declaratie de dragoste mai frumoasa facuta radioului ! Draga Mircea, ma faci sa fiu mandru ca sunt radioamator ! Si te invidiez. As dori si eu sa fiu acum intrun satuc uitat de timp si de paraziti. Voi reveni cu povestea mea. 73 ! Mircea = patruesi !

  • Postat de Ionita Cristian la data de 2008-05-04 11:40:36 (ora Romaniei)
  • Salutare.
    Pentru mine povestea a inceput astfel...
    Cred ca pe la varsta de 9 ani, am gasit un caiet de notite al unui unchi care lucra ca electrician la combinatul din Calarasi, era in el tot felul de "desene" cu sageti, dreptunghiuri si alte forme geometrice, interesant !! M-a facut curios si l-am intrebat ce sunt chestiile alea acolo, bineinteles, mi-a raspuns ca sunt niste scheme electrice etc, etc...
    Usor, usor am inceput sa devin interesat. Nu stiu pe la ce varsta am dat peste "artileria grea" care m-a dus pe acest drum: un banal amplificator de banda larga TV ( antena lighean TELECANAC ). Am luat amplifu' acasa, era facut cu 4 etaje tranzistorizate, cu BFR-uri ( nu stiam pe vremea aia ). Acasa aveam un TV Sirius 208, am conectat amplifu' asta la tv si o sarma la geam, am invartit de rotita de scan cu zilele ca sa vad ce posturi mai "prind" :) , si undeva pe pozitia FIF am fost putin surprins de intunecarea brusca a ecranului, mazgalituri, sunete ciudate etc... am mai rotit unpic si am ascultat cu atentie ciudata aparitie, am fost socat sa aud vocea unei doamne care spunea ceva. De atunci cam o luna, doua, am tot ascultat ce se intampla p-acolo. Descoperisem emisiunile radio ale serviciilor din banda de 2m.
    URAA!! nici prin cap nu imi trecea ca exista asa ceva. De aici a inceput toata pasiunea pentru radio, dupa cativa ani am reusit sa trag un receptor de radiodifuziune in 2m. Mama ce nebunie era pe mine, taxiuri, ratb, salvare, politie, etc. Le aratam si colegilor de la liceu descoperirea si mi-au spus ca sunt nebun etc... Am tot continuat sa mai umblu la bobina de la oscilator a radioului sa il duc mai sus mai jos, aveam ca punct de reper in banda doua purtatori: o baliza de aviatie si o purtatoare care scotea odata pe minut un sunet (153.975 - nu stiam atunci frecventa ). Dupa un alt timp de scanare pe radio, am auzit undeva pe la inceputul benzii niste oameni care vorbeau de filtre cu cuarturi, puteri, emitatoare. "WOW super!! ce firma o fi ?" - mi-a rasunat in minte o intrebare. Am stat si i-am ascultat mult timp pana sa imi dau seama ca defapt nu este nici o firma acolo, ci sunt niste oameni care vorbesc de placere la statie. Am facut legatura dintre cuvintele "igreco trei ciarli oscar" cu YO3CO dintr-o revista de electronica pe care o aveam prin casa. Am mai dedus ca pentru a vorbi pe statie iti trebuie autorizatie si incet incet mi-a pierit cheful, pentru ca nu stiam cum sa fac rost de autorizatie, construirea unui emitator imi suna stralucit, dar daca venea militia peste mine ? internet nu aveam, am reuntat. In urma cu 4-5 ani, mi-am luat dintr-un hipermarket o pereche de PMR-uri pe 446MHz, am stat pe banda aia vro 2 ani, era pustiu cand le-am luat, se auzea o voce odata la 3 zile. Treptat pe banda au aparut firme de paza, macaragii, si oameni legati de acceasi pasiune. Am luat legatura cu ei, am devenit amici, si am inteles "cum se face" ca sa devi radioamator, dar am tot amanat... Intr-un final, impins de la spate am dat si examen de radioamator anul trecut ( 2007 ). Am fost surprins sa aud cu urechile mele cat de mult s-a schimbat banda de 144-146MHz fata de vechea banda care o stiam cu 7-8 ani in urma. Acum se discuta pe teme tehnice odata la 3 luni... restul sunt numai vorbe in vant.
    Pot spune ca cel mai mult imi place banda de 2m, dpdv al propagarii si al constructiilor tehnice, dar ceea ce se discuta lasa de dorit.
    Cam asta a fost.
    Tin sa multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa citeasca aceasta mica parte din viata mea.
    73 de YO3HXT !!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2008-05-04 16:05:54 (ora Romaniei)
  • Realitatea este ca atat curentul electric, cat mai ales radioul cu toate aplictiile sale, sunt un miracol. Prin ele ne-a zambit CEL DE SUS ! Parca un proverb chinez spune ca e important sa te nasti, dar si mai important este in ce perioada te nasti. Copil fiind, anii "40, nu aveam racord la electricitate. Telefon, radio ? Nici pomeneala. Curiozitatea de copil era foarte mare. Ce sunt aceste minuni ? O publicatie ingalbenita spunea ca poti sa faci singur un aparat de radioreceptie. O tot citeam. Dar de unde piese ? Si norocul mi-a suras. Proaspat elev de liceu, in clasa a opta. Noi colegi, noi prieteni. Mircea, (tot Mircea...) doua strazi mai jos, avea tatal tehnician radio. Am urcat in pod pentru niste porumbei. In pod o multime de troace, piese radio, care de care mai ciudate. Tatal lui m-a vazut interesat si mi-a daruit cateva piese. Exact sa-mi pot face un receptor cu o lampa. Lampa, cu aspect de bec afumat, mare, cu soclu cu patru picioare. Trioda, 4 volti la filament. O cutie de lemn de la un joc, cu capac rabatabil. Ciocan de lipit la lampa cu petrol. Cositor, tzipirig. Tot singur. Eu si foile acelea ingalbenite. Bateria anodica din zece baterii de lanterna. Cheltuiala mare. Parintii au acceptat-o. Era deci un 0-V-0 pe unde medii. Primele sunete auzite ? Orologiul Kremlinului si acea voce grava care spunea - "Gavarit Maskva !" Era cea mai puternica statie la Constanta, peste mare. Am ascultat acest post pana s-au terminat bateriile. Desi faceam rusa de ceva timp nu intelegeam nimic. Dar limba imi era familiara de la tanarul locotenent al trupelor aliate (ruse), care fusese incartiruit la noi in casa, la sfarsitul razboiului. A urmat apoi 0-V-1 la retea. Eram mandru ca ascultam muzica transmisa de Radio Istambul, ca si colegii de familii mai instarite. In unde scurte nu vroia si pace. Alte sacrificii si economii si am cumparat un 6A7. 0-V-1 pe media frecventa. Frecventa fixa. Performante superioare. Am facut bobinele si, iata si undele scurte. Acel "difuzor" al instalatiei de radioficare era demult sechestrat la mine. Bunii mei parinti acceptau situatia. Petreceam mult timp ascultand undele scurte. Si... intro zi, aud voci in limba romana care vorbeau liber, fara rigoarea, crainicilor obisnuiti. Ascultam atent. Roma este in Italia, dar ce cauta Roma in Danemarca ? La fel Florida este in America dar ce e cu acest Kilovat langa ele ? Erau YO3RD, YO3RI si YO6KAF. I-am relatat lui Olimpiu, fost coleg de scoala generala, care stiam ca se duce pe la un radioclub, sau cam asa ceva. El m-a lamurit. A venit la mine acasa sa-mi vada realizarea. Mi-a vorbit de radioamatorism, cu posibilitatea de a si emite. Am inceput sa merg pe la Radioclub. Era acolo o sala in care nu aveam voie sa intram. Acolo era statia de emisie. Prin usa inchisa ascultam pe cei cativa privilegiati care faceau trafic. In acea camera nu am intrat niciodata. Asta deoarece radioclubul a capatat alt sediu. Telegrafie ? Invatam singur acasa cu un beculetz de lanterna conectat printrun comutator rudimentar. Doream sa stiu acea telegrafie luminoasa folosita pe vapoare. Apoi la club, cu diversi veterani amabili. Si acasa cu acros pe ampliul de JF. Am dat examen pentru certificat. La tehnica foarte bun. La telegrafie m-a sustinut in comisie nea Costica Borteanu, YO4WG. Un om bland cu ochi albastri care mi-a zambit si a spus ca am timp sa invat si telegrafie mai bine. Increderea lui m-a ambitionat sa nu-l fac de ras. Dosarul pentru emisie l-am depus la Bucuresti. Asa mi-a venit cred indicativ de Bucuresti. Asteptam cu W. Poate chiar YO4WW. Dezamagire. Imi suna ciudat. Dar m-am obisnuit. Cand a venit autorizatia, aveam receptor. Era luna august 1961. Ziua nu era energie electrica. Se schimbau stalpii pe strada. Mergeam la plaja si nu mai puteam de nerabdare sa se faca ora 16 sa mai lipesc cate ceva. 6P6 si 6P3S. Primul emitator. manipulatie in catoda finalului. M-am cam lungit. Scuzati-ma. Dar cred ca fiecare am avea atatea de povestit. YO4BKM are dreptate. O carte cu aceste povestiri ale fiecaruia ar fi cred foarte interesanta. 73! Si asa cum spunea nea Lulu, sa fim sanatosi si sa ne traim frumos fiecare clipa.

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-05-04 19:59:06 (ora Romaniei)
  • Casa Pionerilor - Sighetu Marmatiei (doar "Sighet" - 1960)- unde am dat de un adevarat "dascal" - YO5YJ. Prin el am cunoscut si pe "veteranii" YO5LC, YO5CU, YO5AAA (SRI - toti trecuti in nefiinta - mare pierdere pentru HAM RADIO YO) si pe "mai tinerii" YO5NL si YO5AUV. Primul examen, SWL, prima autorizare - multe emotii, multe de povestit. Ca "bilant intern" - pot sa zic ca pasiunea pentru radiotehnica / electrotehnica mi-a "dirijat" viata profesionala - dupa absolvirea UPB, la repartitie am optat si am obtinut IPRS Baneasa - domeniul fascinant al conceptiei si fabricarii dispozitivelor semiconductoare - primele solutii tehnice originale, primele berevete (chiar prima e si azi e actuala - se foloseste in mod curent!). Pe urma, cercetare - tot in domenii interdisciplinare - intotdeauna am fost atras de tematicile in rezolvarea / intelegerea carora cunostintele de inginerie electrica erau esentiale (poate paradoxal pentru un inginer chimist ce sunt!). Cred si sunt convins (prin exemplu personal) ca "radioamatorismul" - asa cum l-am invatat si am practcat si practic eu - contribuie foarte mult la dezvoltarea creativitatii practicantilor. De acest aspect (educativ?), din pacate se vorbeste din ce in ce mai putin.

  • Postat de Nelu la data de 2008-05-04 22:21:30 (ora Romaniei)
  • Am fost privilegiat sa il am mentor pe YO3ND,un profesor de neegalat!Ii multumesc si sunt convins ca multe generatii vor fi contaminate de pasiunea pentru radio pe care Sandy o transmite din suflet.73!

  • Postat de Ion la data de 2008-05-19 15:50:09 (ora Romaniei)
  • Prin anii'70 ,dupa ce in prealabil ,,ma incuia'' in biblioteca si trebuia sa-mi trec in fisa cartile imprumutate(!?) o doamna foarte omenoasa, careia incercam sa-i rapesc timpul liber scormonind ca un adevarat,, soarece de biblioteca'',dupa Boghitoiu, Oprescu, Gh.Stanciulescu, O. Olaru, colectia ,,Maini indemnatice'', Cutezatorii, Sport si tehnica etc. Treceam cartile in fisa, ascundeam cheia sub stergar si plecam bucuros cu noua achizitie, acasa! O antena din tabla de cupru de la radiatoarele tractorului U27, un cablu si un emitator MA cu 2 tranzistori, iar receptia cu un radio domestic ,,Delta'' modificat, operator copilul unui vecin militian ,iar eu cu receptorul intr-o sacosa, ...la cativa Km! Ambii eram minori , entuziasti si ...mici infracori!73!

  • Postat de Dan la data de 2009-09-20 02:15:23 (ora Romaniei)
  • Hmm, probabil datorita bunicului meu care era ascultator inrait pe vremea lu "ceasca" a posturilor Europa Libera si Radio BBC pe unde scurte si datorita cartilor dedicate Radioamatorismului pe care le-am gasit tot in biblioteca bunicului. Prin 1997 am descoperit ca pot emite liber in 27mhz motiv pentru care am cumparat prima statie de emisie receptie 240 canale AM/FM. La scurt timp, aproximativ 1 an am reusit sa fac upgrade la o statie cu SSB si m-am lansat la DX-uri in 27.555. De aici, a fost doar un mic pas catre radioamatorism-ul YO.

    73 la toata lumea!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact