hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: In ce raport primire/expediere se incadreaza activitatea dv. legata de schimbul de QSL-uri?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 17-septembrie-2007 si s-a incheiat la 24-septembrie-2007

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de jitarustefan la data de 2007-09-17 11:15:52 (ora Romaniei)
  • serviciul qsl este o componenta importanta din activitatea de radioamator si in consecinta trebuie tinut in buna stare de functionare trecind peste greutatile inerente care apar

  • Postat de Florentin la data de 2007-09-17 22:39:02 (ora Romaniei)
  • ...numarul este aproximativ acelasi, pentru ca, daca ma intereseaza ceva trimit direct..(green stemp+SAE).
    Nu de fiecare data primesc ce trimit.
    Mai sunt si "money colectors" care fac misto de cei care pun botul!
    Nu va dau exemple ca le cunoasteti mai bine ca mine.Scuzati va rog indraznealea folosirii expresiilor de mai sus.
    ....via "buro"..mai rar, sau poate maine.
    A fost o tentetiva de trimitere centralizata, contra cost, in YO2, mai este de actualitate?
    Am votat pct. 3, la fel de bine puteam sa votez si 2. Important este sa ne putem lauda cu ce primim....
    Pana la urma ce conteaza?
    SA FIU IN "YO DX"
    Eu nu sunt, poate maine.
    73's Florentin

  • Postat de Adrian la data de 2007-09-17 23:52:59 (ora Romaniei)
  • In ultimii 5 ani lucrand mai mult VHF/UHF via EME am trimis marea majoritate a QSL-urilor direct. Probabil am trimis qsl-uri direct la vreo 400 de indicative, inregistrand o rata de raspund de 70 - 80%. Nici urma de snobism in aceasta actiune, doar ca am remarcat ca marea majoritate a corespondentilor preferau calea directa si m-am "integrat" in aceasta regula nescrisa a radioamatorilor care lucrau via EME. Rata de confirmare a inceput insa sa scada la cote alarmante in ultimii 2 ani, inregistrand cateva entitati DXCC de la care inca astept sa primesc QSL-ul de confirmare de vreo 2 ani cel putin. Inca multe de comentat pe aceasta tema, dar iata un sondaj interesant, mai ales ca exista un curent de opinie peste ocean ce recomanda in cel mai pur stil american de marketing utilizarea eQSL si astfel alimentarea unei baze de date globalizate a legaturilor, cu confirmare electronica. Desigur, obtinerea diplomelor ARRL s-ar simplifica corespunzator, ARRL si-ar rotunji fondurile cu eliberarea diplomelor ( hi hi ...) insa personal sunt traditionalist si voi prefera si ma va bucura etern sa primesc QSL-ul legaturii via EME cu YO2AMU sau W5UN in format clasic de hartie, cu poza antenelor, evidentiind unicitatea fiecarei legaturi datorita conditiilor unice de proagare, etc. fata de o bifa intr-un mediu vitual ... astfel ma raliez dinozaurilor care pretuiesc deoasebit acel petic de hartie numit QSL, fata de confirmarea prin sincronizarea bazelor de date. 73's de Adrian - YO9FRJ

  • Postat de adi la data de 2007-09-18 08:29:13 (ora Romaniei)
  • NU STIU CE SIMT ALTII DAR PRIMIREA ACELUI PETIC DE HIRTIE PENTRU MINE REPREZINTA CEVA DEOSEBIT SI NU CRED CA VOI FI ADEPTUL QSL ELECTRONICE, NU AR MAI AVEA NICI UN FARMEC TOATA PASIUNEA NOASTRA.INCERC PE CIT E POSIBIL SA SA TRIMIT TUTUROR CU CARE AM LUCRAT SI IN SPECIAL RECEPTORILOR ,CARE AU INTODEAUNA INTIIETATE .SI EU AM FOST RECEPTOR SI ASTEPTAM CU NERABDARE ACEL PETIC DE HIRTIE,SI CHIR MA POT MINDRI CU CELE 200 SI CEVA DE TARI CONF CA RECEPTOR.E PACAT SA NUI ICURAJAM TININD CONT CA MAJORITATEA SUNT TINERI.NU CRED CA E CAZUL SA DISCUTA DE EXPEDITI CARE IN MAJORITATEA CAZURILOR VOR NUMAI DIRECT SI DOAR CITEVA IN FUNCTIE DE SPONSORI TRIMIT SI PRIN BIROU, DAR DUPA FOARTE MULT TIMP...BINE SI ASA..HIHI 73 de ADI YO4RXX GALATI

  • Postat de Mihai la data de 2007-09-19 18:24:52 (ora Romaniei)
  • Sint responsabil de activitatea QSL atit pentru indicativul propriu cit si pentru YO7KYA si YR7M. Politica este raspuns 100% pentru orice QSL primit, indiferent de cit costa (QSL full color etc.). Pentru indicativul propriu mai trimit direct la raritati dar si asa am 10 entitati pe care nu le pot confirma nicicum. eQSL din pacate nu este acceptabil pentru DXCC iar LOTW are procedura de inscriere prea birocratica si discriminatorie pentru radioamatorii din afara W, asa ca am renuntat. Oricum sint de parerea celor care considera o confirmare electronica prea rece si impersonala. Citeva cifre pentru YR7M: circa 70,000 QSO exclusiv de concurs dintre care circa 7,500 cereri de confirmare, onorate 100%. 108 DXCC astfel confirmate fara nici un efort activ, din 222 lucrate. 32 WAZ confirmate din 40 lucrate. 49 WAS confirmate din 50 lucrate. 73!

  • Postat de Coatu Cezar la data de 2007-09-20 10:10:15 (ora Romaniei)
  • Se pare ca pe linga QSL-via buro mai trebuie si QSL DIRECT acolo unde interesul o cere (DXCC rare, WAS, WPX, alte diplome mai ciudate). Un QSL color frumos, cu imagini frumoase din zona unde locuieste radioamatorul este excelent. Si mie mi-au placut QSL-urile ilustrate cu castele, palate, orase, munti sau oceane, vulcani si alte forme de relief din Africa, Asia sau Australia si Oceania. Poate de aceea m-am facut radioamator, ca sa vad lumea prin QSL-uri.(Daca nu merge Mahomed la munte, vine muntele.... la YO).Merita sa trimiti tuturor cu care lucrezi prima oara sau un nou mod de lucru, ori banda.

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2007-09-20 13:11:09 (ora Romaniei)
  • Ni se tot recomanda sa nu fim negativisti, sa vedem mai degraba partea plina a paharului si sa acordam mai putina atentie partii goale. In acest spirit ar trebui deci sa ne bucuram ca in tara mai sosesc QSL-uri expediate de birourile de QSL-uri din strainatate, care prin intermediul FRR ajung pe diverse cai la destinatari. Fiind vorba de o circulatie cu sens unic, suntem nevoiti sa constatam cu regret ca din tara nu pleaca QSL-uri pe aceeasi cale. Nu stiu cate asociatii nationale de radioamatori din lume se limiteaza la a primi QSL-uri, fara a face (gratuit sau contra cost) si expeditii de QSL-uri colectate de pe intregul teritoriu. Nu cred ca sunt prea multe, din pacate de multi ani FRR se numara printre ele, de aceea un QSL YO a devenit o raritate pentru multi solicitanti din strainatate. Uimitor mi se pare ca acest aspect nu figureaza in triumfalistele dari de seama ale asociatiei. Eu primesc prin intermediul FRR o mare cantitate de QSL-uri, fara a le fi solicitat, la care nu am posibilitatea de a raspunde, ceea ce ma pune de multe ori intr-o situatie cat se poate de jenanta. Pentru a onora aceste solicitari ar trebui sa raspund prin posta, ceea ce ar constitui o cheltuiala enorma. Asadar, pana la organizarea de catre FRR a unui birou de QSL-uri si pentru a fi corecti, nu ne ramane decat sa renuntam la cunoscutele texte «please your QSL via bureau» si «my QSL sure 100% via bureau». In loc de aceasta ar trebui sa spunem: «va rog nu-mi trimiteti QSL, nu am posibilitatea de a va raspunde». Penibil.

  • Postat de GEORGE la data de 2007-09-20 14:16:12 (ora Romaniei)
  • Cu cativa ani in urma,completam qsl-uri aproape pentru toate qso-urile realizate.Observand ca nici jumatate nu sunt confirmate,am hotarat sa confirm numai ceea ce primesc.In acest fel,toata lumea este multumita hi!Expediez si prin posta, atunci cand este vorba de vreo tara noua pentru mine.73!

  • Postat de Mihai la data de 2007-09-20 14:36:32 (ora Romaniei)
  • Pentru YO4PX: Feri, nu stiu la ce te referi. Din cele 7,500 QSL trimise pentru YR7M in 3 ani si ceva de activitate, cred ca mai mult de 7,000 au fost via bureau. FRR nu a refuzat sa-mi primeasca aceste QSL si nici corespondentii nu s-au plins ca nu au primit. E adevarat ca uneori dureaza mult pina se trimit pachetele in strainatate, dar asta e un serviciu esentialmente gratuit. Poate vei dori sa explici ce intelegi prin "nu pot trimite QSL via bureau". Tnx/73, Mihai

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2007-09-21 02:03:20 (ora Romaniei)
  • Fery si Mihai ! Doi oameni pentru care am o deosebita stima. Ca sa ma lamuresc, am fost pe saitul FRR, hamradio.ro. Se pare ca adevarul este ca deobicei, "la mijloc". QSL-urile se primesc gratuit. Dar se expediaza... Vedeti si dumneavoastra cum, accesand saitul. Exista acolo si un sondaj de opinie: "Doriti infiintarea la nivelul FRR a unui serviciu cu plata pentru expediere QSL ? 84% DA, 10% Nu, 6% NU-MI PASA ! Cu stima, Mircea, 4SI.

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2007-09-21 07:46:20 (ora Romaniei)
  • Am considerat ca este momentul sa intervin si eu cu o propunere pe care aveam de gand sa o lansez pe alta cale, dar AM FOST DAT PESTE CAP de ceea ce spune Mihai: ca FRR i-a trimis ( expediat catre alti radioamatori?) 7000 de QSL-uri!!!!
    Inseamna oare ca FRR face trimiteri NUMAI pentru anumiti membri si noi nu stim? Ar fi extrem de jenant si rusinos!!!
    Pe langa ceea ce stiu din toate sursele (ca FRR nu are bani si nu face expeditii externe de QSL-uri pentru membri), am si experienta proprie in acest domeniu : acum doi ani, avand o intalnire cu 3ND, i-am dus si cateva QSL-uri proprii pentru tari neexotice, cu rugamintea de a fi expediate de catre ei. Probasbil ca Sandi le-a dus la RCM Bucuresti, si de acolo au fost trimise la FRR, dar de la FRR le-am primit pe toate INAPOI! YO2BMK a trimis prin cineva la FRR un pachet banderolat de QSL-uri proprii pentru a fi expediate de acolo ( nu stiu daca a vorbit cu cineva in prealabil pentru aceasta expeditie), dar cu ocazia Simpozionului de la Deva din mai 2006, ele au fost aduse la Deva de catre 3APG,exact asa cum au fost trimise de catre BMK!!!
    Deci, referitor la ceea ce spune Mihai, YO3CTK, ar trebui ca OBLIGATORIU FRR SA DEA EXPLICATII PUBLICE!!!! Face sau NU face expeditii de QSL-uri in strainatate? Si daca DA, care sunt conditiile? Iar daca NU, cum au fost expediate QSL-urile YR7A?
    Deoarece stiu ca nimeni din conducerea FRR nu se va sinchisi sa raspunda AICI, voi incerca sa pun aceasta intrebare, insotita de comentariile de aici, in mod oficial catre FRR, din partea Rdaioclubului YO HD Antena DX Grup.
    Propunerea pe care intentionam sa o fac ramane pe altadata!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2007-09-21 09:38:02 (ora Romaniei)
  • Am trimis mai multe QSL-uri decat am primit. De catziva ani, trimit QSL-uri doar cu mentziunea TKS QSL, cu exceptzia acelor legaturi pentru care am interes. Dar raspund la toate cererile de QSL, respectiv la toate QSL-urile primite. Am in colectzie peste 35.000 QSL-uri primite. Referitor la afirmatzia lui YO3CTK. Din pacate falsa. FRR nu efectueaza expeditzii de QSL pentru nici-un radioamator roman. YO3CTK a trimis QSL-uri prin Radioclubul Municipal Bucuresti care face acest serviciu pentru bucuresteni si catzi-va apropiatzi. In anii 2000 si 2001, am utilizat si eu serviciul YO3, contra cost. La inceputul anului 2002 am primit notificarea ca nu mai pot trimite prin RMB. Din acel moment am trimis personal, direct, la birourile tzarilor respective. Adica fac pachete pentru fiecare tzara in parte si le expediez prin posta. Am luat de pe internet, de la IARU, adresele tuturor tzarilor din lume. O observatzie: Dupa catzi-va ani am constatat ca la QSL-urile trimise prin RMB, din tzari mai exotice nu am primit nici-un raspuns. Am re-expediat QSL-uri in acele tzari, si am primit QSL cu TKS! Deci este clar ca serviciul respectiv era efectuat preferentzial de catre RMB, cu toate ca eu platisem pentru acesta! Expedierea in nume propriu este mai costisitoare decat utilizarea unui sistem natzional de QSL, dar aceasta este situatzia la noi in Romania. FRR prin reprezentantzii sai, refuza cu obstinatzie infiintzarea unui birou natzional de QSL. Dar tot FRR are o clasificare sportiva, si cere rezultate. Dar fara QSL? Suntem singura tzara membra UE, care nu are un Birou natzional QSL. Aceasta este situatzia in preafrumoasa noastra Romanie! Conform pricipiului "descurcatzi-va cum putetzi". De la cel cu "sa traitzi bine" pana la ultimul sef. Cei mai de jos nu conteaza. De catziva ani buni mai multzi radioamatori cer reformarea FRR, intr-o asociatzie care sa serveasca radioamatorilor in fapte si nu in vorbe,dar acest lucru nu se face. Este cumva FRR de interes radioamatoricesc? Raspundetzi singuri la aceasta intrebare... Cat despre QSL-urile primite din strainatate, cred ca stitzi cum "functzioneaza" sistemul. Daca te duci dupa ele la Bucuresti la FRR, sau daca este vre-un simpozion pe undeva, se incarca pana peste puteri YO3APG si le duce personal. De unde altzii prin 2-3 maini le duc la destinatari! O data, cel mult de doua ori pe an! Cat despre un sistem pus la punct si sigur, mai va. Este prea complicat. 73 si sa auzim de bine. (Oare?).

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2007-09-21 11:47:23 (ora Romaniei)
  • Daca as vrea sa fiu ironic, as putea spune ca sunt foarte ingrijorat. Pe baza celor afirmate de Mihai YO3CTK FRR s-ar putea trezi acum cu sute de mii de QSL-uri din tara, cu pretentia ca acestea sa fie expediate in strainatate, la fel cum au fost expediate cele 7000 de QSL-uri YR7A. Dar daca totusi aceasta expediere a fost intr-adevar facuta, problema se agraveaza si mai mult, pentru ca pe buna dreptate ne putem intreba de ce au beneficiat cele 7000 de QSL-uri si expeditorul lor de un tratament preferential. Un raspuns oficial din partea unei asociatii nationale s-ar impune in orice tara democratica si din partea oricarei organizatii care se respecta si ii respecta pe cei pe care are pretentia sa ii reprezinte. Mai ramane ca cineva sa si ceara un asemenea raspuns oficial. Subsemnatul, prin prezenta solicit acest raspuns din partea FRR.

  • Postat de Ovidiu la data de 2007-09-21 13:15:10 (ora Romaniei)
  • In primul rand, raspund la tot ce primesc, SWL au intaietate!
    La raritati trimit direct cu ceea ce trebuie, dar nu de la toti primesc! De la o parte din cei de la care nu primesc direct vine prin birou la 3-4 ani dupa data efectuarii QSO-ului!
    Inceea ce priveste cele afirmate de Mihai s-a inteles gresit, dansul a primit prin FRR 7000 de QSL-uri, nu a expediat!
    De expediat sunt convins ca le-a expediat fie direct la birourile din tarile respective (cum fac eu cu QSL-urile din Caras-Severin si QSL-urile a inca 5 radioamatori din afara CS)fie prin radioclubul municipal Bucuresti, deci nu prin FRR! Din cate stiu eu la RCMB, Tina, YO3FRI trimite cu regularitate QSL-urile in strainatate!

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2007-09-21 14:19:08 (ora Romaniei)
  • Draga Ovidiu, YO2DFA:
    Este evident o neintelegere. Te rog citeste cu atentie cele scrise de YO3CTK, vei vedea ca imi raspunde la afirmatia mea ca nu se pot EXPEDIA QSL-uri din YO spre strainatate prin intermediul FRR. Dumnealui afirma ca acest lucru este totusi posibil. De asemenea se refera la 7000 de QSL-uri "care nu au fost refuzate de FRR" (stim bine ca FRR primeste QSL-uri din strainatate si le transmite in teritoriu, nimeni nu a spus ca FRR ar refuza astfel de trimiteri), iar in final ma intreaba ce inteleg prin faptul ca "nu pot TRIMITE QSL via bureau". Daca s-ar fi referit la 7000 de QSL-uri primite pentru YR7A din strainatate intrebarea aceasta nu ar mai avea nici un sens. 73 de Fery, YO4PX

  • Postat de Adrian Voica la data de 2007-09-21 14:22:03 (ora Romaniei)
  • Pentru Fery: voi cere eu, in numele YO HD DX clarificarea afirmatiei lui YO3CTK, referitoare la trimiterea a 7000 (!!!) de QSL-uri prin FRR. Dar cred ca Vasile, 6EX are dreptate :cred ca e vorba de RMB si nu de FRR!!!
    Pentru Ovidiu: nu ai dreptate, mai reciteste odata comentariul lui 3CTK!
    Am si o greseala in comentariul anterior: referitor la QSL-urile returnate "vrac" ale lui YO2BMK, este vorba de YO/HD Simpo 2005 ( nu 2006, cum gresit am scris in primul comentariu, sri!).

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2007-09-23 12:46:07 (ora Romaniei)
  • O constatare care ar trebui sa va puna pe ganduri:
    30 radioamatori YO nu trimit de loc QSL, 46 doar la ceeace ii intereseaza, si nu raspund la cereri (asta inseamna in fapt, ca trimit mai putzin decat primesc). Deci 35% din radioamatorii YO nu trimit QSL-uri, chiar daca li se solicita unul!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact