hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Daca ar fi sa numiti activitatea care va da cele mai multe satisfactii ca radioamator, care ar fi aceea?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 14-aprilie-2008 si s-a incheiat la 21-aprilie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (15)  

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-04-14 11:11:43 (ora Romaniei)
  • Eu am votat "concursuri"...dar numai in CW...In 2001 dupa peste 40 de ani de activitate am avut peste 280 de DXCC dar odata cu incendiu care a cuprins casa in 16 12.2001 timp in care am fost intr-un contest la turnul de parasutisti printre 1.5 tone de aparatura s-au dus si QSL-urile si logurile. Am luat de la capat...hi. Indiferent ce mod de lucru prefera radioamatorii eu cred ca exista o tendinta de autodepasire - contestele pentru mine sunt o provocare in care in totdeauna vreau sa dau maximul, ce a ce nu in totdeauna reusesc. Pentru mine este pasionant pregatirea - strategia aplicata si apoi analiza propriul meu succes sau insucces. Ma fascineaza complexitatea contestelor in care intra extrem de multe variabile si de care depinde rezultatul final. Expresie cea mai frumoasa a contestelor insa sta in actiunile comune intr-o echipa in marile conteste unde in afara de dotarile tehnice conteaza enorm legatura umana - pshihologica in echipa. Mihai - yo3ctk a demonstrat acest aspect de cateva ori. Aici in totdeauna trebuie sa fie un liant care asigura functionare perfecta fara multa vorbarie. Faptul ca mai pot "escalada muntii" la acelas nivel cu tinerii care imi pot fi nepoti imi da motivatia - seva miraculoasa de iubire a vietii si a anilor care mai sunt haraziti pentru mine.

  • Postat de Kiss Vasile la data de 2008-04-14 11:48:47 (ora Romaniei)
  • Am inceput primele constructii(receptor cu un tub) incan din vara anului 1959,cu mijloace destul de rudimentare mostenite de la bunicul meu.In 1961,m-am mutat la liceul din Satu Mare,unde am dobandit un receptor de "performanta" SIEMENS. In 1963 impreuna cu colegul meu de clasa Borgyos Iosif(ulterior si el devenit Radioamator,am construit un oscilator ,pentru Ascultarea emisiunilor in SSB.si de acolo incoace.......mai ascult si pe cei care mai palavragesc verzi si uscate. 73' Vasile.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-04-14 13:05:15 (ora Romaniei)
  • Ce inseamna "moduri de lucru avansate" ???
    Credeti ca a clampani pe mouse este un mod de lucru "avansat"? HI... Chiar daca si eu mai clampanesc pe mouse...

  • Postat de George la data de 2008-04-14 17:05:28 (ora Romaniei)
  • As fi vrut sa votez primele 3 intrebari,dar se voteaza o singura data hi!73 tuturor,George.

  • Postat de Lari la data de 2008-04-15 22:46:47 (ora Romaniei)
  • Si eu am vrut sa votez mai multe optiuni,dar din pacate asa este conceput sondajul de opinie.Numai bine la toti colegii hami,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Eu la data de 2008-04-17 13:49:43 (ora Romaniei)
  • Ce v-am spus eu?Concursurile nu prea intereseaza pe multa lume!Deci sunt pierdere de timp...

  • Postat de alt eu la data de 2008-04-17 14:25:45 (ora Romaniei)
  • Ce vizionar poti fi!Bravo.Mai ai ceva profetii?

  • Postat de Oproescu Gheorghe (yo4bkm) la data de 2008-04-17 17:30:15 (ora Romaniei)
  • Pentru ca am fost printre cei ce au sugerat acest chestionar (sa-i zic totusi sondaj de opinie? sa se consacre denumirea "intrebarea saptamanii"?) iata ce concluzii am tras: 1. Desi se sustine ca nu poate fi stiintific, din experienta mea rezultatele de fata reflecta destul de bine activitatea asa cum o cunosc eu; marile sondaje de opinie scot din 1000-1300 de raspunsuri concluzii valabile pentru milioane de cazuri (a se vedea sondajele din zilele in care se voteaza, care ofera max. 3% eroare, dar folosind tehnici statistice bine puse la punct si accesibile chiar administratorilor forumului); 2. Imi este foarte clar ca "modurile de lucru avansate" si "conversatiile cu prietenii" nu caracterizeaza marea masa de radioamatori; motivul este unul singur: de cand exista, radioamatorismul a fost si este el insusi un mod de lucru avansat, cel putin pentru ca prin experimentari se aduce mereu ceva nou; ma bucur ca nu se cade in fetisizarea mariei sale computerul de care personal nu sunt strain de cca 30 de ani (IRIS 50, Felix 256, Coral, I102, M18, Junior, Cub-Z, Felix PC, X86, Pentium etc); 3. Concursurile, ca numar de raspunsuri, depasesc bine de tot toate cele trei optiuni de la coada chestionarului impreuna (31 in raport cu 25 la momentul cand scriu), deci reprezinta o activitate in care cred eu ca un imbold il reprezinta enorma provocare; de aceea anonimul Eu (din 17-04 ora 13:49:43)trage o concluzie atat de reala pe cat este identitatea sa, cam ca musca la arat. Persoal am votat pentru ceea ce fac de peste 45 de ani (prima constructie un receptor 0V0 cu un tub 3V4, 9V la anod), adica a treia optiune. 73 de Tavi!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-04-17 19:47:50 (ora Romaniei)
  • Personal ar fi trebuit sa votez primele doua intrebari, daca ma refer la activitatea actuala.
    Dar...in 1959 primul receptor construit de mine a fost un 0-V-0 cu tubul 1R5T alimentat la baterie...La primirea indicativului in 1961, dupa cateva luni, mi-am construit un receptor 0-V-1 cu doua tuburi RV12P2000 si un TX cu VFO 6P9S si PA cu 6P6S...Am trecut prin toate cele 5 faze din intrebari. Ultima nu am luat-o in considerare.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-04-18 00:17:17 (ora Romaniei)
  • Sunt interesante opiniile. Eu am o regula de fier....mai intai votez si dupa acea citesc si calalalte opinii de unde trag anumite concluzii. De ex. din prezenta opinii trag concluzia curioasa potrivit caruia generatia mai tanara (cam cei anonimi) in mod anacronic se compoarta cam ca neanderthal-i..."cel care nu seamana cu mine - are un singur ochi in mijlocul fruntii sau occipital...nu poate fi de cat dusman" prin urmare trebuie exterminat. Suntem in secolul XXI si chiar noua generatia (sa ma scuze exceptia) nu este pregatit la o "intalnire de grad 0" In radioamatorism care azi asa de mult s-a diversificat nu avem dreptul moral sa injosim pe acei radioamatori care intamplator nu practica ce a ce mie imi place. De a lungul anilor fie care radioamator a dat ceva chiar si cu simpla prezenta in benzi. Un aranjament floral te incanta la ochi daca florile sant in cat mai multe culori. Fie care face ceva din placere si nu impus de cineva.

  • Postat de Cristi la data de 2008-04-18 15:43:04 (ora Romaniei)
  • Eu am inteles intrebarea la timpul prezent. Adica acum. Parca nu-mi vine sa cred ca numarul constructorilor e mai mare ca al celor care participa in concursuri. Daca e asa, ma bucur nespus. Poate ca noua generatie va mai reface frenezia generatiei A412 (anii '80).

  • Postat de Cristi la data de 2008-04-18 15:46:44 (ora Romaniei)
  • P.S. Nu vreau sa neg constructiile anilor 60-70. Personal din vremea aceea nu imi aduc aminte decat ca statia tatalui meu era un dulap cu diverse sertare. Anii '80 i-am trait si imi aduc aminte de ei. Constructiile dupa scheme rusesti si apoi dupa Lixco.

  • Postat de Florin la data de 2008-04-19 21:21:53 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant sondajul din aceasta saptamana, iar rezultatele char daca nu au confirmat poate asteptarile unora, cred ca sunt semnificative. Evident, eu am ales optiunea a treia- constructiile si experimentele. De fapt acesta este si motivul pentru care am devenit radioamator. Traficul DX sau cel ocazional l-am folosit in buna masura doar ca sa validez rezultatele echipamentelor facute de mine. Revenind la sondaj, nu pot insa sa nu constat cu tristete ca desi numarul amatorilor declarati de legaturi DX este (relativ) mare in YO, intre dorinta si putinta este o mare diferenta. Nu vreau sa supar pe nimeni, insa daca ne uitam in logul recentei expeditiei TX4C vedem 21 de indicative YO. Daca ne uitam la tarile din jur vedem in log: 31 din LZ, 38 din HA, 72 din YU si 87 SV.... fara comentarii aici... Un alt lucru interesant constatat din comentariile la sondaj este modul in care sunt vazuti practicantii modurilor digitale: “clampanitori de mouse”. In discutii anteriore se sugera ca diploma DXCC obtinuta de cineva in moduri digitale ar trebui atribuita calculatorului si nu omului… pentru mine, ca parcticant ocazional al acestor moduri de lucru, asemenea idei sunt amuzante…, insa trebuie sa recunoastem ca nici fanii acestor moduri de lucru nu au facut mai nimic pentru a schimba opinia celur din jur… 73 de Florin

  • Postat de Yo la data de 2008-04-20 08:48:39 (ora Romaniei)
  • Cele trei motive pentru care Romanii nu prea sunt auziti prin benzile de radioamatori sunt: 1.Lipsa de timp;2.Lipsa de antene;3.Lipsa de interes

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-04-20 11:05:34 (ora Romaniei)
  • A raspunde cu precizie la un sondaj, este un lucru dificil, avand in vedere multitudinea de optiuni. A lucra DX nu inseamna neaparat acelasi lucru pentru X sau pentru Y. Primul spune ca a lucrat DX daca are in log doi W si un JA, al doilea spune ca a lucrat DX doar daca in log apare TX4 sau VP6... Dupa parerea mea nu exista nici un mod de lucru "avansat". Exprimarea din sondaj este nefericit aleasa. Sa vedem cat de "avansate" sunt modurile de lucru: CW: trebuie neaparat sa stii telegrafie. SSB: trebuie neaparat sa stii o limba straina pentru a putea face cat de cat fatza. Digitale: nu trebuie sa stii mai nimic, doar sa ai un calculator si un indrumar de unde sa afli ce text si cum sa-l asezi in "macro". In mod normal acest mod ar trebui sa fie apanajul celor incepatori si fara experienta. Este un bun mijloc de a te obisnui cu traficul radio. Adevarul este ca amatorii de digitale sunt putini si marea lor majoritate provin din CW-isti si SSB-isti care in aceasta perioada de propagare slaba incearca ceva nou. In toate cazurile, trebuie sa ai pe masa un echipament cat de cat bun, de preferinta un transceiver. Acesta costa bani. A pune o antena pe bloc este o alta problema. (din pacate autorii unor articole privind utilizarea unor antene de mici dimensiuni, care pot fi instalate chiar intr-un balcon, sunt luatzi peste picior de diversi indivizi care n-au construit in viatza lor nimic). Categoria constructorilor este din ce in ce mai redusa din motive clare: lipsa de timp si experientza. Apoi nimeni nu mai are rabdare sa construiasca timp de 5 ani un transceiver. Daca inainte de '89 erau multi constructori, nu trebuie uitat ca nu aveau alta alternativa. Pentru a face trafic, trebuiau sa construiasca mai intii aparatura necesara. In prezent e mai simplu sa cumperi.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact