hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati primit vreodata reclamatii pentru perturbari ale programelor de TV sau de radio din partea unui vecin?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 3-septembrie-2007 si s-a incheiat la 10-septembrie-2007

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (26)  

  • Postat de Kiss Vasile la data de 2007-09-03 13:56:46 (ora Romaniei)
  • Dupa ridicarea unei antena intre blocurii,imediat a aparut doi reclamagii pentru perturbare.Nu era incan instalat statia de emisie,dar ei deja aparu-se.Mi-a taiat antena jos a doa zii,dar dejaba, bruiajul a persistat de la un motor electric de la un "S.R.L" ascuns intr-un garaj.Nu am putut convinge pe indivizii ca inainte de masa nu este nimeni acasa,ca atare sa caute bruiajul in televizorul lor propriu "second hend".Asa am ramas cu antena taiata,iar "EI" cu bruiajul.
    73' Vasile.

  • Postat de Eu la data de 2007-09-03 17:13:26 (ora Romaniei)
  • Cine ne apara in astfel de situatii?

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2007-09-03 18:21:16 (ora Romaniei)
  • Pe aceasta tema cred ca as putea scrie un roman....hi. Dupa cum banuiesc cei care ti-au taiat antena nu s-au bronzat in anul acesta si din pacate cu ei nu te poti intelege nici amical nici legal (daca ai avut aprobare scrisa de la administratia blocului poti beneficia de legea dreptului tau legal) dar de regula acesti oameni nu respecta legile. Ti a ramas doua alternative:
    1. - Teroarea (ilegala!!!)
    2. - Sa te muti de acolo.
    Mai stie cineva in YO si alte alternative????
    73 de Miki

  • Postat de mihai la data de 2007-09-04 01:24:25 (ora Romaniei)
  • DA ma bucur sa vad ca se pune o intrebare pur cu realitatea ,da eu am avut asa cum am mai si scris tot la o intrebare asemanatoare , de bruiat sau deranjat vrun televizor nu am avut incidente cu vrun vecin , dar am derajat cred vrun ochi vigilent cind mam mutat in aceasta locatie noua , am montat antenele pe bloc si a doua zi mam prezentat imediat cu autorizatia la politie find invinuit ca practic, unele lucruri necurate. si explicind despre ce e vorba politiei ,ca in-trun final nici politia nu a inteles ce este acela radioamatorizm. ORCUM probleme o sa tot avem daca nu se stabileste si nu se va da si o lege favorabila acestor antene .

  • Postat de Eu la data de 2007-09-04 06:38:39 (ora Romaniei)
  • Aici este buba ca nu suntem aparati de nici o lege in privinta antenelor!Nu exista radioamatorism fara antene!Ce se poate face?Probabil ca radioamatorismul il pot practica doar cei care au noroc nu toti cei care au muncit ca sa obtina o autorizatie de radioamator...

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2007-09-04 09:20:25 (ora Romaniei)
  • Nicaieri in lume nu sunt aparate antenele de radioamatori de vre-o lege speciala. In schimb exista legi stricte aproape peste tot care ingradesc sau reduc drastic posibilitatile de a monta o antena performanta! Vezi DL, HA, SM etc.De fapt si la noi exista o lege care daca s-ar respecta ar face oricare din hami sa renunte la as mai pune sarme pe casa:Legea Constructiilor civile si industriale(nu stiu daca are exact aceasta titulatura)!!! Daca o studiati un pic veti vedea ca orice element ce se adauga unei constructii si duce la schimbarea aspectului sau a structurii de rezistenta, se poate executa doar dupa obtinerea avizului de constructie. Stiti ce inseamna acesta? Ca va trebuie:
    -modificare PUZ
    -acord mediu
    -acord de la toti proprietari invecinati
    -acord de la toti proprietarii din imobil
    -aviz din partea proiectantului(daca acesta nu se mai poate atunci din partea autoritatii nationale de reglementare in constructii)
    -proiect avizat de organismul de mai sus
    -aviz de la pompieri
    -aviz de la autoritatea nationala de aeronautica (in caz ca locuiti in zone adiacente aeroport sau inaltimea totala rezultata este peste 30m)
    -inca cateva avize de care acum nu-mi amintesc,dar sigur se cer.
    Obtinerea tuturor acestor avizelor dureaza mult in timp, coasta o gramada de bani si este destul ca un singur aviz sa nu primiti si a-ti cheltuit degeaba! Asa ca deocamdata sa ne bucuram daca reusim sa strecuram pe sub nasul vecinilor antenele noastre. Retete de reusita sunt...iata cateva:
    -la primele alegeri sa accedeti in comitetul de conducere al asociatiei de proprietari/locatari(cu cat mai sus cu atat mai bine!!!)
    -oferiti-va oricand puteti serviciile de electronist/elctrician (interfon,antena colectiva,iluminat scari...tc)
    -reparati receptoarele tv no name(si in acelasi timp poate montati si un filtru...)
    -inoculati in toate convorbirile in mintea vecinilor ca activitatea voastra in caz de dezastre este de neinlocuit
    -evitati sa spuneti ca emiteti pe acele sarme-ziceti ca sunt de receptie...
    -aveti mare mare grija de starea hidroizolatiei blocului...poate chiar rezolvati unwele mici deteriorari...
    73's de Vasile yo5fmt("proprietar" de acoperis de bloc ,obtinut in conditiile de mai sus !!!)

  • Postat de Daroczi Carol la data de 2007-09-04 09:51:59 (ora Romaniei)
  • Am procedat ca si Vasile (yo5fmt).Acoperisul "este al meu".Din pacate eu sunt deranjat(poate putin spus deranjat.....desfiintat este mai aproape de realitate)de QRO-ul din apropiere.Sper ca situatia se va rezolva curand.Sanatate si vecini intelegatori la toti iubitori ai radioului. 73 ! Carol /yo2gl

  • Postat de Lilian la data de 2007-09-04 12:47:00 (ora Romaniei)
  • O singura data am perturbat un vecin de la ultimul etaj si asta urmare a reflectatelor mari din cauza contactului imperfect la radiale GP si QRO.S-a remediat in 10 minute . Totodata in mod normal nu vad cum cu 100wati sa perturbezi ceva . Cel putin la mine nu s-a intimplat .
    73 , Lilian

  • Postat de Alex la data de 2007-09-04 17:34:57 (ora Romaniei)
  • Se intmpla mai demult, sa mi se planga vecinul, ca nu poate receptiona programele preferate de tv, din cuza mea...
    Ce sa fac, imi iau la intrebari cei cinci watti, ai mei. cum si pe unde umbla, dar...Ah, nu am mentionat ca vecinu' are televiziune prin cablu.
    In timp, acesta a uitat ca sunt radioamator, si asa problema sa rezolvat de la sine...
    Ma tenteaza in schimb sa arborez un steag, de pilonul antenei. Asa as impusca doi iepuri dintr-un foc:
    Conform legii 75/1994, ARTICOLUL 4 -citez: "Drapelul Romaniei poate fi arborat de persoane fizice la domiciliul sau resedinta lor, precum si de persoane juridice, altele decat cele prevazute la ARTICOLUL 3, la sediile acestora." incheat citatul.
    Cine se poate inpotrivi drapelului, nu?
    Apoi, daca cineva zice ceva de antena de sub drapel, intra in rol iepurasul cu numarul doi:
    Stiti bancul, cu sirul de clopote si steaguri, insirat de-a lungul granitei, ca raspuns la insiruirea, unor tancuri si rachete, de-a lungul granitei, de catre inamic?
    73 si veselie, de Alex, YO6IAL.

  • Postat de marian yo9fmp la data de 2007-09-05 15:41:25 (ora Romaniei)
  • ha,ha...de cate ori nu am avut probleme cu vecinii...ultima data acum 3 luni m-au reclamat 3 vecini ca antenele mele(13 buc)le "iradiaza copii si familiile".A trebuit sa ma duc la politie la fostul loc de munca cu autorizatia si documentatie din care sa reiasa ca antena nu are cum sa "iradieze" iar cu atat mai putin 3 antene parabolice folosite ptr receptie tv.La bloc cand locuiam mi s-a furat o verticala de 9 ml,alta data mi s-au taiat din cablul de coborare de la jumatate 4 metri...Este inutil sa va spun ca am pe cele 13 antene filtre trece banda,acordul facandu-se prin transmatch-uri ce au si ele filtre...

  • Postat de andy la data de 2007-09-07 08:38:25 (ora Romaniei)
  • Cum dracu sa nu apara perturbatii cand si marile firme de CATV au aruncat cablurile de net(neecranate)pe unde au aparut,au uitat sa lege la sistemul de impamintare cutiile cu amplificatoare/distribuitoare/routere/switch-uri,si nici nu au reglat nivelul amplificarii la semnal-lasandul mult prea mare.Am avut reclamatii si mai am....dar le trece la toti vecinii...(degustibus non discutandum)...73!la tot YO-ul.

  • Postat de YO de Severin la data de 2007-09-07 15:00:37 (ora Romaniei)
  • Reclamatii nu am primit,desi noi radioamatorii din Severin suntem indreptatiti sa reclamam noi...Ani de zile am fost (si suntem inca...)bruiati pe 145.650(R6)de catre reteaua CATV. Cind am incercat sa discutam cu cei de la cablu, n-i s-a spus sa asteptam pina va fi gata noua retea"digitala"... Acum cind e gata noua retea ,mai rau ca inainte, nu mai poti asculta nici 145.625(R5),nici 145.775(R7) si chiar am putea accesa repetoare pe aceste frecvente, am vazut vasta cind n-a mers reteaua CATV .Adoua problema, au inceput sa apara "intrusi" pe 434.000 si 433.500,o societate care isi face treburile fara nici o grija.Problema e ca la sirbi 433.500 este RX/TX de mobil si o cam folosesc, lucru care va duce inevitabil la incidente verbale...

  • Postat de Costi la data de 2007-09-07 16:11:11 (ora Romaniei)
  • La echipamentele tv, radio, proaste made YO inainte de anul 1989 cu echpamentele noastre majoritar home made, cu un watt RF "interferenta" era sigura! Daca mai pui la socoteala si zelul celor care ne monitorizau si trimiteau acasa cate o "instiintare" sigur iti retezau elanul radioamatoricesc. Acum daca apar interferente la vecini, acestea se datoreaza firmelor de cablu care au servicii in multe cazuri, jalnice! de ignoranta celor care acuza interferente, vazandu-ti antenele... sa nu mai vorbim.

  • Postat de Costi la data de 2007-09-07 16:17:12 (ora Romaniei)
  • Observ ca sunt colegi (?) radioamatori care nu au minimul bun simt de a semna cu numele sau/si indicativul.
    Personal nu sunt deranjat de aceast mod, dar "posturile" domniile lor isi pierd valoarea. Reamintesc ca NU MAI EXISTA delict de opinie in YO-land.

  • Postat de Elvis la data de 2007-09-07 16:50:54 (ora Romaniei)
  • Cel care a scris comentariul YO de Severin are dreptate si chiar ma bucur ca a scris inaintea mea,nu inteleg ce bun simt ii lipseste cind spune un necaz al radioamatorilor din Severin.

  • Postat de Costi la data de 2007-09-07 17:10:32 (ora Romaniei)
  • Draga Elvis, e vorba de BUNUL SIMT de a te prezenta celor cu care stai de de vorba! Atentie, nu am nimic impotriva ideilor exprimate ci... messagerului cu care am onoarea de a discuta. Chiar cu anonimii in radiamatorism nu se cade.....stii ce vreau sa spun/scriu!

  • Postat de Andy la data de 2007-09-07 19:40:34 (ora Romaniei)
  • Am citit tarziu mesajul d-lui Vasile(yo5fmt).Judecand mai indeaproape trag concluzia ca decat sa cer ,,AVIZE''la plural as iesi mai ieftin daca as cere ,,VIZA''in alta entitate radioamatoriceasca...hi.Este bine....incet incet vom disparea....ca si hobby....

  • Postat de marius la data de 2007-09-08 07:10:45 (ora Romaniei)
  • Cu acest "sondaj" s'a deschis de fapt o alta "cutie a Pandorei" in care toti frustratii sa poata sa planga!

    Traim in YO si ne meritam legile si conducatorii.

    Cine vrea cu adevarat sa fie activ o poate face qrp/m sau orice alta varianta... "vecinii binevoitori" nu vor impiedica pe nimeni, niciodata sa emita!

    Sincer, adevarata pierdere este faptul ca "spiritul radioHAM" e pe duca (indiferent ca acceptam sau nu ideea), si conceptul de RADIOCLUB (qth privilegiat, dotare, putere, "oameni" care sa te ajute si indrume...etc) s'a pierdut.

    Din motive obiective (/mm) imi gasesc antenele in copaci de fiecare data cand revin acasa. OK, am obosit sa mai "lupt", am cancelat "home shack"-ul,
    asta nu inseamna ca am si renuntat!

    73!







  • Postat de Costi la data de 2007-09-08 08:52:55 (ora Romaniei)
  • Problema s-a dezbatut (inutil se pare) si in sondajul lansat la 30-iulie-2006 si incheiat la 6-august-2006 - Intrebare: Ati avut probleme vreodata cu vecinii deoarece produceati perturbatii aparaturii electrocasnice (radio, TV etc) in timp ce foloseati echipamentele de radioamator? http://www.radioamator.ro/vot/vot_rezultate.php?id=80

  • Postat de ooo la data de 2007-09-08 09:17:38 (ora Romaniei)
  • Suntem foarte frustati!Avem un hobby si nu ne putem bucura de el...poate unii vor sa faca performanta nu "gargara" cu antene prin copaci sau mai stiu eu pe unde...cu vecini care sa ne taie antenele pe care am dat o gramada de bani,etc...vrem profesionalism!Problema este ca nu ne apara nimeni si nimic!Sayonara!

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2007-09-08 10:02:37 (ora Romaniei)
  • Trebuie sa invatam sa convietuim cu altii, utilizatori de drept si legal, ca si noi, al acelorasi frecvente ! de ce avem oare impresia ca suntem unici si numai noi contam ?! chiar daca ne simtim sau suntem lezati, trebuie intai sa cunoastem , sa intelegem si apoi modalitati de rezolvare ! ptr. cine nu cunoaste, frecventa de 145.750 Mhz este atribuit pe plan international si societatilor de CATV, legal ! In banda de 432 Mhz, avem Statut Secundar deci mai sunt si altii, iar populara banda de 3,5 Mhz, este Partajata cu alti utilizatori, deci trebuie sa fie loc ptr. toata lumea. Aceste chestiuni se regasesc in planuri de benzi si regulamente de radiocomunicatii, pe care trebuie sa le cunoastem. Pentru eliminarea perturbatiilor si interferentelor, se procedeaza specific, sunt organisme care reglementeaza si rezolva situatiile respective. Ati sesizat acolo unde trebuie ? Comentariile pe internet, nu rezolva aceaste probleme...Va doresc sa nu aveti parte de interferente sau perturbatii, dorite sau nedorite ! Cu Bine - 73 !

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2007-09-08 15:57:25 (ora Romaniei)
  • Marian, societatile de cablu au, legal, o gramada de frecvente. Pe cablu ecranat ! Nu cred ca au voie sa iasa in "eter" cu radiofrecventa respectiva. Sau e altfel ? Am circulat prin tara cu statia pe scanare si in destule localitati mici se auzea "muzica" pe frecventa respectiva, in banda de 2m, cu "controale bune", hi. In orasele mari nu. Daca le era permis, se mai chinuiau sa reduca radiatiile in orasele mari ?

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2007-09-08 18:42:01 (ora Romaniei)
  • Noni, cunosc foarte bine despre ce este vorba, deoarece specialitatea mea profesionala este TC - radio, fiind intai radioamator si ulterior profesionist, deci " trag " catre noi, totusi sa fim obiectivi !. Sa NU uitam ca foarte multe din statiile noastre - moderne, sunt extrem de sensibile la receptie si " excelent " de proaste la intermodulatii !. Apoi, depinde si de ce antena folosesti la receptie, aceste chestiuni tehnice trebuiesc stiute. Exista reguli de protectie radio, clare si valabile ptr. toti userii de RF, atat CATV sau Eter,iar scaparile sau perturbatiile se pot incadra intre anumite limite, cunoscute si acceptate cu normative si masuratori, efectuate de catre cei abilitati - ANRCTI. Am folosit si incercat multe statii ptr. 2 m, productii mai vechi si mai noi, ptr. uz civil - profesional cat si cele dedicate radioamatorilor - si se comporta diferit fata de problemele de intermodulatii, testate in acelasi loc, timp, sursa semnal si antena. Folosind anumite statii, " perturbatiile " - nu exista sau sunt foarte slabe. ! Unele - nu spun care - erau rau " perturbate " de catre semnale diferite din capitala, de la KM 36 - pe autostrada, deci chiar de la o asemenea distanta, unde ar fi trebuit ca receptia sa fie curata, iar asta se datora receptorului foarte prost la acest capitol - intermodulatiile. Ce sa mai spunem atunci, despre ce auzim in interiorul marilor sau micilor orase, caci si la tara, datorita un amplificator " bun " CATV, poti face receptii fara sa fi abonat ! Pai nu ?...hi...hi...! Cu Bine si Prietenie, Marian.

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2007-09-09 06:59:48 (ora Romaniei)
  • Problema cu perturbatiile RF, se poate rezolva intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin, la unii perturbatori inca nu s-a ajuns cu verificarile si masuratorile de rigoare, la altii da iar eterul se ecologizeaza - se urmaresc si la noi aceste obiective, poate nu atat de rapid pe cat am dori noi.
    Partea cea mai spinoasa ramane Instalarea Antenelor noastre, mai ales in conditii de bloc dar nu numai. Insa cest subiect, a fost totusi abordat intr-un sondaj anterior, foarte recent. Indiferent de motive, probleme exista peste tot - in lumea larga, dar cum ziceam trebuiesc gasite solutii diferite si ingenioase sa supravietuim, deoarece cine vrea sa faca performanta, obligatoriu trebuie sa dispuna de alte conditii ! Ceilalti reprezentand majoritatea, trebuie sa luptam, cu provocarile si amenitarile, atat cat se poate...Internetul este plin de resurse informatice extrem de variate. Exista idei practice, de a face o antena - cel putin una filara - HF, aproape "invizibila" sau foarte greu vizibila ! exista tot la acest capitol, antene filare - HF, care functioneaza chiar prin iarba ! Nu ne lasam cu una cu doua, ci cu mai multe lupte si planuri de rezerva! NU va LASATI Coplesiti, Nu Renuntati la Lupta - SUCCES si BAFTA!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2007-09-09 08:48:46 (ora Romaniei)
  • Marian, frecventzele pe care transmit societatile de CATV au statut secundar.
    Statut primar au transmisiile prin eter. Deci nu ar trebui sa existe radiatii ale cablurilor tv. Frecventa de 145,750 poate fi folosita de CATV cu conditia sa nu perturbe comunicatiile radio.
    Problema este ca la noi banii fac legea, si degeaba faci reclamatii la ANRC (fost IGCTI).O sa-ti trimita pe cel mai prost angajat al lor, sa faca masuratori, dupa care o sa primesti inteligentul sfat =antena dvs. nu are o legatura buna cu pamintul=. Si aceasta semnata de un ditai directorul zonal. Halal specialist. Asa ca solutia este care pe care.
    In orasele mari multimea de radioamatori au pus capat transmisiei catv pe aceasta frecventa.

  • Postat de Marian - YO7CEG - la data de 2007-09-09 19:27:47 (ora Romaniei)
  • Vasile, cand exista " statut " - primar sau secundar - ne raportam la acelasi sistem, utilizatori de resurse identice, in cadrul unui sistem identic, dar in situatiile noastre - mentionate aici - CATV si Radio, sunt sisteme diferite, dar care se interfereaza. Desigur si CATV-isti se simt lezati cand o transmisie radio, al oricarui serviciu in eter - radioamatori, taximetristi, etc. le intra in sistem si telespectatorii vad pe imagine si aud sonorul acelor transmisii radio, care interferenta poate avea multe cauze atat la ei cat poate si la radio - useri. Altfel, nu cred ca " este vorba de bani " , dar trebuie sa ne gandim ca sistemele CATV deservesc un numar foarte mare de oameni, comunitati intregi in toata tara, ( si noi suntem useri de CATV, Internet pe CATV ) dar raportat la interesul general si comun - noi suntem minoritari privind la cele mentionate mai sus, deci neoficial " avem statut secundar " ca si pozitie - nu ca useri, chiar daca ne displace acest lucru, iar in cazul unei perturbatii, indiferent de care parte suntem sau cum privim lucrurile, ne gandim oare care este numarul celor afectati ? de o parte noi - o minoritate, de cealalata parte o majoritate ! Este cumva altfel ? Daca noi am " renuntat " - canalul R6, este " liber " prin toate tarile - este poate si ptr. faptul ca noi avem la dispozitie mai multe frecvente si am putut face QSY, important este sa nu facem QRT !...hi...hi..! Cu Prietenie, Marian.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact