hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati fi de acord ca pretul abonamentului la revista editata de Federatia Romana de Radioamatorism (Radiocomunicatii si Radioamatorism) sa fie inclus in cotizatia de membru al FRR?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 9-aprilie-2005 si s-a incheiat la 17-aprilie-2005

13 aprilie - Din inregistrarile noastre rezulta ca s-a comis o frauda prin votare multipla de la acelasi computer. Rezultatele au fost ajustate eliminandu-se voturile frauduloase.

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (31)  

  • Postat de Florin la data de 2005-04-10 08:24:24 (ora Romaniei)
  • Nu sunt de acord deoarece nu este normal sa fi abonat in mod obligatoriu la o publicatie care eventual nu te intereseaza.
    Cred ca ar trebui sa convinga prin calitate.
    Am alta propunere. Sa se deschida un cont special pentru intretinerea repetoarelor unde cine doreste sa depuna o suma modica, macar pentru a plati curentul si deplasarea in zonele respective a amicilor care fac oricum munca voluntara.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2005-04-10 13:45:06 (ora Romaniei)
  • Pentru Florin,YO9GJX:
    In majoritatea asociatiilor de radioamatori pe care le cunosc, pretul revistei este inclus in taxa anuala (QST, RSGB, REF etc.). Calitatea unei reviste este determinata nu numai de editor si comitetul de redactie ci si de calitatea articolelor si corespondentelor publicate chiar de membrii asociatiei respectiv cititorii revistei. Este un cerc vicios: daca cititorii nu scriu articole atunci nu are ce se publica si trebuie recurs la ce se gaseste; iar daca cititorii nu scriu articole interesante si/sau de calitate, nici revista nu poate fi interesanta sau de calitate. Asa ca vechea dilema: cine a fost mai intai, oul sau gaina. Am aruncat din nou o privire in CQ, QST, CQ-DL, Radio REF, RadCom, Radio Rivista: cca.70% din articole si corespondente, sunt scrise de membrii/cititorii din asociatia respectiva, aprox 10-15% sunt materiale provenite din redactie si restul sunt stiri, informatii din industrie si de pe internet, traduceri etc.. Cateodata imi trece prin cap si ideea ca o revista de radioamatori reflecta ca o oglinda conditia si vointa cititorilor ei, lucru care poate sau nu, sa fie adevarat mai mult sau mai putin partial.
    Apropo: daca cumperi un QST la magazin te costa $5 numarul adica $60 pe an; ca membru ARRL platesti o cotizatie anuala de $39 pe an in care este inclus si QST-ul expediat la domiciliu. Aceasta este posibil numai pentru ca au incasari mari din reclame care subsidiaza in mare parte costurile mari de tiparire (cu tot tirajul de cateva sute de mii de exemplare). 73, Morel, 4X1AD, ex.YO4BE.

  • Postat de Ovidiu Orza la data de 2005-04-11 17:25:45 (ora Romaniei)
  • Am votat DA, fiind de acord cu cele spuse de Morel! Dar intrebarea nu este prea clara! Cotizatia de Membru al FRR nu se plateste la FRR ci la o ... structura a ei din teritoriu!
    La noi, la C.S.M. Resita, din cate stiu eu, in cotizatia de membru al Clubului intra si revista!
    Consider ca este in spiritul intrebarii, fiind membru la CSMR, sunt membru al FRR si deci primesc si revista FRR!
    Cred ca si in revista noastra aproximativ 70% din articole sunt scrise de radioamatori (si YO3APG este radioamator, HI!)

  • Postat de Pit la data de 2005-04-12 08:10:46 (ora Romaniei)
  • Domnilor, fiecare dintre antescriitori are dreptate. Fiecare din unghiul din care priveste.
    Florin care parese ca are acces la informatii prin internet vede revista intr-un fel si este de inteles. Morel are ocazia sa cunoasca numeroase aspecte din organizarea din tarile mentionate. Ovidiu pune si el un accent...
    Problema este ca trebuie umblat la cartea de capatai a activitatii noastre: STATUTUL ! Aici trebuie introduse o serie de modificari care sa permita activitatea federatiei, si aici ma refer la modul de colectare a taxelor de membru. Dupa mine aceste taxe ar trebui sa mearga direct la federatie, federatia sa asigure servicii pentru radiamatori intre care si revista. Problema este ca in unele locuri taxele fac ca activitatea sa se poata desfasura, in alte locuri nici nu se incaseaza taxe. Sunt structuri bagate si structuri sarace. Diferentele se simt si e nevoie ca in noile conditii(ipotetice) si federatia sa ajute...
    Tema este larga si nu poate fi terminata in cateva randuri.

  • Postat de David Moldovan la data de 2005-04-12 09:45:24 (ora Romaniei)
  • Domnilor va rog sa permiteti si intelectualilor saraci practicarea acestui nobil hobby care se numeste radioamatorism.
    Acuma revista editata de YO3APG costa cca. 1,5 lei grei / exemplar.
    D-l inginer Vasile Ciobanita abia asteapta ca abonamentul la revista sa fie inclus in cotizatie ca dupa aceea sa creasca pretul revistei.HI!
    Tocmai azi am primit gratuit prin posta electronica primul numar al revistei "Radiomania".
    Sunt radioamatori pensionari care platesc de cca. patruzeci de anni cotizatie la radioclubul de care apartin si taxa anuala de folosinta a statiei de radioamator fara a avea vreodata statie de radioamator. N-au fost in stare sa-si cumpere un transceiver "home made construit de altul" sau de fabrica din cauza greutatilor familiare. N-au reusit sa-si construiasca un "home made" din cauza lipsei de aparetura sau din cauza nepriceperii la constructii radiotehnice.
    Eu, in loc sa-mi cumpar reviste sau ziare, prefer sa pun anual 60 euro la "pusculita" si dupa cinci ani sa-mi cumpar un transceiver "scond hand facut de o fabrica".
    Daca cei din vest mananca cate o prajitura asta nu inseamna ca neaparat trebuie sa manance si cei din YO cate una.
    Eu am votat "NU".
    Cineva ar putea spune ca nu-i obligatoriu sa fii membrul unui radioclub, sau nu-i obligatoriu a fi radioamator. Problema care se pune nu-i "Ce a fost prima data? oul sau gaina". Eu cred ca problema este urmatoarea "To be or not to be (radioamator}? That is the question"
    Sa nu uitam ca dl. ing. Andrei ......, YO2AXY, din Petrosani a intrat in posesia unui transceiver japonez tocmai atunci cand nu mai avea nevoie de el. In situatia lui Andrei au fost si mai sunt inca foarte multi cotizanti.
    "73 de YO5BTZ op David"

  • Postat de Lilian Barbu la data de 2005-04-12 12:22:23 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord ca pretul abonamentului la revista editata de Federatia Romana de Radioamatorism (Radiocomunicatii si Radioamatorism) sa fie inclus in cotizatia de membru al FRR . Ba mai mult , propun ca pretul revistei sa fie marit .Nu este normal ca pretul unei reviste de 40 de pagini este de 15000 lei sau contravaloarea a ce ??? 2 calatorii cu metrolul sau a 0,5 litri de benzina sau a unei halbe de bere . Cred ca prin modificarea pretului la revista si majorarea cotezatiilor vor fi bani si la federatie pentru repetoare , antene , expeditii , etc . A nu se uita ca radioamatorismul este un hobby , ba mai mult - este un hobby costisitor . 73
    Lilian

  • Postat de Feri la data de 2005-04-12 13:52:40 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu Pit in ideea cu statutul, modul de colectare si mai ales cu ideea ca federatia sa ofere servicii. Mergand exact pe aceeasi idee cu oferta de servicii, in ianuarie 2005 la noi la club(yo6kxp) s-a introdus ca proiect-pilot plata taxei de membru pe pachete, ceva asemanator cu pachetele de servicii GSM: Taxa minima anuala = pachetul de baza, obligatoriu, care este serviciul de asigurare a existentei legale ca radioamator(IGC, etc), 8RON/an; Restul pachetelor sunt optionale si includ alte servicii. Membrul de club poate sa-si optimizeze cuantumul taxei de club prin alegerea doar a pachetelor care ii intereseaza, dispare si eterna poveste "de ce e taxa asa de mare, etc". Pot sa va spun ca pachetul de baza + revista a fost optiunea unui numar destul de mare de membri. Pe de alta parte, trebuie sa remarc ca un asemenea model de definire a taxei de club/federatie produce si un seism destul de puternic(s-a intamplat/hi/) fiindca e altceva decat sistemul "egalitate pentru toti". (cine este interesat de putinul know-how in aceasta tema, raspund pe e-mail) 73 de Feri

  • Postat de Vasile Giurgiu (yo6ex) la data de 2005-04-12 18:00:03 (ora Romaniei)
  • Aproape toti au dreptate. Problema este statutul federatiei! ARRL, RSGB, REF, DARC, etc.. etc... sunt asociatii de radioamatori cu statut adecvat, care permite acest lucru. In cazul FRR nu este posibil din cauza statutului absolut defectuos care a fost aprobat tot de radioamatori! Daca doriti ca aceasta idee (inclusiv serviciile care trebuie asigurate de catre asociatia nationala) atunci este necesara schimbarea situatiei juridice a acesteia (FRR). Atunci cand un radioamator va putea fi membru individual al acestei structuri, vor fi posibile multe alte lucruri. Actualul sistem de functionare este falimentar pentru radioamatorismul romanesc. Pacat. Trebuie doi vicepresedinti, dar un QSL-bureau cu un agajat chiar cu norma redusa nu este posibil! Cei doi vp primesc salariu nu?-73-

  • Postat de Rodica MOLDOVAN la data de 2005-04-12 18:58:51 (ora Romaniei)
  • Am votat "NU" pentru ca nu sunt de acord ca familiile cu mai multi radioamatori sa plateasca pretul revistei de mai multe ori. Este anormal ca o familie sa faca mai multe abonamente la aceeasi revista sau si mai corect spus : sa plateasca o revista de mai multe ori.
    Celor care sunt asa de incantati de revista si vor marirea pretului ei le propun sa faca o sponsorizare din bugetul propriu deoarece eu nu sunt de acord cu principiul ca "provincia cotizeaza si capitala beneficiaza" dupa cum se mai practica inca la Ministerul de finante. 73!

  • Postat de Claudiu la data de 2005-04-12 21:19:16 (ora Romaniei)
  • Parca imi aduc aminte de "ofertele promotionale" de dinainte de '89.... faina de porumb conditionat cu peste.... Trebuie sa lamurim un lucru: faptul ca ai un indicativ de radioamator nu inseamana ca esti si afiliat la frr, deci de unde ideea acestei taxe? Daca revista nu se vinde inseamna ca nu contine ceea ce si-ar dori radioamatorii sa afle, citind-o. Cred ca intrebarea ar trebui pusa altfel: "Doriti sa deveniti membru al frr? .... daca DA, atunci frr va ofera contra unei cotizatii (modice) servicii de qsl manageriat si gratuit un abonament la revista"..... pana la urma e economie de piata, lumea ar dori sa poata sa aleaga... 73! de yo5ohz Claudiu

  • Postat de Pit la data de 2005-04-12 21:41:15 (ora Romaniei)
  • In urma cu 12 ani cand inca ma ocupam de RADIOAMATOR YO am propus ca in taxa de membru sa se includa si abonamentul la revista. La vremea respectiva cel care a zis "nu" a fost YO4HW cu aceesi motivatie. Ce te faci cu familiile de radioamatori? Raspunsul e simplu. Se cunosc familiile si sunt doua variante. Titular si membru de familie. Titularul plateste taxa integrala, iar membrul de familie nu are abonament inclus. Simplu si normal. Totul este de a gandi pozitiv. Cat priveste remarca: "provincia cotizeaza si capitala beneficiaza" cred ca nu se refera la activitatea de radioamatorism ci la alte aspecte pe care distinsa Doamna le cunoste mai bine! Nu inteleg ce legatura este intre Ministerul de Finante si FRR. La Adunarea Generala s-a propus sa se modifice Statutul. Se asteapta propuneri concrete, in forma scrisa, nu pe vorbe. Cred ca ar fi bine ca proiectul sa fie deschis, public.In mod sigur vor fi pareri divergente, dar numai asa se poate gasi varianta optima.
    La nemti, cei care sunt membrii DARC cotizeaza direct la DARC. Cotizatia anuala este de peste 60 Euro. Sunt peste 60.000 de membrii....La noi nu se stie exact cati sunt! Daca ar fi sa dam crezare zvonurilor ca ar fi 1000 x 100.000 ar fi vreo 100.000.000 lei. Normal cotizatia ar trebui stabilita in functie de ce se doreste a se face.
    La Sedinta s-a spus ca ANS a repartizat 700.000.000 pentru 2005 iar FRR trebuie sa se descurce din acesti bani. Nu se stie daca sunt suficienti....
    Asteptam Procesul Verbal a reuniunii...
    Pentru clarificare la FRR sunt 4 angajati: YO3APG, YO3FU, O contabila si Zehra Liliana.
    Ceilalti sunt voluntari. 73 Pit

  • Postat de Sabou Sebastian la data de 2005-04-13 07:52:12 (ora Romaniei)
  • Taxa anuala care se plateste este pentru "utilizare spectru radio". Din cite stiu eu pentru FRR nu se plateste nici o taxa (pina acum ..hi !). Mai mult ... nu e obligatoriu sa fii membru FRR dar poti sa fii radioamator. Banuiesc ca se poate vota in CA al FRR sa se introduca o taxa pentru membrii acesteia in care sa poata fi incluse mai multe servicii dar asta e altceva ...
    Eu cred ca se confunda plata cotizatiei in cadrul unei asociatii cu plata utilizarii spectrului radio (adica ceea ce deocamdata platim noi).
    Cred ca intrebarea din sondajul de opinie poate da nastere la interpretari (de fapt a si dat...hi !) eventual ar trebui reformulata.

  • Postat de Claudiu la data de 2005-04-13 07:57:16 (ora Romaniei)
  • Revin cu o completare la ceea ce spuneam anterior: Taxa de membru frr, sau de afiliere la frr ar trebui sa fie platita doar de cluburile afiliate, aceste cluburi urmand sa colecteze suma de la membrii sai. Daca nu-si permit sa plateasca suma respectiva, fie renegociaza suma cu frr, fie renunta la calitatea de membru. In orice caz nu trebuie amestecate cele doua probleme (taxa de membru si abonamentul la revista).

  • Postat de Pit la data de 2005-04-13 10:08:44 (ora Romaniei)
  • Sorry Iar revin. Am impresia ca este o adevarata stare de inponderabilitate privind taxa. Ce legatura are taxa de folosinta achitata la IGCTI cu taxa de radioamator care se plateste la FRR. Adevarat este ca azi aceasta taxa se colecteaza sau nu la nivel de "structura" sau mai pe inteles, clubul local, care are o obligatie fata de FRR. Aici ar trebui inclus sau nu abonamentul la revista! E adevarat ca poti fi radioamator cu autorizatie de la IGCTI si sa-ti desfasori activitatea pe buzunar propriu. Nu te opreste nimeni. Dar atunci nici "structurile" nu trebuie sa te bage in seama sa-ti dea QSL-urile sosite. Poate ca azi FRR nu reuseste sa faca prea multe. Ea traieste din banii pe care ii are. Daca are mai multi, poate mai multe, si asta numai daca colecteaza bani de la cat mai multi membrii. Poate ca treaba cu bani de la sport o sa mai mearga un timp. Ce ne facem daca maine se taie "macaroana?" cum vor supravietui cluburile care stau pe banii veniti de la stat?
    Vrem sa fim independenti, trebuie sa avem propriile noastre resurse. Nu, vom face ce ni se spune... 73
    Pit

  • Postat de Sebastian Hojbota la data de 2005-04-13 11:33:44 (ora Romaniei)
  • Propun sa nu inventam solutii "originale". Cred ca trebuie aplicata experienta in radioamatorism a celor ce au inventat radioamatorismul (americanii) .

  • Postat de Sabou Sebastian la data de 2005-04-13 12:08:46 (ora Romaniei)
  • Referitor la QSL-uri ... probabil ca si serviciile sunt in functie de taxa ...hi ! ...
    Dupa parerea mea, solutia cea mai buna ar fi oferirea de pachete de servicii (propunerea lui Feri YO6OWN ) si in functie de pachetul ales se poate beneficia sau nu de anumite servicii (poate n-ar fi rea ideea de infiintare in cadrul FRR de un birou de QSL manageriat ...in sensul adevarat ... nu cum se face acum) si stabilite taxe corespunzatoare care sa permita o buna desfasurare a lucrului.
    Impunerea abonamentului la revista in cadrul taxei nu cred ca este oportuna pe de o parte datorita dificultatilor materiale pe care probabil ca le au multi radioamatori si pe de alta parte datorita continutului revistei. Radioamatorismul este un hobby dar nu este necesar a fi si costisitor !!! Este costisitor doar daca se doreste performanta !

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2005-04-13 13:19:45 (ora Romaniei)
  • Prieteni, se vehiculeaza si se amesteca aici mai multe probleme, ofuri si frustrari. Insa e bine ca se discuta. In ceea ce priveste familiile cu mai multi radioamatori, peste tot s-a rezolvat destul de simplu prin platirea taxelor de asociatie integrale pentru unul din membrii familiei (incluzand o revista) iar pentru restul familiei o taxa mult redusa fara includerea revistei - o revista de familie e suficienta. Pentru fiecare membru de famile suplimentar, o taxa de aproximativ 25-35% din taxele integrale mi se pare acceptabil. In ceea ce priveste un birou QSL profesional, cred ca exista o diferenta enorma de la idee la realitatea economica. Invit pe cine doreste, sa faca modelul matematic-economic anual pentru un astfel de birou. Va avea dupa parerea mea o mare surpriza intrucat un astfel de serviciu care trebuie sa-si acopere o serie intreaga de cheltuieli variabile si greu de apreciat la bugetul anual, va putea functiona pe baze economice numai in cazul cand un numar foarte mare de radioamatori vor fi abonati respectiv vor plati si niste taxe mult mai mari decat e de dorit in realitatea socio-economica romaneasca. Un astfel de birou va rezolva numai partial necesitatile abonatilor intrucat oricine se preocupa de DX-ing astazi iti poate spune ca dupa un anumit numar de tari confirmate prin birou (150+ sa spunem) restul trebuie trimise pe cont propriu cu SAE + IRC +$$. 73

  • Postat de Florentin Nastase la data de 2005-04-13 17:24:18 (ora Romaniei)
  • Nu ne cereti parerea referitor la revista, nu se pune problema accesului la internet pt. a obtine informatii. Oricum informatii din revista, personal, nu am luat pt. ca nu am avut ce! Sunt abonat pt. ca deoacamdata vreau sa am colectia la zi. Discutii pe aceasta tema apar la noi in zona la fiecare numar nou editat, toti amicii cumpara revista "sa fie la colectie". Teorie, teorie,....mai bine s-ar reedita articole practice care sa capteze atentia tinerilor HAM-i, care nu au statii industriale si carora, poate, le-ar trebui montaje practice si simple. Nu traiesc din amintiri, dar va dau un exemplu. Exista ff multe RTM-uri varianta noua si nimeni nu s-a gandit sa prezinte schema in revista, (daca aveam o prezentam). Multe ar fi de spus, dar cand aud subiectul REVISTA, care de altfel este accesibila ca pret, ma apuca piticii.....deci nu ne faceti sa nu mai fim afiliati la o structura a FRR pentru ca ne platim taxele, dar refuzam la un moment dat sa platim si revista, care costa cateva beri. Lasati-ne sa alegem, nu ne impuneti! 73's Florin

  • Postat de David Ilie Sever la data de 2005-04-13 20:53:53 (ora Romaniei)
  • Este un sondaj foarte interesant si sper ca sa fie materializat.

  • Postat de VASILE ROMAN (yo5fmt) la data de 2005-04-13 22:25:55 (ora Romaniei)
  • Of ,Doamne,mare ti-e gradina...
    Din cateva comentarii citite aici razbate un miros pestilential incarcat de suflul nenorocitului de comunism de care cred ca unii nu se vor debarasa in veci!!!
    Vrem o revista super dar pe gratis daca se poate...
    Vrem o federatie puternica ,care sa ne ofere servicii de clasa I dar pe bani altora...
    Vrem cluburi prospere,cu spatii,utilitati si bineinteles cu aparatura ultimul racnet,dar finantate de altii...
    Vrem baze de concurs si echipa nationala reprezentativa ,dar faurite si faptuite de altii...
    Vrem multe ,enorm de multe,dar noi numai sa beneficiem ,sa primim, sa ni se faca,fiindca NOUA NE CUVINE!!!!
    Iar cand la club cineva cu sfiala in glas spune:"stiti baieti ar trebui sa strangem ceva bani pentru curentul consumat de repetor"
    (repetor ce se afla in ograda unui binevoitor neradioamator)multi isi aduc aminte ca nu au fumat de mult ,si ies din sala...
    Este greu de inteles pentru cei care au mintea parfumata cu miasmele de care aminteam inainte ca NIMENI nu-i obliga sa practice radioamatorismul!!!Au apus vremurile cand era un sport de masa finantat si incurajat de stat(atat cat a fost).Radioamatorismul este o indeletnicire "paguboasa" iar cei care vor s-o practice trebuie sa dispuna de fonduri.Iar daca acesti practicanti vor niscai servicii din partea cuiva de genul: managementul QSL-lor,reprezentare in foruri nationale si internationale,EXISTENTA UNEI REVISTE DE INFORMARE,sau orice alta forma de coagulant,trebuie sa contribuie si pecuniar la acesta fiindca numai in comunismul nenorocit de care am avut parte se promitea mierea si sarea pe gratis...
    Asa ca parerile precum ca ni se cuvin o serie de lucruri sunt de domeniul fantasmagoriilor.
    Vreti revista buna?PLATITI!!!
    Vreti servicii din partea Federatiei?PLATITI!!!
    Vreti sa practicati radioamatorismul?COSTA!!!
    Degeaba treceti la sah.Si acela coasta...

  • Postat de David MOLDOVAN la data de 2005-04-14 09:13:44 (ora Romaniei)
  • "Cred ca prin modificarea pretului la revista si majorarea cotezatiilor vor fi bani si la federatie pentru repetoare , antene , expeditii , etc . A nu se uita ca radioamatorismul este un hobby , ba mai mult - este un hobby costisitor . 73 Lilian"
    "Vreti revista buna?PLATITI!!! Vreti servicii din partea Federatiei?PLATITI!!! Vreti sa practicati radioamatorismul?COSTA!!! Degeaba treceti la sah.Si acela coasta..."
    Domnilor, va rog inca o data sa permiteti si intelectualilor saraci practicarea acestui nobil hobby care se numeste radioamatorism!
    In timp ce scriam fraza de mai sus mi-a venit o edee: scindarea FRR in doua compartimente conduse de acelasi CA daca vreti. Un compartiment pentru saraci si un compartiment pentru bogati. Sau :un compartiment pentru radioamatorii hobby-isti si altul pentru radioamatorii sportivi. Sau: un compartiment pentru radioamatorii intelectuali si altul pentru radioamatotii care nu vor sa invete nicicum limba romana chiar daca au studii superioare, chiar daca sunt cadre didactce.
    Parca imi suna si acum in urechi (vocea inconfundabila a lui Florin Piersic)o poezie auzita de mine in urma cu vreo douazeci de ani pe Stadionul municipal din Cluj la un spectacol in aer liber: "Cine are parinti inca nu e pierdut.... ....Care stiu dureros ce e suta de lei".
    Domnilor, nu vreau sa se faca (scindari) diferentieri intre radioamatorii YO dupa nici un criteriu: limba materna, nivel de cultura, avere, varsta, religie, QTH sau starea de sanatate. Vreau sa priceapa radioamatorii care acuma au bani ca roata vietii se poate invarti si pot ajunge saraci. Vreau sa priceapa ca radioamatorismul se desfasoara pe mai multe fagase (directii) chiar la acelasi radioamator: hobby, concursuri interne, concursuri internationale, RGA, constructii radio, studii, axperimentari, etc. Vreau sa se priceapa ca este o chestiune de principiu: chiar daca revista nu costa mult acuma. Eu personal sunt abonat la revista chiar daca este "Marfa de Galatz, Dai un leu si iei un bratz".
    Draga Laci, noi ne putem spala rufele in familie, si imi pare rau ca trebuie sa te combat chiar aici: sper ca atunci cand ai spus ceea ce am citat la inceput te-ai referit la redactia revistei si anume: daca redactia vrea sa scoata o revista (in fiecare luna) care sa se cumpere ca painea calda sa plateasca articolele (macar pe cele originale) HI!
    Domnilor, radioamatorismul poate, pentru cine doreste, sa nu fie costisitor. Nu ma refer la elita. Ma refer la colegii nostri carora le sufla vantul prin buzunare si prin "pusculite". Va rog sa nu-i obligati sa treaca intr-o clasa de autorizare inferioara precum a facut YO3JP. Va rog sa nu-i obligati sa iasa din "structura" Hi!
    Va rog ca in incheiere sa-mi permiteti sa dau doua citate din Eminescu, Luceafarul poeziei romanesti: "Imparat si proletar: ...Zdrobiti oranduiala cea crunta si nedreapta..." si "Scrisoarea a treia:... ...Eu, imi apar saracia si nevoile si neamul si de aceea tot ce misca-n tara asta: raul, ramul, imi e prieten numai mie iara tie dusman iti este, dusmanit vei fi de toate far'a prinde chiar de veste". Sa nu care cumva sa credeti ca sunt de stanga cu toate ca sunt stangaci. Cu deosebit respect pentru toti cei care si-au spus aici parerile, al dvs. David YO5BTZ.

  • Postat de David MOLDOVAN la data de 2005-04-14 09:16:21 (ora Romaniei)
  • S-avem pardon: in YO s-a trecut la orarul de vara!

  • Postat de Pit la data de 2005-04-14 14:51:23 (ora Romaniei)
  • Vad ca rubrica tine fata la site! Chiar imi place, daca ar fi numai aspectul de schimb de pareri. Din pacate azi majoritatea lucrurilor se fac cu bani. O parte dintre noi am mostenit unele echipamente din perioade mai vechi, altii isi cumpara acum echipamente. Exista pentru toate buzunarele, dar nu si pentru buzunare goale. Ca venii vorba de cat sa se dea pentru radioamatorism. Eu unul cred ca este posibil sa se dea 10-25000 lei pe luna. Chiar credeti ca aceasta suma este un capat de tara. Daca esti fumator, banii acestia ii arzi pur si simplu si nu-ti pare rau. Nu fumezi, nu bei, nu cheltui cu nimic, platesti intretinerea la bloc, atunci e imposibil sa nu-ti ramana acesti bani pe luna. E posibil si chiar se gasesc situatii in care banii nu ajung. Nimeni nu obliga pe cineva sa faca radioamatorism. Chiar intre cele zece "porunci" se scrie ca radioamatorismul nu trebuie sa distruga viata familiei... Ca venii vorba de citate: mai e una: vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca-s acrii... Ca venii vorba de spalat rufele in familie, cati platitori sunt la Cluj? Cu ce a contribuit Clujul la revista. In ideea de a avea material de publicat in revista s-a adoptat in CA un material care zice ca fiecare comisie din cadrul FRR trebuie sa participe cu 1/2-2 pagini lunar. Domnilor e greu sa scrii.... dar apoi sa fie interesant pentru altii... pana azi nu s-a putut implementa respectiva hotarare. Imi pare rau. Ajung la concluzia ca aceasta activitate devine din ce in ce una individuala, individualista chiar. Cat de federatie parese ca nici nu se mai intereseaza nimeni daca ea nu da bani, culmea mai si vrea bani.... Poate veniti cu idei cum sa se faca, concret, nu vorbe. Eu as zice ca normal ar trebui sa se vada ce se vrea. Se face socoteala cat costa. Cati participa, se imparte la numarul respectiv si rezulta cat ar trebui platit. Incercati sa faceti socoteala si apoi sa nu va speriati!!!!
    73 Pit

  • Postat de László Hadnagy la data de 2005-04-15 12:02:25 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi, Este o dezbatere utila la subiectul pus in discutie. Permiteti-mi, sa va prezint situatia din Ungaria: In HA, a fi sau nu, membru ori membru simpatizant al unui Club sau Asociatii sportive este optiunea personala a fiecarui radioamator. Membrii si membrii simpatizanti au inclusa in taxa anuala publicatia "MRASZ Kozlemenyek", buletinul oficial al MRASZ (Federatia Ungara de Radioamatorism), care apare bilunar. Membrii federatiei sunt persoane juridice iar membrii simpatizanti pot fi persoane fizice. Radioamatorii membrii ai unui Club ori Asociatii sportive platesc taxa anuala prin structura afiliata la federatie, iar membrii simpatizanti platesc individual taxa anuala, in contul federatiei prin Ordin de plata. Revistele "Radiotechnika" "Hobby Elektronika" ori alte publicatii destinate lucratorilor din telecomunicatii si radioamatori se cumpara separat la chioscul de ziare. MRASZ (Federatia Ungara de Radioamatorism) are pe Internet siteul propriu in limba maghiara si versiune in limba engleza. Echipamentele, de constructie proprie ori de fabrica, sunt in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia. Expeditia QSL-urilor se plateste in functie de greutate. Expeditiile cu mentiunea "imprimate" nu sunt acceptate in serviciile postale. Posibilitatile financiare sunt cele care hotarasc activitatea. Radioamatorismul este un hobby/sport costisitor. Nimic nu este pe gratis! 73's de Vasile.

  • Postat de David MOLDOVAN la data de 2005-04-15 16:17:49 (ora Romaniei)
  • Scrisoare deschisa
    Salut Vasile,
    Ieri dupa amiaza m-am intalnit cu nenea Geo, YO%PK, si mi-a spus ca i-a murit sotia miercuri seara dupa ce a dus-o la spital. A fost paralizata pe partea stanga si a stat la pat cam toata iarna. Miercuri a suferit un accident vascular cerebral. A trait 76 ani. Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace!
    Am citit comentariul tau de pe pagina cu sondajul de opinie si ma bucur ca ai lamurit problema. Sper ca Pit si altii care au votat DA sa priceapa cum stau lucrurile intr-o tara civilizata. Faptul ca apare un buletin informativ al carui pret este inclus in cotizatie nu ma deranjeaza. Ma deranjeaza faptul ca la noi este revista nu buletin informativ. Apare lunar si de regula cu intarziere. Pana la alegerea membrilor Consiliului de Administratie vre-o trei sau patru luni a aparut la inceputul lunii cu informatii proaspete. Numarul patru inca n-a aparut si suntem la jumatatea lunii. Se numeste "Radiocomunicatii si Radioamatorism". Acest nume este dat in speranta obtinerii unor sponsorizari de la S.N. Radiocomunicatii S.A.. Autorii articolelor din revista sunt 100% radioamatori. Nu tin minte sa fie publicat vreun articol pentru sau de catre profesionistii din radiocomunicatii. Autorii articolelor sunt cam tot aceiasi luna de luna. Articolele nu se platesc de catre redactia revistei. E normal ca si calitatea tehnica si stiintifica a revistei sa fie sub toata critica. Pe mine nu ma intereseaza calitatea hartiei ci calitatea si valoarea tehnico-stiintifica a continutului revistei. Eu si un coleg de job suntem abonati.
    Nimic nu se face fara bani. Nici revista nu se da gratuit. Nici profesionistii nu vor sa scrie articole pe gratis. Eu am scris un articol mic de proba pe vremea cand patronul revistei era Pit.
    Pit s-a facut ca ploua. Mie imi ia foarte mult timp scrierea unui articol daca vreau ca acel articol sa fie cu adevarat util cititorilor revistei: proiectarea aparatului, realizarea practica, testele si masuratorile, redactarea materialului (text, scheme, desene conform standardelor). Cititorii tineri trebuie sa aiba ca exemplu felul de intocmire a unui articol sau felul de intocmire a unei documentatii tehnice si de ce nu modul de realizare a unui aparat. Cel mai costisitor este timpul. Tu ma intelegi deoarece ai crescut trei copii ca si mine.
    Sunt obligat sa inchei aici.
    Al dvs. David YO5BTZ

  • Postat de Ovidiu Orza la data de 2005-04-16 11:52:34 (ora Romaniei)
  • De acord cu cei care sustin ca trebuie "umblat" la STATUT!
    Sa se stabileasca radioamatorismul este SPORT sau HOBBY!
    Daca este sport, atunci ... va rog sa-mi spuneti care fotbalist plateste la Fed. Rom. de Fotbal, sau care handbalist plateste la federatia sa!
    Taxele le platesc cluburile afiliate!
    De unde???
    Treaba lor!!!!
    Daca nu au de unde renunta la afiliere cu tot ceea ce presupune aceasta!
    Ce avantaj are FRR ca are aproape 100 de cluburi afiliate, dar care nu si-au platit taxele nici in proportie de 50%?
    Intrebarea se extrapoleaza!!! Care fotbalist plateste taxa de membru al Clubului Sportiv Dinamo, Steaua, Rapid, sau ... Victoria Frecatei??
    As putea spune ca ... dimpotriva!!!
    Da, ceilalti sportivi platesc la LIGA, dar nu la Federatie!
    Asta ar presupune reinfiintarea Ligii Radioamatorilor, sau cum ii spunea pe vremuri!
    Daca radioamatorismul este hoby, atunci sunt obligat (si dispus) sa platesc, pentru a-mi satisface aceasta placere!
    Doar prin FRR imi vin QSL-urile din strainatate, FRR ne reprezinta la IARU, ITU, IGCTI, etc. s.a.m.d.!
    Deci trebuie umblat la STATUT!

  • Postat de EMIL SARAFOLEANU la data de 2005-04-16 15:18:11 (ora Romaniei)
  • Ca si dv. am avut rabdare sa citesc toate mesajele. Nu voi comenta,precum x,y,z,iar raspun-sul la sondaj este NU.Revista nu-i nici mai buna nici mai proasta decit altele.E REVISTRA NOASTRA!Si eu o cumpar de suflet,pentru colectie si poate pt. pensie!Cind va costa 1000000 lei vechi,voi renunta.Cind cotizatia la radioclub va costa 1000000 tot vechi! voi renunta sa mai fiu afiliat-dar e pacat .Asta e economia de piata!Celor care intredeschid astfel de usi i-as ruga sa-si aminteasca finalul juramintului depus de DUBCEK in 1968 si peste 20 de ani ,de R.Regan.

  • Postat de Mircea Popel (yo8raa) la data de 2005-04-17 04:04:35 (ora Romaniei)
  • ENERGIE IROSITA INUTIL. Intrebarea arata ca cel care a pus-o (dar nu numai el), nu cunoaste statutul FRR (daca poate fi numit statut...).
    Revista nu are nici o legatura cu intrebarea pusa. Ea poate sa fie sau nu ...poate fi scoasa de FRR, de un radioamator sau de un club...nu are nici o importanta acest lucru...o cumpara cine doreste, radioamator sau nu. Intrebare este alta. Are FRR membri persoane fizice ??? Conform statutului -NU ARE - "...Art.28 _ Membrii Federaþiei Române de Radioamatorism sunt:
    - cluburile sportive cu secþii de radioamatorism;
    - asociaþiile judeþene de radioamatorism ºi a municipiului Bucureºti.
    Art.29 Calitatea de membru se dobândeºte prin efectul afilierii." ...la care prin bunavointa CA se mai adauga si 4X4AD, WB2AQB si N2YO ...care banuiesc ca au primit " Certificatul de identitate sportivã" si s-au inregistrat ca ONG-uri nelucrative de utilitate publica...hi! Nu sunt rautacios dar ... asa descoperim ce statut avem. Dar nu fiti ingrijorati nu l-au citit si nu-l inteleg nici cei ce l-au conceput. Si eu sunt de acord ca cei trei sa fie membri de onoare ai FRR dar pentru asta in statut trebuie definit ca membrii pot fi si persoane fizice. Atunci FRR va deveni foarte puternica intrucat nu cred ca vor fi radioamatori care sa nu doreasca sa fie membru FRR. Nu are nici o importanta ca asociatia din care fac parte este si ea membra. Cu atat mai bine.
    -Felicitari celor 3 care au sesizat corect despre ce este vorba ( YO6EX, YO5OHZ si YO2DFA ).
    Pentru ceilalti recomand studierea statutului dar ... nu uitati sa aveti la indemana ceva pentru dureri de cap...hi!
    A era sa uit , nu cautati statutul in pagina FRR, nu aveti nici o sansa sa-l gasiti...daca nu ne face Ciprian o surpriza!
    Cu respect, yo8raa
    -un colectionar a tot ce a publicat FRR din 1965 si pana in prezent ... adica de 40 de ani-

  • Postat de Vasile GIURGIU (yo6ex) la data de 2005-04-19 19:01:12 (ora Romaniei)
  • Concluzia dupa cele scrise mai sus: FRR nu corespunde nici ca statut nici ca organizatie, fata de cerintele radioamatorilor. Cum ar trebui sa fie? Studiati statutul si regulamentul de functionare ale unor organizatii vechi si serioase (ARRL, DARC, REF, URE si dece nu, chiar la vecinii nostri bulgari...).
    Nota: a fi membru al asociatiei nationale nu este o obligativitate! Cine vrea este, cine nu, poate sta pe dinafara, fara regretele membrilor, dar si fara avantajele apartinerii la o structura nationala.

  • Postat de Dobrescu Dan la data de 2005-04-29 22:19:18 (ora Romaniei)
  • Dupa parerea mea,sunt unii, care apar pe aici ca sa-si dea importanta si nu au nici o audienta in alta parte.Adevarul este ca, se pompeaza miliarde in fotbal box etc. iar radioamatorismul este necunoscut, oficialilor din ministerul care se ocupa cu sportul.Si noi suntem ambasadorii Romaniei in lume si statul trb. sa aloce bani, ptr.noi.Alte tari respecta acest sport si bine face.la noi,fotbal gimnastica .pana una alta,pana in 1989 activitatea de radioamatorism era importanta ptr. stat acum este numai fotbalul hi.

  • Postat de gheorghe gheorghe la data de 2006-05-22 12:51:32 (ora Romaniei)
  • Oare revista FRR, sa fi-luat locul organului PCR??adica ziarul SCINTEIA???Numai la ziarul acesta se facea-u abonamente platite anticipat....La mai mare.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact